Hava Durumu

#Koca

Yeni Marmara Gazetesi - Koca haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Koca haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Maske zorunluluğu kalkıyor mu? Bakan Koca Türkiye'nin merakla beklediği açıklamayı yapıyor Haber

Maske zorunluluğu kalkıyor mu? Bakan Koca Türkiye'nin merakla beklediği açıklamayı yapıyor

Bakan Koca'dan son dakika açıklaması geldi! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin merakla beklediği maske kararını açıkladı. Bundan sonra açık havada maske takılmayacak. Havalandırma şartına uyuyorsa kapalı alanlarda da maske takmak şart değil. Aynı şekilde HES kodu uygulaması da kaldırıldı. Bundan sonra kamu kuruluşlarında HES kodu uygulaması kullanılmayacak. SON DAKİKA: AÇIK HAVADA MASKE ZORUNLULUĞU KALDIRILDI! 'Covid-19 salgınının ciddiyetini ilk kavrayan ülkelerden biri olduk. Tüm mücadelemiz aynı ciddiyetle devam etti. Size nihayet beklediniz haberleri vereceğim. Bugün serbestlikten söz edeceğim. Salgın sürecinde gerekli tedbirleri aldık. Tedbirlere erken başlayan bir ülke olduğumuzu belirtmek isterim. Tedbirlere bizden geç başvuran ülkeler kısıtlamalardan vazgeçmiş durumda. Kurallara uymada, kısıtlamalara sabır gösteren aziz milletimize teşekkür ederim. Bir süredir sizlere Covid-19'un gündemdeki yerini kaybetmeye başladığını söylüyorum. Bundan hastalıkla mücadele aşıyla sürecek. Tedbirlere bizden çok geç başvuran ülkeler kısıtlamalardan vazgeçmiş durumda. Şimdi sıra salgının, toplumsal hayatımızın hakimi olmaktan çıkarmakta. Morallerimizi yenilemeliyiz. Birazdan sizinle paylaşacağım kararlar mutlak mutabakatla alınmış kararlar değildir. Bekleme taraftarı olanlar da var. 1- Açık havada maske zorunlu değil. 2- HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kuruluşa girerken HES kodu kullanılmayacak. 3 Kapalı ortamlarda havalanma yeterliyse ve mesefa kuralına uyulursa maske takmak şart değil. 4- Sınıflarda 2 vaka çıkınca sınıf kapatma olmayacak. 5- Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.   BİREYSEL KORUMA VURGUSU Bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bir kişi salgın bitmedi demediğinde somut gerçek değişmiyor. Salgın somut etkisini yitirdi, gözle görülür gerçek budur. Bundan sonra ne yapılmalı derseniz cevabı çok açık. Salgın ile toplum olarak kısıtlamalarla mücadele etmekten bireysel korunma aşamasına geçmeliyiz. Maske konusunda bence prensip şudur; Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi gerektiğinde takmak suretiyle yanımızda taşıyoruz. Maske günlük hayatımızın vazgeçilmez olanı olmalıdır. Son bir ayda vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 8’inin hiçbir ek hastalığı yok.

Sağlık Bakanı Koca açıklayacak Haber

Sağlık Bakanı Koca açıklayacak

Türkiye salgınla mücadelede yeni bir döneme giriyor. Yerli aşının da devreye girmesiyle birlikte Bilim Kurulu ‘maske' gündemiyle toplanıyor. Türkiye, Bakan Koca'nın açıklayacağı maske kararını bekliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun bugün salgınla mücadelede gelinen nokta ve kısıtlamaların tekrar değerlendirilmesi gündemiyle toplanacağını açıkladı. Daha önce Türkiye'nin salgınla mücadelede yeni bir döneme gireceğini belirten Bakan Koca'nın "Bu açıklamanın, bir süredir beklenen açıklama olacağına inanıyorum" demesi heyecan yarattı. Dünyadaki aşı uygulamaları ve Omicron varyantınınn hafif seyretmesi bazı ülkelerde kısıtlamaların esnetilmesine sebep oldu. Bunun üzerine Türkiye'nin gündeminde de açık alanlarda ve tam aşılılarda maske zorunluluğunun sonlanması yer aldı. Bu konuda uzmanlar mart ayına işaret etmiş ve rahat bir nefes alınabileceğini söylemişti. 'SALGIN BİTİYOR DİYEBİLİRİZ' Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı: "Artık pandemi bitti diyebiliriz. Vaka sayılarımız da haftalık olarak kat kat düşmeye başlayacaktır. Dolayısıyla toplumsal huzuru kaçıracak derecede kısıtlamalara gitmenin şu an için anlamı yok. Aşılı ise ve bağışıklık sistemini baskılayacak ilaç kullanmıyor ve 65 yaş üzeri değilse maske takmasına gerek yok, onlar yine kendilerini korumaya devam edecekler." 'MÜCADELEYİ ÖĞRENDİK' Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: "İnsanlar artık virüsle mücadeleyi öğrendi. Kapalı ortamda dikkatli olunması koşulu ile maskenin çıkartılması yolundaki yaklaşımlar dünyada da mevcut. Açık alanlarda özellikle aşılı bireyler için maske takılmayabileceği şeklindeki görüşler söz konusu. Kişisel görüşüm; az kalabalık olan yerlerde insanlar maskesiz dolaşabilecek gibi gözüküyor." VAKA ARTIŞININ NEDENİ KAPALI ALANLARDA UZUN SÜRE GEÇİRMEK Korona risk haritasında Tunceli'de bir önceki hafta 100 bin nüfusta 791.44 olan vaka sayısı bu hafta 857.19'a çıktı. Tunceli, bir önceki haftaya göre vaka oranı en fazla artan 10 il arasına girdi. Aşılamada 80.3 oranla mavi kategoride yer alan kentte vaka sayısındaki artış, yoğun bakımlara ve servislere yansımadı. Sağlık Grup Başkanı Uzm. Dr. Hakkı Aktaş, "Son zamanlardaki vaka artışımız, eğitim ve öğretimin başlaması ve kış mevsiminden dolayı kapalı alanlarda geçen sürelerin uzamasından kaynaklı. Şu anda servisimizde ve yoğun bakımda yatan hastalarımızın çoğu ne yazık ki eksik aşılı. Aşılarını tamamlamış hiçbir hastamız serviste yok. Bunda aşılamada Tunceli'nin bir başarısı var" diye konuştu.

Yeni dönem başlıyor! Sağlık Bakanı Koca açıklayacak: Maske zorunluluğu… Haber

Yeni dönem başlıyor! Sağlık Bakanı Koca açıklayacak: Maske zorunluluğu…

Son dakika haberine göre Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün toplanacak. Koronavirüs salgını ile mücadelede bugünkü toplantı ile birlikte yeni bir döneme geçilmesinin ilk adımlarının atılacağı konuşuluyor. Bugünkü toplantıda, koronavirüs ile mücadelede PCR testinin sadece hastalara yapılması, testi pozitif çıkanların karantina yerine ‘maske takarak’ kendini izole etmesi gibi kararların da çıkabileceği belirtilirken açık havada maske zorunluğunun da kaldırılması bekleniyor. Öte yandan uzmanların bu ayın sonuna doğru vaka sayısında bir düşüş beklediği ve yeni kullanıma başlanan Molnupiravir ilacı etkisiyle vefat sayısının düşeceği öngörülüyor. Toplantının ardından başlaması planlanan yeni dönemin ayrıntılarını ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklayacak. MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILACAK MI? Normalleşme adımlarının ilkinin maske konusunda olması bekleniyor. Plana göre şehir içi ve şehirlerarası toplu taşımalar ile kapalı alanlarda maske zorunluluğu bir süre daha devam edecek. Ancak bahar aylarından itibaren bu tedbirin bireysel tercihe bırakılacağı belirtiliyor. Açık havada ise maske mecburiyetinin tamamen kaldırılacağı ifade ediliyor. UZMANLAR NORMALLEŞME İÇİN TARİH VERDİ Bir süredir pozitif vakaların temaslılarına karantina zorunluluğu uygulanmıyor ve belirtisizlere test yapılmıyordu. Bu uygulama aynı şekilde devam edecek. Önümüzdeki süreçte ise sadece ‘hasta’ olarak nitelendirilenlere test yapılması tartışılıyor. Salgınla ilgili yapılan değerlendirme toplantılarında “Bundan sonra risk gruplarını ve 65 yaş üstünü önemseyen ve önceleyen bir politika izlenerek, diğer bütün alanlarda normale dönüş planlanacak. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bizde de rahat bir döneme geçilecek. Burada üzerine gidilmekten vazgeçilmeyecek tek konu, 65 yaş üstü eksik aşılılar, aşısızlar ve risk gruplarıdır” görüşü dile getirildi. Uzmanlara göre mevcut önlemler bahar aylarına kadar devam ederse problem büyük ölçüde aşılmış olacak.  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı! Yeni bir kapanma olacak mı? Haber

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı! Yeni bir kapanma olacak mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, 'yeni bir kapanma olur mu?' sorusuna "Yeni bir kapanma gündemde yok" yanıtını verdi. "DELTA VARYANTI YÜZDE 90'I GEÇTİ" Varyant yoğunluğunun her geçen gün arttığını belirten Fahrettin Koca, özellikle delta varyantına karşı artış uyarısında bulundu. Bakan Koca, ''Şu an için Türkiye’de delta varyantı yüzde 90’ı geçti. Delta Plus da giderek artıyor. Yüksek oranlı değil ama hızlı şekilde artıyor. Bu varyant değişikliği toplumda bulaşıcılığın yoğunlaştığı anlamına geliyor" açıklaması yaptı. BIONTECH AŞISINDA 3. DOZ GEREKLİ Mİ? Koca, 3. ve 4. doz aşılamaya ilişkin de önemli mesajlar verdi. 2. doz Sinovac olanlar için 3. dozun gerekli olduğunu söyleyen Koca, BioNTech içinse henüz 3. doz zorunluluğu olmadığnı belirterek şunları söyledi: "İlk 2 dozu inaktifse 3. doz gerekiyor. Çünkü 4 ile 6 aydan sonra koruyuculuğun düştüğünü görüyoruz. Eğer yaşlı veya ek hastalığı varsa düşüş daha da belirgin. BioNTech için şu an 3. doza gerek yok. Ama 7-8 ay sonra koryuculuğun azaldığını İsrail'den biliyoruz. Önümüzdeki süreçte, takiple ne zaman gerekip gerekmediğini söylemiş olacağız." "AŞI OLUP VEFAT ETMİŞ KİMSE YOK" Son dönemde 2 doz aşı olmasına rağmen hastalığa yakalananların sayısında artış olduğu iddiası da gündemde yer alıyor. Sağlık Bakanı, bu oranın düşük olduğunu söyledi. Koca, "Aşısı tamamlanmış vefat eden kimse yok" dedi. Bakan Koca, hem BioNTnech hem de Sinovac aşısı teslimatlarında bir sorun yaşanmadığını söyledi. SPUTNİK V AŞISINDA SON DURUM Bakan Koca, Haziran ayında ilk teslimatı yapılan Sputnik V aşılarının neden kullanıma alınmadığı hakkında da konuştu. Sağlık Bakanı bu aşının bir ve ikinci doz içeriklerinin farklı olduğunu, ikinci doz aşılar gelmediği için sürecin başlatılmadığını açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.