Hava Durumu

#Kritik

Yeni Marmara Gazetesi - Kritik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kritik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kritik edebiyat sohbetleri devam ediyor Haber

Kritik edebiyat sohbetleri devam ediyor

Yıldırım Belediyesi tarafından düzenlenen ve Öykü Yazarı Mustafa Başpınar’ın gözetiminde 2 haftada bir yapılan “Kritik Edebiyat Sohbetleri” programıyla gençler, birçok yazarı ve eserlerini yakından tanıma imkânı buluyor. Bu kapsamda Kritik Edebiyat Sohbetleri’nde bu hafta Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ında katılımıyla Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu kitabı tahlil edildi. Gençlerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Hacı Bayram Veli diyor ki; ‘Gönlü taş olanın şehri taş, gönlü aşk ile dolu olanın şehri gülistan olur.’ Bizler de Yıldırım Belediyesi olarak yaptığımız mekânları gönüllere ulaşmak için inşa ediyoruz. Bugün Zeyniler’deyiz. Burası, Çalıkuşu’na, Reşat Nuri Güntekin’e ilham olan bir mekân. Bursa’nın ve ilçemizin önemli bir değeri. Bizler de bu değeri gençlerimize göstermek istedik. Güntekin’in eserini ilham aldığı mekânın havasını soluyarak gençlerimizle konuşmak, kitabı tahlil etmek, bizim için çok değerli. Ben ilgileri için, teveccühleri için gençlerimize ve gençlerimiz ile bir araya gelerek bizim kültürümüzün yazarlarını analiz ettiği için hocamız Mustafa Başpınar’a teşekkür ediyorum. Gençlerimizden bu konularda talep geldiği sürece eğitimlerimizi sürdüreceğiz” dedi. Kritik Edebiyat Sohbetleri katılımcılarından Kerem Şen, “Bizler öncesinde okuduğumuz kitapları sonrasında hep birlikte tekrar yorumladığımızda, aslında o kitabı yeniden yazmış oluyoruz. Bu ekip ile tekrardan bir kitap yazış serüvenine dahil oldum. Tahlillerimiz çok güzel geçiyor. Kütüphaneleri ve bunun yanında insanı inşa etmek için vermiş olduğu gayretten ötürü Başkanımız Oktay Yılmaz’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. ‘Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ Yönetim Kurulu Başkanı Mahinur Makar, “Zeyniler’i, Zeyniler kadınlarını, Çalıkuşu hikâyesinin geçtiği yerin atmosferini soluduğunuz için siz gençlere ve bu etkinliği düzenlediği için Yıldırım Belediye Başkanımız Oktay Yılmaz’a ve Kültür Müdürlüğü ekibine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Sokağa çıkma kısıtlaması kararı alınır mı? Kabine Toplantısı öncesi kritik açıklama Haber

Sokağa çıkma kısıtlaması kararı alınır mı? Kabine Toplantısı öncesi kritik açıklama

ilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dün olağanüstü toplanan kurulda hangi yasakların tartışıldığını ve bugün Kabine Toplantısı sonrası hangi yasakların çıkacağını açıkladı. "Gerçek vaka sayıları bize de verilmiyor. Tabloya bakmakla yetiniyoruz" diyen Prof. Dr. Özlü, "Açıklanan rakamlar ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum" ifadelerini kullandı. 'AKŞAMA O YASAKLARDAN HABERİMİZ OLUR' "Bulaşmada en önemli faktör kapalı alanlarda hastalığın yayılması. Sokaklarda caddelerde, merkezlerde, kafelerde, restoranlarda, AVM'lerde ortaya çıkan kalabalıklaşmayı azaltacak tedbirler kaçınılmaz gibi duruyor" diyen Tevfik Özlü, "Tabi ki bunların kapsamı hükümet tarafından belirlenecek. Bilim Kurulu'ndan en hafiften en ağıra önlemler tartışıldı. Akşam itibarıyla bazı uygulamalardan haberimiz olur." dedi. İşte Tevfik Özlü'nün A Haber'de yaptığı açıklamalardan satır başları: SOKAĞ ÇIKMA KISITLAMASI Şimdiye kadar alınan tedbirlere uyulsaydı şimdi bu kadar sıkıntı yaşamazdık fakat maalesef tedbirlere uyulmadı. Sokaklardaki, toplu taşımadaki kalabalığı azaltacak önlemler alınmalı. Keyfi sokağa çıkma ile ilgili bazı kısıtlamalar gelebilir. İşi olmayanın sokağa çıkması şu durum için çok doğru değil. Bu yönde bazı kararlar alınabilir. Bu önlemler sadece sokağı değil toplu taşımadaki kalabalığı da azaltacak. RESTORAN, KAFE VE AVM'LER Maalesef restoran ve kafelerde hayat hastalık yokmuş gibi devam ediyor. Aynı şekilde AVM'ler de büyük risk taşıyor. Restoran ve kafelerde yeme içme olduğu için maske takamıyorsunuz bu da büyük risk teşkil ediyor. Aynı masada birlikte yemek yiyorsanız hastalığın bulaşma şansının en yüksek olduğu yerler arasında restoran ve kafeler yer alıyor. Kıraathaneler de hastalık konusunda büyük sorun teşkil ediyor. Kıraathaneler, kahveler de virüsün bulaşmasında büyük risk taşıyor. RESTORANLARDA PAKET SERVİS Bilim Kurulu tavsiyesi doğrultusunda hastalığın bulaşmasını önlemek adına restoranlarda paket servise geçilebilir.

Yargıtay'dan davalı çalışanlar için kritik karar Haber

Yargıtay'dan davalı çalışanlar için kritik karar

Bir inşaat şirketinin yurt dışı projelerinde tam 22 sene boyunca çalışan kaynakçı, işten atıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan mağdur işçi, iş akdinin haksız feshedildiğini, en son aylık ücretinin bin 800 USD olduğunu, bunun dışında 35 USD banka komisyonu, prim, her türlü masrafın (yemek, ısınma, temizlik) işverence karşılandığını dile getirdi. İşçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile ulusal bayram, genel tatil, hafta tatili ve fazla mesai alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Mahkemede savunma yapan işveren avukatı ise davacının taleplerinin zamanaşımına uğradığını, davacının proje bazlı olarak çalıştığını, sürekli ve kesintisiz değil, inşaat işlerinin yapısı gereği belirli dönemler halinde olduğunu, projenin bitmesi sebebi ile iş akdinin kendiliğinden sona erdiğini öne sürdü. Mahkeme, davanın kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatları ile ulusal bayram, genel tatil, hafta tatili ve fazla mesai alacaklarının davalıdan tahsiline hükmetti. Kararı davalı şirket avukatı temyiz etti. Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Davaya konu alacakların varlığının ispat yükünün davacı olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında, davacının çalışma olgusu yönünden işyeri kayıtlarına ve tanık beyanlarına dayandığı hatırlatıldı. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Somut uyuşmazlıkta, işçinin çalışma olgusunun tespitinde işyerinde veya komşu işyerinde çalışanların tanıklığı önemli olduğu gibi tanık olarak dinlenecek kişinin tanıklığına güveni etkileyebilecek bir durumun olup olmadığı da araştırılmalıdır. Dairemizin istikrarlı uygulaması gereği, davalı aleyhine dava açanlar tanık olarak dinlenmiş ise bu işçilerin tanıklıklarına ihtiyatlı yaklaşılmalı ve salt bu tanıkların beyanı ile sonuca gidilmemelidir. İşveren ile husumet içinde olan tanıkların beyanları diğer yan delillerle birlikte değerlendirilmelidir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacı tanık beyanlarına göre davacının fazla çalışma yaptığı ve tatil günlerinde çalıştığı kabul edilip alacak hesaplanmıştır. Oysa davacı tanığı olarak dinlenen işçiler aynı şekilde davalı aleyhine dava açan kişilerdir. Tanıkların konumu, tanıklıklarına duyulacak güveni etkileyecek durumdadır. Bu nedenle tanıklıklarına itibar edilemez. Bordrolarda yer alan toplam ödeme tutarları sadece temel ücreti ilgilendirdiğinden işverenin kayıtlarında (bordro ve bordrolara uygun olarak tanzim edilen mesai şeritleri) yer alan fazla mesai ve tatil çalışma süreleri de davacı işçinin fazla mesai yaptığını ve tatil günlerinde çalıştığını göstermez. Davacı fazla çalışma yaptığını ve tatil günlerinde çalıştığını somut delillerle kanıtlayamadığından bu taleplerin reddi gerekirken kabulü hatalıdır. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.