Hava Durumu

#Leylek

Yeni Marmara Gazetesi - Leylek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Leylek haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uludağ’ın Eteklerinde Dans Gösterisi Haber

Uludağ’ın Eteklerinde Dans Gösterisi

Uludağ'ın güney yamaçlarındaki Keles'e bağlı Gököz Göleti’nin bu defa konukları turistler değil, leylekler oldu. Binlerce leylek havada ve yerde güzel görüntüler oluşturdu.   Dünyanın birçok noktasından turist ağırlayan Gököz Göleti doğal güzelliği ile ziyaretçilerini büyülüyor. Marmara Bölgesi'nin en yüksek noktası olan Uludağ'ın güney yamacındaki Gököz Göleti yılın 365 günü dünyanın farklı noktalarından turistleri ağırlıyor. Kilometrelerce mesafeden Gököz'e gelenler kartpostallık manzaraya hayran kalıyor. Göletin hemen yanında bulunan Gököz Naturalpark'taki bungalov evlerde kalan turistler burada çeşitli aktivitelere katılma imkanı buluyor. Yaz aylarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesine rağmen buraya gelen turistler 1120 rakımda serinlerken, kışın kar altında da keyifli vakit geçiriyor.  Gököz Göleti’nin bu defa konukları ise yine binlerce kilometre uzaktan gelen leylekler oldu. Binlerce leylek Gököz çevresinde konakladı ve gökyüzünde görsel güzellik oluşturdu. Gököz’e gelen vatandaşlar ise bu güzel anları telefonları ile kaydetti.  Gököz’de işletmesi bulunan Arif Doğru, “Ülkemizin ve Bursa’mızın en güzel doğal güzelliklerinden olan Gököz Göleti, dünden beri binlerce leylek ağırlıyor. Burada birkaç gün mola veren leylekler bizim buradaki güzelliğimize renk kattı. Her yıl yaşanan bu olay bu yılda tekrar edildi ve bu güzelliğe tanıklık ettik” diye konuştu. 

Yaren Leylek ve yavruları artık uydudan takip edilecek Haber

Yaren Leylek ve yavruları artık uydudan takip edilecek

Karacabey Belediyesi tarafından bu yıl, Eskikaraağaç Avrupa Leylek Köyü’nden başlayıp gün boyu kırsal mahallelerdeki ulaşılabilen leylek yuvalarına ulaşılarak, yavru olan leyleklerin halkalanması sağlandı. Halkalama çalışması ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Uzman Halkalamacı Nizamettin Yavuz ve Mehmet Akif Bilir tarafından gerçekleştirildi. Karacabey Belediyesi, bu yıl Yaren’in bir yavrusuna da uydu vericisi takılmasını sağladı. Almanya’da yaptırılan verici, 40 gram ağırlığında ve güneş enerjisi ile çalışıyor. Sosyal medyada özellikle leyleklerin isimleri ve hangi leyleğe verici takılacağı merak konusuydu. Yapılan ankette, en küçük yavru olan ve ‘Beşnumara’ olarak anılan leylek, tüm dikkatlerin odağındaydı. En küçük yavru olduğu için yuvadan atılma ihtimalinden dolayı yuvayı izleyen binlerce kişi, günlerce telaşlı bir bekleyişe geçmişti. Ve Yaren Leylek’in eşiyle birlikte 5 yavrusunu da büyüteceği anlaşılınca, takip eden herkes büyük mutluluk yaşamıştı. Takipçilerin ‘Beşnumara’ olarak andığı en küçük yavrunun, daha sonraki günlerde yuvaya taşınan plastik ipliğe ayağının dolanması sonucu Karacabey Belediyesi ekipleri leyleğe müdahale etmiş ve böylece yavru leylek, ikinci kez ölümden dönmüştü. Tüm bu badireleri sağ salim atlatan ‘Beşnumara’ isimli yavru leyleğin kısmeti de açık olduğu düşünülerek, uydu vericisinin kendisine takılmasına karar verildi. Halkalama ekibi çıktığı tüm yuvalarda, yavrular için risk oluşturan materyalleri de ortadan kaldırdı. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan tarafından, halka takılacak yavruların isimlerinin internet üzerinden açılacak anketle belirlenmesine karar verildi. Yapılan oylama sonucu Yaren Leylek’in beş yavrusuna ‘Karaca’, ‘Kısmet’, ‘Eda’, ‘Umut’ ve ‘Beşnumara’ isimleri verildi. Ayrıca mahallede diğer halkalanan yavru leyleklere de Eskikaraağaç Mahallesi’ndeki çocukların isimleri verildi. Halkalama işlemi yapılırken, halka takılmak için yavruları yuvadan alınan Yaren Leylek ise çatıda merakla yavrularını izledi. Bu esnada bir vatandaş da leyleği çatıda besledi. Yaren’in en küçük yavrusu olan ve takipçilerin ‘Beşnumara’ ismini verdiği leylek, Türkiye’de şu anda halkalanmış olan ve üstünde verici taşıyan tek leylek olma özelliğine sahip. Eğer ilk birkaç yıl hayatta kalmayı başarabilirse, Türkiye’de leylek popülasyonu hakkında bilimsel veriler elde edilmesine de olanak sağlayacak.

Yaren leylek çocuklara hediyeler getirdi Haber

Yaren leylek çocuklara hediyeler getirdi

Türkiye’yi Avrupa leylek köyleri ağında temsil eden Eskikaraağaç'ta yaşanan balıkçı ile leyleğin dostluğu, milyonlar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Her yıl gelişi ile birlikte festivaller düzenlenirken, bu yıl pandemi dolayısıyla kutlama yapılamadı. Yaren’in bu yıl onuncu defa gelişi köylüler tarafından sevinçle karşılandı. Karacabey Belediyesi, köyde yaşayan çocuklarla birlikte Yaren'in gelişini pasta keserek kutladı. Başkan Ali Özkan, pasta kesiminin ardından çocuklara Yaren leyleğin getirdiğini söylediği hediyeleri dağıttı. Başkan Ali Özkan, "Bu şirin yerleşim yeri yaşayan göller arasında en önemlilerinden Uluabat Gölü'nün kıyısında. Leylek köyümüzün önemli bir hikâyesi var. Balıkçı Adem amca ile Yaren leylek arasında dostluk var. Yaklaşık 10 yıldan beridir bir dostlukları var. Her yıl Yaren leylek buraya göç ettiğinde 6 ay kalmak üzere Adem amcamızın kayığına geliyor. Birlikte balığa çıkıyorlar. Adem amca onu her gün elleriyle besliyor. Eskikarağaç köyünde her leylek yuvası, köyde yaşayan bir çocuğa zimmetlenmiş vaziyette. Bu çocuklar o yuvalardan sorumlu. Leyleklerin başına olumsuz bir durum geldiğinde bunu büyüklerine, büyükleri de bizlere bildiriyor. Biz de gerekli müdahaleleri gerçekleştiriyoruz. Bugün Yaren leyleğin köydeki çocuklarımızla ve Adem amca ile kavuşmasının 10'ncu yılı olması nedeniyle pasta kestik. Yaren leylek gelirken eli boş gelmemiş. Çocuklarımıza hediye getirmiş. Yaren leylek adına aldığımız hediyelere çocuklarımıza verdik" dedi. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, "Leyleklerin gelişiyle birlikte çocuklara hediye vererek, çocukların doğaya daha sevgiyle ve mutlulukla bakmasını sağladı. Gelen ziyaretçiler yuvaların etrafında dolaşırken, çocuklar da onları olumsuz durumlar yaşanmasın diye bazı konularda uyarıyorlar. Birlikte pasta kestiler" diye konuştu. Balıkçı Adem Yılmaz da, "Bugün Yaren leyleğin gelişini kutladık. Yuva sahibi çocuklarımıza hediye verildi. Bu durum bizi çok mutlu etti" ifadelerini kullandı. Yaren leyleği 2 yıldır beslediğini dile getiren Beyza Çakıl, "İki seneden beri Yaren leylek ile birlikteyiz. Yavrularıyla birlikte çatımıza kondurmayı başardım. Çok mutlu oldum. Bize de bugün burada hediye verildi. Yaren Leylek tarafından getirildiğini söylediler. Yaren geldiği için çok mutlu olduk" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.