Hava Durumu

#Mahallede

Yeni Marmara Gazetesi - Mahallede haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mahallede haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bu mahallede yüzyıllardır davul çalınmıyor Haber

Bu mahallede yüzyıllardır davul çalınmıyor

Merkez Yıldırım ilçesinde bulunan Emirsultan Hazretleri’nin türbesinin yanında camisinin olduğu ve kendi adının da verildiği Emirsultan Mahallesi'nde yıllardır vatandaşların sahura kalkması için davul çalınmıyor. Bir rivayete göre önceleri davul çalan bir kişinin gece aynı mahalledeki evinde yatmasına rağmen sabah 10 kilometre uzaklıkta bulunan Atıcılar Mahallesi'ndeki bir mezarlıkta kalktığı söyleniyor. Bunları duyan davulcular, Emirsultan Mahallesi'nde sahur vakti davul çalmıyor. Nüfusu yaklaşık 15 bin olan Emirsultan Mahallesi'nde oturan vatandaşların ’Pilava pilava’ diye seslenerek sahura uyandırıldığını belirten Emirsultan Mahallesi Muhtarı Yusuf Ziya Aydınlı, ''Ramazan ayında Emirsultan Mahallesi'nde kesinlikle davul çalınmıyor. Emirsultan Hazretleri'ne saygıdan dolayı ve peygamber torunu olduğu için mahallemizde kesinlikle davul çalınmamakta. Mahalle sakinlerimizi davulcularımız sahura ''pilava pilava' diyerek zile basarak kaldırmaktadır. Vatandaşımız da Emirsultan Hazretleri'ne saygıdan dolayı bu durumu memnuniyetle karşılıyor. Bu yüzyıllardır böyle giden bir olay. Bir sonraki nesillerimizde saygıdan dolayı bu geleneği devam ettireceklerine inanıyorum'' dedi. Mahalle sakinlerinden Şerafettin Torun, ''Yüzyıllardan beri olan bu gelenek atalarımızdan dedelerimizden gelen bir gelenek. Burada davul çalınmaz, vatandaşlar 'pilava pilava' diyerek zillerine basarak uyandırılır. Peygamber efendimizin torunu yatıyor burada, ona saygıdan dolayı davul çalınmaz. Eskilerden beri bu gelenek sürüyor. Mahallemize yeni taşınanlar için de bu durumun esprisi var. Davulcularımız pilava pilava dediği zaman yeni taşınanlar tencerelerini alarak aşağıya iniyorlar. Sonradan 'pilava pilava' denmesinin gerçeğini öğreniyorlar'' diye konuştu.

BİR GÜNDE 100 MAHALLEDE DAĞITIM YAPILDI Haber

BİR GÜNDE 100 MAHALLEDE DAĞITIM YAPILDI

 Hayırseverlerin Kızılay Osmangazi Şubesi tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere bağışlanan gıda ve hijyen kolileri ile pide ve konserveler, 18 araçtan oluşan 60 kişilik gönüllü ekibiyle; 100 mahalledeki 260 haneye ulaştırıldı. Kızılay Osmangazi Şubesi, yılın her günü fakir, yoksul, işsiz ve ihtiyaç sahibi herkese yardım elini uzatmaya devam ediyor. Bu kapsamda şubenin 60 kişilik gönüllü ekibi, bağışçıların Kızılay Osmangazi Şubesi tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere teslim edilen gıda ve hijyen kolileri ile pide ve konserveleri ailelere ulaştırdı. Ekiplerle birlikte erzak kolileri ve diğer paketleri ihtiyaç sahibi ailelere teslim etmeden önce açıklamalarda bulunan Kızılay Osmangazi Şubesi Başkanı Halil Atalay, “Ramazan ayına girmemiz nedeniyle çalışmalarımız daha da yoğunlaştı. Bu mübarek günlerde diğer günlere nazaran kimsenin aç ve açıkta kalmamasına daha da özen gösteriyoruz” dedi. Osmangazi Kaymakamlığı tarafından oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu’na dahil olduklarını hatırlatan Halil Atalay, bu dönemdeki yardım faaliyetlerini Vefa Sosyal Destek Grubu ile birlikte yürüttüklerini ve böylece işsiz kalan, işini kaybeden ya da sokağa çıkma engeli olan tüm vatandaşlarımıza Kızılay’ın yardım elini uzattıklarını söyledi. “Osmangazi’nin dört bir yanındayız” COVİD-19 salgını başladığından bugüne kadar her gün 2-3 ekiple çeşitli mahallelerde ihtiyaç sahibi ailelere yardımlar götürdüklerine dikkat çeken Atalay, “Bugün, her gün yapmakta olduğumuz yardım faaliyetimizi daha organize ve toplu bir şekilde yapalım istedik. Çünkü, hem bize yapılan talepler arttı hem de yardımcı olmayan isteyen vatandaşlarımızın sayıları arttı. Bunların daha fazla birikmemesi için bu mübarek günlerde toplu olarak dağıtım yapalım istedik. Bugün, 18 araç ve 60 kişilik gönüllü ekibimizle Osmangazi ilçemizde 100’ün üzerindeki mahallesinde yaşayan 260 fakir-fukara kardeşimizin kapısını çalacağız” diye konuştu. Halil Atalay’ın yaptığı açıklamaların ardından Kızılay Osmangazi Şubesi Gönüllüleri, araçlarla birlikte ilçenin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi ailelere paketleri bizzat dağıttı.

BURSA'DAKİ BU MAHALLEDE PARALARI BİLE MUHTAR ÇEKİYOR Haber

BURSA'DAKİ BU MAHALLEDE PARALARI BİLE MUHTAR ÇEKİYOR

Megafonlu araç ile sorumlu olduğu mahallenin tüm sokaklarını dolaşan muhtar, 'Emekli maaşı, ikramiye çekmek için dışarıya çıkmayın, beni arayın maaşınızı evinize getireyim' diye gün boyu anons yapıyor. Osmangazi ilçesine bağlı Tahtakale Mahallesi’nde 4 dönemdir muhtarlık yapan Mehmet Yavuz, korona virüs sebebiyle evde kalıp dışarıya çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşların her gün yardımına koşuyor. Megafon sistemi bulunan bir araçla sorumlu olduğu mahallenin tüm sokaklarını gezen muhtar Yavuz, vatandaşlara dışarıya çıkmamaları hususunda uyarılarda bulunuyor. Emekli maaşı ve ikramiyelerini çekmek için bankaya gidemeyen vatandaşlara megafonla seslenen muhtar Yavuz, 'Maaş ve ikramiye çekmek için dışarıya çıkmayın. Evde kalın dışarıya çıkmak yerine muhtarınızı arayın. Ben maaşınızı çekip eve kadar getiririm. Merak etmeyin. Siz dışarıya çıkmayın. Yeter ki evde kalın. Gerekli ne ihtiyacınız varsa cep telefonundan arayıp muhtarınıza söyleyin. Sakın dışarıya çıkmayın' dedi. Ülkeyi etkisi altına alan korona virüsüne karşı devletin yaptığı hizmetlerinin yanında her şeyi devletten beklemeyerek kendisinin bu şekilde bir hizmet geliştirdiğini belirten Mehmet Yavuz, 'Biz de tabi muhtar olarak üstümüze düşen görevi yapmamız gerekiyor. Bizim bu semtte çok yaşlı vatandaşlarımız bulunmakta. Biz de bir farkındalık olsun diye devletimize yardımcı olabilmek için böyle bir yola başvurduk. İnsanlarımız evden çıkmasın evde kalsın diye, ihtiyaçlarını giderelim, maaşlarını alamıyorlarsa yardımcı olalım, ilaçlarını alamıyorsa ilaçlarını alalım, erzak alamayan insanlara erzaklarını alalım dedik. Bu konuda kendimi sorumluluk altında hissederek bu şekilde vatandaşlarımıza sesimi duyurmak istedim' diye konuştu. Tahtakale Mahallesi sakinlerinden Gültekin Zarplı da Mehmet Yavuz’un sadece emekli maaşı değil vatandaşların diğer ihtiyaçlarını da karşılamasının oldukça güzel bir hizmet olduğunu belirterek, 'Herkes memnun, vatandaşlarımızın evde kalması artık bilinen bir şey, bunu teyit etmek evde kalmalarını sağlamak için de iyi bir uygulama. Mahalle zaten emekli mahallesi olduğundan güzel bir yardımlaşma örneği yaşanıyor' diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.