Hava Durumu

#Mantar

Yeni Marmara Gazetesi - Mantar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mantar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Topladığı mantarları satarak ayda yaklaşık 90 bin lira kazanıyor Haber

Topladığı mantarları satarak ayda yaklaşık 90 bin lira kazanıyor

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde tarım ve hayvancılıkla geçimini sürdüren Halit Kaya, orman sahalarında yetişen mantarları toplayıp satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Topladığı mantarların kilosunu 100 TL’den satan Kaya, günlük 3 bin TL ile 5 bin TL arasında kazanç elde ediyor.  Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, orman köylüsünün sezonluk geçim kaynaklarından olan mantar sezonu devam ediyor. Gazipaşa’da kızılca mantarı olarak bilinen ve bölgeden bölgeye ismi; kanlıca, kızılca, çıntar ve kızıl mantar olarak bilinen mantar çeşidi, köylülere ve yöre halkına ekonomik katkı sağlıyor. İlçeye bağlı Göçük Mahallesi’nde yaşayan Halit Kaya isimli vatandaş, orman sahalarında yetişen mantarları toplayıp satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.  Tarım ve hayvancılıkla geçimini sürdüren Kaya, günlük 4-5 saat çalışmayla 3 bin TL ile 5 bin TL arasında kazanç sağladığını belirtiyor. Mantar sezonunda sabah saatlerinden öğle saatlerine kadar ormanda mantar arayan Kaya, “Günlük 30-50 kilo mantar topluyorum. Bölgemizde kızılca mantarı olarak bilinen bu mantarları, müşterilerimize ve köy halkına kilosunu 100 TL’den satıyorum. Günlük 4-5 saat çalışmayla 3 bin TL ile 5 bin TL arasında para kazanıyorum” dedi.  Mantara yoğun ilgi var  Gazipaşa’da kızılca mantarı olarak bilinen mantara halkın yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Kaya, “Bu mantar, diğer mantar çeşitleri arasında en çok bilinen ve en çok tercih edilen mantar. Halkımız bu mantarı hem bulmayı hem de tüketmeyi çok seviyor. Ormandan soframıza gelen bu lezzet, sulu yemek, kavurma, kızartma ve közde bütün olarak pişirilerek tüketilebiliyor. Mantarı hem severek tüketiyoruz, hem de satarak maddi kazanç sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bulunması zor, yemesi yasak, faydası çok! Haber

Bulunması zor, yemesi yasak, faydası çok!

Doğada sihirli mantar olarak bilinen mantarlarda bulunan halüsinojen madde ileri seviyede depresyon hastalığı ile savaşan hastaların iyileşmesine katkı sağlıyor. London'da bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmada 19 hastaya tek doz halinde psilosibin isimli bir madde verildi. Maddeyi alan hastalar yarısından fazlası bir zaman sonra depresif hislerinin olmadığını söylediler. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarında değişmelerin olduğu gözlemlendi. Psilosibin'in olumlu etkilerinin 5 hafta olduğu saptandı. Bu mantarlar hem çiğ hem de besinlere karıştırılarak tüketilebiliyor. Bu çalışmayı yapan uzman ekip, depresyonla mücadele eden insanların bu yöntemi kendi başlarına göre denememeleri gerektiği hakkında özellikle uyarıda bulundu. Daha önce de Psilosibin'in insanların ''zihni yağlayarak'' depresif ruh hallerinden çıkmasına yardımcı olduğu şeklinde bir araştırma yapılmıştı. Bu madde beynin iki tarafına da etki ediyor. Seratonine benziyor Bu madde beyinde amigdala bölgesinin aktifliğini azaltıyor. Bu bölgede hareket kısıtlandıkça buna bağlı olarak depresyon semptomları da azalıyor. Psilosibinin yapısı, beyinde önemli etkiye sahip olan seratonine benzemektedir. Bu durumlar ne kadar ortada olursa olsun beynin ve vücudun üzerindeki etkileri tam olarak belirlenemediği için insanların doktora danışmadan tüketmesini onaylamıyor. Peki siz hiç bu sihirli mantarlardan yediniz mi veya gördünüz mü? Tadının nasıl olduğunu bilmiyoruz fakat sihirli etkisi her insanın dikkatini çekmede önemli bir etkiye sahip. Bilim dünyası sihirli mantarlar için ortaya net veriler koyduğunda belki de depresyon hastalığına net çözüm gelecek...

3 Bin Euro Değerindeki Kara Elmas! Haber

3 Bin Euro Değerindeki Kara Elmas!

HABER / NURCAN ŞENER Trüf mantarları, iki ana kategoride bulunur: yazlık ve kışlık. Dünya çapında 24 farklı trüf türü bulunsa da bunların 7 tanesi endemiktir. Türkiye'de ise "Tuberaestivum" adlı siyah renkli trüf türü en değerli ve doğada bol miktarda bulunan ticari bir çeşit olarak kabul edilir. Bu özel mantarlar, diğer mantarlara göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Yaklaşık olarak %53-76 su, %9 protein, %7 karbonhidrat ve %8 mineral içerirler. Ayrıca, trüf mantarları "dimetilsülfit" kaynaklı özel aromatik bileşiklerle diğer mantarlardan ayrılırlar.   Trüf Mantarının Sağlık Faydaları - Trüf mantarı, yüksek antioksidan içeriği ile dikkat çeker. İçerdiği antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumada etkili bir rol oynar. Aynı zamanda kanser riskini azaltma potansiyeline sahiptir. İçerdiği antioksidanlar, kanser hücrelerinin büyümesini kontrol etmeye ve yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir. - Kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Trüf mantarı, kolesterol seviyelerini dengelemeye ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olan antioksidanlarla zengindir. - Bağışıklık sistemi güçlendirici etkisi bulunur. Dünya genelinde, trüf mantarları gastronomi tutkunları ve şefler arasında çok özel bir yere sahiptir. Lezzetli yemeklerin vazgeçilmez bir bileşeni olarak kabul edilen bu nadir ve değerli mantar türü, hem lezzeti hem de besleyici özellikleriyle tanınır. Türkiye'de trüf mantarlarının doğal olarak yetişip yetişmediği hala bir soru işareti olsa da dünya genelinde bu özel mantarlar özenle toplanır ve özel yemeklerde kullanılır.

Mantar avcısı minik kız 2 kiloluk dev mantar buldu Haber

Mantar avcısı minik kız 2 kiloluk dev mantar buldu

Mustafakemalpaşa ilçesinin Sünlük köyü ormanlarında çok çeşitli mantarlar çıkıyor. Bu bölgede yaşayan köylüler ise büyük çoğunluğu İtalya'ya ihraç olan ayı mantarını toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Diğer mantarlara oranla boyutları büyük olan bu mantarları İtalyanlar pizzalarında kullanıyor. Köylüler kilogramı 25 liradan satılan mantarı bulmak için günün ilk ışıklarıyla birlikte ormanın yolunu tutuyor. Sünlük köyünde yaşayan mantar avcısı Yağmur Uslu (10) ise her yıl olduğu gibi bu yıl da mantar sezonunun açılmasıyla birlikte mantar avına başladı. Uslu, ormanda gezerken karşısına 2 kiloluk dev mantar çıkınca sevinçten havalara uçtu. Şemsiye kadar büyük olan bu mantarı taşımakta güçlük çeken Uslu, tartıya koyduğu mantarın 2 kilo geldiğini gördü. 10 yaşındaki Yağmur 2 kilo gelen bu dev mantardan 50 lira kazandı. Köylülerin günde 50 ile 100 kilo arasında mantar topladığı oluyor ve mantar köylülere iyi bir kazanç sağlıyor. Bu işi babasından öğrendiğini ifade eden Yağmur Uslu, "Bu yıl mantar sezonu açıldı. Biz de ormanlarda mantar avına çıktık. Bol mantar topladık. Mantar toplarken karşımıza 2 kiloluk dev bir ayı mantarı çıktı. Neredeyse şemsiye kadar büyüktü. Koparttığım bu mantarı tartıya koyduğumda 2 kilo geldiğini gördüm. Küçük kardeşim kaldırmakta güçlük çekti. Bu mantarın kilosu 25 lira; dev mantar tek başına 50 lira etti. Bu topladığımız mantarlar İtalya'ya gidiyor. İtalyanlar bu mantarları pizzalarında kullanıyor" dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİREN BU MANTAR ETTEN DAHA PAHALI Haber

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİREN BU MANTAR ETTEN DAHA PAHALI

Mayıs ve Haziran aylarında çıkan kuzu göbeği mantarı bağışıklık sistemi üzerinde de güçlendirdiği bilinirken düzenli kullanım ile vücudunuzu tüm zararlı mikroorganizmalara karşı koruyabildiği biliniyor. İçerisinde B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek miktarda kalsiyum,sodyum,çinko ve potasyum bulunan mantar yiyenler tarafından etten daha lezzetli olduğu söyleniyor. Lezzeti ve bağışıklık sistemine olan faydalarıyla ön palana çıkan mantara ise talep oldukça fazla Mustafakemalpaşa ilçesinin köylerinde toplanan kuzu göbeği mantarı köylüler tarafından iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında kendine yer buluyor. Mantarın yaşının kilosu 60 liradan satılırken kurutulmuş olanın kilosu ise 500 liradan alıcı buluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen mantara ise bu yıl talep oldukça fazla köylülerde dağlarda kilometrelerce yol yürüyüp bu mantarı toplamak için büyük çapa sarf ediyor. Dağlarda bu mantarı toplayan Ersin Uslu, 'Dünyaca ünlü şeflerin öve öve bitiremediği etten dağa çok lezzetli olduğunu söylediği kuzu göbeği mantarı her yıl Mayıs ve Haziran aylarında çıkıyor. Bu mantar çok lezzetlidir kansızlığa iyi geldiği söylenir, protein değeri yüksektir bağışıklık sitemini ise güçlendirir. Bu mantarın yaş olanın kilosu 60 liradır. Kurutulmuş olanı ise 500 liradan satılıyor' dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.