Hava Durumu

#Mercek

Yeni Marmara Gazetesi - Mercek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mercek haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BUÜ’lü akademisyenler Türkiye’deki taşkın gerçeğini mercek altına alacak Haber

BUÜ’lü akademisyenler Türkiye’deki taşkın gerçeğini mercek altına alacak

3501 Kariyer Geliştirme Programı çerçevesinde proje desteği almaya hak kazanan akademisyenler, Türkiye’de gerçekleşen taşkınların hem alansal hem de zamansal dağılışları ile bunları kontrol eden etmenlerin özellikleri ortaya koyacak akademik bir çalışmaya imza atacak. Proje yürütücülüğünü üstlenen Dr. Öğr. Ü. Abdullah Akbaş; “Akarsuların yataklarından taşarak çevreye yayılması sonucunda gerçekleşen taşkınlar, her yıl akarsu yataklarında ve taşkın ovalarında yaşayan birçok kişinin ölümüne ve büyük maddi zararlara neden olmaktadır. Meydana gelen bu taşkınlar iklimsel ve hidrolojik açıdan ekstrem (uç) değerlerden, havza içi arazi kullanım değişiklikleri, insan faaliyetleri ve havzaların şekilsel özelliklerinden etkileniyor. Türkiye’de meydana gelen taşkınlar genellikle meteorolojik koşulların (şiddetli yağışlar) uç değerlerine atfediliyor, ancak tarihsel taşkınları oluşturan tüm havza ve havza içi dinamiklerine ait süreçler tam olarak ortaya konulamıyor. Bu proje ile Türkiye’de gerçekleşen taşkınların hem alansal hem de zamansal dağılışları ile bunları kontrol eden etmenlerin özelliklerini ortaya koymaya çalışacağız” açıklamasında bulundu. Projeyi BUÜ’den Prof. Dr. Hasan Özdemir, İTÜ’den de Doç. Dr. Tolga Görüm ile sürdüreceklerini kaydeden Dr. Öğr. Ü. Akbaş, çalışmanın sonunda çok önemli akademik veriler elde edeceklerine inandıklarını vurguladı.

Mehmet Güleryüz’ün eserleri mercek altına alındı Haber

Mehmet Güleryüz’ün eserleri mercek altına alındı

Türk resim sanatının yaşayan değerlerinden Mehmet Güleryüz’ün eserlerini “Çizgi Hali” isimli bir sergi ile Bursalı sanatseverlerle buluşturan Nilüfer Belediyesi, sanatçının eserlerini konu alan bir söyleşi de gerçekleştirdi. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşiye sanat tarihçileri ve eleştirmenler Uras Kızıl, Elif Dastarlı, Ahmet Ergenç ve İbrahim Cansızoğlu konuk oldu. Mehmet Güleryüz’ün eserlerini sanat tarihi açısından değerlendiren Elif Dastarlı, “Bu serginin Bursa’da açılması çok önemli. Bu tür eserlerin kültür sanata önem veren şehirlerde halkla buluşması sanata bakış açısından mühim. Modern sanatta tavır olmalıdır. Mehmet Güleryüz eserlerinde bu tavrı sıkça görürüz. Modern sanat ülkemizde bir başarı hikâyesi ortaya çıkarmıştır. Onun insanı sanatıyla eğiten bir yönü vardır. Kendisine dönüp bakabilen kişiler modern sanat yapabilir ve Güleryüz de bu kişilerden biridir” dedi. Metin yazarı ve eleştirmen Uras Kızıl da söyleşide Güleryüz’ün eserlerini ele aldı. Uras Kızıl, Mehmet Güleryüz’ün eserlerinde farklı bir sanat tarzı olduğunu vurgulayarak, “Sanatçı nesnenin düşünceyle kurduğu nihaî uyumda kendisini ortaya koyan kişidir. Bu bağlamda sanatta biçim Güleryüz’ün sanat hayatında erken dönemlerde görülmektedir. Biçim meselesi söz konusu olduğunda Güleryüz’ün çalışmalarında farklı olarak ortaya çıkar. Sanat uzun süre dış dünyaya açılan bir pencere olmuştur. Mehmet Güleryüz ve kuşağındaki sanatçıların dış dünyanın gerçekliğinden kopmaya çalıştıklarını görüyoruz. Güleryüz akademik söylemler dışında yeni düşünceler üretmiştir. Sanatın düşünce olma kısmı ilgilenilecek konuların başında gelmektedir” diye konuştu. Mehmet Güleryüz’ün eserlerindeki figürleri değerlendiren eleştirmen Ahmet Ergenç de, sanatçının eserlerinde yoğunluk ve şiddetin çok fazla görüldüğünü ifade etti. Modern sanatın başlangıcı olan kavramsal sanatta figürlerin önemli yer tuttuğunu ifade eden Ahmet Ergenç, Mehmet Güleryüz’ün eserlerinde sıkça mesaj verdiğini belirtti. Sanat yazarı ve araştırmacı İbrahim Cansızoğlu, da sanatçının akademik profilini ele aldı. Güleryüz’ün eserlerinde bulunan hayvan ve insan figürlerinin dikkat çekici olduğunu ifade eden Cansızoğlu, resimlerini sahne gibi kurguladığına dikkat çekti. Söyleşiye katılan sanatçının oğlu Kerimcan Güleryüz de, babası adına düzenlenen toplantıdan dolayı Nilüfer Belediyesi ve emeği geçenlere teşekkür etti.

İnegöl'ün doğa tarihi Mercek Altında Haber

İnegöl'ün doğa tarihi Mercek Altında

Bir yandan İnegöl’ü geleceğe taşıyacak projeleri ortaya koyarken bir yandan da geçmişi aydınlatmak adına üniversiteler işbirliği ile çalışmalar yapan İnegöl Belediyesi, hazırladığı proje kapsamında şehrin doğa tarihini mercek altına aldı. 4 ayrı üniversiteden 5 kişilik uzman ekip, Tahtaköprü bölgesinde saha araştırmasına başladı. Bölgede Eskibahçekaya ile Oylat Oylat fay hatları da inceleniyor. Sahada devam eden çalışmalara, bugün Belediye Başkanı Alper Taban da katıldı. Denizli Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. M. Cihat Alçiçek (Jeolog), Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim dalı Dr. Serdar Meyda, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Paleoantropoloji Anabilim Dalı Dr. Alper Yener Yavuz (Antropolog), Çorum Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Paleoantropoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Erhan Tarhan (Antropolog) ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı Dr. Betül Fındık’ın (Arkeolog) yer aldığı ekibin sürdürdüğü çalışmalara katılan Başkan Alper Taban, bu çalışmanın İnegöl coğrafyasında devam edeceğini söyledi. Doğa tarihi alanında bir saha incelemesi yapıldığını kaydeden Taban, akabinde gerekli izinler alındıktan sonra Tahtaköprü bölgesinde kazı çalışması başlayacağını da ifade etti. Ardından ise Doğa Tarihi Müzesi için gerekli adımların atılması planlanıyor. Yapılan çalışma kapsamında Tahtaköprü saha araştırması ve Eskibahçekaya ile Oylat fay hattı da inceleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.