Hava Durumu

#Mesleğini

Yeni Marmara Gazetesi - Mesleğini haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mesleğini haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Baba yadigarı mesleğini yarım asırdır sürdürüyor Haber

Baba yadigarı mesleğini yarım asırdır sürdürüyor

Zamana yenik düşen mesleklerden olan kalaycılık, teknolojinin gelişmesiyle son demlerini yaşıyor. Bursa’da yaşayan 59 yaşındaki kalay ustası Yılmaz Erişen, babasından öğrendiği mesleğini 47 yıldır özveriyle devam ettiriyor. Unutulmaya yüz tutmuş mesleğin son temsilcilerinden birisi olan Erişen, sabahın erken saatlerinde dükkanını açarak güne başlıyor. Müşterilerinin getirdiği bakır kaplarla özenle ilgilenen Erişen’in kalayladığı malzemeler, müşterilerinden de takdir topluyor. Mesleğe 12 yaşında başladı Çocuk yaşlarındayken, babasının yanında mesleğe adım attığını söyleyen Erişen, “Ben bu işe ilkokul 3. sınıfa giderken başladım, aşağı yukarı 47 sene oldu. Baba mesleğim, okulda dersimizi bitirip buraya çalışmaya geliyordum. Çalışmaya gelmeyince kızarlardı, ‘dükkanda iş var siz burada oturuyorsunuz’ derlerdi” şeklinde konuştu. “Bu mesleği öldürmek istemiyoruz” Elinden geldiğince mesleğini yaşatmaya çalışacaklarını söyleyen Erişen, “Sürdürebileceğimiz kadar sürdüreceğiz. Elimiz ayağımız tutana kadar devam edeceğiz. Yapamayacak gibi olursak biz de bırakırız. Çünkü kolay değil 47 senedir yapıyoruz bu mesleği. İş olduğu sürece yapmaya çalışacağız. 70 senelik dükkan burası, bu mesleği öldürmek istemiyoruz” dedi. Gençler tercih etmiyor Gençlerin genellikle aile yadigarı antikaları getirip dekor yapmak için parlattıklarını belirten Erişen, “Evde yaşlı insanlar varsa, genellikle onlar bakır kullanıyor. Gençler pek tercih etmiyor. Gençler de genellikle yumurta tavaları ve bakır cezve kullanıyor. Yemek yapmaya bakır tencere kullanmıyorlar. Olursa ailesinden kalmış antikaları getiriyor, parlatıp dekor yaptırıyor” diye konuştu.

63 yıldır terzilik mesleğini ilk günkü heyecanla yapıyor Haber

63 yıldır terzilik mesleğini ilk günkü heyecanla yapıyor

Bu kapsamda Terzi Ustası 75 yaşındaki İsmet Acar'ın hayatı da belgesele konu oldu. Acar terzilik zanaatını 1958 yılından bu yana 63 yıldır aşkla devam ettiriyor. 1946 yılında İznik’te dünyaya gelen İsmet Acar, "12 yaşında başladım bu mesleğe. Tam 63 yıldır terzilik yapıyorum. Bizler bu meslekle büyüdük, büyüttük. Üç oğlumu ve üç kızımı bu meslek ile okuttum, büyüttüm, baş göz ettim” dedi. “Terzilik her zaman bir ihtiyaçtır” Terziliğin inceliklerini ve detaylarını İznik Belediyesi'nce hazırlanan belgeselde paylaşan İsmet Acar (75), "93 muhaciri olarak dedelerimiz Bulgaristan’dan İznik’e gelmişler. Babam da beni 12 yaşında ilk ustam olan Terzi Necmi Sarılgan’ın yanına verdi. Daha sonra ikinci ustam Halil Sargın’ın yanında işe devam ettim.9 yıl çırak olarak çalıştım ve askere gittim. Askerde de 24 ay terzilik mesleğini icra ettim. 1960 ve 1970’li yıllarda İznik’te 42 terzi vardı. Bugün bu sayı 10 civarlarında. O senelerde Kılıçaslan Caddesi’nin iki tarafından şırıl şırıl sular akar, bizler de bu suyla dükkânımızın önünü yıkardık. O zamanlardan bu zamanlara kadar gördük ki terzilik her zaman bir ihtiyaç. Gençlere tavsiyem; bu meslekte aç kalmazsınız. Konfeksiyon teknolojisi gelişti fakat hiçbir zaman tam ölçülerde üretim olmuyor. Herkesin bedeni farklı. Artık çırak yetişmiyor. Meslek yok olma tehlikesi altında” dedi. "Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilkini 75 yıllık fıçı ustası İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile gerçekleşirken, diğer belgesel ise 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile gerçekleştirildi. Son olarak ise 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar’ın (75) hayatı ve zanaatı ele alındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.