Hava Durumu

#Modern

Yeni Marmara Gazetesi - Modern haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Modern haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uludağ Üniversitesi'nde modern laboratuvarlarda güçlü bilimsel çalışmalara imza atılıyor Haber

Uludağ Üniversitesi'nde modern laboratuvarlarda güçlü bilimsel çalışmalara imza atılıyor

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adem Doğangün, Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu ile birlikte Mühendislik Fakültesi bünyesinde hizmet veren tüm laboratuvarları ziyaret etti. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu ve akademisyenlerin de eşlik ettiği ziyarette, devam eden çalışmalar ve talepler konusunda görüş alışverişi yapıldı. Başarı motivasyon gerektirir BUÜ Mühendislik Fakültesi’ne ait tüm bölümlerdeki laboratuvarları tek tek gezen ve görevli personel ile görüşen Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, daha güçlü bir akademik ve bilimsel altyapının oluşturulması adına çalışmayı sürdürdüklerini vurguladı. Fakülte yönetimleri ve akademisyenler ile sıkı bir iletişim ağı kurduklarını aktaran Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Yakaladığımız sinerji sayesinde huzurlu bir çalışma ortamı oluştu. Bu da akademik personelimizin kendilerini daha fazla bilimsel çalışmalara yönlendirmesine vesile oluyor. Araştırma Üniversiteleri arasında yer alıyoruz. Bu sorumluluk ile hareket etmek ve kendimizi üst seviyelerde tutabilmek için ana hedeflerimizden kopmadan çalışmaya devam etmeliyiz. Akademisyenlerimize de bu anlamda elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Hep birlikte çalışacak, hep birlikte Üniversitemizi hak ettiği yerlerde tutacağız” diye konuştu. Rektör Kılavuz, yapılan ziyaretlerde akademisyen ve araştırma görevlilerinden gelen talepleri de dinledi.

MODERN TIP BÖBREK TÜMÖRÜNE MÜDAHALEYİ KOLAYLAŞTIRDI Haber

MODERN TIP BÖBREK TÜMÖRÜNE MÜDAHALEYİ KOLAYLAŞTIRDI

Böbrek tümörlerinde laparoskopik ve robot yardımlı kısmî nefrektomi işlemi sayesinde böbreğin tamamı veya tümörlü kısmın alınabildiğini ifade eden Ürolog Prof. Dr. Bülent Oktay, gelişen teknoloji sayesinde cerrahî işlemlerde ciddi bir kolaylık sağlandığına işaret etti. Oktay, 'Böbrek kanserlerinde, tümörün bulunduğu yer ve yayılma evresine göre sadece tümör ve yakın çevresi ya da böbreğin tamamı alınabiliyor. Açık radikal nefrektomi yani açık cerrahî müdahale ise çok büyük renal kitlelerde veya karın ana toplar damara ilerlemiş tümörlerde kullanılıyor. Laparoskopik cerrahî sayesinde batına 3 veya 4 port yani 0.5 veya 1 santimetrelik boru yerleştirilip, portların içinden de ışıklı kamera ve el çalışma aletleri ile operasyon yapıyoruz. Cerrah, karın içini kamera aracılığı ile ekranda görüyor ve uzun sayılabilecek cerrahi aletlerle çalışıyor. Bu gelişmeler hem organa hem de hastaya en az zararın verilmesini sağlıyor' dedi. Laparoskopik ve robotik cerrahinin çok sayıda avantajı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Bülent Oktay, hastanın iyileşme zamanının da kısaldığını aktardı. Oktay, 'Laparoskopik ve robotik cerrahî sayesinde hastamızda daha az ağrı, daha küçük kesi, daha az kan kaybı ve kan transfüzyonu, daha hızlı iyileşme, günlük yaşama erken dönüş avantajları görülüyor. Ancak, laparoskopik cerrahide deneyimli olmak daha uzun süre gerektirir. Laparoskopi tecrübesi olan merkezlerde böbrek tümörü ameliyatları laparoskopik olarak yapılmalıdır. Parsiyel nefrektomi operasyonunda, sadece tümör ve yakın çevresi alınır. Bugün, erken evre (yayılmamış) böbrek tümörlerinin tercih edilen tedavi yöntemidir. Çoğunlukla 4 santimetreye kadar tümörlerin çıkartılmasında kullanılırsa da tümörün yerine göre 7 santimetreye kadar olan tümörlerde de uygulanabilir. Hasta genç veya diyabet ve hipertansiyonlu ise mutlaka parsiyel nefrektomi uygulanmalıdır' diye konuştu. Araştırmalara göre parsiyel nefrektomi ile radikal nefrektominin uzun süreli sonuçlarının aynı olduğunun ispatlandığını açıklayan Oktay, 'Robotik cerrahi, uzaktan kumandalı laparoskopik cerrahidir. Robot gerçekte bir telemanipulatördür. Cerrah, robotun koluna takılan aletleri, aynı odadaki bir konsol yardımıyla kullanır. Robotik cerrahide el manevra yeteneği daha yüksektir. Dikiş atılması gereken parsiyel nefrektomide bu özellik çok yardımcı olur. Robot, cerrahın kontrolü altında laparoskopik cerrahîye yardım etmektedir. Görüntü üç boyutludur, derinlik hissi vardır' şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.