Hava Durumu

# Nilüfer Kent Konseyi

Yeni Marmara Gazetesi - Nilüfer Kent Konseyi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nilüfer Kent Konseyi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Raci Bademli İyi Uygulamalar ödülü Tamirhane'ye Haber

Raci Bademli İyi Uygulamalar ödülü Tamirhane'ye

TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın, vefat eden Prof. Dr. Raci Bademli’nin anısını yaşatmak amacıyla iki yılda bir düzenlediği Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülleri sahiplerini buldu. Doğrudan ya da dolaylı olarak kent ile ilgili mekânsal, sosyal ve ekonomik ve benzeri konularda hazırlanarak uygulamaya konulmuş, sorunların çözümünde başarılı olan plan ve projelerin tanıtımının yapılması ve örnek uygulamaların ortaya çıkarılarak değerlendirilmesi amacıyla bu yıl 11`incisi düzenlenen yarışmaya 13 proje başvurdu. Nilüfer Belediyesi de “Tamirhane; Zabıta Müdürlüğü’nü Kamusal Alan Olarak Yeniden Düşünmek Projesi” ile yarışmaya katıldı. İyi Uygulamalar kategorisinde birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin yanı sıra özendirme ödülü de verildi. Tamirhane Projesi de Özendirme Ödülü’ne değer görüldü. Nilüfer Kent Konseyi ve Nilüfer Belediyesi ortaklığı ile gerçekleşen Tamirhane Projesi, iklim krizi ile mücadelede onarım kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan bir proje olarak hazırlandı. Projede Nilüfer Belediyesi'ne ait eski bir zabıta karakolu binasının, katılımcı bir şekilde dönüştürülerek onarım kültürünü destekleyen bir mekân haline getirilmesi planlanıyor. Katılımcı tasarım yaklaşımını kullanarak tasarlanan projenin başlangıcında, Roof Coliving iş birliği ile yurttaşlarla anketler, odak grup görüşmeleri ve atölye çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda, projenin konsepti ve mekânın işlevleri belirlendi. Tamirhane Projesinin şekillenmesi için çok sayıda çalıştay da yapıldı. Mahalle Komiteleri, çevre sakinleri, lise öğrencileri, çocuklar ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katıldığı çalıştaylar sonucunda içerik tasarımı şekillendi. Tüketimi azaltan yaklaşımları benimseyen, toplulukların yeteneklerini tüketimi azaltıcı deneyimlere dönüştürmeyi amaçlayan Tamirhane Projesinin çalışmaları devam etse de zaman zaman bisikleti tamiri gibi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

‘Yerel Eşitlik Eylem Planı Hazırlık’ları başladı Haber

‘Yerel Eşitlik Eylem Planı Hazırlık’ları başladı

Tüm yurttaşlara eşit yaşam imkanları sağlayabilmek için çok yönlü çalışmalar yapan Nilüfer Belediyesi, hazırlayacağı Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın çerçevesini belirlemek üzere, ilgili sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla bir çalıştay organize etti. Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Müdürlüğü Eşitlik Birimi tarafından düzenlenen Hazırlık Çalıştayı’na Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in yanı sıra, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, her zaman kentte adil yaşam imkanlarını genişletmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, ‘Kadın Dostu’ bir kent olarak; toplumsal cinsiyet eşitliğini öncelemek ve bu yöndeki bütün çalışmaları taahhüt altına almak amacıyla önemli adımlar attıklarını vurguladı. Nilüferli kadınların günlük yaşamın her alanında özgürce var olmasını destekleyen adımlar attıklarını anlatan Başkan Erdem, “Bütün bu çabaların, kadınların kararlılığı ve gayretinden dayanak aldığını da belirtmek isterim. Daha adil bir gelecek için attığımız her adımın yerel demokrasiyi de güçlendireceğine inanıyoruz. Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın bu yolda bizlere rehberlik etmesini ümit ediyorum. Kadınların, çocukların, engellilerin ve özel önleme ihtiyaç duyan tüm grupların yaşamlarını kolaylaştıracak somut politikalar üreterek, daha adil, ve yaşanabilir bir dünya için mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nazlı Ünalan ise, Türkiye’de her alanda kadınların ve kız çocuklarının yaşadığı ayrımcılığa son vermek amacıyla burada bulunduklarını dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından Özlem Akdağ, Nilüfer Belediyesi 2022-2024 Yerel Eşitlik Eylem Planı ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Çalıştayda yapılan panelde ise; Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Yerel Çalışmalar Koordinatörü Sunay Demircan, Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Akademisyeni Doç. Dr. Ece Paralı Öztan, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Akademisyeni Dr. Semahat Dicle Maybek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Akademisyeni Doç. Dr. Emel Memiş ve Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği Gençlik Merkezi Koordinatörü Damla İkbal Ceyhan’ın katılımıyla, eşitlik kavramı temelinde ‘Şiddet’, ‘Sağlık’, ‘Katılım’, ‘Eğitim’, ‘İstihdam’ ve ‘Kentsel Hizmetler’ konular masaya yatırıldı. Çalıştaydan elde edilecek sonuçlar ve çözüm önerileri, hazırlanacak ‘Nilüfer Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın da temellerini oluşturacak.

Sudaki yaşama pedal çevirdiler Haber

Sudaki yaşama pedal çevirdiler

Karbona karşı mücadelede etkin rol alan bisiklet tutkunları, karbon tutucu özelliğe sahip olan sulak alanların koruma altına alınması çağrısında bulundu. Bisiklet tutkunları pedallarını bu defa Uluabat Gölü’nün korunması için çevirdi. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin birlikte düzenlediği Uluabat Gölü Bisiklet Turu ile göldeki canlılığa dikkat çekildi. 'Sudaki hayata pedallıyoruz' sloganıyla düzenlenen bisiklet turu, bir anlamda iki iklim savunucusunu, karbona karşı mücadelesi ile bisikleti ve karbon tutucu özelliği ile sulak alanları bir araya getirdi. Bisiklet tutkunları, bisikletleriyle Uluabat Gölü’nün çevresinde tur atarak zengin tür çeşitliliğine sahip bir sulak alan olması sebebiyle,RAMSAR alanı olarak ilan edilen Uluabat Gölü’ndeki hayatın korunması ve geleceği taşınması gerekliliğine vurgu yapıldı. Uluabat Gölü’nün ve bisikletin ortak noktasının iklim kriziyle mücadele olduğunu söyleyen Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz, “Bisiklet, doğa ile uyumlu, karbon salımı yapmayan bir ulaşım aracı. Uluabat Gölü de Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri, karbon emici bir alan. Tropikal ormanlardan sonra dünyanın en önemli karbon tutucu alanları sulak alanlardır. O yüzden bu bisiklet turuyla Uluabat Gölü’nü tanıtmak ve korunması için çağrıda bulunmak istedik” dedi. Uluabat Gölü etrafından yaklaşık 6 saat süren tura 200’e yakın bisiklet tutkunu katıldı. Turu katılanlar bisikletin ne kadar çevreci bir ulaşım aracı olduğuna dikkat çekerken, sulak alanın korunmasının gerekliliğine de vurgu yaptı. Buradaki doğal yaşama, biyoçeşitliliğe, gölün iklimle olan mücadelesine dikkat çeken bisiklet grubuna, güzergah üzerindeki köy halkı da destek verdi. Bisiklet turunun ardından da Uluabat, Mysia Yolları, Çanakkale Bisiklet Platformu Söyleşisi ve bisiklet kültürüne ilişkin forum ve söyleşiler düzenlendi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.