Hava Durumu

#Nilüferin

Yeni Marmara Gazetesi - Nilüferin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nilüferin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nilüfer’in ekolojik buğdayının hasadı başladı Haber

Nilüfer’in ekolojik buğdayının hasadı başladı

Halkı sağlıklı gıdayla buluşturmak amacıyla üretilen buğdayların hasadını yakından takip eden Başkan Turgay Erdem, buğdayların taş değirmende tam buğday ununa dönüştürüleceğini ve bu un ve unlu mamullerin de Nilüfer Bostan’da halkla buluşturulacağını söyledi. Ekolojik tarım koşullarında üretim yaparak halkı sağlıklı gıdayla buluşturan Nilüfer Belediyesi, bu yıl toplam 140 dönüm arazi üzerine buğday ekimi yaptı. Nilüfer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün bölge şartlarında yaptığı denemeler sonucunda en yüksek verim alınan Rumeli ve Ceyhan 99 cinsi buğdaylar, S.S. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) tarafından Nilüfer’in çeşitli kırsal mahallelerine ekildi. Kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılmadan üretilen buğdaylarda, hasat dönemi başladı. Konaklı Mahallesi’nde 7 dönüm arazide yapılan buğday hasadını, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de yakından takip etti. Sağlıklı gıdayı herkes için erişilebilir kılmak hedefiyle 2018 yılından bu yana ekolojik tarım koşullarına uygun büyük ölçekli üretim yaptıklarını vurgulayan Başkan Erdem, bu yıl da verimli bir sezon beklediklerini söyledi. Hasat yapılan buğdayların büyük bir bölümünü taş değirmende öğütülüp, tam buğday ununa dönüştüreceklerini söyleyen Başkan Erdem, “Tam buğday unlarını ve bu undan elde edilmiş mamulleri, Nilüfer Bostan satış noktalarında vatandaşlarımızla buluşturacağız” dedi. Nilüfer’in çeşitli bölgelerinde yaptıkları buğday üretim denemeleri sonucunda en yüksek verimi Rumeli ve Ceyhan99 buğday çeşitlerinden aldıklarını söyleyen Nilüfer Belediyesi Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay da, bu yıl yaklaşık 140 dönüm araziye bu çeşit buğdayın ekildiğini ifade etti. Ekolojik tarım koşullarında yetiştirdikleri buğdaydan bu yıl iyi bir rekolte beklediklerini söyleyen Atay, “Bu koşullarda bir dönümden alınan 150-200 kilogram buğday, iyi bir rakamdır. Biz, bunu geçmiş dönemde 350 kilograma kadar çıkartmıştık. Bu yıl da 250-300 kilogram kadar verim bekliyoruz. Kimyasal gübre, tarım ilacı kullanmıyoruz. Ekolojik tarım koşullarında üretimlerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Nilüfer’in müzeleri ödüle doymuyor Haber

Nilüfer’in müzeleri ödüle doymuyor

Açıldığı günden bu yana sergileme unsurları ve yaşayan müze anlayışla organize edilen faaliyetleriyle, öncü ve yenilikçi müzeler arasında gösterilen Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi, Tarihi Kentler Birliği’nin Müze Özendirme Yarışması’ında Jüri Özel Ödülü ile ödüllendirildi. Tarihi Kentler Birliğinin Müze Özendirme Yarışması, bu yıl 6’ncı kez gerçekleştirildi. 15 belediyenin, toplam 17 müzeyle başvurduğu yarışmada bu yıl; Jüri Özel Ödülü’nün yanısıra, El Sanatları ve Zanaat Müzeleri, Yaşam Kültürü Müzeleri, Kent Kültürü Müzeleri, Sanat ve Edebiyat Müzeleri, Millî Mücadele Müzeleri ve Doğa Tarihi Müzeleri olmak üzere toplam 7 kategoride ödül verildi. Seçici Kurulu Ahmet Erdönmez, Aziz Elbas, Y. Metin Keskin, Sezer Cihan, S. Yeşim Dizdaroğlu ve Kibele Eren’den oluşan yarışmada; Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi, bütüncül yaklaşımı, zengin koleksiyonu, güncel ve yenilikçi sergileme alanları ve farkındalık oluşturan eğitim çalışmaları nedeniyle öne çıktı. Proje yönetmenliğini Amerika Birleşik Devletleri New England Konservatuvarı’nda görev alan besteci ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’un üstlendiği müze, Tarihi Kentler Birliği tarafından jüri özel ödülüne layık görüldü. Birliğin bu yılki buluşması Kahramanmaraş’ta düzenlendi. Müze özendirme ödüllerinin sahiplerini bulduğu programda, Jüri Özel Ödülü’nü Nilüfer Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli aldı. Ödülü Tarihi Kentler Birliği ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile yarışmanın seçici kurul üyesi Ahmet Erdönmez’in elinden alan Ayradilli, Kahramanmaraş buluşmasının ardından ödülü Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile paylaştı. Uluslararası müzik kültürünü yerelde tanıtan, gençlerle buluşturan eğitim çalışmalarıyla dikkat çeken müzenin gördüğü ilgiden son derece memnun olduğunu belirten Başkan Erdem, müzenin aldığı ödül nedeniyle onur duyduklarını söyledi.

Nilüfer’in vetaren atleti Kaçar’dan bir şampiyonluk daha Haber

Nilüfer’in vetaren atleti Kaçar’dan bir şampiyonluk daha

Nilüfer Belediyespor’un veteran atleti Murat Kaçar, katıldığı müsabakalarda elde ettiği derecelere yenilerini ekliyor. Murat Kaçar, son olarak katıldığı Balkan Masterler Salon Şampiyonası’ndan yine ödülle döndü. Slovenya’nın Novo Mesto kentinde düzenlenen şampiyonaya 11 ülkeden 300 civarında sporcu katıldı. Yarışmalara 5’i kadın toplam 19 sporcu ile katılan Türk masterleri 19 altın, 9 gümüş, 8 bronz toplam 35 madalya kazandı. Yarışmalarda tek Türkiye rekoru Nilüfer Belediyespor duayen atleti Dr. Murat Kacar’dan geldi. Dr. Kacar 75 yaş 60 metre engellide 19 yıl önce İspanya’nın San Sebastian kentinde Hikmet Kandeğdi tarafından 11,61 ile kırılan rekoru 11,61 ile yeniledi. Kaçar, kategorisinde Balkan Şampiyonluğu’nu elde ederek herkese gurur yaşattı. Bundan sonraki hedefinin Finlandiya’nın Tampere kentinde 27 Haziran-6 temmuz tarihlerinde yapılacak Dünya Masterler Şampiyonası’nda derece yapmak olduğunu belirten Dr. Kacar, 24-28 Şubat tarihlerinde Portekiz’in Braga kentinde 41 ülkeden 2 bin 348 sporcunun katıldığı Avrupa Masterler Şampiyonası’nda erkekler 75 yaş 60 metre engellide 11,82 ile ikinci olarak ülkemize tek madalyayı kazandırmıştı. Slovenya’nın novo mesto kentinde devam eden Balkan masterler salon şampiyonasında 75 yaş 60 metre engellide 11,61 ile Türkiye rekorunu egale ederken Balkan şampiyonu oldum. Eski rekor 19 yıl önce 2003 yılında ispanyanın san sebastian kentinde yapılan Avrupa salon şampiyonasında Hikmet Kandeğdi tarafından 11,61 ile kırılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.