Hava Durumu

#Okul

Yeni Marmara Gazetesi - Okul haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Okul haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Atık ve iklim değişikliğinin önemi anlatıldı Haber

Atık ve iklim değişikliğinin önemi anlatıldı

Osmangazi Belediyesi, liselerde verdiği eğitimlerle doğal kaynakların ve çevre sağlığının korunması, iklim değişikliği ve sıfır atık konusunda öğrencilerin daha duyarlı olmasını sağlıyor. Yıl boyunca ilçedeki çeşitli okullarda yasa ve yönetmelikler çerçevesinde geri dönüşümü mümkün olan bitkisel atık yağ, atık pil, ambalaj atıkları, atık elektronik eşyalar ve diğer atıkların toplanması, çevre yönetim sistemlerinin oluşturulması, geliştirilmesi, plastik poşet kullanımının sınırlandırılması, iklim değişikliği ve enerji yönetimi konularında eğitimler veren Osmangazi Belediyesi, bu eğitimlerden birini Engin Ağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde verdi. Osmangazi Belediyesi, öğrencilerin geri dönüşüm konusunda ilçelerdeki okullarda eğitim sezonu boyunca eğitimler vermeye devam edecek. Yaptığı çalışmaların daha temiz ve çevreci dünya için olduğunu ifade eden Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Lütfiye Dilek Yosun, “Osmangazi Belediyesi olarak sıfır atık mevzuatımız çerçevesinde, geri dönüşebilen nitelikte atıkların ülke ekonomisine kazandırılması çevreye olumlu etkileri konusunda eğitim ve öğretim yılımızın başladığı andan itibaren okullarımızda bu eğitimleri müdürlüğümüz bünyesindeki arkadaşlarımızla veriyoruz. Verdiğimiz eğitimlerin sonucunda öğrencilerden güzel geri dönüşler alıyoruz. Öğrencilerin çevreye karşı daha duyarlı olduğunu gözlemliyoruz. Verdiğimiz eğitimlerin güzel sonuçlar verdiğini görmek bizleri mutlu ediyor” dedi.

Okul bahçesinde kalbi duran öğrenciyi öğretmeni kurtardı: O anlar kamerada Haber

Okul bahçesinde kalbi duran öğrenciyi öğretmeni kurtardı: O anlar kamerada

Plevne Ortaokulu öğrencisi Çetin Çelebi, 15 Aralık günü teneffüs esnasında okul bahçesinde arkadaşlarıyla koşup oynarken bir anda fenalaşarak yere yığıldı. Bir süre sonra ayağa kalkmaya çalışan Çelebi, sonra sendeleyerek arkadaşlarının endişeli bakışları arasında yeniden yere düştü. Kalbi duran öğrenciye ilk müdahaleyi nöbetçi öğretmen Anıl Şenol Torbacı yaptı. Bir arkadaşı da montunu çıkartıp başının altına yerleştirdi. Koşuşan öğrenciler ambulans çağrılması için okul idarecilerine bilgi verdi. 3 dakika boyunca ilk yardım uyguladı O sırada ilk yardım eğitimi bulunan Fen Bilgisi Öğretmeni Hüseyin Aktaş hızla geldi. Hareketsiz yatan öğrenciyi kontrol edip önce kalp masajı sonra suni teneffüs yapmaya başladı. 3 dakika boyunca uyguladığı müdahaleyle öğrenci yeniden nefes almaya başladı. Acil sağlık ekiplerinin gelmesi üzerine ambulansla önce Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan öğrenci, daha sonra hayati tehlike kaydıyla Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edildi. Yoğun bakım ünitesinde tedavisine başlandı. Durumunun iyiye gitmesine üzerine tedavisine serviste devam edildi. "İlk yardım eğitimi almıştım, içimdeki hissiyatı anlatmam mümkün değil" İlk defa karşılaştığı bu olayda hayatını kurtardığı öğrencisi ve ailesiyle telefonda görüntülü görüşme yapan 41 yaşındaki Aktaş, “Amasya Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği ilk yardım eğitimlerine katılmıştım. Bu durumla da karşılaşınca eğitimlerde görüp uyguladığımız suni teneffüs ve kalp masajını yaptım. Bir süre sonra öğrencimin nefes refleksi tekrar geldiğinde içimdeki hissiyatı anlatmam mümkün değil. Çok mutluyum” dedi. “Hüseyin hocamız yetişti” Öğrenciye ilk müdahaleyi yaptıktan sonra endişeyle beklediği anları hatırlatan nöbetçi öğretmen Anıl Şenol Torbacı, “Bir an işin ucu nereye varacak diye düşündüm. Öğrencimiz şanslı. Çünkü Hüseyin hocamız yetişti. Ambulans da zamanında geldi” diye konuştu. Okul müdürü İbrahim Malkoç da, "40 yıllık eğitimciyim. İlk defa böyle bir olayla karşılaştım. Öğretmenlerimle, öğrencilerimle duyarlı davranışlarından dolayı gurur duyuyorum. İnşallah Çetin evladımız da iyileşerek en kısa sürede aramıza katılır" şeklinde konuştu. “Meslektaşımızla gurur duyuyoruz” Olayı duyar duymaz hastaneye gidip öğrencinin tedavisini takip eden İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen ise öğretmenlere verilen uygulamalı ilk yardım eğitiminin hayati önemi ve sonucunu bu olayda gördüklerini söyledi. Türkmen, “Öğretmenimizin hayat kurtaran müdahalesini, bahçede ilk andan itibaren canhıraş gayretini görmek bir meslektaşı olarak bizleri gururlandırdı” ifadelerini kullandı.

Türk tarımına ziraatçı yetiştiren tarihi mektep ilk günkü ihtişamına kavuştu Haber

Türk tarımına ziraatçı yetiştiren tarihi mektep ilk günkü ihtişamına kavuştu

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Valiliğin de katkılarıyla yapılan restorasyonla tarihi okulun muhteşem mimarisi gözler önüne serildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin ‘tarih başkenti’ kimliğini daha da ön plana çıkaracak yatırımların biri olan tarihi Ziraat Mektebi’nin restorasyonunu da tamamlandı.  Bursa’nın köklü eğitim çınarlarından biri olan, 2. Abdülhamid Han'ın eğitim hamlelerinden biri olarak 1891 yılında ‘Hüdavendigar Numune Çiftliği Ziraat Mektebi’ adıyla eğitime başlayan tarihi okul, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursa Valiliği’nin de katkılarıyla restore edildi. Yaklaşık 600 öğrenci ile 60 civarında öğretmeni bulunan ve üç adet tarihî yapıdan oluşan okulda, 2019’un Eylül ayında başlayan çalışmalar tamamlandı. Çatılardan zemin kaplamalarına sil baştan yapılan çalışma ile 132 yıllık tarihi okul ilk günkü ihtişamına kavuştu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindeki İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, Osmangazi Kaymakamı Ali Partal, Osmangazi İlçe Millî Eğitim Müdürü Metin Sezer, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan ile birlikte tarihi okul gezdi. Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Aktaş, tespit edilen eksikliklerin de en kısa zamanda giderileceğini söyledi. Ziraat Mektebi’nin Bursa’nın en önemli köklü eğitim kurumlarından biri olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Bu güne kadar Ziraat Mektebi olarak binlerce öğrenci yetiştiren okul, Bursa Valiliği'nin destekleriyle Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde restore edilerek bu sene başı itibariyle yeni görüntüsüne kavuştu. Tarım bir ülkenin gelişmişliğiyle alakalı en önemli göstergelerden bir tanesi. Bu manada da önemli işlerin Bursa'da başarıldığını biliyorum. Üç adet tarihi yapıdan oluşan okulda yapılara yönelik çalışmalar, Eylül 2019’da başladı. Sınıflarıyla, konferans salonuyla, kütüphanesiyle, eğitim binası ve diğer müştemilatlarıyla beraber büyük bir titizlikle restorasyon süreçleri tamamlandı. Hem belediyemizin imkanları hem de valilik imkanlarıyla beraber bunun yapıldığını ifade etmek isterim. Hem manejiyle hem öğrencilerimizin tatbikat yaptığı güzel restoranıyla, kafeteryasıyla hizmet veren bir yer burası. Ailelerimiz çocuklarına eğitim için burayı tercih edebilecekleri gibi beraberinde de hafta sonlarını, arkadaşlarıyla, aileleriyle vakit geçirebilecekleri güzel bir ortamı burada görme imkanına sahipler” diye konuştu. Okulun manejinden sınıflarına kadar çalışma yapılan bütün alanlarını gezen Başkan Aktaş, daha sonra okulun öğrencileriyle söyleşi programına katıldı.

Kitap Günleri'ne büyük ilgi! İndirimli fiyatlar ve kitap çeşitliliği ile beğeni topluyor Haber

Kitap Günleri'ne büyük ilgi! İndirimli fiyatlar ve kitap çeşitliliği ile beğeni topluyor

İlk 5 günde fuara ilgi oldukça yoğun olurken, her gün farklı yazarlar organizasyon çerçevesinde kitapseverlerle buluşuyor. İnegöl Belediyesi 7. Kitap Günleri tüm coşkusuyla devam ediyor. 24 Kasım Cuma günü kapılarını açan ve 10 gün boyunca MODEF Fuar alanında 100’ü aşkın yazar, yayınevi ve 1 milyon kitabı kitapseverlerle buluşturan organizasyon, her gün binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. İnegöl’de Mevsim Kitap sloganıyla düzenlenen Kitap Günlerinde, her gün farklı yazarlar okuyucu ile bir araya geliyor. İNDİRİMLİ FİYATLAR VE KİTAP ÇEŞİTLİLİĞİ İLE BEĞENİ TOPLUYOR Açılışının ardından ilk günden itibaren hem öğrencilerin hem ilçe halkının yoğun ilgisiyle karşılaşan İnegöl Kitap Günleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm kitapseverlerin beğenisini topladı. İndirimli fiyatları, kitap çeşitliliği ve sosyal etkinlikleriyle İnegöl Kitap Günleri büyük ilgi görüyor. ÖĞRENCİLER ÜCRETSİZ TAŞINIYOR Tüm öğrencilerin Kitap Günlerine gelerek bu organizasyondan faydalanması adına İnegöl Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde öğrenciler ücretsiz olarak kitap fuarına taşınıyor. İnegöl Belediyesi şehirdeki tüm okullarda 2, 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerini ücretsiz servislerle Kitap Günlerine getiriyor. Diğer sınıflarla ilgili de okullar kendi organizasyonlarıyla öğrencilerin fuara gelmesini sağlıyor. KİTAPSEVERLER HER GÜN FARKLI YAZARLAR İLE BULUŞUYOR İnegöl Kitap Günleri, her gün birbirinden kıymetli yazarları okuyucu ile buluşturmaya devam ediyor. 10 gün boyunca 100’ü aşkın yazarı ağırlayacak İnegöl Kitap Günlerinde açılış günü onur konuğu Yazar İhsan Süreyya Sırma olmuştu. 25 Kasım Cumartesi günü ise Kitap Fuarında söyleşi ve imza günü için Hayati İnanç ile Gri Koç başta olmak üzere 8 yazar okuyucularıyla buluştu. Hayati İnanç ve Gri Koç imza ve söyleşi salonunda, yerel yazarlar ve diğer yazarlar ise yayınevleri stantlarında kitapseverlerle bir araya geldi. 26 Kasım Pazar günü ise Merve Gülcemal, Kemal Sayar ve Tufan Gündüz başta olmak üzere 11 yazar okuyucu ile bir araya geldi. Bu organizasyon sayesinde vatandaşlar aldıkları ve okudukları kitapların yazarlarıyla bir araya gelme, kitaplarını imzalatma ve sohbet etme imkanı da buluyor. SERTAÇ ABİ BEŞİNCİ MEVSİMDE HAYRANLARIYLA BULUŞTU Sertaç Abi adıyla, sosyal medyada ahlaki hassasiyetleri yüksek bir Müslüman YouTuber olarak çocuklara örnek olmaya gayret eden yazar Sertaç Güngör, Kitap Günleri etkinlikleri çerçevesinde Pazar akşamı İnegöl’deki hayranlarıyla bir araya geldi. Sertaç Abi'yle Dijital Dünya Rehberi Kitabı yazarı Güngör, Beşinci Mevsim Kültür Merkezinde yapılan “Youtube ve Oyunların Gerçek Yüzü” isimli seminerde çocuklara dini, manevi, kültürel değerlerimizi hatırlattı.

‘Eğitimde Değişim Konferansları’ Bursa’da  o okulda gerçekleşecek Haber

‘Eğitimde Değişim Konferansları’ Bursa’da o okulda gerçekleşecek

Eğitimde İnovasyon Derneği tarafından her yıl farklı bir konuda düzenlenen “Eğitimde Değişim Konferansları”nın 10.’su bu yıl Özel Bursa Kültür Okulları’nın ev sahipliğinde Bursa’da yapılacak. Crown Plaza’da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Özel Bursa Kültür Okulları Kurucuları Yıldırım Bey Sırakaya ve Zafer Bulut ile EDK Organizasyon Komite Üyesi Esin Yılmaz Ashkar katıldı. Programın açılış konuşmasında ilk olarak söz alan Özel Bursa Kültür Okulları Kurucusu Zafer Bulut, çağın gerisinde kalmadan eğitimde yenilikçi yaklaşımlara 2009 yılından itibaren başladıklarını belirterek, “Çok değerli paydaşımız Eğitimde İnovasyon Derneği ile Bursa’dan tüm ülkeye bir kez daha hitap edeceğiz. Eğitimde Bursa özgün bir konuma sahip. Yenilikçi anlayışın temsilcisi olduğumuzu bu projemizle bir kez daha gösterecek olmanın haklı mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Özel Bursa Kültür Okulları Kurucusu Yıldırım Bey Sırakaya, kuruluş yılları olan 2002 yılından bu yana akademik yönden sürekli ülkemizin en başarılı okulları arasında yer aldıklarını söyleyerek, “Eğitimde Bursa’nın Türkiye markası olmayı başaran Özel Kültür Okulları olarak, 10. Eğitimde Değişim Konferansı’na ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. ‘Değişim İçin : Yeniden Okul’ temasıyla 16 Aralık’ta düzenlenecek konferansın Bursa’da yapılmasından dolayı Eğitimde İnovasyon Derneği’ne teşekkür ediyorum” dedi. Türkiye genelinde eğitim paydaşlarının bir araya geleceği 10. Eğitimde Değişim Konferansı’nın Bursa’daki eğitim anlayışına yeni bir soluk getireceğini vurgulayan Yıldırım Bey Sırakaya, “Uzman konuşmacıların sunumları, farklı atölyeler ve etkileşimli panellerle eğitim alanındaki yenilikler ve eğitimin geleceği ele alınacak. Konferansa 500’e yakın eğitimci kayıt yaptırdı. Katılımcıların 200’ü Bursa dışından gelecek.Oldukça yüksek nitelikli, özgün bir eğitim organizasyonu olacak” diye konuştu. Bu yılki EDK’nin ana temasının önemine değinen Özel Bursa Kültür Okulları Kurucusu Yıldırım Bey Sırakaya, “Pandemiyle birlikte ne yazık ki çocuklarımız hem okullarından, hem de sosyal alanlardan izole oldu. Bu da bazı travmalara yol açtı. Bizler, okulu yeniden asıl mecrasına oturtmalıyız. Çünkü, artık çocuklarımızın sosyalleşebileceği yegane ortam okul. EDK bu konuları ele alınacağı çok kapsamlı bir organizasyon olacak. Sizleri de EDK’da aramızda görmekten mutluluk duyacağız” şeklinde görüşlerini belirtti. Özel Bursa Kültür Okulları olarak 21 yıl önce bugünleri hayal ederek kendilerini velilerin ve öğrencilerin yerine koyarak yolculuğa başladıklarını ifade eden Yıldırım Bey Sırakaya, “Bursa’da özel okulculuk geleneğinde her daim ilkleri uygulaya geldik. Bundan da biz, öğretmenlerimiz, idari kadrolarımız, öğrencilerimiz ve velilerimiz bir bütün olarak kıvanç duyuyoruz. Akademik yönden bakarsak, öğrencilerimizin bütününün genel ortalamasıyla, Türkiye’nin en iyilerinden birisi olmayı başardık. Yani kitlesel başarıyı öne çıkardık. Binlerce okul arasında okul ortalaması ile öne çıkma geleneğimiz hiç bozulmadı” dedi. Dünyanın birçok ülkesinde eğitimi inceleyip gelişime devam ettiklerini söyleyen Yıldırım Bey Sırakaya, “Kıta Avrupası’nı, Amerika’yı, Avustralya’yı, Harvard, Oxford, Cambridge, MIT, Paris Sorbonne, California, Standford üniversitelerini veli ve öğrencilerimiz için inceleyerek tüm kazanımları somutlaştırarak kendi kültürümüzle harmanlayıp Bursalı öğrencilerimizin ve ülkemizin hizmetine sunuyoruz. Her yıl yurtdışındaki eğitim fuarlarına gidiyor, eğitimdeki gelişmeleri birebir takip ediyoruz” diye konuştu. Eğitimde İnovasyon Derneği Organizasyon Komite Üyesi Esin Yılmaz Ashkar ise, “Eğitimde Değişim Konferansları”nın, Eğitimde İnovasyon Derneği tarafından eğitimde yenilikçi yaklaşımların ele alındığı bir konferanslar dizisi olduğunu hatırlatarak, “Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenlediğimiz 10. Eğitimde Değişim Konferansı ‘Yeniden Okul’ temasıyla Bursa Kültür Okulları ev sahipliğinde 16 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşecek. Hedefimiz; eğitimcilerin yeni bilgi ve uygulamaları paylaşması ve birlikte öğrenmesidir. Okul ve üniversite işbirliği ve eğitim teknolojisi alanlarında atölye çalışmalarının gerçekleştirileceği, ulusal ve uluslararası alanda uzman konuşmacıların yer alacağı EDK eğitimcileri eğitimde değişime ortak ve tanık olmaya çağırıyor” dedi. Eğitimde Değişim Konferansı’na bugüne kadar Prof. Dr. İlber Oltaylı, Prof. Dr. Ali Nesin, Prof. Dr. Ziya Selçuk başlıca konuşmacılarımız arasında olduğunu söyleyen Esin Yılmaz Ashkar, “10.EDK’nın ana konuşmacıları Şermin Yaşar, Beyhan Budak, Orhan Toker ve kapanış konuşmacımız Yavuz Samur olacaktır. EDK’da atölyeler, eş zamanlı oturumlar/sunumlar, aktiviteler olacaktır” dedi.

Dev eğitim projesi! Ekoloji ve pedagojiyi bir araya getirecek Haber

Dev eğitim projesi! Ekoloji ve pedagojiyi bir araya getirecek

Polonya Varşova’da ilk toplantısı ile başlayan ve Avrupa Birliği'nin Erasmus+ programı tarafından ortaklaşa finanse edilen “School to Farm (Okuldan Çiftliğe)” isimli proje, çiftliklerde veya doğada mekâna dayalı öğrenme aracı olarak kullanılacak disiplinler arası bir yaklaşım kullanarak benzersiz didaktik oyunlar ve ders müfredatı geliştirmek için tasarlandı. Proje; bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanata (STEAM) olan ilgiyi teşvik ediyor. “Okuldan Çiftliğe” projesi öğrenciler için gerçek ve sanal gerçekliğin kusursuz bir şekilde iç içe geçtiği yenilikçi bir eğitim projesi olarak ön plana çıkıyor. Proje için Türkiye’den Osmangazi Belediyesi, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Finlandiya'dan Polygonal North oy ve Yunanistan'dan Smart Umbrella şirketleri ile Polonya'dan Szkola Podstawowaz Oddsialami Dwujeycznymi ve Letonya'dan Grundzles Pamatskola okulları eşliğinde 5 farklı ülke ortaklaşa çalışma yapıyor. Okuldan Çiftliğe Projesi, Polonya’daki açılış toplantısının ardından düzenli yapılan çevrimiçi toplantılarla devam etti. Ortaklar tarafından tarım, sağlıklı gıda, teknoloji ve eğitim sektörüyle işbirliği içinde öğretmenler ve çiftçilerle yapılan görüşmelerle elde edilen bir bilgi tabanı oluşturuldu. STEAM eğitim yaklaşımı ile yenilikçi ders planlarıyla müfredat geliştirmeye başlayan proje ortakları, 1-6 Ekim 2023 tarihinde Yunanistan’ın Selanik şehrinde buluştu ve 5 gün süren atölye çalışması ile geliştirmiş oldukları müfredatı yakından inceledi. Osmangazi Belediyesi’nin de Türkiye ortağı olarak katıldığı toplantıda geliştirilen ders planlarının sunumları yapıldı. Ekoloji ve pedagojiyi bir araya getiren proje, çalışmalara, hem çevrimiçi olarak hem de Finlandiya’da tekrar ortakları buluşturarak bu defa dijital oyunlar geliştirmek üzere devam edecek. Proje’nin son toplantısı ise Türkiye’de Osmangazi Belediyesi ev sahipliğinde olacak ve Proje Ağustos 2024’de sonlanarak geliştirdiği kaynakları hizmete sunacak. Projenin sunduğu açık kaynaklara https://schooltofarm.com/ web sitesinden ulaşılabiliyor ve Proje Instagram/schooltofarm ve Facebook/SchooltoFarm sosyal medya hesaplarından takip edilebiliyor.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.