Hava Durumu

#Oluyor

Yeni Marmara Gazetesi - Oluyor haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Oluyor haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Korkulan oluyor: Maymun çiçeği virüsü 4 ülkeye daha sıçradı Haber

Korkulan oluyor: Maymun çiçeği virüsü 4 ülkeye daha sıçradı

Bugüne kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İsveç, İtalya’da görülen maymun çiçeği virüsü, 4 ülkeye daha yayıldı. Yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleri ile kendini gösteren, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara neden olduğu bilinen maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülkeler listesine Fransa, Belçika, Almanya ve Avustralya da dahil oldu. HAFİF SEMPTOMLAR GÖSTERİYOR Fransız yetkililer, Paris’in bulunduğu Ile-de-France bölgesinde yaşayan 29 yaşındaki bir gencin testinin pozitif çıktığını açıkladı. Enfekte olan gencin yakın zamanda virüsün görüldüğü bir ülkeye seyahat etmediği belirtildi. Belçikalı uzmanlar ise iki farklı şehirde 2 vaka tespit edildiğini duyurdu. İlk kişiye Anvers’te teşhis konulurken, ikinci vaka Flaman Brabant bölgesinde kayda geçti. İki hastanın da hafif semptomlarının bulunduğu aktarıldı. DERİ LEZYONUNA DİKKAT Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Münih kentindeki Bundeswehr Mikrobiyoloji Enstitüsü de ilk maymun çiçeği virüsü vakasının tespit edildiğini duyurdu. Söz konusu kişide, hastalığın önemli bir özelliği olan deri lezyonu görüldüğü ifade edildi. Avustralya’nın ilk maymun çiçeği virüsü ise Victoria eyaletinin Melbourne kentinde yaşayan 30’lu yaşlardaki bir erkekte görüldü. Hastanın virüsün daha önce görüldüğü İngiltere’yi yakın zamanda ziyaret ettiği belirtildi. İLK OLARAK 1970’LERDE İNSANLAR ARASINDA GÖRÜLDÜ Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre maymun çiçeği virüsü, insanlarda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildi. 1970’den bu yana ise Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan olmak üzere 11 Afrika ülkesindeki insanlarda maymun çiçeği virüsüne rastlandı. Virüs Afrika dışında ilk kez 2003 yılında ABD’de görüldü. Daha sonra 2018’de İsrail ve İngiltere’de, 2019’da Singapur’da, 2021’de ABD’de Afrika’ya seyahat eden bazı kişilerde maymun çiçeği virüsüne rastlandı. 2017’den bu yana Nijerya’da 200’den fazla maymun çiçeği virüsü kayda geçerken, 500’den fazla da şüpheli vaka rapor edildi. Vakaların yüzde 3’ü ölümle sonuçlanırken, virüs ülkede büyük bir salgına yol açtı. Maymun çiçeği virüsü, Orta Afrika (Kongo Havzası) ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kongo Havzası türünün daha şiddetli hastalığa neden olduğu ve daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor. ÇİÇEK AŞISI YÜZDE 85 KORUMA SAĞLIYOR Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın semptomlarının "klinik olarak daha az şiddetli olmasına rağmen geçmişte çiçek hastalarında görülenlere çok benzer" olduğunu ifade ediyor. Örgüte göre virüs, hayvandan insana ve insandan insana yakın temas yoluyla bulaşıyor. Çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı da yüzde 85 koruma sağladığı ifade ediliyor. DSÖ’ye göre virüsün cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı şu anda belirsizliğini koruyor. Virüsün kuluçka süresinin genellikle 6 ila 13 gün olduğu, ancak 5 ila 21 gün arasında değişebildiği belirtiliyor.

Destekli istihdam modeli umut oluyor Haber

Destekli istihdam modeli umut oluyor

Proje kapsamında ‘kendini tanıma ve yeteneklerini keşfetme’, ‘sosyal uyum ve iletişim’, ‘görüşme teknikleri ve özgeçmiş hazırlama’, ‘iş yeri kuralları ve işe uyum’ konularında 40 oturumluk eğitim verilen özel gereksinimli bireyler, daha sonra şartlarına uygun firmalarda istihdam ediliyor. Yıldırım Belediyesi tarafından eğitimleri tamamlanan ve görevlendirilen ‘İş Koçu’, istihdam edilen engellilere birlikte iş yerine giderek onların işe uyumu ve çalışma teknikleri konusunda destek oluyor. 2021 Eylül ayında hayata geçirilen proje kapsamında, yıl bazında hedeflenen 120 kişiden ilk 40’ının eğitimleri tamamlanırken, 12’si ise farklı sektörlerde istihdam edildi. Destekli istihdam projesi kapsamında eğitim sürecini tamamlayarak işe başlayan Yılmaz Zeyrek, çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Eğitim sürecinde çok faydalı bilgiler öğrendim. Şimdi işimde bunları uyguluyorum. Yeni bir çevrem oldu. Yıldırım Belediyesi’ne çok teşekkür ederim” diye konuştu. Eğitimlerinin ardından tekstil sektöründe istihdam edilen Tuğba Korkmaz ve Başak Baydemir de kendilerine sağlanan imkândan dolayı teşekkür ederek, “Hem çok güzel şeyler öğrendik hem de iş sahibi olduk. İş koçumuz sürekli bize destek oluyor. Kendi paramızı kazanmak çok güzel bir his. Yıldırım Belediyesi’ne, Başkanımız Oktay Yılmaz’a çok teşekkür ederiz” dedi. “Bizim lügatımızda engel yok” Yıldırım’da ‘engel’ diye bir tabiri kabul etmediklerini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Sevginin, aşamayacağı bir engel yok. Bu farkındalıkla göreve geldiğimiz ilk günden itibaren özel gereksinimli kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştırarak, onların topluma entegrasyonu noktasında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yine, Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim olarak, ‘destekli istihdam modeli’ projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Proje kapsamında 5 ayda 12 kardeşimizi yeteneklerine göre farklı sektörlere yerleştirdik. Onların mutluluğuna katkı sağlamak bizim için mutlukların en büyüğü. Projemizi geliştirerek, daha fazla hemşehrimize destek olacağız” ifadelerini kullandı.

Bursa'da budama atıkları kompost gübre oluyor Haber

Bursa'da budama atıkları kompost gübre oluyor

30 Mart 2022 tarihine kadar düzenli bir şekilde toplanacak olan budama atıkları, toprağa kazandırılmak üzere kompost gübre yapılacak. Nilüfer Belediyesi, ev, site ve bahçelerden çıkan budama atıklarını düzenli bir şekilde topluyor. 1 Kasımdan itibaren toplanmaya başlanan budama atıkları, 30 Mart 2022 tarihine kadar belirlenen programa göre şehrin birçok mahallesinden toplanacak. Budama atıklarının düzenli bir şekilde toplanabilmesi için vatandaşların, taşınabilir, araca yüklenebilir boyut ve ağırlıkta hazırlamaları gerekiyor. Atıkların bir gün öncesinden özel mülkiyetlerin dışına çıkarılması ve Nilüfer Belediyesi’ne bildirilmesi gerekiyor. Vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, budama atıklarını bulunduğu yerden alarak, atık sahalarına bırakacak. Toplanan budama atıkları, geçen yıl başlatılan uygulama kapsamında Alaaddinbey Mahallesi’ndeki atık sahasında bulunan yonga makinesinden geçirilip, organik içeriğe sahip kompost gübreye dönüştürülecek. Elde edilen kompost gübreler, kent genelindeki park, bahçe ve çeşitli alanlarda kullanılacak. Bahçe ve budama atıklarının toplanacağı gün ve mahalleler şu şekilde belirlendi: Pazartesi: Altınşehir, Ertuğrul, Balat, Ahmet Yesevi, Minareliçavuş, Beşevler, Alaaddinbey. Salı: Yüzüncüyıl, 23 Ekim, 19 Mayıs, Çamlıca, Odunluk, Gümüştepe, Özlüce Çarşamba: Cumhuriyet, 23 Nisan, Fethiye, Üçevler, Çalı, Demirci. Perşembe: Ataevler, Işıktepe, Barış, Kültür, Kayapa, 30 Ağustos, Hasanağa Cuma: İhsaniye, Karaman, Esentepe, Konak, Ürünlü. Cumartesi: Görükle, Dumlupınar, Balkan, Kurtuluş, Akçalar, Kızılcıklı.

Bursa’da kimyasal ve suni gübre kullanmadan üretilen buğdaylar çiftçiye örnek oluyor Haber

Bursa’da kimyasal ve suni gübre kullanmadan üretilen buğdaylar çiftçiye örnek oluyor

Bursa'da 70 parselde domates, biber, patlıcan ve 35 çeşit türün denendiği ve üretildiği Nilüfer Belediyesi Kent Bostanlarında, 16 çeşit buğday denemesi yapılıyor. Siyez, karakılçık, Dumlupınar, Atay85, Ceyhan99, Harmankaya, Es26, antik Suriye ve Güneydoğu Anadolu kökenli buğdaylar 7 parselde denenirken, belediyeye ait 120 dönüm tarlada da 4 çeşit ata tohumundan unluk buğdaylar üretilerek Nilüfer Bostan satış noktalarında vatandaşla buluşturuluyor. Buğdaylar kimyasal ve suni gübre kullanılmadan üretiliyor. Nilüfer Kent Bostanları Sorumlusu Selin Gürsan, “70 parselde yerel tohumlardan domates, biber, patlıcan denemeleri için çimlemelerimizi tamamladık. 7 parselde buğday üretimi gerçekleştiriyoruz. Burada yaptığımız 16 çeşit buğdayımız var. Bu buğdaylardan 7 çeşidi antik Suriye ve Güneydoğu kökenli buğdaylar. Hemen her yer bunların devamını getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Nilüfer Bostan satış yerlerimizde de belediyenin 120 dönüm arazisinde buğday üretimi yapıyoruz. 4 çeşit ata tohumundan unluk buğdaylar üretiliyor. Burada yaptığımız buğdaylar yeşerdi, sonra da hasat edeceğiz. 120 dönüm arazide yaptığımız 4 çeşit buğday üretiminden herhangi bir kimyasal kullanılmıyor. Suni gübre kullanılmıyor ve beklenenin üzerinde verim alıyoruz. Aynı zamanda çevredeki çiftçiye de örnek oluyoruz" diye konuştu.

Müzeler eğitim üssü oluyor Haber

Müzeler eğitim üssü oluyor

‘Okulun Ötesinde’ adı verilen ve İtalya, İspanya, Portekiz ve Polonya’dan farklı kurumların da müdahil olduğu, öğrencilerin yaşayarak öğrenebilmelerine imkân tanıyacak proje, 30 Nisan 2023 tarihinde sona erecek. Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle protokol imzalayarak, kendisine ait tüm müzeleri ‘birer okul dışı öğrenme ortamları olarak’ Bursalı çocukların hizmetine sundu. ‘Okulun Ötesinde’ adı verilen ve İtalya Müzeler Birliği’nin, İspanya’dan bir üniversitenin, Portekiz’den bir bilim merkezinin ve Polonya’dan bir okulun dahil olduğu projenin protokolü, Heykel’deki başkanlık binasında imzalandı. Protokole, Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Alinur Aktaş, İl Millî Eğitim Müdürlüğü adına da Müdür Sabahattin Dülger imza attı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, belediyeye ait müzelerin günümüzde teknolojik unsurlarla donatılarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Bu durumun müzeleri ‘sadece tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yerler dışında’ eğitim-atölye çalışmalarının yapıldığı kültürel merkezler konumuna taşıdığını vurgulayan Başkan Aktaş, “Bu kapsamda, ‘müzelerin okul dışı öğrenme alanları olmalarından hareketle’ yine İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle gerçekleştirdiğimiz ‘Drama İle Dersler Müzede’ projesiyle başarı kazandık. Şimdi ise Erasmus+ programı çerçevesinde yapılan ‘Okulun Ötesinde’ isimli projeyle öğretmenlerimiz; müzelerimizi ‘okul dışı öğrenme alanları olarak’ öğrencileriyle buluşturacak. Müzelerimiz, yeni edindikleri misyon doğrultusunda öğrencilerimizin eğitimine katkıda bulunacak” dedi. Başkan Aktaş’a teşekkür İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ise sağlanan imkan nedeniyle Başkan Aktaş’a teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi’yle okul dışı ortamların hazırlanması ve öğrencilerin bilgi dağarcığının geliştirilmesi noktasında keyifli bir işbirliği içerisinde olduklarını, bu anlamda Türkiye’de ilk kez ‘Drama İle Dersler Müzede’ isimli çalışmayı yine Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte hayata geçirdiklerini hatırlatan Dülger, “Drama İle Dersler Müzede çalışmasıyla 149 tarihi mekan uygulamalı eğitim alanı olarak öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştu. Ardından ‘Okulum Bursa’ isimli kitapçık hazırladık, yine Büyükşehir ile istişare halinde. Son projemizle de AB ülkeleriyle olaya bakışımız noktasında bir değerlendirmeye sahip olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.