Hava Durumu

#Önce

Yeni Marmara Gazetesi - Önce haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Önce haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü`nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle sular çekilince, daha önce kıyı şeridinde ortaya çıkan irili ufaklı yeni adacıkların sayısı arttı. Haber

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü`nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle sular çekilince, daha önce kıyı şeridinde ortaya çıkan irili ufaklı yeni adacıkların sayısı arttı.

Dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda üniversite ile işbirliğinin geliştirilmesi için faaliyetlerde bulunan BUÜ Yönetimi, akademik ve bilimsel ortaklık yaptığı yükseköğretim kurumu sayısını her geçen gün arttırıyor. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, son olarak Lübnan’ın köklü eğitim kurumlarından Trablusşam Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Rafaat Mohamad Rachid Mikati ve Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Salaheddine Mikati’yi ağırladı. Ziyarette BUÜ Uluslararası Akademik İlişkiler Koordinatörü (UAİK) Prof. Dr. Bülent Şenay da hazır bulundu. BUÜ’nün uluslararası alanda tanınırlığı ve bilinirliğinin arttırılması adına görev süresi içerisinde planlı bir şekilde çok sayıda faaliyet yürüttüklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, UAİK Koordinatörlüğü’nün de büyük katkıları ile başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden yükseköğretim kurumlarıyla irtibat sağladıklarını belirtti. Bu üniversitelerle akademik ve bilimsel işbirliğinin başlatılması, geliştirilmesi ve ortak çalışmaların yapılması için adımlar attıklarını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Bu girişimlerimiz neticesinde mevcut anlaşmaların yenilenmesi haricinde birçok yeni eğitim kurumuyla da işbirliği protokolleri imzaladık. Bugün de dost ülke Lübnan’ın kıymetli bir yükseköğretim kurumu olan Trablusşam Üniversitesi ile işbirliği protokolü yapıyoruz. Akademisyen değişimi, ortak proje üretilmesi ve Üniversitemizin bilgi birikiminin aktarılması noktasında çalışmalar yürüteceğiz. Taraflara hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Konuk Üniversite Rektörü Prof. Dr. Rafaat Mohamad Rachid Mikati ise 1986 yılında kurulan özel üniversitenin tarihi olarak edebiyat ve ilim şehri olarak bilinen Trablusşam’da yer aldığını, 4 fakülte ile eğitim verdiğini ve ayrıca Arapça eğitim merkezlerinin de bulunduğuna dikkati çekti. Türk halkını ve Bursa’yı tanıma fırsatı buldukları için mutlu olduklarını aktaran Rektör Mikati, BUÜ’nün bilgi birikiminden faydalanmayı arzu ettiklerini söyledi. Rektörler görüşmenin sonunda ikili işbirliği anlaşmasına (Memorandum of Understanding) imza attı.

4 yıl önce 2 kadına çilek fidesi verdiler, şimdi herkes üretiyor Haber

4 yıl önce 2 kadına çilek fidesi verdiler, şimdi herkes üretiyor

Bursa’nın Nilüfer ilçesi İnegazi Mahallesi’ndeki vatandaşlar 7 ay boyunca çilek üretiyor. Damla sulama sistemi sayesinde çevreci bir şekilde ürettikleri çilekler pazara inmeden satılıyor. 40 hanenin bulunduğu kırsal mahallenin tamamı çilek üretirken, bir dönüm çilek hasadı ayda 10-12 bin lira arasında gelir sağlıyor. Mahallenin tamamında yaklaşık 100 dönüm çilek üretimi yapılırken, Nilüfer Belediyesi de başta fide desteği olmak üzere üreticiye destek veriyor. Bu mevsimde kilogramı 25 ile 30 lira arasında satılan çileğin 12 ay boyunca üretilmesi için seralar kurulması hedefleniyor. Çevredeki taş ocaklarının kuru kesim yapmasından kaynaklı oluşan tozlar çilek veriminde düşüşe de sebep oluyor. İnegazi Muhtarı Nurettin Aydın, “4 yıl önce köyümüzde örnek proje olması açısından Nilüfer Belediyesi iki kadın üreticimize birer dönüm çilek fidesi verdiler. Bu kadın üreticilerimiz gelir elde ettiler ve diğer kadınlara örnek oldular. Çilek mayıs ayında başlıyor, kasım ayının sonuna kadar devam ediyor. Çileğimizin verimi güzel. Çoğunu köyden çıkartmadan buradan gelip alıyorlar. Şu anda 25-30 lira arasında satılıyor. Bir dönüm çilekten ayda 10-12 bin lira gelir elde ediliyor” dedi. Kadınların imece usulü ile çilek tarlaların bakımını yaptığını anlatan Aydın, “Buna vesile olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e çok teşekkür ederiz. Çilek yerlerini hazırladık, fide fiyatlarından dolayı başkanımızdan rica ettik ve desteklerini bizlere gösterdiler. Çilek üretimine devam edeceğiz. Köyde şu an 100 dönüm çilek ekiliyor. Bunun daha da artmasını için çalışıyoruz. Köydeki 40 hanenin tamamı çilek üretimi yapıyor. Sera şeklinde 12 ay boyunca bunu üretmek istiyoruz. Eylül ayından itibaren değeri de ikiye katlanıyor” şeklinde konuştu. Yaylacık ve İnegazi mahalleleri arasında bir taş ocağının olduğunu dile getiren Muhtar Aydın, “Mıcır kırma tesisimiz var. Bu tesisi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na şikayet etmemize rağmen, susuz kırım yapıyorlar. Böyle olunca da tozlu bir ortam oluşuyor. Bu tozda İnegazi’nin dere havzasından bizim çilek bahçelerimizin üzerine yapışıyor. Çilek verimini de düşürüyor. Biz taş da olsun, çilek de olsun diyoruz. Ama bunu dengeli ve kriterlere uygun olarak yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Üreticisi Sultan Demir de eskiden sadece bir ay çilek üretimi yaparken, şimdi mayıstan aralık ayına kadar üretim yaptıklarını anlattı. Çileğin çok güzel ve lezzetli olduğunu sözlerine ekleyen Demir, destek oldukça üretmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

35 yıl önce babası ihtiyaçtan satmıştı! Dedektif gibi izini sürdü,120 bin lira harcadı Haber

35 yıl önce babası ihtiyaçtan satmıştı! Dedektif gibi izini sürdü,120 bin lira harcadı

Zile'de yaşayan evli ve 6 çocuk babası Mehmet Akbaş (78), 1966 yılında aldıkları 1964 model Fordson marka traktörünü maddi ihtiyaçtan dolayı 1986'da sattı. Kendisi 14 yaşındayken traktörün satılmasına çok üzülen Arif Akbaş, meslek sahibi olduktan sonra plakadan izini sürdü. Aradan geçen zamanda ambalaj sanayi ve makine üretimi konusunda işletme sahibi olan evli, 2 çocuk sahibi Arif Akbaş, satıldığında 60 AL 051 olan traktörü plakasından araştırdı. Araştırmada 5 kez plakasının değiştirildiği belirlenen traktörün en son Samsun'da Mehmet Evren'de olduğunu öğrendi. Akbaş, Evren ile temasa geçerek bir yıl önce, baba yadigarı traktörü 12 bin liraya satın aldı. Hurda haldeki traktörü, yurt dışından 120 bin lira harcayarak getirttiği yedek parçalarla tamir ettirip eski haline döndürdü. 2 BİN LİRAYA ALIP, 120 BİN LİRA HARCAMA YAPTI Çocukluğunun bu traktörde geçtiğini ve yeniden ailesine kazandırdığı için mutlu olduğunu belirten Arif Akbaş, "Uzun yıllar ailemize hizmet eden 1964 model traktördü. Ben küçük yaştayken satmak zorunda kaldık. Belli bir zaman geçtikten sonra traktörün nerede olduğunu merak edip yola çıktık. Plakadan izini sürerek uzun süreçler sonunda Samsun'da bulduk. Sahibi ile 12 bin liraya anlaşarak yeniden ailemize kazandırdık. Parçalarını yurt dışından getirttik. 8 ay uğraşarak ve 120 bin lira harcayarak iç aksamları dahil traktörü komple sıfırlamış olduk. Tabi bundan babamın haberi yoktu. Babama büyük bir sürpriz oldu. Görünce çok sevindi, mutlu oldu" dedi. "OĞLUMLA GRUR DUYDUM" Yıllar önce satmak zorunda kaldığı traktöre yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Mehmet Akbaş ise, "Bu traktörle çok ekmek kazandım, çok çalıştım. Çok eziyetini çektim, çok da keyfini sürdüm. Zamanında istemeyerek de olsa kaybettim. Oğlum buldu, getirdi, yeni gibi yaptı. Çok mutlu oldum, oğlumla gurur duydum. Yitirdiğimi buldum" diye konuştu. Kaynak:DHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.