Hava Durumu

#Oyun

Yeni Marmara Gazetesi - Oyun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Oyun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İzledikleri gölge oyunundan etkilendiler! İkiz kardeşler kendi oyununu sergilemeye başladı Haber

İzledikleri gölge oyunundan etkilendiler! İkiz kardeşler kendi oyununu sergilemeye başladı

Masal ve Destan Aykut (10) kardeşler, 2 yıl önce izlediği Karagöz-Hacivat filmini çok beğendi. Oyunun perde arkasını merak eden ikiz kardeşler, Karagöz Tasarım Atölyesi'nde gölge oyunu eğitimi almaya başladı. Aldıkları eğitimden sonra oyun yazıp sergilemeye başlayan ikiz hayalilerin Karagöz Müzesi'ndeki Karagöz-Hacivat gösterisi katılımcılar tarafından severek izlenmeye başladı. Bu sanatı meslek olarak devam ettirmek isteyen ikiz hayalilerin yazdığı gölge oyunları güncel konuları da ele alıyor. Karagöz Müzesi'ne babalarının getirmesiyle bu sanata başladıklarını belirten Masal Aykut, “Burayı sevince sürekli gelmeye başladık. Burada hayalilerle tanıştık onlardan öğrendik. İlk oyunumuz da Seçkin Güneş bizi hazırladı. Bizim yaklaşık 3 tane ustamız var. Bir tanesi Osman Ezgi, bir tanesi Seçkin Güneş üçüncüsü de Hasan Mert Karataş” dedi. Masal ve Destan kardeşlerin sahneyi doldurmasının gurur verici olduğunu ifade eden Seçkin Güneş, “Kızlarla benim tanışmam yaklaşık 5 ay önce oldu. Ama kızların daha öncesi vardı. 3 senedir müzeye gelip gidiyorlar. Önce oyunları seyretmeye başladılar. Oyunları seyredince ilgilerini çekti. Karagöz Müzesi'nde bulunan atölye çalışmaları var oraya katılıyorlar. Orada müze müdürümüz Mesut Bey ikizlerin bu sanata gönül verdiklerini keşfetti. Bursa'da etkinlik yapan Hasan Mert Karataş kendilerine destek verdi. Onunla birlikte ufak ufak oyunlar ses provaları yapmaya başladılar. Sonrasında geçtiğimiz yaz sezonunda biz buluştuk. Bir proje yaptık çocuklar karagöz perdesinde diye. Ufak bir hazırlık yaptıktan sonra ilk oyunlarını gerçekleştirdiler. Tiyatronun özünde bu heyecan vardır. Heyecan olmazsa zaten olmaz bu iş yapılmaz. Çocuklarda olduğu kadar bende de heyecan var sanki ben sahneye çıkıyormuşum gibi. Karagöz bizim somut olmayan kültürel mirasımız. Çocukların Bursa'dan olmaları itibariyle bu yaşta bu sanata gönül vermeleri bizi heyecanlandırıyor. Gayet başarılı gidiyorlar birazdan gösterileri başlayacak sahne dolu. Normalde biz sahneleri zor doldururken bu iki kardeşimizin sahneyi doldurması gurur verici” dedi.

Kent Tiyatrosu’nun sahneledi! O oyun yılın oyunu seçildi Haber

Kent Tiyatrosu’nun sahneledi! O oyun yılın oyunu seçildi

Ödülü NKT Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban, oyuncularla birlikte aldı. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin 30. Tiyatro Ödülleri, Alan Kadıköy Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen törende sahiplerini buldu. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çınar, Nilüfer Kent Tiyatrosu Müdürü Dilber Koç, NKT Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban ve NKT Genel Yapım Yönetmeni Özlem Daltaban’ın da katıldığı ödül gecesinde, tiyatro ve sanat camiasından çok sayıda kişi yer aldı. Toplam 8 dalda ödüllerin verildiği törende Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun 2022 yılında sahneye koyduğu ve büyük ilgiyle takip edilen ‘1984’ isimli oyununa ‘Yılın Oyunu Ödülü’ verildi. NKT Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban, ödülü oyuncularla birlikte aldı. Böyle bir iklimde tiyatro yapmanın, yönetmenin ve oynamanın zorluğuna dikkat çeken Daltaban, NKT oyuncularını ve ödül alan tüm tiyatrocuları kutladı. Okul hayatında akademinin ne olduğunu öğrendiğini anlatan Daltaban “Benim için eleştirmen veya kuramcı, tiyatronun akademik tarafı, her zaman sığındığım, önemsediğim ve hayranlıkla peşinden koştuğum hocalarım ve büyük yazarlar, kuramcılar oldu” diye konuştu. Yılın Onur Ödülü’nün Ayla Algan’a takdim edildiği gecede ayrıca 6 farklı kategoride ödüller verildi. Nilüfer Kent Tiyatrosu “1984” oyunuyla geçen hafta da 25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde, Yılın En Başaralı Oyunu ve Yılın En Başarılı Yönetmeni ödüllerini almıştı.

Çocuklara oyunlu tedavi Haber

Çocuklara oyunlu tedavi

Serebral palsi hastalığı, Bursa Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde modern yaklaşımla ele alınıyor. Multidisipliner tedavi programı ile her çocuğun motor seviyesine uygun egzersiz programları oluşturulurken, robotik cihazlar ile de kol ve bacak kasları tutmayan çocuklarda başarılı sonuçlar elde ediliyor. Uygulanan tedavi programı ile çocuklar günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız hale geliyor. Dünya Serebral Palsi Günü çerçevesinde serebral palsi hastalığı ve bu hastalığa karşı Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi’nde verilen hizmetler ile ilgili açıklamalarda bulunan Başhekim Uzm. Dr. Yaşar Bilgi, dünya genelinde 17 milyon serebral palsi hastası olduğunu belirtti. Türkiye’de her yıl 6 bine yakın bebeğe serebral palsi tanısı koyulduğu bilgisini veren Uzm. Dr. Bilgi, “Serebral Palsi, erken fetal dönem ile 5 yaş arasında meydana gelen beyin hasarı sonucu oluşan klinik tablodur. Tüm dünyada çocukluk çağı nöromusküler hastalıkların bilinen en yaygın ve kalıcı özürlülüğe yol açan önemli bir hastalıktır. Bu nedenle hastalara erken tanı konularak erken tedavi ve rehabilitasyona başlanmasının önemi büyüktür” dedi. Hastalığın; erken ya da zor doğum, çoğul gebelik ve akraba evlilikleri gibi birçok nedeni olabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Bilgi, “Hastalığın belirtileri bebeklik ve okul öncesi dönemde kendisini göstermeye başlar. Anormal refleksler, vücudun gevşekliği, gövde ve ekstremitelerde sertlik, duruş bozuklukları ve yürüme bozukluğu serebral palsili çocuklarda görülebilen belirtiler arasında yer alır. Solunum, mesane ve bağırsak kontrolü, yeme, konuşma gibi motor becerileri ve kasları içeren vücut fonksiyonlarını da etkileyebilir” şeklinde konuştu. TEDAVİ VERİMLİLİĞİ ARTIYOR Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde serebral palsi hastası çocukların hayata hazırlandığına dikkat çeken Uzm. Dr. Bilgi, çocuğun evde, okulda ya da toplum içinde işlevsel performansını en yüksek düzeye ulaştırmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Her çocuğun motor seviyesine uygun ve bir üst seviyeye taşıyacak uygun egzersiz programları oluşturduklarını ifade eden Uzm. Dr. Bilgi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hastanemizde iki adet robotik yürüme cihazı ve bir adet de omuz kol robotunun bulunuyor. Robotik cihazlarla verdiğimiz tedavilere çocuklarımız büyük ilgiyle katılıyor. Oyunla beraber tedavi verildiği için çok iyi uyum gösteriyorlar. Böylece çoğu hastamız günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız hale geliyor. Robotik rehabilitasyon ile kol ve bacakları tutmayan hastalarımızın yarısından fazlasında başarılı sonuçlar alıyoruz.”

NKT OYUNCULARI OKUDU, OYUN YAZARLARI DİNLEDİ Haber

NKT OYUNCULARI OKUDU, OYUN YAZARLARI DİNLEDİ

Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun (NKT) yaklaşık dört aydır süren Oyun Yazma Programı’nda sona gelindi. Programın son aşamasında NKT’nin profesyonel oyuncuları, seçici kurulun belirlediği 4 oyunun finale yakın versiyonlarını, oyunun yazarlarına okudu.Sahnelediği oyunlardaki performanslarıyla övgüye değer görülen Nilüfer Kent Tiyatrosu, oyun yazarlarını desteklemek, yenilikçi ve heyecan verici fikirlerin sahne için yazılmasını teşvik etmek, yerli tiyatro oyunu repertuarına çağdaş metinler kazandırmak amacıyla da çalışmalar yürütüyor.NKT’nin, bu hedef doğrultusunda Mitos Boyut Tiyatro Yayınları iş birliğiyle gerçekleştirdiği çalışmalardan biri de 'Oyun Yazma Programı.' Daha önce 'Sahne Eseri Yazma Yarışması' adıyla gerçekleştirilen proje artık, yeni bir form ve zengin içeriğiyle Oyun Yazma Programı adıyla yürütülüyor. Geleneksel yöntem yerine üç aşamalı olarak yürütülen programın ilk aşamasında, Murat Daltaban, Doç. Dr. Süreyya Karacabey, Günay Ertekin, Banu Çakmak Duman ve Kazım Güçlü’den oluşan Seçici Kurul, başvurular arasından 4 taslak metni, ön seçkiye almıştı. Seçkiye alınan Aslı Ekici’nin 'Kaza Köpek Kahvaltı ve Yumurta', Ezgi Uzundemir’in 'Kadınlar Kasabası', Ömer Kaçar’ın 'Her Şey Yolunda' ve Semiha Sara’nın 'Kral’ı Kim Öldürdü?' isimli oyunlarının taslak metinleri, programın ikinci aşamasında Doç. Dr. Süreyya Karacabey’in yürütücülüğündeki oyun yazma atölyesinde verilen eğitimin ardından, oyuna dönüştürüldü.Temmuz ayından bu yana devam eden Oyun Yazma Programı’nda artık final aşamasına gelindi. Programın son aşamasında Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun profesyonel oyuncuları, oyunların henüz tamamlanmamış ama finale yakın versiyonlarını, yazarlarına okudu. 2 ve 3 Aralık tarihinde Nilüfer Belediyesi Ayşe Selen Deneme Sahnesi’ndeki buluşmada oyunların yazarları, NKT oyuncularından metinlerin okumasını dinledi. Okumaların yapılmasının ardından programın üçüncü aşaması da tamamlanmış oldu. Oyun Yazma Programı’nda atölye sürecini sorunsuz tamamlayarak geliştirilebilir oyun taslağından sahnelenebilir oyuna dönüşen eserler, 'Ana Seçki'ye alınıp ilan edilecek.

Yıldırım'ı minikler oyun şenliğinde buluştu Haber

Yıldırım'ı minikler oyun şenliğinde buluştu

Diyanet İşleri tarafından ülke genelinde Kur'an kurslarında eğitim gören 4-6 yaş grubu öğrencilere yönelik 'Kadim Oyunlar Şenliği' başlatıldı. Bu çerçevede Yıldırım Belediyesi ve İlçe Müftülüğü tarafından 4-6 Yaş Grubu ve İhtiyaç Odaklı Kur'an kursunda eğitim gören öğrencilerin katılımıyla 'Kadim Oyunlar Şenliği' düzenlendi. Kadim Oyunlar Şenliği’ne Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım İlçe Kaymakamı Adem Yazıcı, Muş İl Müftüsü İbrahim Halil Demir, İl Müftü Vekili Faruk Güneş, Yıldırım İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş, Muhtarlar Derneği Başkanı Muhsin Sak, Kuran Kursu öğreticileri, çocuklar ve velileri katıldı. Mimar Sinan Sağlık Parkı’nda organize edilen şenlikte seksek, ip atlama ve körebe gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunları büyüklerinden öğrenme imkânı bulan çocuklar, çeşitli oyunlar oynayıp doyasıya eğlendiler. Şehri imar ederken nesli de ihya etmenin önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Yıldırım Belediyesi olarak bizler belediyecilik hizmetini sadece yol, kaldırım, park, bahçe, bina yapmak olarak değil; kültürel mirasımızı, medeniyet havzamızın değerlerini gelecek nesillere aktarmak; kültürel ve sanatsal faaliyetlerle gönülleri imar etmek; bu ülkenin değerlerini ilçemizle buluşturarak geleceğe emin adımlarla yürüyebilmek; zamanın idrakinde ve kendisini tanımlayabilen, çağın hastalıklarına yenilmeyen, dünyayı algılayabilen medeniyetin değerlerine vakıf bir nesil yetiştirmek olarak görüyoruz. Şehirleri imar ederken nesli de ihya etmeye gayret ediyoruz. Bu nedenle önce insan, önce nesillerin ihyası diyoruz. Gelecek nesillerimiz her şeyin en iyisini hak ediyor. Evlatlarımıza daha güzel bir kent bırakmak adına tüm kurumlarımızla ortak akılla çalışmayı sürdüreceğiz. Ben evlatlarımızı kutluyorum ve onları böyle güzel yetiştirme gayreti içerisinde olan ailelerini de kutluyorum” dedi. Yıldırım İlçe Kaymakamı Adem Yazıcı, “Çocuklarımıza sevgiyi, paylaşmayı, kardeşliği, anaya babaya hürmeti, vatanına, bayrağına, ezanına saygıyı kazandırmak istiyoruz. Bu açıdan Kuran Kurslarımız önemli bir görevi icra ediyorlar. Yıldırım Belediye Başkanımız Oktay Yılmaz, güvenlikten eğitime, altyapıdan kültür sanat faaliyetlerine kadar çok önemli işlere imza atıyorlar. Ben bu duygu ve düşüncelerle gayretle çalışan Belediye Başkanımız Oktay Yılmaz’ı kutluyorum ve başta yavrularımızı kurslarımıza gönderen anne ve babalara, onları eğiten hocalarına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Öte yandan Yıldırım İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş, "Kadim oyunlardan faydalanarak, çocuğun eğlenmesi ve merakını gidermesi, çocukların gelişimi ve eğitimi ile özellikle yeni nesillere kültürel değerlerin aktarımına destek olunması amaçlanmaktadır. Bu eğitimlerde görev alan bütün öğreticilerimize teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizi kutluyorum. Onlara destek olan kıymetli velilerine anne babalarına hassaten teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Protokol konuşmalarının ardından minikler, gün boyunca düzenlenen etkinliklerle halat çekme, sandalye kapma, mendil kapmaca, uçak uçurma, çuval yarışı gibi oyunlar ile doyasıya eğlendi. Program çocuklara başarı belgelerinin verilmesiyle sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.