Hava Durumu

#Para

Yeni Marmara Gazetesi - Para haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Para haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuyumcular yeni madeni 5 lirayı değerlendirdi Haber

Kuyumcular yeni madeni 5 lirayı değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığının 100 milyon tane hatıra madeni 5 lirayı piyasadaki yerini aldı. Şık tasarımıyla dikkat çeken yeni madeni 5 liraların bir tarafında Mustafa Kemal Atatürk’ün silueti ile Türkiye Yüzyılına özel tasarlanan logo yer alırken, diğer tarafında ise 5 rakamının yanında TC simgesi bulunuyor. Eskişehirli kuyumcu Emre Öztürk, tedavüle giren madeni 5 liraları değerlendirdi. Tedavüle giren yeni madeni 5 liraların tasarımı hakkında konuşan kuyumcu Emre Öztürk, “Madeni 5 liralar özellikle hatıra parası olarak piyasaya sürüldü. Yaklaşık 8,25 gram ağırlığında ve 28 milimetre çapında üretildi. Bu paralar ilk etapta 100 milyon tane basıldı. Tedavülde daha sonra devamı sağlanacak mı bilmiyoruz. Üzerinde Cumhurbaşkanlığı yıldızları ve özellikler arka tarafında Türkiye Yüzyılı logosu ve Atatürk silueti vazgeçilmez olarak basılmış. Bakır, Çinko ve Nikelin karışımı olarak yapılmış para. Eski 1 liraların gramajında 8, 25 gram geliyor şu anda” dedi. “Madeni 5 liralar kağıda göre daha az yer kaplıyor” Dükkâna gelen müşterilerin madeni 5 lirayı gördüklerinde şaşırdıklarını belirten kuyumcu esnafı Öztürk, kâğıt 5 liralara göre madeni paranın daha az yer kaplamasının bir avantaj oluşturduğunu ifade etti. Kendilerine gelen sorular üzerine madeni 5 liralarının teminini müşterilere sağladıklarını da dile getiren Öztürk, “Müşterilerimiz daha ilk defa gördükleri için şaşırıyorlar. Gördüklerinde gerçekten 5 lira mı diye soruyorlar. İleriki dönemlerde kâğıt paranın yerini alacak mı bilmiyoruz ama şimdilik tedavüle girdi. Eski kâğıt 5 liralara göre daha az yer kaplıyor. Ama ağırlık olarak da daha ağır. Bu paralar yeni çıktığı için müşteriler tarafından nasıl tepki verilecekler bilmiyoruz ama tabi daha hızlı kullanım alanı olabilir. Makineler veya diğer otomatik mekanizmalar 5 liralara dönebilir. Şu anda tedavülde tam yer almadığı ve hatıra parası olarak geçtiği için bundan sonraki süreçte neler olacağını devletimiz belirleyecek. İlk kez çıktığı için vatandaşlar bize sormaya geliyor. Madeni 5 lira var mı diye talepler gelebiliyor. Biz de elimizde olduğu sürece bunu müşterilerimize sağlayabiliyoruz” diye konuştu.

Hırsız çetesi aile il il dolaştı hırsızlık yaptı! Aynı aileden 13 kişi gözaltında Haber

Hırsız çetesi aile il il dolaştı hırsızlık yaptı! Aynı aileden 13 kişi gözaltında

Şüphelilerden 3’ü de İstanbul’da suçüstü yakalandı. İstanbul’da yakalanan 3 şüpheli tutuklanırken, Bursa’da hakim karşısına çıkan şüphelilerden 7’si tutuklandı. 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kocaeli'nden Bursa’nın Gemlik ilçesine gelen 15 şüpheli farklı farklı girdiği evlerden yaklaşık 3.5 milyon lira değerindeki ziynet eşyası ve para çaldı. Hırsızlık sonrası farklı illere dağılan şüpheliler Bursa polisinin radarına takıldı. İhbarlar üzerine düğmeye basan Asayiş Şube Müdürlüğü, Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliği ekipleri, çok sayıda güvenlik kamerasını inceleyerek şüphelilerin kimliklerini tespit etti. Aynı aileden olduğu öğrenilen 15 şüphelinin İstanbul, Kocaeli Gebze, Afyonkarahisar ve Gemlik'te toplam 11 evden hırsızlık yaptıkları belirledi. 3 KADIN İSTANBUL’DA SUÇÜSTÜ YAKALANDI Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde teknik takibe alınan çete üyelerinden 3 kadın İstanbul’da suçüstü 3.5 milyon lirayla yakalarken, çetenin diğer üyelerini de yakalamak için teknik takibe devam etti. Şüphelilerin adreslerini belirleyen Hırsızlık ve Yankesicilik Büro ekipleri, Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan talimatın ardından geçen Cumartesi günü Osmaniye, Ankara, Kırıkkale ve Kocaeli'nde adreslerine eş zamanlı operasyon düzenledi. Özel Harekat ekipleri tarafından kapıların kırıldığı operasyonda 12 çete üyesinden 10'u yakalandı. Bursa'ya getirilen şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Hırsızlık çetesi aileden 7’si Bursa’da çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 3’ü adli kontrolle serbest bırakıldı. Diğer yandan, İstanbul’da yakalanan 3 kişide hakim karşısına çıktıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Cumhuriyetin 10. yılı kutlanan yere 100. yılda 23 metrelik bayrak diktiler Haber

Cumhuriyetin 10. yılı kutlanan yere 100. yılda 23 metrelik bayrak diktiler

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi Uluçam köyünde yaşayan vatandaşlar, 3 yıl boyunca kendi aralarında biriktirdikleri parayla, köyün en yüksek tepesine bayrak dikti. Çınarcık tepesine dikilen bayrak, cumhuriyetin 100. yılı olması nedeni ile 23 metrelik bayrak direğine asıldı. Ayrıca köy meydanında bulunan cumhuriyetin 10. yılına özel yapılan anıt, bayrağın altına taşındı. Bayrağın bir diğer yanına ise 100. yıla özel yeni bir anıt daha yapıldı. 10. yıl anıtı üzerinde “Cumhuriyet’in 10. yılı burada kutlandı” yazarken 100. yıl anıtında ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı da burada kutlandı” yazısının altına Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözü yazıldı. Uluçam Köyü Muhtarlığı ve Uluçam Köyü Dayanışma Derneği (UKDER) katkılarıyla açılış töreni gerçekleştirildi. 3 YIL BOYUNCA PARA BİRİKTİRDİLER Alış töreninin ardından konuşan UKDER Başkanı Ersin Ayar, köy sakinlerinin 3 yıldır hayalini kurduğu bayrağı 100. yılda diktiklerini belirterek, “Biz yaklaşık 3 yıldır kendi aramızda para topladık. Köylümüz, gençlerimiz yardımcı oldu. Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır 23 metre uzunluğundaki bayrağımızı dikmeye karar verdik. Ne mutlu bize bu günleri gördük” ifadelerini kullandı. TÜM KÖYÜN KATKISI OLDU Bayrağın yapımında tüm köyün destek olduğunu söyleyen Uluçam Köyü Muhtarı Kamil Almaz, “3 yıldır köyümüzün gençlerinin hayaliydi. Gecikmesi biraz vesile oldu. Cumhuriyetin 100. yılına denk geldi. Çok güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Köylümüzün büyük destekleri oldu, büyüğünden küçüğüne herkesin bir katkısı oldu. Burasına biz Çınarcık Tepesi diyoruz. Doğancı Barajı’ndan Çaybaşı Köyü’ne kadar bu bayrak görülebiliyor” dedi. 10. YIL ANITININ YANINA 100. YIL ANITI YAPILDI 10. yıl anıtının günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaştığını, 100. yıl anıtının da uzun yıllar Çınarcık tepesinde duracağını belirten Almaz, “Köy meydanında cumhuriyetimizin 10. yılı kutlanmış. Günün anısına böyle bir taş dikilmiş. Bu taş günümüze kadar ulaşmış. Biz de yanına 100. yıl anıtı yaptırdık. Bu anıtın da uzun yıllar burada duracağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

TCMB'den TL'yi destekleyen adım Haber

TCMB'den TL'yi destekleyen adım

TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanırken, makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusu da web sitesinde yayınlandı. Buna göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sona erdirildi. Daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarılmıştı. Yeni kararla hiçbir kredi tutarında fatura şartı aranmayacak. Bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacak. Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da sona erdirildi. İhracat kredilerini desteklemek amacıyla net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatı hesaplamaya dahil edilmeyecek. Böylece menkul kıymet tesisi uygulamasında, yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenerek ihracat kredilerine erişim kolaylaşacak. TCMB, daha önce reeskont kredilerine erişimde net ihracatçılık şartını yatırım malı ithalatı dahil edilemeyecek şekilde revize etmişti. Ayrıca, bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verildi. TL MEVDUATIN PAYI ARTACAK TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e çıkarıldı. Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı amaçlayan TL payı artış hedefi, menkul kıymet uygulamasından çıkarılarak bankaların yabancı para mevduat için tesis ettikleri zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasına eklendi. KUR KORUMALI HESAPLARIN AZALTILMASINA YÖNELİK TEDBİRLER DEVAM EDECEK Sadeleşme adımları kapsamında kur korumalı hesapların yenilenmesi veya TL'ye geçişine ilişkin menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılarak döviz dönüşümlü kur korumalı hesapların kademeli azaltılması hedefi, komisyon uygulamasında daha etkin bir şekilde yönetilecek. Ayrıca, TL'ye geçişin belirlenen hedeften yüksek olması durumunda, aşan kısım yenileme hedefine sayılacak. TCMB Para Politikası Kurulu, dün tarihli kararında, sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlediğini ve bu kapsamda TL mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine devam edileceğini belirtmişti. TCMB'nin makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusunda, kararlara ilişkin teknik detayların ilgili düzenlemelerde yer alacağı bildirildi.

Piyasalarda 'savaş' hareketi! Borsa yatırımcısına uyarı Haber

Piyasalarda 'savaş' hareketi! Borsa yatırımcısına uyarı

Orta Doğu'da yaşanan savaşın etkisiyle birlikte yatırımcı tercihi değişti. Güvenli liman olarak görülen altına talep artarken bu durum ons ve gram altın fiyatının yeni zirve seviyeleri test etmesine yol açtı. Peki fiyatlarda ani yükseliş devam eder mi? İşte detaylar... Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş  merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlattı: "İsrail-Filistin gerginliğinin yarattığı jeopolitik risk ve aynı nedenler ile ABD'de artan borçluluk sonucunda ABD tahvil getirilerinde 2008 krizi seviyelerinin de aşılmış olması ons altında 2000 $, gram altın ise 1800 TL seviyesine bizi ulaştırdı. Jeopolitik risklerin, bölgedeki tansiyonu daha da çıkarması halinde altın ve tahvil getirilerinde yükselişler devam edebilir ve tekniksel bazda 2000$ seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde değerli emtiada yeni rekorlar görebiliriz. BU ORTAMDA BORSA YATIRIMCISI NE YAPMALI? Borsa İstanbul küresel risk iştahından etkilenmeyi tercih ettiği bu dönemde, endekste kredili pozisyonların yoğunlukta oluşu, yabancı yatırımcıların ilgisinin sınırlı oluşu, yeni yatırımcı sayısının oldukça fazla olması gibi sebeplerden ötürü likiditenin kaybolduğunu düşünüyoruz. Endekste bu dönemler neden alındığı ve satıldığının tam olarak bilinmediği dönemler olduğunu düşünmekteyiz. Bu düşüşlerin bir fırsat olduğunu belirtmekle beraber, tepki hareketlerinin net alımlara geçmediği durumlarda piyasaya girişin erken olabileceğini de düşünmekteyiz. Bu ortamda borsa yatırımcısı uygun seviyelerde fiyatların tutunabildiğine ikna olup ardından alımlara tekrar geçmesinin faydalı olabileceği kanısındayız. ŞU AN EN MANTIKLI YATIRIM ARACI HANGİSİ? Fiyatların düştüğü ve hala ucuz olarak lanse edilen Borsa İstanbul'un cazip olduğu görüşündeyiz. Borsaya yeni giren yatırımcılarında yatırım fonlarına göz atmalarının da faydalı olabileceğini hatırlatmak isteriz. Bu yatırım ürünleri dışında cazip faiz oranlarıyla özel sektör tahvilleri, eurobondlar da yatırım tercihleri arasında olabileceği kanısındayız." Ata Yatırım GM Mehmet Gönen ise şu ifadeleri kullandı: "Dünyada faizlerin arttığı konjonktürde Altın'ın böyle performans göstermesini savaşın yayılma riskine bağlamak durumundayız. Dış etkenlerle olan hareketler aynı sertlikte tersine de dönebilir. Genel düşüşleri daha iyi bir portföy oluşturmak için fırsat olarak değerlendirmek lazım. Yatırımcılara çok da emin olmadıkları hisselerden güvendikleri Aracı Kurumların önerdiği hisselere geçmeyi tavsiye ediyoruz. Ekonomik politikalarda normalleşme sonrası TL sabit getirili enstrümanlar da artık cazip. Büyük, sağlam şirketlerimizin senelik %50 getirili tahvilleri var. Portföylerde Özel Sektör Tahvillerine (ÖST) de yer ayrılabileceğini değerlendiriyoruz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.