Hava Durumu

#Sanatta

Yeni Marmara Gazetesi - Sanatta haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sanatta haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nilüfer’de güncel sanatta ‘Video Sanatı’na bakış Haber

Nilüfer’de güncel sanatta ‘Video Sanatı’na bakış

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Etüt: Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar” programının son konuğu Sanat Tarihçisi ve Bağımsız Küratör Yekhan Pınarlıgil oldu. ‘Video Sanatı’ başlığıyla Murat Alat’ın programlaması ile gerçekleşen çevrimiçi etkinlikte Pınarlıgil, kapsamlı bilgiler verirken öncü çalışmalardan örnekler de sundu. Videonun sanatta kullanımının 1960 yılında başladığını vurgulayan Pınarlıgil, “Bugün video hayatımızın geniş bir alanına girmiş oldu. Teknolojinin gelişmesiyle videonun da dili evrildi ve değişime uğradı. Videoda hareket ve zaman çok önemli. Batı’daki modern toplumlar zaman ve harekete çok değer vermişler. Hareket ve zamanın sanatta kullanılması videonun da şekillenmesine yol açtı” dedi. Video sanatının tarihsel gelişimi ve öncü isimlerin çalışmalarına da değinen Yekhan Pınarlıgil, “Etiennne Jules Marey, Edward Muybridge, Chris Burden, Bill Wiola gibi isimler video sanatının gelişimi adına öncü çalışmalar ortaya koymuştur. 1800’lü yılların sonunda beden hareketlerini kayıt altına almak istemeleri, araştırmaları video sanatının yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlamıştır. Kendi beden ve imgelerini çalışmalarında gözler önüne sermişler. Videonun televizyondan bağımsız dili vardır. Video Batı kültüründe var olmuş, şekillenmiş, gelişmiştir. Aslında ‘Video sanat mıdır?’ sorusu uzun yıllar tartışılmış. 1980’lere kadar süren tartışmalar sonucu video vazgeçilmez bir teknoloji oldu. Böylece video sanatın başlıca araçlarından bir olarak kabul edildi” diye konuştu.

SANATTA ZAMAN TANIMADILAR! Haber

SANATTA ZAMAN TANIMADILAR!

Mimar Neşe Demiröz ve mühendis Hülya Aras’ın ‘Sanatın Dilinden Zamansızlar’ seramik sergisi Simbiyoz Aktivite’de görücüye çıktı. Sanatçıların Papua Yeni Gine’de yaşayan Huli kabilesinden esinlenerek hayata geçirdikleri seramik sergisi, 26 Ocak tarihine kadar Simbiyoz Aktivite’de sergilenecek. Fotoğraf sanatçısı Jimmy Nelson’ın fotoğraflarından esinlenerek Huli kültürüne ait müzik aletleri, takılar gibi 50’yi aşkın eser sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışında Simbiyoz Aktivite’de eğitim alan engelli öğrenciler de Neşe Demiröz ve Hülya Aras’ı yalnız bırakmadı. Sergi hakkında bilgilendirmelerde bulunan eser sahipleri Neşe Demiröz ve Hülya Aras, eserlerinin Simbiyoz Aktivite gibi anlamlı bir merkezde sergilemekten mutluluk duyduklarını söylediler. Serginin açılışında konuşan Neşe Demiröz, “Hülya ile uzun süredir çalışmalarımızın meyvelerini, böyle güzel bir ortamda, değerli misafirlerimizle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. ‘Huli’yi çocukluğunda lakap olarak kullandığını söyleyen Hülya Aras ise, “Bir internet sitesi kurmak üzere çalışmalar yaparken, Huli kabilesi ile tanıştım ve çok etkilendim. Fotoğrafçı Jimmy Nelson ile iletişime geçip onun fotoğrafları üzerinde çalışmak için izin istedik. Neşe’yle beraber gerçekleştirdiğimiz itinalı çalışmalar sonucu bu eserleri sizlerle buluşturduk” şeklinde konuştu. Serginin açılışına katılan Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği Başkanı Neslihan Erdinçliler de, eserlerin Simbiyoz Aktivite’de sergilenmesinden mutluluk duyduklarını ve böyle güzel etkinliklerin Simbiyoz Aktivite’nin tanınırlığını artırarak, toplumda farkındalık yaratacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

SANATTA ZAMAN TANIMADILAR! Haber

SANATTA ZAMAN TANIMADILAR!

Nagehan ÇALIŞKAN/ÖZEL HABER Sanatçıların Papua Yeni Gine’de yaşayan Huli kabilesinden esinlenerek hayata geçirdikleri seramik sergisi, 26 Ocak tarihine kadar Simbiyoz Aktivite’de sergilenecek. Fotoğraf sanatçısı Jimmy Nelson’ın fotoğraflarından esinlenerek Huli kültürüne ait müzik aletleri, takılar gibi 50’yi aşkın eser sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışında Simbiyoz Aktivite’de eğitim alan engelli öğrenciler de Neşe Demiröz ve Hülya Aras’ı yalnız bırakmadı. Sergi hakkında bilgilendirmelerde bulunan eser sahipleri Neşe Demiröz ve Hülya Aras, eserlerinin Simbiyoz Aktivite gibi anlamlı bir merkezde sergilemekten mutluluk duyduklarını söylediler. Serginin açılışında konuşan Neşe Demiröz, “Hülya ile uzun süredir çalışmalarımızın meyvelerini, böyle güzel bir ortamda, değerli misafirlerimizle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. ‘Huli’yi çocukluğunda lakap olarak kullandığını söyleyen Hülya Aras ise, “Bir internet sitesi kurmak üzere çalışmalar yaparken, Huli kabilesi ile tanıştım ve çok etkilendim. Fotoğrafçı Jimmy Nelson ile iletişime geçip onun fotoğrafları üzerinde çalışmak için izin istedik. Neşe’yle beraber gerçekleştirdiğimiz itinalı çalışmalar sonucu bu eserleri sizlerle buluşturduk” diye konuştu. Serginin açılışına katılan Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği Başkanı Neslihan Erdinçliler de, eserlerin Simbiyoz Aktivite’de sergilenmesinden mutluluk duyduklarını ve böyle güzel etkinliklerin Simbiyoz Aktivite’nin tanınırlığını artırarak, toplumda farkındalık yaratacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.