Hava Durumu

#Sifir

Yeni Marmara Gazetesi - Sifir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sifir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Liseli öğrenciler atıklardan sanat eserine dönüştürdüğü sergi Haber

Liseli öğrenciler atıklardan sanat eserine dönüştürdüğü sergi

'Ambalajlar' teması ile düzenlenen 18-26 Kasım Avrupa Atık Azaltım Haftası çerçevesinde Osmangazi Belediyesi ve Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi, ortaklaşa bir çalışmayla ambalaj atıklarından sergi açtı. Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü merkezlerinde toplanan geri dönüştürülebilir atıklarla Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, masa, sandalye, duvar süslemeleri, kitaplık ve Osmanlı sultanlarının portre resimlerini yaptı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen “Atıktan Sanata” isimli serginin açılışına; Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Hamdi Cingil, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Dilek Yosun, Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Zeki Yaslaş, öğrenci ve öğretmenleri ile vatandaşlar katıldı. Açılışın ardından sergiyi gezen vatandaşlar liseli öğrencilerin geri dönüştürebilir atıklardan yaptığı her biri sanat eseri ürünlere hayran kaldı. Sergide sergilenen eserler dünyanın dört bir yanından gelip Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim gören öğrenciler tarafından yapıldı. Osmangazi Belediyesi Atık Getirme Merkezi’nde 2009-2023 yılları arasında 110 bin 446 ton ambalaj atığı, 90 ton atık pil, 884 ton bitkisel atık yağ, 157 ton E-Atık, 6 bin 242 kilo atık floresan lamba, bin 337 kilo atık ilaç, 13 bin 500 ton ÖTL ve 2 bin 416 ton atık giysi toplandı. Bu toplanan atıklarla birlikte 1 Milyon 72 bin adet ağacın kesilmesini, 884 milyon metreküp (13 tane Doğancı ve Nilüfer Barajı kadar) suyun kirlenmesini, 6 bin 480 dönüm tarım arazisinin kirlenmesini ve 157 ton elektronik atık toplayarak tehlikeli atıkların doğaya karışmasının önüne geçildi. Düzenlenen sergide konuşan Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Dilek Yosun, “Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi, öğrencilerinin ambalaj atıklarından yaptıkları eserler Panorama 1326 Fetih Müzemizde sergilenmektedir. Tüm vatandaşlarımızı geri dönüşüm üzerine kurulan “Atıktan Sanata” sergimize ziyarete bekleriz” dedi. Geri dönüştürülebilir atıkları sanat eserine dönüştürdüklerini ifade eden Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri de, “Osmangazi Belediyesi ile ortak bir çalışma yürüterek merkezlerde toplanan atıkları alarak bunlardan çeşitli eserler ortaya çıkarttık. Burada amacımız geri dönüşebilen atıkların tekrardan kullanılabilir hale gelmesi, yaşadığımız yerlerin daha az kirlenmesi amaçlanarak insanların bu konuda bilinçlenmesini sağlamaktı. Yaptığımız eserler açtığımız sergide ziyaret açıldı. Sergiyi ziyaret edenler yaptığımız eserlere hayran kaldı” diye konuştu.

Sıfır araç almak isteyen vatandaşa bayi şoku Haber

Sıfır araç almak isteyen vatandaşa bayi şoku

Sıfır kilometre araç satın almak isteyenlerin yaşadıkları sorunlar günden güne artarken bayilerde satılmayan otomobiller galeriler üzerinden satışa çıkarılıyor. Sıfır araç almak için harekete geçenler paraları oldukları halde stok sorunu ile karşılaşırken, geçen zaman diliminde araçların fiyat artışının bir anda etiketlere yansımasıyla bayilerde ''Aracımız yok'' ifadeleri kullanılıyor. Maltepe'de otomobil almak isteyen Yiğit Ayaydın ise gittiği bayiden kendisine 'sıfır araç yok' denilerek elleri boş dönerken, sıfır araçların bayiye yaklaşık 2 kilometre ötede bir inşaat halindeki otoparkta stoklandığını görünce şoke oldu. Bayi yetkilisine araçlarının olduğu belirten Ayaydın, bayi yetkilisinin "araç satış yemiştir" cevabıyla karşılaştığını ifade etti. Ayaydın, bir yılda almak istediği araçta fiyat farkının 200 bin TL'ye kadar ulaştığını söyledi. "5 bin tane aracın inşaat alanında olması olması soru işaretlerini beraberinde getiriyor" Bayiler tarafından araçların stoklandığını belirten Yiğit Ayaydın, "1 buçuk yıldır Fiat Egea aracı arayış durumundayım. Fiat bayisini 1 buçuk yıldır arıyorum. Araç olmadığını, gelmediğini bana söylüyorlar. Bugün sabah bayiye gitmek istedim. Gittiğimde bayide araba olmadığını söylediler tekrar. Bayiden çıkıp 2-3 km gittikten sonra bir inşaat içerisinde yaklaşık 5 bin civarı aracın olduğunu gördüm ve hepsi de Fiat'a ait. Yani 1 buçuk yıldır araba yoksa bu 5 bin tane aracın inşaat halindeki otoparkın içerisinde olması soru işareti. Araçların hepsinin üstünde toz var. Hani uzun zamandır orada durduklarına hem fikiriz. Yani bu konuda biz vatandaş olarak araç isteyenler olarak sıkıntı yaşıyoruz. Yani 1 buçuk sene önce ben aradığım zamanki fiyatı 250 bin ile 300 bin TL arasındaydı. Bugün 450 bin TL ama yine araç yok. Yok da bu arabalar nereden geliyor? Sürekli bir de bu şehir içinde tırların üstünde Fiat araçları. Bunlar bir yere gidiyor. Bir yerden birisi alıyor bunları. Bu şekilde mağduruz" dedi. Araçların bayiler tarafından satılmadığını ifade eden Yiğit Ayaydın, "Bayinin genel müdürlüğünü aradım. Sizin bütün bayilerinizi aradığımda aracınız yok dediler. Ama biz böyle böyle bir araç kalabalığı gördük, inşaat içerisinde, bunlar nedir, ne değildir diye sorduğumda 'satış yemiştir, size geri dönüş yapacağız' dediler. Zaten bütün aradığımız Fiat bayileri size geri dönüş yapacağız diyor. Ama ne zaman? 1 buçuk yılda bir bayi arayıp da demez mi ki beyefendi bir araç geldi bunu size verelim mi? Aradığım bayi yok bin kişi sıra var. Ama sen şimdi inşaata arabaları doldurursan sıra olur. Yani eğer şimdi sorduğumuzda satılmış aracı kimse inşaatta bırakmaz. Alır kapısına çeker" diye konuştu.

Otomobilde ‘15 Eylül’ telaşı: Sıfır araç alımını durdurdular! Fiyatlar 100 bin lira düştü ama… Haber

Otomobilde ‘15 Eylül’ telaşı: Sıfır araç alımını durdurdular! Fiyatlar 100 bin lira düştü ama…

Ticaret Bakanlığı tarafından, oto alım satım işi yapanlara sıfır otomobillerde 6 bin kilometre ve 6 ay yasağı getirilmişti. 15 Eylül itibariyle yürürlüğe girecek olan yönetmelik nedeniyle galericiler de sıfır otomobilleri satmak için harekete geçti. Sıfır araç satan galerilerde otomobil fiyatlarında da düşüş yaşandı. Galericilerin bazıları araçları satamazsa 6 bin kilometre yol yapacağını dile getirdi. Sıfır araba ilanını satış sitelerine koyan bazı galericilerin ilanlarında yaklaşık 100 bin TL’lik bir düşüş olduğu görüldü. Oto galericilerin 15 Eylül telaşı FİYATLAR 100 BİN LİRA DÜŞTÜ AMA TALEP YOK Oto galeri sahibi Esat Aydın, "Bizim elimizde şu an 2 tane sıfır araç var. Şu anda araçları satmaya çalışıyoruz. Piyasa durgun, genel bir durgunluk var. 15 Eylül’den sonra bu araçları satmamak gibi bir lüksümüz yok satmak zorundayız. Araca 6 bin kilometre binerek, yasaya uyup o aracı satmayı planlıyoruz. Aslında bu uygulamanın bayiden çıkarken yapılması lazım çünkü şahıslar bu aracı alıp satabiliyor. Şahıslardan bu araçları biz temin ediyoruz, bayiler zaten bize satış yapmıyor. Şahıslara bu yasa getirilmediği sürece bu olay devam edecek. Biz şu anda fiyatları 100 bin lira düşürdük ama talep yok" dedi. SIFIR ARAÇ ALIMINI DURDURDULAR Oto galeri sahibi Yusuf Efe ise, "Şu an bende sıfır araç yok. Sıfır araç gelecekti bana ama bu yasadan dolayı iptal ettirdim. Genel olarak bir durgunluk var piyasada. Fiyat olarak da yaklaşık yüzde 6-8 düşüş yaşandı. 15-20 gün sonra tekrar piyasa açılacak diye düşünüyoruz. Ben bir galerici olarak sıfır arabaların galeriden alınmasına karşıyım" diye konuştu. Oto galerici İrfan Çeçen, "Açıkçası bu yasanın çıkması galericiler açısından iyi oldu. Ben yasadan dolayı ikinci elde hareketlilik yaşanır diye düşünüyorum. Bayiler zaten galericilere sıfır araç vermiyordu" ifadelerini kullandı.    

Karacabey’de sıfır atık için yeni adım Haber

Karacabey’de sıfır atık için yeni adım

Karacabey Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri yaptıkları ortak çalışma ile ilçe genelinde faaliyet gösteren 22 eczaneye atık ilaç toplama kutusu bıraktı. Eczanelerde bilgilendirici görsellerin de yer aldığı bu kutularla, vatandaşların tarihi geçmiş ilaçları çöp yerine bu kutulara atması isteniyor. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından titizlikle sürdürülen Sıfır Atık Projesine, Türkiye'de yoğun bir katılım olmuş ve proje geniş alanlarda ilgi uyandırmıştır. Bu kapsamda bizler de çeşitli çalışmalarla projeye destek olmaya çalışıyoruz. Zabıta ve Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerimizin ortak çalışması ile ilçemizde faaliyet gösteren tüm eczanelere ilaç toplama kutuları bırakıldı. Geri dönüşüm ile hem ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılmasını hem de doğaya etkisini en aza indirmeyi azaltmayı hedefleyen önemli bir proje. Bu kapsamda vatandaşlarımızdan ricamız, evlerinde tarihi geçen tüm ilaçları en yakın eczanelerde bulunan bu atık kutularına bırakmalarıdır. Özellikle bu ilaçların çevreye etkileri sandığımızdan daha büyük. Herkesi bu noktada duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi. Öte yandan yapılan çalışma ile ilçe genelinde dağıtılan atık toplama kutuları, Karacabey Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünce rutin aralıklarla toplanıp geri dönüşüme aktarılacak.

Sıfır karbon yolculuğuna UTİB’den önemli katkı Haber

Sıfır karbon yolculuğuna UTİB’den önemli katkı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen Ekolojik Tekstiller Ur-Ge Projesi kapsamında düzenlediği Kurumsal Karbon Ayakizi Danışmanlığı Başlangıç Toplantısında işletmelere yaklaşık sekiz ay sürecek olan faaliyet süreci, sıfır karbon hedefiyle oluşturulması gereken hesaplamalar ve raporlamalar hakkında bilgi verildi. SEMTRIO Proje Yöneticisi Bekir Çetin, iklim değişikliğinin önüne geçilmesi hedefiyle ülkelerin, bölgelerin, sektörlerin ve işletmelerin karbon salımları hesaplamalarının büyük önem teşkil ettiğini söyledi. Proje kapsamında firmaların karbon emisyon kaynaklarını yönetebilmeleri için raporlamalar yapılacağını belirten Bekir Çetin, “Karbon ayakiziniz, şirketinizin bir yıl içerisinde atmosfere salmış olduğu sera gazlarının CO2 cinsinden eşdeğer salımını ifade eder. Karbon risklerine karşı tedbir almak için geliştirilen Ekolojik Tekstiller Ur-Ge Projesi sayesinde firmaların doğrudan ve dolaylı emisyonlarını hesaplayabileceksiniz. İşletmelere sunduğumuz hesaplamalar ve raporlamalar doğrultusunda bu envanterler üzerinden firmalardaki sera gazı emisyon kaynaklarını tespit edebileceğiz. Elde ettiğimiz verileri içeren karbon emisyon envanteriniz ile emisyon kaynaklarınızı, tüketim miktarınızı ve oluşturulan karbon salımını görebileceksiniz ve bu raporlamalar karbon sıfır olma hedefinizde sizlere yol haritası çizecek” ifadelerini kullandı. Sürdürülebilir işletmelerin sosyal, çevre ve ekonomik olmak üzere üç bağlamda da katma değer oluşturacak ürünler üretmesi gerektiğini belirten Çetin, “Karbon hesaplamaları üzerinde yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda karbon emisyonlarınızı bir aksiyon plânı altına alacağız. Bu düzenlemeler ile karbon emisyonlarının şirketinize olan finansal risklerini görebileceksiniz. Kuruluşunuzun sera gazı emisyonlarını yönetmek ve azaltmak için hangi ürünler ve faaliyetlerin bu emisyonlara sebep olduğunu anladıktan sonra da bu faktörleri en aza indirgeme yolunda ilerleyeceğiz. Kısa, orta ve uzun vadede ne kadar karbon ayakizini azaltabileceğinizi fark edecek ve karbon nötr olma hedefinize ulaşma yönündeki engelleri ortadan kaldıracaksınız. Tüm bu çalışmalar sonucunda dünyanın daha yaşanabilir bir hâl alması için çevre dostu ve sürdürülebilir üretim gerçekleştirmeli ve karbon ayakizinizi göz önüne alacak bir şekilde yatırımlar yapmaya devam etmelisiniz” diye konuştu.

460 bin TL’ye aldığı sıfır otomobil hasarlı çıktı Haber

460 bin TL’ye aldığı sıfır otomobil hasarlı çıktı

İnegöl’de ikamet eden Onur Aydemir isimli genç, kendi şirketleri üzerine Bursa’dan bir otomobil almak için bayie gitti. Beğendiği arabanın parasını ödeyerek aracının gelmesini bekledi. 5 Ocak 2021 tarihinde aracı teslim alan genç, sıfır aracını ekspere götürdü. Bagajında sökme takma olduğunu ve komple boyalı olduğunu öğrenince neye uğradığını şaşırdı. Soluğu bayide alan Aydemir’e hatanın fabrikadan kaynaklandığı söylendi. Onur Aydemir, 22 Aralık 2020 tarihinde 458 bin 300 lira vererek sıfır Wolksvagen Tiguan aracımı aldım. Arabamı 5 Ocak 2021 tarihinde teslim aldım. 15 Ocak tarihinde Ekspertiz yaptırdım. Ekspertiz sıfır aldığımız aracının bagajında sökme takma olduğunu ve bagajın komple boyalı olduğunu söyledi bana. Mikron değerleri neticesinde yüksek çıkıyor. 18 Ocak tarihinde bayiye gittiğimde boya ustası da aynı şekilde sökme takma olduğunu ve bagaj kapağının komple boyalı olduğunu söyledi. Bayi müdürü ise bunu hiç bir şekilde kabul etmediğini ve sürekli fabrika hatası olduğunu söylüyor. Ben de fabrikanın böyle bir hata yapacağına ihtimal vermediğim için, Almanya’da bir abim vardı, onun yardımıyla şasi numarasında yaptırdığım sorgulamada, Almanca ve Türkçe olarak bagaj kapağında sıkıntı olduğu ve boya ile mikro değerlerinin kontrol edilmesi gerektiği söylendi. 19 Ocak 2021 tarihinde bir kez daha ekspertiz yaptırdım, iki tane olsun, belki biri yanlışlık yapmıştır diye. Ancak her iki ekspertizin raporları bir birleriyle uyuşuyor. Avukatıma başvurdum, araç firma üzerine olduğu için ona göre dava açtı. Önce devreye arabulucu girdi. Burada bizlere şaka gibi bir teklif verdiler. 2 paket ücretsiz bakım ve ücretsiz onarım verdiler. Çocuk oyuncağı gibi bizleri kandırmaya çalışıyorlar. Ben bu aracı sattığımda, değer kaybım ne olacak? Ben gerekirse davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımayı düşünüyorum. Sıfır araba, yani şok olmamak mümkün değil. Ben hatalı araba almak isteseydim neden gidip sıfır alayım? İkinci el alırdım. Benim amacım hatasız arabaya binmek. Bundan sonraki süreç mahkeme yoluyla devam edecek. Sonuna kadar gideceğim, haklıyım çünkü. Burada sıfır araba alacaklara tavsiyem şudur, mutlaka arabayı almadan önce ekspertize sokun, sıfır araba alıyorum diye kanmayın" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.