Hava Durumu

#Şimdi

Yeni Marmara Gazetesi - Şimdi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şimdi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

4 yıl önce 2 kadına çilek fidesi verdiler, şimdi herkes üretiyor Haber

4 yıl önce 2 kadına çilek fidesi verdiler, şimdi herkes üretiyor

Bursa’nın Nilüfer ilçesi İnegazi Mahallesi’ndeki vatandaşlar 7 ay boyunca çilek üretiyor. Damla sulama sistemi sayesinde çevreci bir şekilde ürettikleri çilekler pazara inmeden satılıyor. 40 hanenin bulunduğu kırsal mahallenin tamamı çilek üretirken, bir dönüm çilek hasadı ayda 10-12 bin lira arasında gelir sağlıyor. Mahallenin tamamında yaklaşık 100 dönüm çilek üretimi yapılırken, Nilüfer Belediyesi de başta fide desteği olmak üzere üreticiye destek veriyor. Bu mevsimde kilogramı 25 ile 30 lira arasında satılan çileğin 12 ay boyunca üretilmesi için seralar kurulması hedefleniyor. Çevredeki taş ocaklarının kuru kesim yapmasından kaynaklı oluşan tozlar çilek veriminde düşüşe de sebep oluyor. İnegazi Muhtarı Nurettin Aydın, “4 yıl önce köyümüzde örnek proje olması açısından Nilüfer Belediyesi iki kadın üreticimize birer dönüm çilek fidesi verdiler. Bu kadın üreticilerimiz gelir elde ettiler ve diğer kadınlara örnek oldular. Çilek mayıs ayında başlıyor, kasım ayının sonuna kadar devam ediyor. Çileğimizin verimi güzel. Çoğunu köyden çıkartmadan buradan gelip alıyorlar. Şu anda 25-30 lira arasında satılıyor. Bir dönüm çilekten ayda 10-12 bin lira gelir elde ediliyor” dedi. Kadınların imece usulü ile çilek tarlaların bakımını yaptığını anlatan Aydın, “Buna vesile olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e çok teşekkür ederiz. Çilek yerlerini hazırladık, fide fiyatlarından dolayı başkanımızdan rica ettik ve desteklerini bizlere gösterdiler. Çilek üretimine devam edeceğiz. Köyde şu an 100 dönüm çilek ekiliyor. Bunun daha da artmasını için çalışıyoruz. Köydeki 40 hanenin tamamı çilek üretimi yapıyor. Sera şeklinde 12 ay boyunca bunu üretmek istiyoruz. Eylül ayından itibaren değeri de ikiye katlanıyor” şeklinde konuştu. Yaylacık ve İnegazi mahalleleri arasında bir taş ocağının olduğunu dile getiren Muhtar Aydın, “Mıcır kırma tesisimiz var. Bu tesisi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na şikayet etmemize rağmen, susuz kırım yapıyorlar. Böyle olunca da tozlu bir ortam oluşuyor. Bu tozda İnegazi’nin dere havzasından bizim çilek bahçelerimizin üzerine yapışıyor. Çilek verimini de düşürüyor. Biz taş da olsun, çilek de olsun diyoruz. Ama bunu dengeli ve kriterlere uygun olarak yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Üreticisi Sultan Demir de eskiden sadece bir ay çilek üretimi yaparken, şimdi mayıstan aralık ayına kadar üretim yaptıklarını anlattı. Çileğin çok güzel ve lezzetli olduğunu sözlerine ekleyen Demir, destek oldukça üretmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Koronavirüs, Omicron derken şimdi de kuş gribi dalgası! Haber

Koronavirüs, Omicron derken şimdi de kuş gribi dalgası!

Dünya Hayvan Sağlığı Genel Müdürü Monique Eloit, "Bu sefer durum daha zor ve daha riskli çünkü daha fazla varyantın ortaya çıktığını görüyoruz, bu da onları takip etmeyi zorlaştırıyor'' dedi. Daha önce, kuş gribi salgınlarının ardından on milyonlarca kuş öldürülmüştü.  Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne (OIE) göre, Avrupa ve Asya'ya yayılan yeni bir kuş gribi dalgasının insanlara da yayılma oranı daha yüksek olarak açıklandı. OIE, hükümetler ve kümes hayvanları endüstrisi ile birlikte, bu kuş gribi dalgasının çok sayıda varyantı olduğundan endişe duyuyor. The Mirror'a göre, daha önce, kuş gribi salgınlarının ardından on milyonlarca kuş öldürüldü ve ticaret kısıtlamaları getirildi. ''DAHA FAZLA VARYANT ORTAYA ÇIKTI'' OIE Genel Müdürü Monique Eloit, "Bu sefer durum daha zor ve daha riskli çünkü daha fazla varyantın ortaya çıktığını görüyoruz, bu da onları takip etmeyi zorlaştırıyor. Mutasyona uğraması veya insanlar arasında bulaşabilen bir insan gribi virüsü ile karışması ve ardından aniden yeni bir boyut kazanması riski artırıyor'' dedi. Salgınlar genellikle, enfeksiyonun göçmen kuşlar tarafından yayıldığı sonbaharda başlıyor. 15 ülke, Ekim ile Aralık sonu arasında kümes hayvanlarında kuş gribi salgınları bildirmişti. Bunlar çoğunlukla insanlara geçen birkaç kuş gribi türünden biri olan H5N1 türü oldu. DÖRT MİLYON KUŞ İTLAF EDİLDİ OIE verilerine göre, İtalya 285 salgın ve yaklaşık dört milyon kuş itlafıyla Avrupa'da en kötü etkilenen ülke oldu. Geçen ay İngiltere'nin şimdiye kadarki en büyük kuş gribi salgınıyla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Ancak halk sağlığı tavsiyelerine göre kuş gribinin insan sağlığına ve gıda güvenliğine yönelik riski çok düşük

15 gün boykot ederek inşaatları durdurmuşlardı! Müteahhitler şimdi de KDV indirimi talep etti Haber

15 gün boykot ederek inşaatları durdurmuşlardı! Müteahhitler şimdi de KDV indirimi talep etti

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Hakan Gedikli'nin orta ve küçük ölçekli yatırımcıya "Gel, beraber inşa edelim" çağrısına ilişkin değerlendirmede bulundu. Gedikli'nin "Elinde dönüşüm yapmak için veya yeni proje geliştirmek için projesi, kat karşılığı sözleşmesi veya yapı ruhsatı olan üreticiler bize başvuru yapabilirler. Hedefimiz üretimi ve istihdamı artırmak" açıklamasını çok anlamlı ve kıymetli bulduğunu vurgulayan Tellioğlu, "Bu yaklaşımından dolayı Türk inşaat sektörü adına kurumlarına ve kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum" dedi. Tellioğlu, Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında bekleyen 6 milyona yakın yapı stokunun olduğunu aktararak "Büyük ailelerin çekirdek aileye dönüşmesinden kaynaklı göç hareketi ülkemizde yıllık konut ihtiyaç talebini son on yıllık istatistiklerde ortalama 900 bin civarına taşımıştır. Bu rakamın tamamının, TOKİ, Emlak Konut veya markalı konut üreticileri tarafından üretilmesi mümkün değildir, bu açıdan Sayın Genel Müdürümüzün bu açıklaması sektöre moral olmuştur" diye konuştu. BELEDİYELERE VE BAKANLIĞA ARSA ÇAĞRISI Uygun fiyatlı konuta rahat erişilebilmesi için talepleri olduğuna işaret eden Tellioğlu, şöyle devam etti; "Belediyeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ve ilişkili kurum ve kuruşların, mümkün olduğunca altyapısı belediyelerce hazırlanacak arsa üreterek konut maliyetlerindeki arsa payının yüzde 50'den yüzde 35-40'lara çekilmesi sağlanmalı. Sektör olarak bizlerin de başından beri talep ettiğimiz yapı müteahhitlerinin disipline edilmesi ve düzenlemesi çok faydalı olur." Salgın ve tedarik zincirindeki bozulmalara bağlı oluşan maliyet artışlarının sıkı kontrol edilerek gerçek maliyet girdileri dışında fırsatçılığa izin verilmemesini isteyen Tellioğlu, "Ayrıca oluşan yüksek fiyat artışları için temel inşaat malzemelerine yönelik KDV indirimi gibi bazı dengeleyici teşvikler verilmeli. Müteahhitlik sektörünün tıkanıklığı giderilerek vatandaşımızın uygun fiyatlarda konuta erişimine fırsat sağlanmalıdır. Bununla birlikte kentsel dönüşüm çalışmaları da hızlanmış olur" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.