Hava Durumu

#Sındırgı

Yeni Marmara Gazetesi - Sındırgı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sındırgı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bakan Yumaklı, Sindel Göleti için start verdi Haber

Bakan Yumaklı, Sindel Göleti için start verdi

Bakan Yumaklı, Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Yüreğil Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelerek mahalle meydanında kurulan platformdan yaptığı konuşmada, içten karşılama için teşekkür etti. Ülkeye aşkla hizmet eden bir davanın neferleri olduklarını belirten Yumaklı, eğer millete hizmet varsa orada hiçbir engel tanımadıklarını söyledi.  Bakan Yumaklı, millete efendi değil hizmetkar olmaya geldiklerini vurgulayarak, "Siyasette güvenli limandır AK Parti. Yerli duruşun, milli duruşun da yegane adresidir. O yüzden AK Parti'nin aslında rakibi yoktur. Şöyle bir geriye dönüp baktığımızda gerçekten 3 sene öncenin bir öncekine göre, ondan önceki 3 senenin, bir öncekine göre ne kadar farkının olduğunu ve son 22 senede bu milletin hizmet alma anlamında nereden nereye geldiğinin de en bariz örneği işte yaşadıklarımız, gördüklerimiz" ifadesini kullandı.  Sındırgı'daki Sindel Barajı projesine değinen Yumaklı, "31 metre yüksekliğinde olacak. 1 milyon metreküplük bir suyu tutacak. Hem Yüreğil için, hem Sindel için, Gördes için hem de Balıkesir'in bu bölümü için yeterli derecede sulamayı sağlamış olacak. Bizler bununla ilgili her türlü işlemi bitirdik. Tekraren bu talimatımızı Devlet Su İşlerindeki arkadaşlarımıza vermiş olalım. En kısa sürede bu tamamlanıp hizmete alınacak. Allah burada da yine bunun açılışını hep beraber sizlerle yapmayı nasip etsin" diye konuştu.  Bakan Yumaklı, "Türkiye Yüzyılı"nı inşa etmek için her cephede adeta savaş verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: "Sizler 28 Mayıs'ta sayın Cumhurbaşkanımıza Türkiye Yüzyılı'nın inşasıyla ilgili gerekli izni, yetkiyi verdiniz ancak bunun bir de şehirler tarafı var. Bunu unutmamak lazım. Bunu her fırsatta gündeme getiriyoruz, söylüyoruz. Neden bu önemli? Ülkenin gelişmesine eğer şehirler de eşlik ederlerse ancak bir anlamı var. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını bizler hem illerde, hem ilçelerde, hem beldelerde hem de Türkiye'nin dört bir tarafında inşa edeceğiz. İnşallah halkımızın, vatandaşımızın, milletimizin hak ettiği yere ulaşması için her şeyi yapacağız."  Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'ın kendisine Yüreğil Mahallesi'nin kornişon fabrikasına ihtiyacının olduğunu söylediğini aktaran Yumaklı, "Bizler de TKDK desteklerinden burayla ilgili gerekli bütün desteği, bütün yardımı yapmış olalım ve inşallah Yüreğil buna kavuşsun" dedi.  Yumaklı, Yüreğil halkından 31 Mart seçimlerinde partisi için oy istedi.  Bakan Yumaklı'ya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir de eşlik etti. 

DEPREMZEDELER SINDIRGI’DA EV VE OTELLERE YERLEŞTİRİLDİ Haber

DEPREMZEDELER SINDIRGI’DA EV VE OTELLERE YERLEŞTİRİLDİ

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 10 ilde de hissedilen 7.7 büyüklüğündeki binlerce binanın yıkımına neden olan depremin ardından Sındırgı ilçesine 200’e yakın depremzede geldi.Büyük bir felaketin ardından deprem bölgesinden gelen depremzedeler ilk günlerden itibaren Balıkesir’in Sındırgı ilçesindeki oteller, pansiyonlar ve civar köylerde misafir ediliyor. İlçe kaymakamlığı ve Sındırgı belediyesi tarafından oluşturan 'Deprem koordinasyon merkezinde' depremzede vatandaşlar kaydını yaptırarak belediye tarafından giyim, gıda, barınma ve tüm ihtiyaçları gideriliyor.Gaziantep’in Nurdağı ilçesinden depremden sonra o gün kendi arabasıyla gelen depremzede Mesut Ayan çok büyük bir felaket, Nurdağı, İslâhiye’nin yerle bir olduğunu söyledi.'Çok büyük bir felaket çok büyük sıkıntılar çektik'Gaziantep’ten gelen Mesut Ayan, 'Sındırgılıyım, Gaziantep’de görev yapıyorum. 3 gündür yoldayım daha bugün gelebildim. Çok kötü bir depremdi yani gece saat 04.15 gibi deprem oldu. Biz ev yıkıldı dedik, 2 dakika falan sürdü deprem. Tam aşağıya indik bir daha oldu. O anda biz arabayla gidiyorduk, uzaklaştık bir okula sığındık. Sonra öğle bir daha oldu 7,6 zaten iki dakikada bir vuruyor deprem. Ama sonra dediğim gibi biz artık güvenli bir yere geçtik. Ama sıkıntı çok büyük orada su ve gıda sıkıntısı vardı. Ama ben gelirken dönüşte çok tır gördüm. Büyük ihtimalle onların hepsi gıdadır veya başka bir şeydir' dedi.Sındırgı olarak yardım seferberliğin devam ettiğini ihtiyaç dahilinde yardım araçlarının çıktığını ve depremzedelerin de ilçede otel, evlere yerleştirildiğini belirten Belediye başkan yardımcısı Salih Durak 'Sındırgı halkı olarak bu zamana kadar deprem bölgesine 28 tır ve 10 kamyonet olarak buradan erzak ve odun yardımı gitmişti. Tabi oradan ailelerde gelmeye başladılar. Onlara Sındırgılı duyarlı vatandaşlarımız Sındırgı belediyesini, kaymakamlığımızı arayarak benimde bir evim var deyip bize bildiriyorlar. Bize gelen depremzede ailelerimizi o evlere yerleştirmeye başladık. Tabi sadece oraya yerleştirmiyoruz şuan Sındırgı belediyesi alt katında tamamen bir giyim mağazası ve gıda bankası zaten vardı onu biraz daha genişlettik. Ve şuan gelen depremzedelerimiz burada ihtiyaçlarını alabiliyorlar, ihtiyaçlarını görebiliyorlar. Yani burada a’dan z’ye ihtiyaç neyse hepsini burada görme durumlarına sahip' dedi.Deprem bölgesinden vatandaşların gelmeye devam ettiği, ilçeye gelen vatandaşlara yardım yapmak için deprem koordinasyon merkezinin kurularak, kayıtlı tüm depremzedelerin ihtiyaçlarının da Sındırgı halkı tarafından karşılandığı belirtildi. Aynı zamanda Sındırgı Belediye binasında bulunan sevgi markette büyütülerek depremzedelerin de kullanımına açıldı.

Belediye başkanı olduğunu kimse anlamıyor Haber

Belediye başkanı olduğunu kimse anlamıyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinin başarılı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, ilçesinde üretilen yüzde yüz koyun yününden dokunan ve geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan dünyaca ünlü Yağcıbedir halılarını Türkiye'nin farklı vilayetlerinde açtığı sergilerle bizzat kendi tanıtıyor. Kimseye belediye başkanı olduğunu söylemeyen Yavaş, sıradan bir vatandaş gibi ilçesinde üretilen dünyaca ünlü halıları tek tek tanıtıp, satışını da yapıyor. Büyük bir ustalıkla halıları tanıtan ve kimliğini söylemeyen Ekrem Yavaş'ın belediye başkanı olduğu kimse anlamıyor. İlçesini değerlerini tanıtmak için var gücüyle çalışan başkan, herkesin takdirini kazanıyor. En son Bursa'da Tayyare Kültür Merkezinde Yağcıbedir halıları sergisi açan Yavaş, buraya gelen ziyaretçileri halıların özelliklerini ve tarihini tek tek anlatarak tanıttı. Yavaş, bu zamana kadar 10 vilayete giderek ilçesinin dünyaca ünlü halılarını bizzat kendisi tanıttı. İlçesine hizmet etmekten büyük keyif aldığını ifade eden Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, "2004 yılından bu yana belediye başkanlığı yapıyorum. Belediye başkanlığında üçüncü dönemim. Her bir şehrin bir marka değeri var. Yağcıbedir Sındırgı'nın marka değeri. Coğrafî işareti belediyeye ait olan bir ürün. Biz bunu almak için çok ciddi manada gayret sarf ettik. Bugün ilçemizde yaptığımız çalışmalar neticesinde Yağcıbedir mahallesi bile kurduk. Kültürü gelecek nesillere aktarmak için ciddi manada çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin çeşitli yerlerinde şehrimizin ve Yağcıbedir kültürünün tanıtımı için farklı faaliyetler içerisinde bulunuyoruz. Bursa'dayız. Ben burada halıları tanıtırken belediye başkanı olduğumu söylemiyorum. İksiri bozulur diye düşünüyorum. Ben Mersin'e kadar halıları tanıtmak için gittim. Bu zamana kadar 10 vilayeti gezdim. Gittiğim her ilde belediye başkanı olduğumu söylemiyorum. Kendimi halıcı olarak tanıtıyorum. Halılar 4 bin lirayla 25 bin lira arasında değişen fiyatlara satılıyor. Burada 60 tane el dokuma halı sergileniyor" dedi.

2 asır dayanan bu halıların kök boyaları solmak yerine her yıl daha da canlanıyor Haber

2 asır dayanan bu halıların kök boyaları solmak yerine her yıl daha da canlanıyor

Geometrik desenleri ve kadifemsi dokusuyla göz kamaştıran antik halılar 30 bin liraya müşteri buluyor. Türk ilmeğiyle dokunan halıların her düğümü ayrı bir hikâyeyi barındırıyor. Yüzde yüz koyun yününden dokunan ve geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan Yağcıbedir halıları, koyun yününden elde edilen kök boyasıyla boyanıyor. Bitki kökleri ve ağaç kabuklarından elde edilen renkler asırlarca solmadığı gibi, zaman geçtikte daha da güzelleşiyor. Adeta teni okşayan halılar, zarafetleri ve sadelikleriyle göz kamaştırıyor. Sentetik boyalar çıkmadan önce Avrupalıların "Türk kırmızısı" adıyla Osmanlı'dan ithal ettiği "alizarin" kırmızısının hâkim olduğu renkler ve geometrik motifler, otantik desenli halılara ayrı bir ihtişam katıyor. Yağcıbedir halılarında 3 bin yıllık tarihî motifler kullanılıyor. Büyük bir sabır ve hünerle nakış nakış işlenen halıların bir tanesinin yapımı iki ay sürüyor. Halılar, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da büyük rağbet görüyor. 30 bin liraya alıcı buluyor El emeği ve göz nuru halıların fiyatları ise bin liradan başlayıp 30 bin liraya kadar çıkıyor. Seccade boyları bin liraya, salonlar için olan büyük ebatları ise 30 bin liraya satılıyor. Üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanılmayan halılar tam bir sağlık dostu. Dünyada ‘Türk düğümü’ olarak bilinen Gördes tekniği ile ilmeklenen halıların ömrünün en az 200 yıl olduğu biliniyor. Başkan halılara hayran kaldı Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 3 bin yıllık geçmişe sahip Yağcıbedir El Dokuması Halı ve Yöresel El Sanatları sergisini ziyaret ederek, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’tan halılar hakkında bilgi aldı. Tayyare Kültür Merkezi’nde açılan sergiyi ziyaret eden Başkan Dündar, Başkan Yavaş tarafından karşılandı. Sergide yer alan el dokuması Yağcıbedir halıları hakkında bilgi veren Yavaş, yüzde 100 koyun yününden dokunan, boyası ağaç ve bitki köklerinden yapılan ve geçmişi Orta Asya’ya uzanan Yağcıbedir halılarının, yaşayan bir tarih ve kültür hazinesi olduğunu söyledi. Bu kültüre sahip çıkıp yaşatmak için pek çok etkinlik gerçekleştirdiklerini söyleyen Yavaş, “Bu kültürü yaşatmak için Yağcıbedir Halı Festivali’nin bu yıl 22’incisini düzenliyoruz. Halımızı, farklı platformlarda gündemde tutmaya gayret ediyoruz” dedi. Her ilmeğinde bir sır ve hikâye gizli El dokuması Yağcıbedir halısının her bir deseninde, onu dokuyanın hikâyesi ve bir sırrının gizli olduğunu ifade eden Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Bunu gelecek nesillerin anlaması, algılaması, üzerine bastıkları bir halının ne sırlar, ne gizemler taşıdığını öğrenmeleri çok önemli. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar abimiz bizleri ziyarete geldi. Kendisinin de sanat ve kültürümüzün yaşatılması için ne kadar büyük bir çaba sarf ettiğini biliyorum. Sergimizi ziyaret ederek bizleri onurlandırdılar. Bursalı sanatseverleri, 11 Aralık tarihine kadar açık olan sergimizi ziyaret ederek, Yağcıbedir halısını yakından görüp tanımaya davet ediyorum” diye konuştu. Halı değil birer sanat eseri Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “El dokuması halılar, kişilerin sadece tezgâhın başına geçip iplikleri dokuyarak elde ettiği bir ürün değil, onu dokuyanın kendi duygularını, kendi kültürünü yansıttığı bir sanat eseri olduğunu söyleyebiliriz. Sındırgı Yağcıbedir halıları da geçmişi Orta Asya’ya uzanan, dokuyanın kendi duygularını nakşettiği desenleri, her birinin kendine has hikâyeleri ile çok özel bir halı. Bu sanatın, bu kültürün yaşatılması için böyle etkinlikler düzenleyen Sındırgı Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş kutluyorum” dedi.

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor Haber

Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan halılar Bursa’da sergileniyor

Bursa’da kültürden sanata kadar birçok alanda çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına da destek olmayı sürdürüyor. Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği tarafından planlanan ‘El Dokuma Halıları Yöresel El Sanatları Sergisi’, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Tayyare Kültür Merkezi’nde açıldı. Boyası ağaç ve bitki köklerinden yapılan, hiçbir naylon ve petrol atığı kullanılmayan, yüzde 100 koyun yününden oluşan ve tamamen elle dokunan birbirinden değerli halılar, sergiyi gezenleri adeta büyülüyor. İlk olarak Orta Asya'dan göç eden Yaycı Yörükleri tarafından dokunmaya başlanan ve tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan Yağcıbedir halıları, kadınların yaklaşık 2 ay süren emekleri sonunda hayat buluyor. Zemindeki motiflerin yalınlığı ve renklerinin sadeliğiyle diğerlerinden ayrılan Yağcıbedir halılarının yıllar içerisinde renkleri solmak yerine canlanıyor. Dünyada ‘Türk düğümü’ olarak bilinen Gördes tekniği ile ilmeklenen halıların ömrünün de en az 200 yıl olduğu biliniyor. Sergi, 11 Aralık Cumartesi gününe kadar Tayyare Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Sergi açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın ‘geleneksel birikimini evrensel konuma taşıyabilen, çalışmalarıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdıran’ görkemli bir şehir olduğunu söyledi. Bursa ipeği ve İznik çinisi başta olmak üzere şehrin zanaat ve halk sanatlarının da evrensel değer haline geldiğini belirten Başkan Aktaş, geleneksel anlamda zengin birikime sahip olduklarını ifade etti. Sadece Bursa’ya özgü değil, Türkiye’nin tüm şehirlerinde yaşatılmaya çalışılan değerlere destek verdiklerini anlatan Başkan Aktaş, “Yağcıbedir halıları, önemli kültürel değere sahip motifleri olan, sade renkleriyle öne çıkan halı türüdür. Ülkemizin güzel değerine sahip çıkan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’a teşekkür ediyorum. Bu sergide yer alan halılar bizlere, tarihi çok eskilere uzanan hikâyeler anlatıyor. Bu değerli ürünler coğrafi işaret de aldı. Umarım geleceğe aktarılmasında serginin de katkısı olur. Sergiye katkı verdiğimiz için mutlu oldum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Yağcıbedir halılarının geçmişinin Orta Asya'dan göç eden ve vergilerini yay yaparak ödeyen Yaycı Yörüklerine dayandığını hatırlattı. Üç bin yıllık tarihin coğrafi işaretle taçlandığını dile getiren Yavaş, tarihi öneme sahip halıların Bursalılarla buluşmasını arzuladıklarını söyleyerek, destek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti. Tüm Bursalıları sergiye davet eden Yavaş, “Eylül ayında ‘Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Festivali yapacağız. Kültür ve sanatımızı geleceğe taşımak için kadınlarımıza nadide halıları dokutuyoruz. Türkiye’de hali hazırda tek dokunan halı Yağcıbedir halısıdır. Türklerin olduğu her yerde kilim, halı gibi çok güzel ürünler vardı. Ama son yıllarda naylon, petrol atığı gibi ürünlere teslim olduk. Teslim olmamak için gayret ediyoruz. Belediye olarak destek veriyoruz. Kadınlarımız da bu destekle beraber kıymetli ürünleri ortaya çıkarıyor” diye konuştu. Konuşmaların ardından sergi, kurdele kesimiyle izlenime açıldı. Kadınlar tarafından bin bir emekle ortaya çıkan ürünleri tek tek inceleyen Başkan Aktaş ve beraberindekiler, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş tarafından halıların teknik özellikleri ve tarihi hakkında bilgilendirildi. Programın sonunda Ekrem Yavaş, günün anısına Başkan Aktaş’a Yağcıbedir halısı hediye ederken, Başkan Aktaş da Yavaş ipek tablo takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.