Hava Durumu

#Sıraya

Yeni Marmara Gazetesi - Sıraya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sıraya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Özel yemlerle besliyor, 1 yıl önceden sıraya girenler var Haber

Özel yemlerle besliyor, 1 yıl önceden sıraya girenler var

Lezzetini bilen vatandaşlar 1 yıl öncesinden sıraya giriyor. Babasından öğrendiği hayvancılığı devam ettiren Mehmet Körpe, 40 yıldır hayvancılıkla uğraşıyor. Her yıl 110 tane düve ve dana yetiştiren üretici, bu hayvanları kendi karışımı olan özel karışımla besliyor. İçine 5 çeşit yem ve çeşitli otları karıştırarak yem çıkartarak bu karışımla hayvanlarını besliyor. Hayvanlarını beslerken hiç bir masraftan kaçınmıyor bu sayede yetiştirdiği hayvanların etleri çok lezzetli bir hal alıyor. Bu hayvanların lezzetini bilen vatandaşlarda kurban bayramında kesmek için 1 yıl önceden sıraya giriyor. Elindeki hayvanların büyük çoğunluğunu ise kurban bayramı gelmeden satıyor. Bu yıl kurbanlık danaların fiyatları ise 30 bin liradan başlıyor 60 bin liraya kadar çıkıyor. Hisse bedelleri ise 3 bin 500 ila 8 bin lira arasında değişiyor. Bu işi 40 yıldır severek yaptığını ifade eden Mehmet Körpe, "Ben bu işi aşkla yapıyorum. Hayvanlarıma özenle bakıyorum. Onları kendim hazırladığım 5 çeşit yem ve çeşitli otları karıştırarak besliyorum. Hayvanlarımı özel yemlerle beslediğim için etleri çok lezzetli oluyor. Bu lezzeti bilenlerde 1 yıl önceden bize kurbanlık hayvanını ayırtıyor. Çok talep var elimizdeki hayvanların büyük çoğunluğunu sattık. Bu yıl büyükbaş hayvan fiyatları 30 ila 60 bin lira arasında değişiyor. Hisse bedeli ise 3 bin 500 ila 8 bin aralığında" dedi.

Köylüler dron aldı tarlasını ilaçlatmak isteyen sıraya giriyor Haber

Köylüler dron aldı tarlasını ilaçlatmak isteyen sıraya giriyor

Mustafakemalpaşa ilçesi Tepecik köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, tarlarında ektikleri mısırlara zarar verdiği için traktörle ilaçlama yapamıyor ve ürünleri büyük oranda zarar görüyordu. Bu işe çare arayan köylüler 160 bin lira hibe alarak ilaçlama yapan dron aldı. Aldıkları bu dron 10 dönüm tarlayı 10 dakikada ilaçlıyor. Dron sayesinde tarlaya ilaçlama yapmak için traktörle girilmiyor ve bu sayede ürün zayiatı olmuyor. Mısır tarlaları da dron'la artık ilaçlanabiliyor. Bu sayede haşerat tarladaki ürünlere zarar veremiyor. Tepecik köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, aldığı dron'u kiralıyor. Dron ile tarlanın dönümünü 20 liraya ilaçlama yapan köylüler bu yıl 5 bin dönüm tarlayı ilaçlamayı hedefliyor. İlaçlama yapan dron'u kiralamak için talep oldukça fazla köylüler günler sonrasına gün vermek durumunda kalıyor. Tepecik köylüleri yaptıkları kiralama ile dron'a yaptıkları ücreti 1 sezonda çıkartmayı ve önümüzdeki yıl dron sayısını 2'ye çıkartmayı hedefliyor. Tepecik köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, olarak ilaçlama yapan dron aldıklarını ifade eden Başkan Nazmi Seymen, "Bursa köylerinde ilk ilaçlama dron'unu biz aldık. Bizimde teknolojiye ayak uydurmamız lazımdı. Köyümüzde mısır ekimi çok fazla biz traktörle mısırları çok fazla zayiat verdiği için ilaçlama yapamıyorduk. Dron sayesinde ilaçlamayı yapabileceğiz. Bu sayede ürünlerimizden daha fazla verim alacağız. Bu dron'u dönüm başı 20 liraya kiraya veriyoruz. Dron ile Mustafakemalpaşa ilçesinin tüm köylerine hizmet vermeyi hedefliyoruz. Dron ile ilaçlama yaptırmak için çok fazla talep var üreticileri sıraya yazıyoruz. Dron tarlada yetişen, kavun, karpuz, domates, buğday ve bir çok ürünü ilaçlıyoruz. Tarlalarımızı traktör ile ilaçladığımızda yüzde 8'lik zayiat oluyordu. Dron ile ilaçlama yapıca bu zayiat ortadan kalkıyor. Bu yıl 5 bin dönüm tarlayı ilaçlama yapmayı hedefliyoruz. Talep çok fazla olduğu için bir tane daha dron almayı düşünüyoruz" dedi. Dron ile ilaçlama yapmanın ürün zayiatını önlediğini ifade eden üreticiler, "Daha önce tarlalarımızı traktörle ilaçlıyorduk. Artık dron ile ilaçlama yaptırıyoruz. Dron ile ilaçlama traktörün verdiği zayiatı vermiyor, daha fazla ürün alıyoruz. Teknolojiye ayak uydurduk daha çok ürün alıyoruz" şeklinde konuştu.

Üniversitede doğan tay için bir yıl önceden sıraya girdiler Haber

Üniversitede doğan tay için bir yıl önceden sıraya girdiler

Bursa Uludağ Üniversitesi Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulu'nda 2016 yılı Gazi Koşusu Şampiyonu, ülkemizi Dubai’de temsil etmiş 3 milyon lira kariyer kazançlı Graystorm Setryn'in tayı dünyaya geldi. Üniversite bünyesinde bulunan damızlık kısraklar şampiyon atlarla çiftleştirerek taylar elde ediyor. Şampiyon atlardan elde edilen bu tayları almak için at severler doğar doğmaz sıraya giriyor. Bir yaşına kadar üniversite tarafından bakılan taylar bir yaşına gelince açık artırma usulüyle yüz binlerce liraya satılıyor. 21 Şubatta 105 santim boy ve 60 kilo ağırlıkla dünyaya gelen şampiyon atın tayını almak isteyenler açık artırma için şimdiden ismini yazdırmaya başladı. 1 yaşında satışa çıkacak tay 2 yaşında ilk koşusunu yapacak. Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yiğit Tepeoğlu, "Bu doğan tayımız okulumuzun üçüncü tayı. İlk tayımız antrenmanlara başladı. Mayıs ayında ilk koşusunu yapacak. Geçtiğimiz günlerde üçüncü tayımız dünyaya geldi. Dünyaya gelen tayın babası 2016 yılı Gazi Koşusu Şampiyonu, ülkemizi Dubai’de temsil eden Graystorm Luxor- Setryn'dir. Bu tay çok değerli bir tay. Şampiyonun tayı olduğu için şimdiden almak için sıraya girenler var. Tayımız 1 yaşına girdiğinde müzayedeye çıkacak. 2 yaşına girdiğinde koşulara başlayacak. Açık artırmada 150 bin liraya alıcı bulmasını bekliyoruz. Talipleri çok fazla, şimdiden sıraya girmeye başladılar. Okulumuzda 2 tane damızlık kısrağımız var. Bundan sonra da şampiyon atlarımızı burada yetiştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Korona aşısı olan anabilim başkanı antikor sonuçlarını paylaştı, gören sıraya girdi Haber

Korona aşısı olan anabilim başkanı antikor sonuçlarını paylaştı, gören sıraya girdi

Bursa Uludağ Üniversitesi KBB Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Basut, Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği korona virüs aşısının 2'inci dozunu aldıktan sonra yaptırdığı antikor testini paylaştı. Bu zamana kadar hiç korona virüse yakalanmayan Basut'un ikinci aşıyı vurulduktan sonra antikor testi 52 çıktı. Basut'un paylaşımından sonra aşı vurulmakta çekingen davranan tanıdıkları aşı vurulmak için sıraya girdi. Hiçbir yan etki göstermeyen ve antikor oranını 52'ye çıkaran aşı konusunda Prof. Dr. Basut, herkese tavsiyelerde bulundu. Bu zamana kadar hiç korona virüse yakalanmadığını ifade eden Prof. Dr. Oğuz Basut, "İlk korona virüs aşımı Türkiye'ye ilk aşılar geldiğinde oldum. Aşıyı olurken tereddüt etmedim. Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği aşı uzun yıllardır bilinen teknolojiyle üretildi. Bu aşı benim için en güvenilir aşıydı. Hiç düşünmeden bu aşıyı yaptırdım. Aşıyı olduktan sonra en ufak bir yan etki oluşmadı. Birinci aşılamadan 28 gün sonra ikinci aşımı oldum. İkinci aşıyı olduktan sonra da hiçbir yan etki olmadı. İkinci aşıyı olduktan 2 hafta sonra kendim merak ettiğim için antikor testi yaptırdım. Yapılan testte antikor oranımın 52 olduğunu gördüm. 52 oldukça iyi bir düzey, ben hiç korona virüse yakalanmadım. İşim gereği sürekli test yaptırdım. Hiç pozitif çıkmadı. Bu antikor beni ne kadar koruyacak bilmiyorum. Bildiğim ve kanıtlanmış şu var; antikor düzeyi yükselen kişilerde ağır ve ölümcül hastalık geçirme ihtimali sıfır. Ben bundan sonra korona hastalığına yakalanacak olsam bile bunu hafif geçireceğim kesin gibi duruyor. Ben aşı oldum diye kendimi korumayı bırakmayacağım. Aşı olunca kendimizi rahat bırakmamamız gerekiyor. Korunmaya, mesafeye ve hijyene dikkat etmemiz gerekiyor. Bu toplumun yüzde 60'ı aşılanmadan ya da bağışıklık sistemi yükselmeden bizim bu işin üstesinden gelmemiz zor. Türkiye alabileceği en iyi aşıyı aldı. Bütün aşıları benim önüme koysalar, hangisini tercih edersiniz deseler düşünmeden bu aşıyı tercih ederdim. Hiçbir zararı yok, uzun yıllardır bildiğimiz teknolojiyle üretilen aşı" dedi.  

AYLAR ÖNCESİNDEN SIRAYA GİRDİLER! Haber

AYLAR ÖNCESİNDEN SIRAYA GİRDİLER!

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs bu yıl grip aşısına talebin artmasına sebep oldu. Bu yıl gripten korkan veya korona virüse iyi geleceğini düşünen vatandaşlar, grip ve zatürre aşısı olmak için eczanelerde adlarını şimdiden listeye yazdırdı. Eczacılar, aşırı talep üzerine dükkanlarının camlarına, 'Grip aşısı bize gelmemiştir. Ekim ve kasım aylarında dağıtımı olacaktır' yazısı astı. Yoğun taleple karşılaşan eczacılar, aşı vurulmak isteyenleri sıraya aldı. Eczacılarda yüzlerce kişilik listeler oluşurken, vatandaşlar grip aşısının bir an önce gelmesini bekliyor. Bursa’da eczacılık yapan Oryal Kahraman, 'Korona virüs salgını dolayısıyla aşılara müthiş rağbet oldu. Zamanında aşı yaptırayım mı yaptırmayayım mı diye tereddüt eden kişiler, artık aşı olmak için koşuşturuyor. Şimdiye kadar grip aşılarının Türkiye’ye ithal edilip dağıtılması lazımdı. Bütün virüsler akciğer hedeflidir. Grip aşısı akciğere ve solunum yollarına yönelik bir bağışıklık sistemi oluşturuyor. O bağışıklık sitemiyle dolaylı olarak korona virüse direnç sağlanıyor. Zatürre aşısını risk taşıyan gruplar, KOAH hastaları ve üst solunum yolu hastalıkları olanların yaptırmasında büyük fayda var. Aşıya büyük talep var, elimizde aşı olmadığı için gelen vatandaşları liste yaparak sıraya alıyoruz. İnşallah yeteri kadar aşı verilir, biz de isteyen herkese veririz' dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.