Hava Durumu

#Sivas

Yeni Marmara Gazetesi - Sivas haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sivas haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bütün İyileştirilmiş Koşullara Rağmen Çoban Bulunamıyor Haber

Bütün İyileştirilmiş Koşullara Rağmen Çoban Bulunamıyor

Tarımın kalbi Sivas’ta sunduğu 42 bin lira maaş, dayalı döşeli ev ve karavan imkanlarına rağmen çalıştırılacak çoban bulunamıyor.  Hayvancılık sektöründe çalışacak nitelikli iş gücünün azalması, endüstriyelleşmenin yaygınlaşması ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, teknolojinin ilerlemesi ve şehirleşme eğilimiyle artık genç nesiller tarafından tercih edilmiyor. Sivas’ın Şarkışla ilçesinde bölgeye bir istihdam sağlayıp koyun yetiştirmek amacıyla bir girişimde bulunan ve aile çobanı arayan Niyazi Mit, koyun yetiştiriciliği için sağlanacak olan maaş, sigorta, barınma, giyim ve yeme içme gibi temel ihtiyaçlar, yaz aylarında arazide rahat etmesi için karavan gibi imkânlar sağlamasına rağmen, çoban bulma sürecinde zorluk yaşıyor.  “Emekliliğe kadar bir iş imkânı sağlayacağız ama bulamadık”  Çevresinden bu işi yapacak kimseyi bulamayınca sosyal medyadan bir ilan paylaşan ve aile çobanı aradığını belirten Mit, “Günümüzün sorunu işçi bulamamak. İnsan gücüne dayalı, sahada tarımla uğraşan insanların sayısı giderek azalıyor. Biz şu an birçok tarım sektöründe bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bu iş endüstriyelleşmeye gidiyor. Artık insanı bulmak çok zor hale geldi. Biz de iş arkadaşları arıyoruz. Burada barınacakları ev, kıyafet, gıda yardımı, maaşı ve sigortaları bizimle birlikte çalışırlarsa emekliliğe kadar bir iş imkânı sağlayacağız ama bulamadık. Aile çobanı arıyoruz. Koyunla ilgilenecek kişiye 25 bin lira, sigorta ve yeme içme, giyim gibi masrafları bizden olacak. Eşine ise burada çiftlikte kalıp ev işleriyle ilgilenip ufak tefek işleri yapacağı için asgari ücret ve sigorta vaat ettik. Tabii bunlarla birlikte gelecek ailenin çocukları varsa çocukların eğitim masrafları dâhil yaşamsal tüm ihtiyaçlarını karşılamayı düşünüyoruz. Fakat yine de bulamıyoruz. Barınmaları için kaloriferli sıfır daire yaptık. Yaz ayında hayvanı araziye götürdüğünde zorlanmaması için güneş paneli olan, duşu yatağı içerisinde olan bir karavan veriyoruz. Teknolojinin de gelişmesiyle insanlar şehre özeniyor veya eğitim gibi zorunlu nedenlerle göç ediyorlar. İnsanlar artık büyükşehirde yaşamak istiyor ama imkan açısından artık tarımsal sektörde daha yüksek gelir elde ediliyor. Artık ülkemizin de tarıma gereken önemi verdiğini düşünüyorum. Çobanlık deyince insanlar ilk başta küçümsenecek bir durummuş gibi görüyor ama aslında kutsal mesleklerden bir tanesi çobanlık. Çünkü ülkemizde üretim olmazsa hiçbir zincir ilerlemez. Aslında çok fazla iş var. Ülkemizde üniversite mezunu kişilerde bu işleri yapacak birçok kişide lazım. Her kesimden insan lazım” ifadelerini kullandı. 

Üniversite Öğrencileri Filistin İçin Yürüdü Haber

Üniversite Öğrencileri Filistin İçin Yürüdü

Sivas’ta üniversite öğrencileri, İsrail’in Gazze’de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirip, ardından basın açıklaması yaptı.   Sivas’ta üniversite öğrencileri tarafından İsrail’in Gazze’de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız ile öğrenciler katıldı. Katılımcılar ellerindeki pankartlar ve sloganlarla yürüyerek İsrail’i protesto etti. Destek yürüyüşü, Üniversite hastanesinin önünden başlayarak üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan öğrenci yemekhanesinin önünde son buldu. Yürüyüş tek sıra halinde gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasının ardından program sona erdi.  “Bu zulmü protesto etmek için buradayız”  Yeni Hilal Derneği Üniversite Başkanı Eşref Doğan, insanlık suçuna ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadıklarını göstermek ve bu zulmü protesto etmek için burada olduklarını ifade ederek, “Bugün burada Gazze’de İsrail’in saldırılarıyla hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet dilemek, Filistinli kardeşlerimizin sesi olmak için bir araya gelsek de sadece Filistin halkı üzerinde değil tüm Müslümanların üzerinde oynanan kirli oyunları ifade etmek ve dünyanın her köşesinde oluk oluk Müslüman kanı akıtıldığına da haykırmak için buradayız. Bütün İslam coğrafyasının yanındayız. Çağı utandıracak bu soykırımı ve adi zulmü yapan İsrail’e maşasını tutan demokrasi ve insan hakları kavramlarını kullanan bu katliamlara seyirci kalarak adeta bu insanlık suçuna ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadığımızı göstermek ve bu zulmü protesto etmek için buradayız” diye konuştu. 

Yaşanan Zirai Don Çiftçiyi Etkilemedi Haber

Yaşanan Zirai Don Çiftçiyi Etkilemedi

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas’ta yaşanan zirai dona ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Çetindağ, Mart ayında yaşanan zirai donun çiftçiyi olumsuz etkilemediğini ifade ederek, “Çiftçilerimizin bu aylarda çok dikkatli olması lazım. Gereken önlemleri almaları lazım” ifadelerini kullandı.    Sivas’ta kış boyunca kar yağışının olmaması çiftçileri olumsuz etkiledi. Toprağın yeterli suyu alamaması ile birlikte Mart ayında Sivas Valiliği zirai don uyarısında bulunmuştu. Hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altına düştüğü ve yoğun kar yağışlarının yaşandığı Sivas’ta Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ekili ürünlerin soğuk havadan zarar görmediğini söyledi.  “Çiftçilerimizin bu aylarda çok dikkatli olması lazım”  Mart ayının Sivas’ta soğuk geçtiğini ifade eden Başkan Hacı Çetindağ, “Sivas’ta zirai donun etkileyeceği bir sıkıntı olmadı. Güneydoğu ve Akdeniz illerine göre biz baharı biraz daha geç yaşıyoruz. Şu anda çiftçimizi çok etkileyen bir durum yok. Şeker pancarı ve patates ekilip ağaçlarımız tam tomurcuk açmış olsaydı zirai don Sivas’ta büyük sıkıntıya sebep olurdu ama şu anda bir sıkıntı yok. Bu ilerde olmayacağı anlamına gelmiyor. Bilhassa meyvecilik, seracılık yapan çiftçilerimizin bu aylarda çok dikkatli olması lazım. Gereken önlemleri almaları lazım. Mümkün olduğu kadar saman balyaları yakarak ve farklı teknikler kullanarak zirai dona engel olabilirler. Çok şükür ki şu anda ekili ürünlerimizde bir hasar yok” dedi.  Kar yağışının az olmasına bağlı olarak sulama kaynaklarının yetersizliğine de değinen Hacı Çetindağ, şu ifadelere yer verdi:  “Kış boyunca kar olmadığında yer altı sularında, barajlarda, akarsularda sorun yaşanır. Endüstriyel bitkiler sulama ister. Sadece yağmur ile olmuyor. Kar yağmadığı sürece sıkıntılar buradan başlıyor. Çiftçilerimizin su kullanımına dikkat etmesi lazım. Mümkün olduğu kadar salma sulama değil akıllı sistemlerle daha az su ile daha fazla verim almaları için çiftçilerimizi gece gündüz uyarıyoruz, uyarmaya da devam edeceğiz.” 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.