Hava Durumu

#Sona

Yeni Marmara Gazetesi - Sona haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sona haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

EYT'de işverene hazine garantili destek Haber

EYT'de işverene hazine garantili destek

Emeklilikte yaşa takılanlar yasasından yararlanacakların kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için işverene verilecek Hazine garantili düşük faizli kredi desteği başlıyor. Kredi Garanti Fonu kefaletinin 50 milyar liraya çıkarılmasıyla yaklaşık 68 milyar liralık kredi hacmi oluştu. Kıdem tazminatı kredisi kamu ve özel bankalar aracılığıyla kullandırılacak. Faiz oranı bütün bankalarda standart olup, 36 ay vadeli, 6 ay ödemesiz dönemi olacak. Fon destekli kıdem tazminatı kredisinde işletme, sektör sınırlaması söz konusu olmayacak. Kredinin direkt çalışanın hesabına aktarılabileceği, işverene verilmesi halinde ise çalışanın hesabına yatırıldığına ilişkin belge istenebileceği belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıdem tazminatı ödeyecek işletmelere 25 milyar kefalet limiti ile 34 milyar liralık kredi hacmi oluşturan EYT Destek Paketi'ni açıklamıştı. Daha sonra bu kefalet limiti 50 milyar liraya çıkarıldı. Böylece yaklaşık 68 milyar liralık bir kredi hacmi oluştu. EYT'Lİ LİSTESİ SUNULACAK Bankalar da işletmelere kredi desteği için çalışmaları hızlandırırken ödemelerin bu hafta başlaması bekleniyor. Birinci adımda işletmeler çalışanlarının EYT başvurularıyla bankaya giderek, emekli olacak personele ödenecek kıdem tutarını bildirecek. Banka da Hazine kefaleti ile kullandırılacak kredi tutarını belirleyecek. Kredinin kıdem tazminatı ödemelerinde kullanılması için işyerinde EYT nedeniyle istifa edip ayrılan bulunması koşulu aranacak. Kıdem tazminatı desteğinin doğrudan çalışanın hesabına yatırılması yönünde görüş ön plana çıkarken, işverenin alması seçeneği de tartışılıyor. İş Kanunu'na göre kıdem tazminatının peşin ödenmesi zorunluluğu bulunuyor, taksitli ödeme için çalışanın onayı gerekiyor. Taksitlendirilen kıdem için yazılı sözleşme yapılması çalışanın lehine olup, bölünen taksit sayısı ve ödeme takviminin kayıt altına alınması mağduriyetleri de önleyecektir. KREDİ DESTEĞİ ALIP ÖDEMEZSE! EYT Destek Paketi kapsamında kullandırılacak kredinin emekliliğe hak kazananların kıdem tazminatı olarak ödenmesi zorunlu olacak. Aksi bir durumda çalışanın arabulucu ya da mahkemeye gitme hakkı bulunuyor. Ödenmeyen kıdem tazminatına mevduata uygulanan en yüksek faiz işletilir. İşverenin aldığı krediyi başka bir hesaba transfer seçeneği olmayacak. İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEYECEK Normal koşulda iş akdini fesheden tarafın karşı tarafa, işyerindeki çalışma süresine bağlı olarak 2 hafta ile 2 aylık ücret tutarı arasında değişen ihbar tazminatı ödemesi gerekiyor. Emeklilik gerekçesiyle iş akdinin feshi durumunda ihbar tazminatı hakkı doğmuyor, çalışan böyle bir talepte bulunamıyor. 

BURSASPOR'UN 2-1 ÜSTÜNLÜĞÜ İLE SONA ERDİ Haber

BURSASPOR'UN 2-1 ÜSTÜNLÜĞÜ İLE SONA ERDİ

DAKİKA 40: Bursaspor'da sol kanattan gelişen atakta Enver Cenk Şahin'in pasıyla hareketlenen Eren Tunalı içerdiği topta Diyarbakır ekibinin savunması araya girdi.  İlk yarının sonuna 7 dakika uzatma verildi. Hakeme şiddetli şekilde itiraz eden Özer Hurmacı sarı kartla cezalandırıldı. İkinci yarıya Diyarbakır temsilcisi başladı. 47'nci dakikada Bursaspor'da Emre Tepegöz sarı kartla cezalandırıldı. DAKİKA 56: Bursaspor'un sol kanattan organize hareketlerle geliştirdiği atakta Çağatay Yılmaz ile Bilal Güney'in paslaşmaları sonunda Bilal topu Enver Cenk Şahin'e aktaramadı ve Diyarbakır temsilcisinde defans araya girdi. DAKİKA 60: Bursaspor'un sol kanattan geliştirdiği atakta Bilal Güney'in ortasında Furkan Emre Ünver'in kafa vuruşu kaleci Cantuğ Temel'de kaldı. DAKİKA 62: Bursaspor'un sol kanattan kullandığı serbest vuruşta Kubilay Sönmez'in kafası Diyarbakır ekibindeki defanstan döndü. Kubilay'ın ele değdiği gerekçesiyle penaltın itirazını hakem Kutluhan Bilgiç reddetti. DAKİKA 69: Bursaspor'da rakibine sert müdahalede bulunan Kubilay Sönmez hakem tarafından sarı kartla cezalandırıldı. DAKİKA 74: Bursaspor'da Hasan Sabri Karaca yerini Berat Altındiş'e bırakıyor. DAKİKA 82 : GOOOOOOOOOL ENVER CENK ŞAHİN... Bursaspor'un sol kanattan geliştirdiği atakta Çağatay Yılmaz pasını Hasan Ayaroğlu'na aktardı. Hasan bekletmeden topu Enver Cenk Şahin'e verdi. Kaptan ceza sahası üstüne kadar sürdü, kalecinin önde olmasından faydalanıp aşırtma bir vuruşla fileleri havalandırdı. (2-0) DAKİKA 89: Diyarbakır temsilcisinin sol kanattan taşıdığı topta Mehmet Gürkan Öztürk'ün vuruşu farkı 1'e indirdi. Maçın sonuna en az 4 dakika eklendi.

Hayat Hastanesi Gebe Okulu sona erdi Haber

Hayat Hastanesi Gebe Okulu sona erdi

Bursa Özel Hayat Hastanesi’nin 3 ayda bir düzenlediği Gebe Okulu, ekim ayında anne adaylarıyla buluştu. 3 hafta süren Gebe Okulu’nda katılımcılara eğitimin sonunda sertifika verildi. Hastane konferans salonunda 20 anne adayının katılımıyla gerçekleşen Gebe Okulu’nda, anne adaylarına gebelik ve doğum süreci ile doğum sonrasında fiziksel ve psikolojik olarak yaşayacaklarına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Özel Hayat Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Fatih Özkul, Gebe Okulu’nda 11. dönemi geride bıraktıklarını ifade ederek, gebelerin aldığı eğitimler sayesinde gebelik sürecini psikolojik ve fizyolojik olarak daha rahat geçirebileceğini söyledi. Özkul, “Başladığı günden bugüne yoğun ilgi gören Gebe Okulumuzun 2022 yılı son eğitimini tamamladık. 3 ayda bir 3 haftalık eğitim şeklinde düzenlediğimiz Gebe Okulu’nda 11. dönemde anne adaylarıyla buluştuk. Anne adaylarının yanında olmaktan mutluyuz. Hayat Hastanesi olarak anne adaylarımıza hamilelik süresince neler yaşayacaklarını, nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve çocuğun doğumunun ardından yapılması gerekenleri uzman doktorlarımız 3 haftalık eğitimde anlattılar” dedi. Gebe Okulu’nun ilk haftasında Diyetisyen Fatma Hallaç “Gebelikte ve sonrasında doğru beslenme”, Diş Hekimi Büşra Düzen ‘’ Gebelikte diş problemleri’’, Ebe Halime Şahin ‘’Doğuma hazırlık - Doğum eylemi ve sonrasında anne ve bebeğin takibi‘’, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Rıza Dediler ‘’Doğum eyleminde anestezi yöntemleri - Epidural - Spinal - Genel Anestezi” başlıkları altında anne adaylarına bilgi aktardı. Gebe Okulu’nun 2. haftasında Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk “Gebelik ve Doğum ”, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Comart ‘’Doğum sonrası yenidoğanın takibi’’, Klinik Psikolog Nida Biçen de “Normal doğum normal bir süreçtir”, Bebek Hemşiresi Ayşenur Kanat "Anne sütü ve emzirme eğitimi" hakkında bilgiler paylaştı. Gebe Okulu’nun son haftasında ise Fizyoterapist Merve Evis “Gebelikte doğru duruş ve nefes egzersizi teknikleri-Gebe pilatesi” ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin ise ‘’Gebelikte ve sonrasında hemoroid - Safra kesesi - Meme rahatsızlıkları” başlığında bilgiler aktardı.

Mudanya 4. Kitap Fuarı sona erdi Haber

Mudanya 4. Kitap Fuarı sona erdi

Mudanya 4. Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu, Müzisyen, Yazar ve Yönetmen Zülfü Livaneli oldu.3-11 Eylül tarihleri arasında Mütareke Meydanı, İsmet İnönü Parkı ve Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde yazarlarla okurları buluşturan fuarda çocuklar için atölyelerin yanı sıra belgesel gösterimi ve konser de yer aldı. Yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve siyasetçiler çok sayıda söyleşi ile Bursalılarla bir araya geldi.Nebil Özgentürk, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Yunus Emre ve Doç. Dr. Didem Yılmaz, Hicabi Demirci, İsmet Ergin, Hasan S. Teoman, Yekta Kopan, MarioLevi, Barış İnce, Prof. Dr. Niyazi Kahveci ile Prof. Dr. A.KadirÇüçen, Erendiz Atasü, Doç. Dr. Ateş Uslu, Doç. Dr. Erol Ülkeer ve Doç. Dr. Doğan Çetinkaya,Selin Sayek Böke, Işık Öğütçü, Sinan Meydan, Ahmet Şık, Bahadır Özgür, Sibel Hürtaş, Türkan Elçi ve Eren Aysan, Nihal Ünver, Yıldırım Kaya, Nurcan Korkmaz,Aydemir Güler, Orhan Gökdemir, Meltem Ulu, Arlin Çiçekçi, Fuat Sevimay, Mehmet Fırat Pürselim, Nilay Özer, Yaşar Miraç, Haydar Ergülen, Altay Öktem, Enver Aysever, Serhat Halis, Barış Zeren ve Cangül Örnek, okurlarıyla söyleşti. Ebru Özyurt’un “Karanlıkta Uyananlar” belgeseli izlenime sunuldu. Bursalı sanatçı Ceren Toksöz ise fuar etkinlikleri çerçevesinde Mudanyalıları dünya müzikleriyle buluşturdu. Mudanya 4. Kitap Fuarı, Şair - Yazar Ataol Behramoğlu ile Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın “Mütareke’nin 100. Yılında Yeni Yüzyıl İçin Barış Çağrısı” ile sona erdi. Başkan Türkyılmaz, Ataol Behramoğlu ile birlikte “Barış” şiirini okurken, fuarın finali İzmir Marşı ile yapıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.