Hava Durumu

#Tcmb

Yeni Marmara Gazetesi - Tcmb haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tcmb haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

MEVDUAT FAİZ ORANLARI ARTTI! Haber

MEVDUAT FAİZ ORANLARI ARTTI!

Son faiz artırımı sonrasında mevduat faiz oranları yüzde 52'yi aşarak rekor bir seviyeye ulaştı. 15 Aralık'ta haftada, bankacılık sektöründeki toplam mevduat 270,5 milyar liralık artışla 14,874,3 milyar liraya ulaştı ve dikkat çeken bir rakamla devam etti. Dün alınan faiz kararıyla birlikte faiz oranları 250 puana kadar artırılarak yüzde 42,5'e yükseltildi. Bu artış, kredi ticari faizlerini yüzde 52,4'e, ihtiyaç kredisi faizlerini ise ortalama yüzde 61,7'ye çıkardı, ancak kredi kartı faiz oranlarında bir değişiklik olmadı. Faizlerdeki bu artışa paralel olarak mevduat faizleri yüzde 52,2'yi aştı. TCMB'nin yayımladığı yıllık para ve banka istatistiklerine göre, bankacılık sektöründeki toplam mevduat, 15 Aralık'tan bu yana haftada 270 milyar 540 milyon 819 bin lira artarak 14 sistemde 874 milyar 284 milyon 560 bin liraya yükseldi. Faiz artışının bir sonucu olarak mevduat faizleri yüzde 52,2'ye ulaşırken, ticari kredi faizleri yüzde 52,4 seviyesini gördü. İhtiyaç kredisi faizleri ise ortalama yüzde 61,7 olarak kaydedildi. Aynı dönemdeki TL mevduat yüzdesi 3,09 artarak 8 milyar 529 milyon 415 milyon 924 bin lira, yabancı para (YP) toplam mevduat ise yüzde 0,87 artarak 5 milyar 734 milyon 762 milyon 540 bin lira oldu. YP mevduatının parite etkisinden arındırılmış toplam paylarına göre 15 Aralık itibariyle 327 milyon oda azaldığı görüldü. Bankalardaki kredi işlemleri 1 trilyon 395 milyar 627 milyon 849 bin lira, taksitli ticari krediler yüzde 1,04 artışla 1 trilyon 232 milyar 333 milyon 54 bin lira, kredi kartları bakiyesi ise yüzde 0,67 artışla 1 milyar 434 milyar 95 milyar 61 bin lira olarak kaydedildi. 100 bin TL'sini bankaya yatıran bir kişi 3 aylık süreçte 12 bin 369 lira, 500 bin TL yatıran 61 bin 845 lira, 1 milyon TL yatıran ise 123 bin 690 lira faiz geliri elde edecek. Faizlerdeki bu yükseliş, mevduat sahiplerine önemli bir gelir potansiyeli sunuyor. HABER:NURCAN ŞENER

TCMB'den yeni sadeleşme adımı Haber

TCMB'den yeni sadeleşme adımı

Merkez Bankası'nın sadeleşme adımları devam ediyor. TCMB'nin Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle: Özet Döviz Pozisyon Raporlamasının Kaldırılması ve Sistemik Risk Veri Takip Sistemi Kapsam Değişikliği Hakkında Basın Duyurusu 8 Kasım 2023 tarih ve 32363 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 28 Kasım 2017 ve 7061 sayılı Kanunla yeniden düzenlenen 44 üncü maddesi kapsamında; firmaların, döviz varlık ve yükümlülüklerine ilişkin olarak Merkez Bankasına yapmakla yükümlü olduğu döviz pozisyon raporlamasında sadeleştirme ve kapsam değişikliğine gidilmiştir. Düzenleme kapsamında; 2023 yılı Mart ayında başlatılan, 10 milyon Türk lirası ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesi bulunan firmalardan alınan Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulamasına son verilmiştir. Bununla birlikte, 2018 yılından itibaren uygulanmakta olan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi kapsamındaki döviz pozisyon raporlamasının firma kapsamı, firmaların ülke ekonomisi içerisindeki temsil düzeyini artırmak amacıyla yeniden düzenlenmiştir. Buna göre, raporlama kapsamına girecek firmaların tespitinde öngörülen 15 milyon ABD doları ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü bulunma şartı, toplam nakdi kredi bakiyesi ilgili aylık hesap döneminin son iş günü itibarıyla 100 milyon Türk lirası ve üzerinde olma veya geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon Türk lirası ve üzerinde olma şeklinde değiştirilmiştir. Kapsam değişikliği ile birlikte, mevcut detaylı raporlama formatının sadeleştirilerek firmalara raporlama işlemlerinde kolaylık sağlanması planlanmaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Dolar-Euro kuru bugün ne kadar? Haber

Dolar-Euro kuru bugün ne kadar?

Bankalararası piyasada dolar/TL 28,53, euro/TL 30,51 seviyesinde işlem görüyor. Doların yılbaşından bu yana ki yükselişi yüzde 52,68 oldu. Euro'nun yılbaşından bu yana ki yükselişi yüzde 52,38 oldu.  Euro ve dolar kurları yükselişini sürdürürken Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si düşüşünü sürdürüyor. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si geçtiğimiz haftayı 365/370 seviyesinden kapattı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz gün dış ticaret rakamlarını açıkladı. Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 15 gerileyerek 6,7 milyar dolar oldu.  Reel efektif döviz kuru endeksi, geçen ay TÜFE bazında 0,44 puan artarak 55,90'a yükseldi. TCMB, sadeleşme konusunda bir adım daha attı. Şirketlerin nakdi kredilerini ve döviz pozisyonlarını TCMB'ye bildirme şartlarında değişiklik yapıldı. Değişiklik Ocak 2024'ten itibaren uygulanacak.  Önceki uygulamada söz konusu bildirim yükümlülüğü kriteri; şirketlerin 15 milyon dolar ve üstü yurt içi ve yurt dışından sağlanan "yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredilerini" kapsıyordu. Bu kriter; "toplam nakdi kredi bakiyesi" 100 milyon TL ve üzerinde olan firmalar ile geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon TL ve üzerinde olan firmalar şeklinde düzenlendi. Hükümet kanadından enflasyona ilişkin değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Dün Malatya'da sanayiciler ile buluşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 3 yılda reel olarak yüzde 20 büyüdüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kademeli bir şekilde, belli bir süreç içinde enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek istiyoruz. Bunun programını, planını yapmış durumdayız" dedi.

TCMB'den TL'yi destekleyen adım Haber

TCMB'den TL'yi destekleyen adım

TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanırken, makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusu da web sitesinde yayınlandı. Buna göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sona erdirildi. Daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarılmıştı. Yeni kararla hiçbir kredi tutarında fatura şartı aranmayacak. Bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacak. Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da sona erdirildi. İhracat kredilerini desteklemek amacıyla net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatı hesaplamaya dahil edilmeyecek. Böylece menkul kıymet tesisi uygulamasında, yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenerek ihracat kredilerine erişim kolaylaşacak. TCMB, daha önce reeskont kredilerine erişimde net ihracatçılık şartını yatırım malı ithalatı dahil edilemeyecek şekilde revize etmişti. Ayrıca, bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verildi. TL MEVDUATIN PAYI ARTACAK TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e çıkarıldı. Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı amaçlayan TL payı artış hedefi, menkul kıymet uygulamasından çıkarılarak bankaların yabancı para mevduat için tesis ettikleri zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasına eklendi. KUR KORUMALI HESAPLARIN AZALTILMASINA YÖNELİK TEDBİRLER DEVAM EDECEK Sadeleşme adımları kapsamında kur korumalı hesapların yenilenmesi veya TL'ye geçişine ilişkin menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılarak döviz dönüşümlü kur korumalı hesapların kademeli azaltılması hedefi, komisyon uygulamasında daha etkin bir şekilde yönetilecek. Ayrıca, TL'ye geçişin belirlenen hedeften yüksek olması durumunda, aşan kısım yenileme hedefine sayılacak. TCMB Para Politikası Kurulu, dün tarihli kararında, sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlediğini ve bu kapsamda TL mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine devam edileceğini belirtmişti. TCMB'nin makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusunda, kararlara ilişkin teknik detayların ilgili düzenlemelerde yer alacağı bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.