Hava Durumu

#Vakıflar Genel Müdürlüğü

Yeni Marmara Gazetesi - Vakıflar Genel Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Vakıflar Genel Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa Ulu Cami'ye Ramazan mahyası: 'Kul hakkından sakın' Haber

Bursa Ulu Cami'ye Ramazan mahyası: 'Kul hakkından sakın'

Ramazan-ı Şerif'in habercisi olan ve Osmanlı Cihan Devleti'nden günümüze uzanan mahya geleneği, Bursa Ulu Cami'de hayat buluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Osmanlı Cihan Devleti'nde 16. yüzyıldan itibaren uygulanmaya başlanan mahya asma geleneğini günümüzde de yaşatmaya devam ediyor. Bursa’daki caminin iki minaresi arasına halatlar ve 200 ampulden oluşan mahya sistemi kuruldu. İstanbul'daki camilerde mahya asma işlemleri tamamlandıktan Bursa'ya gelen ekip, hummalı bir çalışma içerisine girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul'daki mahya atölyesinde hazırlanarak Bursa'ya getirilen ‘Kul hakkından sakın’ ustalarca caminin minareleri arasına asılmaya başlandı. Yaklaşık 8 saat süren çalışmada önce mahya asılacak minareler arasına halatlar çekildi. Ancak şiddetli rüzgar, zaman zaman ekiplere zor zamanlar yaşattı. "HİÇ BİR TELEVİZYONUN VE SİNEMANIN OLMADIĞI DÖNEMDE, TEK GÖRSEL YAYIN MAHYA" Mahya ekibi şefi 69 yaşındaki Kahraman Yıldız, mahyacılığın Osmanlı'dan bu yana devam eden 400 yıllı aşkın Osmanlı sanatı olduğunu söyledi. Eskiden zeytinyağı ile yapıldığını belirten Yıldız, "Eskilerde bütün selatin camilerde Ramazan ayında akşamları asılırdı. Ramazan ayının bir süsüydü. Hiç bir televizyonun ve sinemanın olmadığı dönemde tek görsel yayın olarak varmış. İnsanlar, camileri gezerek feyz alırlarmış. İstanbul'daki mahyalarımızı astık. Bursa Ulu Cami'ye geldik. 50 yılı aşkındır bu işi yapıyorum. 2013 yılında emekli oldum. Bu işi yürütmeye çalışıyoruz. Ata yadigarı sanatımız ölmesin diye çabalıyoruz. İnşallah bizden sonra da bu mesleği devam ettirirler. Bizler ata yadigarı mesleği 50 senedir yapıyoruz" diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Eğitim Haber

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Eğitim

Vakıflar Genel Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen, 25 bölge müdürlüğü ve 81 ili kapsayan 'Yeni vakıflar eğitim semineri bilgilendirme toplantısında 140 vakıf temsilcisi bir araya geldi. Eğitim programında vakıfların sorunları, ihtiyaçları ve güncel durumları ele alındı.   Vakıflar Genel Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen, 'Yeni vakıflar eğitim semineri bilgilendirme toplantısı' Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kamu STK iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlamak, vakıfların ihtiyaçları ve sorunları hakkında istişarelerde bulunmak, vakıflara mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgilendirme yapmak hedeflenen projeye Bursa, Bilecik, Sakarya, Yalova'da faaliyetlerini sürdüren 140 vakıf temsilcisi katılım sağladı. Programda, Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür ve Tescil Daire Başkanı Mevlüt Çam 'Vakıf kavramı ve kapsamı', Vakıf Hizmetleri Daire Başkanlığı Uzmanı Uğur Köse 'Vakıflarda bildirim, beyanname ve VBYS'de karşılaşılan sorunlar', Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'ndan Müfettiş Sena Coşkun 'Vakıf denetiminde karşılaşılan sorunlar', Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Uzmanı Necibe Cincioğlu 'Vakıflarda vergi muafiyeti mevzuatı', Bursa Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Şef Mikayil Güney '2860 sayılı yardım toplama kanunu ve yardım toplama yönetmeliği' konularında sunumlar yaparak vakıf temsilcilerinin bu konulardaki sorularını yanıtladı. Yeni vakıflara yönelik eğitim programlarının periyodik olarak yapılması planlanıyor. 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.