Hava Durumu

#Van

Yeni Marmara Gazetesi - Van haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Van haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Akdamar Adası'nın Gündüzü Ayrı Gecesi Ayrı Güzel Haber

Akdamar Adası'nın Gündüzü Ayrı Gecesi Ayrı Güzel

Van Gölü’nde bulunan her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Akdamar Adası, badem ağaçlarının çiçek açmasıyla ayrı bir güzelliğe büründü.  Van’ın tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında önemli bir yere sahip olan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Valiliğinin katkılarıyla yapılan çalışma sonrası güneş enerji sistemi (GES) ile ışıklandırılan Akdamar Adası yeni görünümüyle göz kamaştırıyor. Bahar aylarıyla birlikte badem ağaçlarının çiçek açmasıyla gündüz ziyaretçilere görsel şölen sunan Akdamar Adası, gece ışıklandırmasıyla da yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Van’ın önemli tarihi mekanlarından biri olan, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Akdamar Adası’nı ziyaret eden Van Valisi Ozan Balcı, yapılan restorasyon ve bakım çalışmalarını inceledi. Özellikle bahar aylarıyla birlikte badem ağaçlarının çiçeklerinin açmasıyla görsel bir şölen sunan adada, ziyaretçilerin daha güvenli ve konforlu vakit geçirmeleri için bir çok çalışma yapıldı. Vali Yardımcısı Furkan Duman’dan bilgi alan Vali.Ozan Balcı, Akdamar Adası’nın önemli bir değer olduğunu belirterek, “Van, tarihi, doğası, kültürüyle büyük bir zenginlik. Bunlardan en önemlisi de Akdamar Adası. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir zenginlik. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valiliğimiz işbirliği ile Akdamar Adası'nda restorasyon ve bakım çalışması yaptık. Bu kapsamda güvenlik yolları yaparak, deforme olan yolları onardık. Yürüyüş yollarını korkuluklarla güvenli hale getirdik. Akdamar Adasını aydınlattık. Adanın belirli yerlerine çeşmeler yaptırdık. Adanın birçok yerine kuş yuvaları bıraktık. Adanın bakımı yapıldı. İskele düzenlendi. Arıtmasını yaptık. Mescit ve WC’ler yenilendi Böylece yerli ve yabancı turistlerin daha güzel vakit geçirmeleri için güzel bir çalışma oldu. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Hemşehrilerimizi, yerli ve yabancı misafirlerimizi Van'ımızın tarihi ve kültürel güzellikleri ile özellikle de Akdamar Adası’nı ziyaret etmeye davet ediyoruz" dedi.  Bayramda Akdamar Adası ve ören yerlerine ziyaretçi akını  Van’da 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 17 bin 700 yerli ve yabancı turist Akdamar Adası ve kentteki ören yerlerini ziyaret etti. Van’ın müze ve ören yerleri, 9 günlük bayram tatili boyunca başta İranlılar olmak üzere ziyaretçi akınına uğradı. Eşsiz güzelliğiyle ziyaretçileri büyüleyen tarihi Akdamar Adası, her dönem olduğu gibi yine en çok ziyaret edilen yerlerden oldu. 12 bin kişi ile en fazla ziyaretçiyi Akdamar Adası ağırlarken ardından onu 3 bin kişi ile Van Müzesi takip ederken, 2 bin 700 kişi ise Van Kalesi'nin ziyaret etti. 

İki metrekarelik dükkanda geçen yarım asır Haber

İki metrekarelik dükkanda geçen yarım asır

Van'da yaklaşık 50 yıldır ayakkabı tamiri yapan Muhittin Deniz (65), bu şekilde 10 nüfuslu ailesinin geçimini sağlıyor. Bina sahibi tarafından kendisine verilen küçük dükkanda mesleğini sürdüren Deniz, eski yöntemlerle ayakkabı tamiratı yapıyor. Öncesinde işlerinin çok iyi olduğunu belirten Deniz, teknoloji dönemiyle birlikte üretilen ayakkabıların tamire uygun olmadığını ve yıprandığında atıldığını söylüyor. Son zamanda yıpranan ayakkabıları toplayıp tamir eden ayakkabı ustası Deniz, bu ayakkabıları ise ihtiyaç sahiplerine veriyor. Maddi durumu iyi olmayan Deniz, bu hareketiyle de gönüllere dokunuyor. “Kullanılmayan ayakkabıları tekrar tamir ediyorum” İHA muhabirine konuşan ayakkabı tamircisi Muhittin Deniz, 50 yıla aşkın bir süredir ayakkabı tamiri yaptığını belirtirdi. Daha önceleri kösele ayakkabıların yaygın olduğunu ve bu ayakkabıların yıprandığında tamir edebildiklerini ancak günümüzdeki fabrikasyon ayakkabıların tamir edilemediğini hatırlatan Deniz, “Şu an makine kullanmıyorum ve eski yöntemle dikiyorum. Tabii bu dikişler gözükmez. Dükkanımız biraz büyük olsaydı, dikiş makinesi bırakıp çalıştırırdık. Çöpe atılan ve kullanılmayan ayakkabıları da tekrar tamir ediyorum. Tamir ettiğimiz ayakkabıları ihtiyaç sahiplerine veriyorum. Hem iş de yok, bana da bir uğraş oluyor. Bunu Allah rızası için yapıyorum, ihtiyaç sahipleri değerlendirsin” dedi. Eski işçiliğin kalmadığını ve ayakkabıların da artık uzun yıllar giyilmediğini dile getiren Deniz, yıpranmış ayakkabıların çöpe atılacağına kendisine getirilmesini istedi. Kendisinin de bu ayakkabıları tamir edip ihtiyaç sahiplerine vereceğini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.