Hava Durumu

#Yer Altı Şehri

Yeni Marmara Gazetesi - Yer Altı Şehri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yer Altı Şehri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"Matiate Yer Altı Şehri" Gün Yüzüne Çıkarılıyor Haber

"Matiate Yer Altı Şehri" Gün Yüzüne Çıkarılıyor

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Midyat Belediyesi tarafından yürütülen "Matiate Yer Altı Şehri Projesi" ile Türkiye'nin en büyük yer altı şehirlerinden biri gün yüzüne çıkarılıyor.   Midyat'ta bulunan ve yaklaşık 50 bin kişinin yıllarca kapalı yaşayabilecekleri bir alana inşa edilen bu yer altı şehrinin turizme kazandırılmasıyla Mardin’in Midyat ilçesi adına önemli turizm destinasyonlarından biri olması öngörülüyor.  Matiate Yer Altı Şehri, Midyat Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatılan temizlik çalışmaları ile gün yüzüne çıkmaya başladı. İlk başlarda sığınma amacıyla inşa edildiği düşünülen bu yer altı şehrinin, yapılan araştırmalar sonucunda barınma, soğuk hava deposu, ahır, gömü alanı, tapınak gibi çok farklı işlevler gördüğü ortaya çıktı.  Kazı ve temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yer altı şehrinin içindeki tünellerin güvenli gezinti yollarına dönüştürülmesi, aydınlatılması ve havalandırılması, yönlendirme ve bilgilendirme tabelalarının yapılması, medeniyetlere ait buluntuların ortaya çıkarılması, yer altında saklı kalmış mekanların yeniden canlandırılması ve düzenlenmesi ile turizme kazandırılması amaçlanıyor. Bu çalışmalar sonucunda çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapması beklenen Matiate Yer Altı Şehri’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi kültür ve turizmi adına önemli bir durak olması hedefleniyor. 

İnanılmaz keşif! Meğer yer altı şehrinin üzerinde oturuyormuş! Haber

İnanılmaz keşif! Meğer yer altı şehrinin üzerinde oturuyormuş!

Ev tadilatı sırasında beklenmedik bir tarih fışkırdı Kayseri'nin Melikgazi ilçesinin sessiz sokaklarından. Ağırnas Mahallesi'nde, Mimar Sinan'ın da doğduğu evin yakınlarında oturan Mustafa Halıcıoğlu, yıllar önce satın aldığı 4 evi yenilemek üzere yola çıktığında, tarih öncesine uzanan bir yeraltı şehrinin üzerinde yaşadığını hayal bile etmemişti. Ancak tadilat başlar başlamaz, 2 bin yıllık geçmişi olan bir yeraltı şehri onu bekliyormuş gibi ortaya çıktı. Mustafa Halıcıoğlu, bu tarihi keşfin ardından ÇEKÜL Vakfı'nın da desteğiyle, Kapadokya bölgesini andıran bu yeraltı şehrini gün yüzüne çıkarma gayreti içine girdi. Prof. Dr. Osman Özsoy, vakıf olarak bu projeye dört yıl önce dahil olduklarını ve Halıcıoğlu'nun azmiyle yeraltı şehrinin giderek daha fazla ortaya çıktığını dile getirdi. Kayseri'deki bu yeraltı şehrinin, kapatma taşları, gizli mekanizmaları, yaşam alanları ve dar geçitleriyle, Kapadokya’daki yeraltı şehirlerine benzediği ifade ediliyor. Yaklaşık 200 metrelik bir alanı kapsayan bu tarihi yapı, bir zamanlar bölge halkının korunma ve yaşam alanı olarak hizmet etmiş olabileceği düşünülüyor. Bir mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yıllardır emek veren Mustafa Halıcıoğlu, babasından kalan bu evleri aslında bir hatıra olarak yaşatmak istemiş. "Babamızın ocağı tütsün diye başladık bu yola," diyen Halıcıoğlu, devletin desteğini beklediğini ve bu tarihi değerin ortaya çıkarılmasını hedeflediğini belirtiyor. Yıllar boyunca üstü molozlarla kaplı kalan bu yeraltı şehri, Halıcıoğlu'nun çabalarıyla temizlenerek tarihe ışık tutacak şekilde restore ediliyor. Ve böylece, Mustafa Halıcıoğlu'nun adıyla anılacak "Halıcıoğlu Yer Altı Şehri" hem Kayseri hem de dünya tarihine yeni bir sayfa eklemeye hazırlanıyor. HABER:FATMA ÖZTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.