Hava Durumu

#Yerli

Yeni Marmara Gazetesi - Yerli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yerli haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yeni yerli otomobil '' Amperino'' ilgi odağı oldu Haber

Yeni yerli otomobil '' Amperino'' ilgi odağı oldu

Bursa’da 6 yatırımcının girişimiyle ortaya çıkan 100’de 100’e yakın yerli Amperino, öğrencisinden milletvekiline, vatandaşından yatırımcısına kadar herkesin ilgi odağı oldu. TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyon Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş aracı yakından inceledi. Direksiyon başına geçen Varank, alkışlar eşliğinde fuar içinde Amperino ile tur attı. Yerli otomobile hayran kalan emeği geçenlere teşekkür etti. Bursa’da 6 girişimci firmanın Amperino markasıyla ürettiği L-7 serisi ‘City Car’ segmenti araç fuara gelen herkesin dikkatini çekti. Fuarda sergilenen aracın prototipini ilk günden çok sayıda meraklısı inceleme fırsatı buldu. Amperino Ceo’su Haluk Özbek, “Elektrikli araçlar ve ekipmanları fuarını başarıyla tamamladık. Türkiye’nin mühendislerine ve gençlerine güvenmenin haklı gururunu yaşadık. Beklediğimizin üzerinde fuarda takdir topladık. Özellikle City Car konseptindeki aracımız, ölçüleri ve görseli, işin profesyonellerinden tam not aldı. Bizler önümüzdeki sürecin bundan sonra zor olduğunu biliyoruz. Aracımızın mükemmel olduğunu iddia etmiyoruz. Değerli bir başlangıç yaptığını belirtiyoruz” dedi. Yaklaşık 40 aya yakın çalışmanın sonucunda bu noktaya geldiklerini belirten Özbek, “Milletvekilleri, valimiz, tüketiciler ve öğrencilerin ziyaretleri bizleri çok gururlandırdı. Girişimci ortaklarımı, çalışma arkadaşlarımızı ve mühendislik ekibini tebrik ediyorum. Aracımızın mükemmeliyet süreci yeni başlıyor. 2025 yılından itibaren seri üretime geçeceğimizi düşünüyorum. Gençleri, toplumun böyle bir araca kolayca ulaşması için fiyat konusunda elimizden geleni yapacağız. Aracın yüzde 100’e yakın yerli olması gurur verici oldu” diye konuştu. Yeni yatırımcı ortaklarla küresel ölçekte üretim ve pazarlama için imkanları zorlayacaklarını belirten Özbek, “Türkiye, böyle yeşil enerji tüketen L-7 konseptine ihtiyacı vardı. Sermayelerimizin önemli bir kısmını bunun gelişmesi için çalışıyoruz. 6 ortağın çoğu mühendis kökenlidir. Sermayemizin bir kısmını yüksek teknolojili ürünlerine yatırmamızın Türkiye’ye karşı bir sorumluluk olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin elektrikli araçlar ve batarya merkezi olması konusunda destekleme ardına bu çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Türkiye’nin yeni 100 yılına hep birlikte destek olacağız” dedi.

EYT'de işverene hazine garantili destek Haber

EYT'de işverene hazine garantili destek

Emeklilikte yaşa takılanlar yasasından yararlanacakların kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için işverene verilecek Hazine garantili düşük faizli kredi desteği başlıyor. Kredi Garanti Fonu kefaletinin 50 milyar liraya çıkarılmasıyla yaklaşık 68 milyar liralık kredi hacmi oluştu. Kıdem tazminatı kredisi kamu ve özel bankalar aracılığıyla kullandırılacak. Faiz oranı bütün bankalarda standart olup, 36 ay vadeli, 6 ay ödemesiz dönemi olacak. Fon destekli kıdem tazminatı kredisinde işletme, sektör sınırlaması söz konusu olmayacak. Kredinin direkt çalışanın hesabına aktarılabileceği, işverene verilmesi halinde ise çalışanın hesabına yatırıldığına ilişkin belge istenebileceği belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıdem tazminatı ödeyecek işletmelere 25 milyar kefalet limiti ile 34 milyar liralık kredi hacmi oluşturan EYT Destek Paketi'ni açıklamıştı. Daha sonra bu kefalet limiti 50 milyar liraya çıkarıldı. Böylece yaklaşık 68 milyar liralık bir kredi hacmi oluştu. EYT'Lİ LİSTESİ SUNULACAK Bankalar da işletmelere kredi desteği için çalışmaları hızlandırırken ödemelerin bu hafta başlaması bekleniyor. Birinci adımda işletmeler çalışanlarının EYT başvurularıyla bankaya giderek, emekli olacak personele ödenecek kıdem tutarını bildirecek. Banka da Hazine kefaleti ile kullandırılacak kredi tutarını belirleyecek. Kredinin kıdem tazminatı ödemelerinde kullanılması için işyerinde EYT nedeniyle istifa edip ayrılan bulunması koşulu aranacak. Kıdem tazminatı desteğinin doğrudan çalışanın hesabına yatırılması yönünde görüş ön plana çıkarken, işverenin alması seçeneği de tartışılıyor. İş Kanunu'na göre kıdem tazminatının peşin ödenmesi zorunluluğu bulunuyor, taksitli ödeme için çalışanın onayı gerekiyor. Taksitlendirilen kıdem için yazılı sözleşme yapılması çalışanın lehine olup, bölünen taksit sayısı ve ödeme takviminin kayıt altına alınması mağduriyetleri de önleyecektir. KREDİ DESTEĞİ ALIP ÖDEMEZSE! EYT Destek Paketi kapsamında kullandırılacak kredinin emekliliğe hak kazananların kıdem tazminatı olarak ödenmesi zorunlu olacak. Aksi bir durumda çalışanın arabulucu ya da mahkemeye gitme hakkı bulunuyor. Ödenmeyen kıdem tazminatına mevduata uygulanan en yüksek faiz işletilir. İşverenin aldığı krediyi başka bir hesaba transfer seçeneği olmayacak. İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEYECEK Normal koşulda iş akdini fesheden tarafın karşı tarafa, işyerindeki çalışma süresine bağlı olarak 2 hafta ile 2 aylık ücret tutarı arasında değişen ihbar tazminatı ödemesi gerekiyor. Emeklilik gerekçesiyle iş akdinin feshi durumunda ihbar tazminatı hakkı doğmuyor, çalışan böyle bir talepte bulunamıyor. 

Turkovac pandemi ile mücadelenin yerli umudu olacak Haber

Turkovac pandemi ile mücadelenin yerli umudu olacak

Başkan Gürkan, tüm dünyada yaşanan Covid 19 ile mücadelenin en etkili yöntemi olan aşılama sürecine başından bu yana örnek bir destek veren Bursalılara teşekkür etti. Gürkan, yapılan deneylerle hiçbir yan etkisi bulunmadığı görülen TURKOVAC ile aşılama çalışmalarının daha da hızlı ve etkili bir şekilde sürdürüleceğini söyledi. Davut Gürkan, Türk bilim insanları tarafından aylardır süren detaylı araştırmalar sonucunda bulunan yerli ve milli Covid 19 aşısının bütün dünya ülkelerine gönderileceğini ifade etti. Gürkan, TURKOVAC’ın özellikle diğer farklı aşı türlerine ulaşamayan ülkelere pandemi ile mücadele sürecinde ümit ışığı doğuracağını ve bu özelliği ile dünya çapında örnek teşkil edeceğini vurguladı. TURKOVAC ile birlikte Türkiye’nin Covid 19 aşısı üreten 9 ülkeden biri olduğunu belirten Başkan Gürkan, inaktif aşı teknolojisi ile üretilen TURKOVAC’ın ülkemiz için de yerli ve milli olmasının yanı sıra Faz-1 aşamasında 44, Faz-2 çalışmasında 250, Faz - 3 çalışmasında ise 40 bin 800 gönüllüye uygulanarak, hiçbir yan etki görünmeyen güvenli yapısı ile iyi bir alternatif olacağına işaret etti. Başkan Gürkan, sürecin başından bu yana aşılama çalışmalarına gösterdikleri ilgi ile Türkiye’ye örnek olan Bursalı Hemşehrilerine teşekkür ederek, TURKOVAC ile birlikte çalışmaların hızlanacağını belirterek, şunları söyledi: “Çok şükür ki çeşitli yaş gruplarımızda üçüncü ve dördüncü aşı sürecine geçtik. Yerli ve millî aşımızla birlikte süreç daha da düzene girecek ve hızlanacaktır. Pandemi ile mücadele sürecimiz tüm dünyaya örnek olacak şekilde sürecektir. Topyekûn mücadelemiz ve hijyen kurallarına tam riayetimizle inanıyorum ki en yakın zamanda bu mücadelemizi başarıyla tamamlayacağız.”

Yerli güvercinler Avrupa’da boy gösterecek Haber

Yerli güvercinler Avrupa’da boy gösterecek

Gökyüzünün Efsane Kanatlıları Derneği Başkanı Musa Çelik, üyelik müjdesini duyurduğu açıklamasında, “Ülkemizin güvercin ırklarını artık daha güçlü bir şekilde tanıtacağız” dedi. Çelik, yeni bir dernek olmalarına rağmen, Avrupa Sanat Güvercinleri Federasyonu’na (EFU) üye olmanın gururunu yaşadıklarını, yeni dönemde büyük bir gelişim içinde olacaklarını söyledi. Çelik şöyle konuştu: “Gökyüzünde hünerler sergileyen bir canlının ismini verdiğimiz derneğimiz 2014 yılında kuruldu. 2009 yılında Türkiye Güvercin Federasyonu’nun başaramadığını Mustafakemalpaşa’mızın nâdîde derneği gerçekleştirdi ve Avrupa Birliği ülkelerinin federasyonu olan Sanat Güvercinleri Federasyonu’na kabul edildi. 2015 yılından beri süren titiz çalışmalar sonucu derneğimiz temmuz ayı itibariyle EFU’ya seçildi. Bu süreçte derneğimiz EFU’ya,ülkemizin güvercin ırkları adına yapacağı çalışmaları, bugüne kadar yaptığı faaliyetleri ciddi bir hazırlıkla anlattı. EFU’ya yaptığımız başvurunun ardından süren incelemelerin ardından süreç lehimize tamamlandı. EFU Genel Kurul Toplantısı’nda Almanya, Fransa, İsviçre, Slovakya, Çekya, Sırbistan, Hırvatistan ve Hollanda gibi ülkelerin toplamda 14 olan oylarının 13’ünü alarak bu büyük platforma katılma hakkı kazandı”. Başvuru talebinin kabul edilmesinde emeği olan dernek üyelerine teşekkür eden Çelik, yerli ırk güvercinlerin artık Avrupa’da birçok profesyonel şenlikte boy göstereceğini sözlerine ekledi.

Bursa’da Tohum Takas Şenliği’nde 15 bin yerli tohum dağıtıldı Haber

Bursa’da Tohum Takas Şenliği’nde 15 bin yerli tohum dağıtıldı

Nilüfer Belediyesi tarafından 6’ncısı düzenlenen Tohum Takas Şenliği bu yıl pandemi kuralları çerçevesinde yapıldı. Belediyenin Kent Bostanları’nda ekolojik şartlarda üretilen 35 farklı türde 15 bin ata tohumu meraklılarıyla buluştu. Türkiye’nin çeşitli belediyelerinden ve bölgelerinde de katılanların olduğu şenlikte farklı farklı yerel tohumlar da vatandaşlara dağıtıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Tarım şehri Nilüfer’de ata tohumlarını yaşatmak ve geleceğe aktarmak için yaptığımız bu geleneksel buluşma aslında daha geniş katılımla Türkiye’nin dörtbir köşesinden gelen insanları buluşturuyordu. Ancak geçen yıl pandemi nedeniyle yapamadığımız şenliğimizi, bu yıl da kapsamını daralttık. ‘Tohum hayattır’ diyerek salgın kuralları çerçevesinde sizlerle bir araya gelmek istedik” dedi. Küresel sermayenin tohum konusunu kendi tekeline aldığını ifade eden Erdem, “Bir zamanlar tarım cenneti diyebileceğimiz bu ülke, ne yazık ki kendi cevherinden uzaklaşarak, küresel sermayeye teslim olmuş görünüyor. Bu hem çok üzücü, hem de gelecek adına çok endişe verici. Ama neyse ki bu şenliğe katılanlar gibi, ata tohumlarına sahip çıkıp onlara geleceğe aktarmayı görev edinmiş insanlar var. Nilüfer belediyesi bu yıl altıncı kez düzenlediği şenlik kapsamında Kent Bostanları’nda ürettiği 35 çeşit tohumu vatandaşlara dağıtacak. Toplam 15 bin paket ata tohumu, bu şenliğin katılımcıları tarafından alınarak toprakla buluşacak” diye konuştu. Geleceğe bırakılacak en güzel mirasın sağlıklı gıda olduğunu belirten Erdem, insanlığın gelecekte yüz yüze kalacağı gıda krizine karşı da en büyük silahın bu olduğunu vurguladı. 2021 yılını ‘Gıda Yılı’ ilan ettiğimiz Nilüfer’de en büyük amaçlarının sağlıklı gıdayı yaşatmak ve erişebilir kılmak olduğunu sözlerine ekleyen Erdem, “Ata tohumlarını geleceğe aktarma çabamıza destek veren herkese teşekkür ediyorum. Geleceğe attığımız bu tohumların bereketle, sevgiyle, bollukla yeşermesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yerli aşıda Faz 2 çalışmaları 15 Aralık'tan sonra başlayacak Haber

Yerli aşıda Faz 2 çalışmaları 15 Aralık'tan sonra başlayacak

ERÜ Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İKUM tarafından Covid-19'a karşı geliştirilen aday aşının Faz 1 çalışmaları devam ediyor. Yerli aşı adayları arasında yaygın uygulanmaya en yakın olan ve insan deneyleri sürdürülen aşının Faz 1 kapsamındaki ilk doz uygulaması 44 gönüllüye kasım ayı başında yapıldı. Önemli bir yan etkiye rastlanmayan ilk doz uygulamadan sonra ikinci doz uygulama da 26 Kasım’dan bu yana gönüllülere uygulanıyor. 14 Aralık itibarıyla yerli aşıda Faz 1 çalışması tamamlanacak ve 15 Aralık'tan sonra da Faz 2 çalışmalarına geçilecek. Faz 2 de 200 gönüllünün aşılanması planlanıyor. Bu kapsamda gönüllü başvuruları alınmaya devam ediliyor. 'GÜVENLİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ' İKUM Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, Faz 1'de gönüllülerin aşılanmasının 14 Aralık'ta tamamlanacağını hatırlatarak, "Biz ondan sonra Faz 2 çalışmalarına başlayacağız. Faz 1 verilerine baktığımız zaman yerli aşımızın güvenli olduğunu görüyoruz. Faz 2’de bunun artık etkinliğini değerlendireceğiz. İnsanlarımızı artık aşıya karşı önyargıyı bırakıp aşılanmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Çünkü biz Faz 2’de ne kadar çok insanı aşılayabilirsek, insanlarımızın bağışıklığını o kadar çok artırmış olacağız. Biz şu anda salgının pik seviyelerini görmeye başladık. Salgından da korunmanın en iyi yolu aşılanmak. Eğer insanları aşılayabilirsek bu korunma mümkün olacak. Ancak aşılayamazsak maalesef kayıplarımız artacak ve salgın büyüyecek" diye konuştu. ‘KENDİ İNSANIMIZIN GÜVENLE KULLANABİLECEĞİ BİR AŞI’ İnal, uzun dönem bağışıklanmanın ne kadar olacağını bilmediklerine dikkat çekerek, "Biz tahmini 6 ya da 8 ay olarak bekliyoruz. Eğer 6 ayda bir aşılanma gerekiyorsa bizim yıllık aşı ihtiyacımız 328 milyon doz. 328 milyon dozu sizin mutlaka kendinizin üretmesi gerekiyor. Bizim yerli aşımızın avantajı şu; aşı tamamen Türkiye’nin kendi imkanlarıyla yapıldı. Dolayısıyla yurt dışından gelen bir aşı değil. Yurt dışından gelen aşılarla ilgili insanlarımızın bir endişesi var. ‘Acaba aşıya bir şey mi katılıyor, bizim genetiğimizi etkileyecek bir şey mi konuluyor?' diye düşünüyorlar. Yerli aşıda endişeler yok, rahat olabilirler. Bu aşı her zaman uygulanabilecek. Kendi insanımızın güvenle kullanabileceği bir aşı. İçerisindeki maddeler bizim tamamen bildiğimiz, kontrol ettiğimiz ve güvenli olduğuna inandığımız aşılar. Zaten uygulamada bunları görüyoruz ve aşının etkinliğini de çıktığı zaman daha iyi göreceğiz. Aşı eğer piyasaya çıktığı zaman başarılı olursa sadece bizim insanlarımız için değil dünyadaki birçok insan için de fayda sağlayacak" dedi. ‘FAZ 2 İÇİN 100’DEN FAZLA BAŞVURU VAR’ Faz 2 kapsamında insanlara uygulanacak doza değinen İnal, "Biz Faz 2 aşamasında 200 civarı gönüllü almayı planlıyoruz. Faz 2 için şu anda 100’den fazla başvuru var. Zaman içinde bunun tamamlanacağını düşünüyoruz. O nedenle insanlarımız bir an önce başvursunlar ki aşımız hızlı bir şekilde Faz 2’yi tamamlasın. İnsanlarımız bu aşıdan kesinlikle korkmamalı. Ben insanlara hep şunu söylüyorum; boğularak ölmek mi, ya da aşı olmak mı? Burada tercih insanların. Aşı yaptırarak bu hastalığa karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Böyle bir ölüm çok kötü. Dolayısıyla mutlaka aşı olmak gerekiyor. Şu anda maalesef pandemiden başka kurtuluş yolu yok" ifadelerini kullandı. DHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.