Hava Durumu

#Zam

Yeni Marmara Gazetesi - Zam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zam haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"Çiftçi ve tüccar para kazanamıyor, vatandaşlar memnun" Haber

"Çiftçi ve tüccar para kazanamıyor, vatandaşlar memnun"

Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden Adana'da 18 ile 20 TL'den turfanda olarak hasada başlanan soğan fiyatı tarlada 7-8 liraya kadar düştü.  Geçtiğimiz yıl sıcak havalar nedeniyle verimi düşen soğan, bu sene soğuk hava nedeniyle verimiyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Kent genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğanda hasat, Mart ayının sonunda başladı. Dönüme 7 ile 8 ton arası verim alınan soğandan şehir genelinden ortalama 250 bin ton rekolte hedeflendiği belirtildi. İlk hasadı başladığında tarlada kilogram fiyatı 18-20 liradan satılan soğan, Mısır'dan Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ucuz soğan ihraç edilmesi nedeniyle tarlada 7-8 liraya kadar geriledi.  "Soğanın sadece işçilik maliyeti 3 ile 3 buçuk lira"  İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların düştüğünü ve çiftçinin umduğunu bulamadığını belirterek, "Soğanlar tarlada 3 boyuta ayrılıyor ve fiyatlar şu anda 7-8 liraya kadar geriledi. Soğanın hasat edilip çuvallanıp kamyona yüklenmesinin kilograma maliyeti 3 ile 3 buçuk lira. Şu anda 8 liradan soğanı satan çiftçinin 4 buçuk ile 5 lira arasında para eline geçiyor. Soğanın 1 dönüme maliyeti ise 30-35 bin lira arasında değişiyor. Ancak bu fiyatlar ile çiftçinin para kazanması mümkün değil" dedi.  "İstek var ama fiyat yok"  Soğanın yurt dışına az ihraç edildiğini ancak Mısır'daki soğan nedeniyle fiyatların düşük seyrettiğini aktaran Doğan, "Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi soğan istiyor ama fiyatlar burada olduğu gibi 7-8 lira. İstek var ama fiyat yok. Mısır'dan soğan diğer ülkelere gidiyor ve onların fiyatı çok düşük. Bizim o fiyatlara soğanı satmamız mümkün değil" diye konuştu.  "Zincir marketler piyasa dengesini bozuyor"  Sözlerini sürdüren Doğan, "Şu anda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından analiz yaptırılıyor ve o analizlerin sonuç süresi 1 haftayı buluyor. 1 haftada da soğan çürüyor. Analiz süreci uzun olduğu için yurt dışına soğanlar tüccar tarafından az gönderiliyor. Zincir marketler piyasa dengesini bozuyor ve çiftçi istediği fiyata ürünü satamıyor. Çiftçi ve tüccar bu sene umduğunu bulamadı ama vatandaşlar soğan fiyatları düşük diye istediği ürünü alabiliyor" şeklinde konuştu. 

Fındık Fiyatları Rekora Koşuyor Haber

Fındık Fiyatları Rekora Koşuyor

Son dönemde Giresun'da yaşanan zirai donun ardından fındık fiyatları serbest piyasada rekor seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz haftayı 170 liradan kapatan fındığın kilogram fiyatı, bu hafta 185 liraya yükseldi.   Giresun'un tarihi fındık pazarı esnaflarından Mustafa Kankaya, yaşanan zirai don felaketinin etkilerinin piyasaya yansımaya başladığını belirtti. Kankaya, "Geçen hafta fındık fiyatı 170 lira civarındaydı. Sahada yapılan zirai don tespit çalışmalarının ardından, Giresun kalite 53 randıman fındığın fiyatı 185 liraya yükseldi. Bu artışın zirai donun etkilerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Ayrıca havaların ısınmasıyla birlikte kahverengi kokarca zararlısının da etkilerinin önümüzdeki günlerde hissedileceğini düşünüyoruz. Zarar tespitleri daha net olarak ilerleyen süreçte ortaya çıkacaktır" dedi.  Zirai donun Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Kankaya, TMO'nun stoklarında hızlı bir erime yaşandığını vurguladı. Kankaya, "TMO, elindeki fındığı 50 randıman esasına göre kilogramı 125 liradan satışa sunmuştu. Ancak bu fiyata sanayici ve ihracatçıdan beklenen talep gelmemişti. Don afetinin ardından ise TMO'nun satışa sunduğu fındıklara yoğun ilgi oluştu. Daha önce parasını yatıran ve talep edenlerin işlemleri tamamlandı, TMO ise, yeni satışları durdurdu. Bu durum, fiyat güncellemesi sinyali veriyor. Görünen o ki TMO'nun stokları hızla tükenecek ve bu da yeni sezon fındığı için piyasada yer açacaktır" diye konuştu. 

Kahvehanelerinde çay bardakları büyüdü, fiyat değişmedi Haber

Kahvehanelerinde çay bardakları büyüdü, fiyat değişmedi

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga Beldesindeki kahvehanelerde çay bardaklarının boyuttu büyütüldü. Belediyesi Başkanı Ahmet Elbi, "Karabiga'mızda son dönemde çayın 10 TL olmasının ardından belediyemiz öncülüğünde yeni bir çalışmayı hayata geçirdik. Tüm kahvehanelerin işletmecileri ile Esnaf ve Sanatkarlar Odamızın ortaklığında görüşerek çay bardaklarının boyunu 135 sanitimetreküpe yükselttik. Bu çalışmanın öncülüğünde de tüm kahvehanelerimize 100'er adet çay bardağı hediye ettik. Tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun" dedi.  Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi’nin hayata geçirdiği Karabiga Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile işbirliğiyle yapılan çalışmada son dönemde 10 TL olan çay fiyatı için örnek bir çalışmaya öncülük edildi. 85 cc olan çay bardakları 135 cc’ye yükseltildi. Karabiga Belediyesinin öncülük yaptığı çalışmada Karabiga’daki tüm kahvehanelere 100’er adet çay bardağı hediye edildi. Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Belediye Meclis Üyeleri ve Karabiga Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Atilla Özbahadır'ın tüm kahvehaneleri ziyaret ederek, hediye ettiği bardaklar vatandaş tarafından beğeni topladı.  Belediyesi Başkanı Ahmet Elbi, "Karabiga'mızda son dönemde çayın 10 TL olmasının ardından belediyemiz öncülüğünde yeni bir çalışmayı hayata geçirdik. Tüm kahvehanelerin işletmecileri ile Esnaf ve Sanatkarlar Odamızın ortaklığında görüşerek çay bardaklarının boyunu 135 sanitimetreküpe yükselttik. Bu çalışmanın öncülüğünde de tüm kahvehanelerimize 100'er adet çay bardağı hediye ettik. Tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun" dedi. 

Minibüsçüler verilen haklarının geri çekilmesine tepki gösterirken polisle karşı karşıya geldi Haber

Minibüsçüler verilen haklarının geri çekilmesine tepki gösterirken polisle karşı karşıya geldi

Bilecik'te geçen ay belediye meclisi tarafından onaylanan minibüs zammının bu ay geri çekilmesine tepki gösteren minibüsçüler belediyeye yürüdü. Belediyenin önüne gelen minibüsçüler, kapının zincir vurularak kilitlenmesi nedeniyle içeriye giremedi.  Bilecik'te dün Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci birleşimi, Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı'nın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı sırasında salona giren dolmuş şoförleri, ücret ve tarife komisyonunda tüm meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul ettiği öğrenci indirimine karşı çıktı. Yapılan detaylı çalışmalar sonrasında şehir içi toplu taşıma araçlarındaki 20 TL'lik öğrenci bilet ücretinin 17 TL'ye düşürülmesi kararı oylamaya sunuldu. Bu esnada minibüsçüler ile Başkan Subaşı arasında diyalog başladı.  Kontak kapattılar  Bugün saat 09.00 ile 11.00 arasında kontak kapayarak eylem yapan minibüsçüler, dolmuş duraklarında belediye otobüslerine yolcu aldırmayınca zabıta ve polis ile gerginlik yaşadı.  Belediyenin kapısına zincir vurdular  Ardından yüze yakın minibüsçü M Plakalı Minibüsçüler Derneği Başkanı Tuncay Güler ile Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selman Aydeniz eşliğinde Bilecik Belediyesine yürüdü. Burada Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı ile görüşmek isteyen minibüsçüler kapıya gelince şok yaşadı. Belediye görevlilerince vatandaşların belediye giriş kapısı olarak kullandığı demir kapının zincirle kilitli olduğunu gördüler. Bu duruma tepki gösteren minibüsçülere su faturası yatırmak için gelen diğer vatandaşlar da tepki gösterdi.  Dışarıda olan Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, yaşananlar sonrası belediyeye geldi. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakan Subaşı, M Plakalı Minibüsçüler Derneği Başkanı Tuncay Güler ile Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selman Aydeniz ve birkaç minibüsçü ile görüşmeye girdi. 

Toplu Taşımaya Zam Geldi! Bursa’da Tam Bilet 26 TL Oldu! Haber

Toplu Taşımaya Zam Geldi! Bursa’da Tam Bilet 26 TL Oldu!

Bursa'da Burulaş tarafından şehir içi toplu taşıma ücretlerine yüzde 30 zam yapıldı. 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren geçerli olan zam ile tam bilet fiyatı 26 TL, öğrenci bilet fiyatı ise 6,5 TL olarak belirlendi. Burulaş 1 Ağustos 2024 tarihinde de zam yapmıştı.  Burulaş tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;  "Son altı ay içerisinde, ulaşım maliyetlerini doğrudan etkileyen birçok temel giderde ciddi oranda maliyet artışları yaşanmıştır. Ülkemizde yaşanan maliyet artışları göz ardı edilerek yapılan kasıtlı ve yanıltıcı söylemlerin aksine, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızın yaşam standartlarını ve bütçesini düşünmeye devam ediyor, bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2024 yılı enflasyon verileri; TÜİK'e göre yüzde 44,38, ENAG'a göre ise yüzde 83,40 olarak açıklanmıştır. Bu artışların tamamını siz değerli hemşehrilerimize yansıtmadan azami seviyede fiyat düzenlemesi yapılması zaruri hale gelmiştir. Tüm bu olumsuz şartlara rağmen, özellikle öğrencilerimizin ve sosyal destek kapsamındaki hemşehrilerimizin ekonomik şartlardan etkilenmemesi adına, ülke geneline nazaran Bursa'daki toplu taşıma ücretlerini en uygun seviyelerde tutmaya özen gösteriyoruz"  1 Şubat 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni bilet fiyatları şu şekilde açıklandı: Tam Bilet: 26 TL, öğrencilere ve eğitime katkı sağlamak amacıyla tam bilet fiyatından yüzde 75 indirimli olarak öğrenci bilet bedeli 6,5 TL olarak belirlendi. Öğrencilerin bilet fiyatlarında Bursa en ucuz ikinci şehir olarak ön plana çıkıyor.  Gittiğin kadar öde uygulamasında da 1-5 istasyon arası 5 TL olan iade ücreti, 6,50 TL'ye yükseltildi. Tam kart aktarma indirimi ücreti ise 8,60 TL'den, 11,20 TL'ye yükseltildi. 65 yaş üstü vatandaşlar ise ücretsiz olarak toplu ulaşımı kullanmaya devam edecek 

"Fahiş Fiyat" Artışlarına Büyük Ceza Haber

"Fahiş Fiyat" Artışlarına Büyük Ceza

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bazı uyanıkların birçok noktada fahiş fiyat denetimine takılmamak için farklı yöntemler geliştirildiğini belirterek, "Aniden fiyatları yüzde 30-40 artırmak yerine 4-5 günde bir, haftada bir küçük artışlarla 1,5-2 ay içine fahiş fiyat artışını yayıyorlar" dedi.   Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, geçen yılın son günlerinde bakliyattan, meyve ve sebze ürünlerine kadar birçok kalemde asgari ücrette oluşacak artışlar gerekçe gösterilerek fiyat yükselişleri yaşandığını dile getirerek, bazı ürünlerin etiketinde fiyat değiştirme tarihi olarak "31 Aralık 2024" yazdığını anlattı.  "Ne oldu da yılın son gününde, yani 31 Aralık'ta zam yapıp etiket değiştirdiniz?" diye soran Ağaoğlu, şöyle konuştu: "Fahiş fiyat denetimleri artınca marketler, firmalar, toptancılar da kendine göre önlem alıyorlar. Birçok noktada fahiş fiyat denetimine takılmamak için farklı yöntemler geliştiriliyor. Birden yüzde 30-40 artırmak yerine 4-5 günde bir, haftada bir küçük artışlarla 1,5-2 ay içine yayıyorlar fiyat yükselişlerini. Uyanıklar, yüzde 8, yüzde 11, yüzde 12 gibi artışlarla ilerliyorlar. Bir tüketici anlattı, bir koli yumurtayı 120 liraya almış. öbür hafta 130 lira ve sonraki hafta yine zam 150 lira olmuş. Sormuş niye böyle arttığını, satıcı 'önümüzdeki hafta 180 liraya alacaksın' diye uyarmış. Fiyatına göre bazen 3-5 günde bir sadece 1 lira ekleyen oluyor, bazen 5 lira üzerine koyuyorlar. Yani günlere yayıyorlar artışları ve fahiş fiyat gibi görünmediğini sanıyorlar ancak durum öyle değil."  800 bin liraya varan cezalar  Ağaoğlu, tüketicilerin etiketlerdeki fiyat değişikliğine dikkat etmesini isteyerek, "Tüketiciler anormal fiyat artışı tespit ettiklerini Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna göndersinler. 81 ilde bulunan ticaret il müdürlükleri gerekli incelemeleri yapar yaptırım uygular." dedi.  Bu yıl başından itibaren uygulanacak cezaların 80 bin ila 800 bin lira arasında değiştiğine dikkati çeken Ağaoğlu, "Yerel bazlı bir market yapmışsa 80 bin lira, zincir mağaza yaptıysa ülke genelinde yapılmışsa ürün başına 10 katı ceza yazılıyor. Yani 10 üründe yapmışsa 8 milyon lira ceza yazılabiliyor. Burada tüketicilere büyük iş düşüyor. En büyük denetleyici tüketicilerdir." diye konuştu. 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.