Hava Durumu

Antibiyotiklerin Öksürük Üzerindeki Etkisi Tartışma Yarattı: Yeni Araştırma Ne Diyor?

ABD'de gerçekleştirilen yeni bir araştırma, antibiyotiklerin öksürük süresi ve şiddeti üzerinde önemli bir etkisi olmadığını ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 12:09
Kaynak: ENGİN ÖZKONUK
Antibiyotiklerin Öksürük Üzerindeki Etkisi Tartışma Yarattı: Yeni Araştırma Ne Diyor?

 Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi ve Wisconsin Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, alt solunum yolu enfeksiyonları için tedavi arayan hastalar üzerinde yapılan analizler antibiyotik kullanımının beklenen faydayı sağlamadığını gösterdi.

Araştırmacılar, enfeksiyonun bakteriyel olup olmadığını belirlemek için mikrobiyolojik testler yaparak, hastaları dört farklı gruba ayırdı. Bulgular, bakteriyel enfeksiyonu olan hastaların iyileşme süresinin, antibiyotik alanlarla almayanlar arasında fark olmadığını, ortalama 17 gün sürdüğünü gösterdi.

Bu sonuçlar, özellikle alt solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde hekimlerin sıkça başvurduğu antibiyotik reçete pratiğini sorgulatıyor. Araştırma, ayrıca hastaların çoğunun, öksürük gibi belirtiler için antibiyotik talep ettiğini ve bunun yanlış bir beklenti olduğunu vurguluyor.

Araştırmanın sonuçları Journal of General Internal Medicine dergisinde yayımlandı ve aşırı antibiyotik kullanımının yol açabileceği ciddi yan etkilere de dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre, bu durum antimikrobik direnç gibi küresel sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle, semptomatik tedavi ve beklemek çoğu zaman daha etkili ve güvenli bir yöntem olarak öneriliyor.

Kaynak: ENGİN ÖZKONUK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.