Hava Durumu

6’LI MASA’NIN VAATLERİ HEYECAN VE UMUT VERİYOR MU?

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2023 15:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2023 15:31

Cumhurbaşkanı adayı belli olmayan 6’lı Masa, artık resmi olarak kendi deyimleriyle Millet İttifakı yol haritalarını kamuoyu ile paylaştı.

Bu ittifakın önceki gün açıkladığı “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”nde ilk göze çarpan başlıklardan edinilen genel izlenim hafızalarda ‘Eski Türkiye’ye geri dönüşü’ düşündürüyor.

Daha geniş bakınca da, yapımı durdurulacak projeler, bakanlık isimlerinin değiştirilmesi gibi basit unsurları içerdiği görülüyor.

Türkiye'nin son 20 yılda elde ettiği kazanımlarının ve yapılanların baltalanacağının duyurulduğu Mutabakat Metni’nin toplumda yeni bir heyecan uyandırıp-uyandırmadığı, yeni bir umut aşılayıp-aşılamadığı önümüzdeki günlerdeki tartışmalar ve yeni açıklamalarla daha net olarak ortaya çıkacak kuşkusuz.

* * *

Biz bu gün ilk göze çarpan birkaç vaadi ele alıp irdelemek istiyoruz.

İttifakın ilk kafaya taktığı konular açıklanan metnin nasıl bir tepkisel yaklaşımla hazırlandığının bir göstergesi olsa gerek.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi gözden geçirilecek, yeni termik santral yapılmayacakmış söz gelimi!..

Avrupa ülkelerinin yıllardır enerji üretiminde kullandığı, Almanya’nın kapatılan nükleer santralleri yeniden devreye sokmaya başladığı küresel enerji krizinin egemen olduğu bu süreçte Millet İttifakı’nın yeni nükleer santral yapmayıp, bunların yerine Türkiye’nin enerji gereksinimini nasıl ve ne şekilde karşılayacağı sorusu havada kalmakta.

Efendim, ‘Yenilenebilir enerji yatırımlarına’ hız verilecekmiş...

Türkiye zaten son yıllarda bu konuda önemli ilerlemeler kaydetmiş durumda.

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü bu gün yaklaşık 100 bin megavat.

Bu gücün 31 bin 441 megavatını hidroelektrik, 10 bin 14 megavatını rüzgâr enerjisi, 7 bin 435 megavatını güneş enerjisi, yaklaşık 2 bin megavatı Biyokütle ve 1650 megavatını da jeotermal enerji santralleri oluşturuyor.

Görüleceği üzere kurulu gücün yarıdan fazlası yenilenebilir kaynaklardan oluşmakta ve artan desteklerle yeni yatırımlar olanca hızıyla sürmekte zaten.

* * *

Şehir Hastanesi olarak yapımı süren inşaatlar durdurulacakmış!..

AK Parti iktidarlarının geride kalan yıllarda Türkiye'yi inşa yolunda en büyük devrimi sağlık alanında yaptığını bu millet yapılan her seçimde O’nu iktidara getirerek göstermedi mi?

İktidarın Türkiye'ye kazandırdığı en önemli sağlık yatırımlarının başında da hiç kuşkusuz şehir hastaneleri gelmiyor mu?

Vatandaşın hayrına her hizmette olduğu gibi şehir hastanelerine de Millet İttifakı vaatlerinde ‘İnşaatlar durdurulacak’ diyerek amacını belirtmektedir!

Halkın tedavi süreçlerinde büyük bir yararı bulunan, sağlık turizmi alanında da büyük bir potansiyel olan Şehir hastaneleri ile Millet İttifakı’nın derdi nedir?

* * *

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İstanbul Ofisi kapatılacak,

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapatılarak Çankaya Köşkü'ne taşınacakmış!

1930’lu yıllarda 15 milyon, 1980’li yıllarda 40 milyon küsur nüfuslu Türkiye’de kullanılan Çankaya Köşkü’nün bu gün nüfusu 100 milyona yaklaşmış, uluslararası alanda etkinliği gelişmiş bir süreçte nostaljiye takılmanın mantığını anlamak gerçekten zor değil mi?

Ve kimi bakanlıkların adı değiştirilecekmiş!..

Ticaret Bakanlığının ismi “Esnaf ve Ticaret Bakanlığı”, Tarım ve Orman Bakanlığının ismi “Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı”,

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ismi “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı”, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ismi “İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı” olacakmış!..

Ne kadar önemli ve halkın karnını doyuracak reformlar olur bunlar, değil mi?!..

Millet İttifakı’nın vaatlerini yarın yorumlamayı sürdüreceğiz...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.