Hava Durumu

Akşener, Başbakan olamayacak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 24.05.2023 15:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2023 15:14

Muhalefetin; bölüşme, paylaşma ve çirkin pazarlıklar rejimi Güçlendirilmiş! Parlamenter Sisteme geçme umutları suya düştü. Akşener Başbakan olamayacak mı? Öyle görünüyor,halbuki ne hayalleri vardı.

Dünya’da uygulandığı ülkelerin hepsinde Parlamenter Sistemin özü; azlıkların pazarlıklar sonunda anlaşarak bir araya gelmesi ve çokluğu dışarıda bırakarak ülkeyi yönetmesine imkân vermesidir. Dünyanın birçok ülkesinde bu pazarlıklar belli ilkeler üzerinden yapılırken, bizde hiçbir ölçü ve ilke olmadan artık çukurlaşmış kirli pazarlıklar ile yapılmakta, ülke menfaatleri bir kenara bırakılarak şahsi menfaatler üzerinde ittifaklar kurulmaktadır.

İnsanlığın bugün ulaştığı en doğru yönetim şeklinin Demokrasi olduğu tartışmasız bir gerçektir. Demokrasi içerisinde uygulanan en demokratik yönetim şekli ise Başkanlık Sistemidir. Ülkemizde; Entelektüel, Eğitimli, Çağdaş, Okumuş, Bilim Adamı vb. sıfatları kendilerine layık görenler bu sisteme şiddetle karşı çıkmaktadırlar.

Bu zevatın Başkanlık Sistemine karşı çıkmalarının tek sebebi; sistemin kötülüğünden değil, halkın kendilerini seçme ihtimalinin çok düşük olmasındandır. Çünkü bu jakoben, halka tepeden bakan, kıblesi Vatikan olan seçkinci zevat, hiçbir zaman halk ile halkın içinde olmamıştır. Bugüne kadar hep demokrasi dışı müdahaleler ile iktidar sahibi olmuş, hiçbir zaman halkın oyları ile seçilerek meşru bir şekilde iktidara gelememiştir.

Bu düşüncelerle hiçbir zaman seçmenin yarısından bir fazlasının oyunu alamayacağını bilen bu kesim, Makyavelizm’de utanç zirvesini de aşarak, her kılığa bürünmüş, herkes ile pazarlıkla onlara istediklerini vermiş, hatta ülkesinin bütünlüğü ve güvenliğine karşı silahlı mücadelenin içine girmiş terör örgütleri ile dahi dayanışma içine girmiş ancak yine de halkın yarısından fazlasının oyunu alamamıştır.

Bütün bu yaşananlar elbette geride kalacaktır, fakat yapılanlar, söylenenler Türk demokrasi tarihine yeni bir kara leke olarak geçeceği de bir gerçektir. Bu ilkesiz birlikteliğin ne demokrasi ile ne de uzlaşma ile bir alakası yoktur. Bu taifenin demokrasi getireceğiz demesi ile ABD’nin Irak’a demokrasi götürüyoruz iddiası arasında bir fark yoktur.

Bu çirkin pazarlıklarla kurulan ittifak geçmişteki Güneş Motel rezaletinin yeni bir versiyonudur. Tek farkı şudur ki AP’den 11 Milletvekilini hepsine bakanlık vererek ayarlayan Ecevit, bir hükümet kurmayı başarmıştı. Ancak bu benzer pazarlıklar sonucu kurulan ittifakın seçimi kazanamamış, Başkanlığı kazanma şansı da hiç yoktur.

Güneş Motel rezaletinin başka bir yönünü de anlatmak lazım. Hükümet kurup güvenoyu alabilmek için on birmilletvekiline ihtiyaç duyan Ecevit dönemin AP milletvekillerini kastederek “-Kumar borcu olmayan on bir milletvekili arıyoruz.” diye çağrı yapmıştı.

Partilerinden ayrılarak Ecevit Hükümetinde hepsi bakan olanlardan hatırladığım Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı ile Sosyal Güvenlik bakanı Hilmi İşgüzar sonradan yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları ile Yüce Divan’a sevk edilmiş, yapılan yargılama sonunda mahkûm olmuşlardı. Bugün yapılan pazarlıkların bundan bir farkı olmadığı açıktır.

Bu antidemokratik, ahlak sınırlarını zorlayan pazarlıkların hayırlı tarafı ise Parlamenter Sistemin ne berbat bir yönetim şekli olduğunu tekrar halkın gözleri önüne sermiş olmasıdır. Z kuşağı denilen genç nesle parlamenter sistemin açmazlarını, koalisyon denilen belanın nasıl bir tehlike olduğunu 40 yıl uğraşsanız anlatamazdınız. Ama dokuzlu masa bunu son iki ayda gözlerimizin içine soka soka anlattı.

Türk halkı 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Parlamenter Sisteme dönülmesi vaatlerine itibar etmeyerek, Meclis çoğunluğunu bu sistemi getireceklerini, Başbakan olacaklarını söyleyenlere vermemiştir.Kısacası halk Başkanlık Sistemine bir kez daha onay vererek bu yönetim sisteminden memnun olduğunu söylemiştir.

Peki meclis aritmetiği bu şekilde oluşunca Başkanın farklı partiden olması çalışmasına engel midir? Evet ciddi engeller olacaktır. Bunu zaten eski CHP Milletvekili Abdullatif Şener seçimin ardından hemen dile getirmiştir.Katıldığı bir TV programında;Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı'nın aldığını belirten Abdullatif Şener, "Kemal Bey'in seçimi kazanmasıyla birlikte verdiği sözlerden hiçbirini gerçekleştiremez." dedi.

▪Güçlendirilmiş parlamenter sistem artık hayal.

▪Kanun çıkaramaz, bütçe yapamaz.

Bunları ben değil CHP’li Abdullatif Şener söylüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.