Hava Durumu

BU YILIN HAC KURASI (PİYANGOSU) BAŞLIYOR, SİZE DE ÇIKABİLİR

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2023 17:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2023 17:33

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Dünden Bugüne Hac Yolculuğu" Belgeseli tanıtım gecesinde yaptığı açıklamada 2023 yılı hac kaydı ve güncelleme işlemlerinin 5 Ocak'ta başlayacağını bildirdi. Hac için ilk defa kayıt yaptıracak olanlar ve kayıtlarını güncelleyecek vatandaşlar, başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirecekler.

Haber sitelerine düşen haberler böyle idi bu yılki Hac kayıtları başlamış, Hacca gitmek isteyen Türkiye vatandaşı Müslümanlar E-Devlet üzerinden kayıt yaptıracak ve önceden kayıt yaptırmış olanlar güncelleyebilecekler. Diyanet İşleri Başkanı bu şekilde açıklama yaptı. Benim yarama da tuz bastı, saymadım on yıl mı, on bir yıl mı oldu kura çıksın diye bekliyorum.

Diyanete soruyorum bu hac kuraları piyango, lotarya gibi şans oyunları içerisinde sayılmaz mı? Onlar gibi kumar değil mi, eğer kumarsa bu organizasyondan elde edilen gelir haram değil mi?

Açıkça ve tereddütsüz bir şekilde Hacca gideceklerin kura ile belirlenmesi yukarıda saydığım kumar oyunları gibi bir şans oyunudur. Adaylara bir numara verilecek ve nihayetinde bir çekiliş yapılarak kazanan adaylar Hacca gitme şansı elde edecekler. Yılbaşı piyango bileti alanlar gibi.

Bizce şansa dayalı bu kura çekilişi de doğru ve helal değildir. Çünkü bir şans oyunudur. Diyanet, buna cevaben kader veya nasip diyebilir. Bu cevapları olayın durumunu, vasfını ve vahametini değiştirmez.

İş burada bu kadarla kalsa iyi, devamı var.

Peki devam edelim aklımızdaki deli sorulara. Piyango sonucu Hacca götürülen hacılardan elde edilen gelirler helal midir?

Helal değilse, bu seyahatten kar olarak elde edilen paraların aktarıldığı Diyanetin bütçesini de kirletir mi. Süte katılan bir damla kir gibi.

Peki eğer kirletirse, bu bütçeden maaş alan imamların arkasında namaz kılınır mı?

Aynı şekilde bu bütçeden kaynak aktarılarak yapılan camiler de namaz kılmak caiz midir?

Hocam bir sorum daha var, o de belki bize teselli olsun diye. Hani halk arasında bir deyim vardır “Kumarda kaybeden aşkta kazanır” diye.

Hocam ne olur söyle biz hep kurada, çekilişte kaybediyoruz, acaba aşkta kazanır mıyız?

Rabbim bize nazar eder mi? Bize muhabbet duyup, üzerimizde hakkı olan yarattıklarının haklarını üzerine alıp, bizim o günde hesabımızı siler mi?

Bir umut var mı? Hocam bari aşkta kazanalım!

Selam ve dua ile…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.