Hava Durumu

AMON VE BEN-İ İSRAİL

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2023 19:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 19:18

Ey Pederim Amon! Neredesin? Bir baba evladını unu turmu? Sana binlerce kurbanlar hediye etmedim mi? İkametgahını esirlerle doldurdum. Sana binlerce sen e payidar olacak bir mabed yaptırdım. Hazinelerini e mvalimle doldurdum. Arazini zenginleştirmek için, bü tün cihanı sana ihda(hediye)ettim. Sana rica ediyoru m.

Ey pederim Amon! İşte birçok kavmin içindeyim.Ask erlerimde beni bıraktı. Suvarilerimden hiçbiri bana n asbınigah(göz atış)etmiyor. Fakat bence, Amon bir m ilyon piyadeye, yüzbin suvariye, on bin kardeşe değe r. İnsanların kudreti laşe hükmündedir. Amon,onların hepsine galebe eder. Bu Sada' Hermontize kadar aks-i endaz oldu, Amon istimdadıma geldi,elini bana doğru uzattı, arkamdan şu sözleri söyledi:

Ramses'ime, Amon! İşte sana geldim,seninleyim,ben im; baban, Amon! Kuvvetler mabudu,kahramanlık me ftunuyum. Şeci bir kalb gördüm, pek memnun oldum. Arzum mutlaka yerini bulur.>Bunun üzerine sevincim den bağırdım. Sağıma doğru oklar attım,soluma doğr u düşman üzerine atıldım,etrafımı ihata(kuşatan) ede n, 2500 arabayı parça parça ettim. Zor bazuma kims e dayanamadı, düşmanın ödü koptu,korku düşmanın bütün azasını titretti. Oklarını nasıl atacaklarını şaşı rdılar. Kemanlarını gerecek kuvvet bulamadılar, onla rı bir timsah gibi sulara yuvarladım seringün ettim.>

Ramses elli yaşına gelmiş, bunun otuz yılı savaşla g eçmişti. Oğlullarından 4.sünü kendine halef seçmiş ti. Onun ölümün de,13.oğlu Minefetah'ı,(Amenofis) V eliahd olarak tayin etmişti. Bir müddet sonra kendid e,öldüğünde Teb şehrindeki mezarına konmuştu. Ramses’in daha sonraları keşfedilen mumyası gayet mükemmel birşekilde muhafaza edilmiştir. Bu mumy aya bakılarak, çehresini anlamak kabildir. Menefeta h, babasının gençliği döneminde doğduğu için baba sı öldüğünde o da, biraz ihtiyarlamıştı. Hükümdarlığının ilk senelerinde sükunet vardı. Faka t çokgeçmeden Adalar denizindeki kavimlerin sakinl leri gemileriyle Delta’ya hücuma başlamışlardı. Delta yı zapta teşebbüs etmişlerdi.(104)Mısır’ın deniz taraf ından saldırıya maruz kalması, ahaliyi büyük bir kızg ınlığa taşıdı. 2. Ramses’in elliyıl süren hükümferma o lduğu dönemde, ahali refah ve saadete alıştığından ,cengaverane hayat yavaş yavaş azalıyordu. Ordu sı rf askerin gücüne kalmış, istihkamlar ise, harap bir h aldeydi. Durum böyle olduğu için, Delta’daki Nomları ,savaşmadan teslim olmuşlardı. Minefetah'ın durumu haber alışında hemen bir ordu tanzim ederek, Nil sah ilini tahkim edip, düşmanı yenerek bir zafer daha kaz anmıştı. Fetah’ın bu galibiyeti, Mısır’da büyük bir sev inç ve rahatlamaya sebep oldu. Minefetah şehre gire rken pekparlak bir şekilde karşılandı. Minefetah’ın öl ümü sonrasında, taht’da iddiası olanlar, Minefetah’ın oğlu, 2.Seti Ramses’in, torunlarından sonra tahta ge çmiştir. İşte her sülalenin inkırazı ile neticelenen bu ihtilaflar,sonunda Mısır’ın parçalanmasına sebep ve rmiştir.

Gerçekten, Mısır’da Ramses’in ölümünden sonra, ku vvette zaaf görülmeğe başlanmıştır. Mısır’da vücud b ulan içihtilaller hasebiyle,kavimler bunlardan istifad e ederek, istiklaliyet yoluna varmak istiyorlardı. Bu yola karşı çıkacak bir engel tanımıyorlardı. Mısır’a, g etirilen kabile kabile esirler ise,birer birer firar etmek telerdi. Rivayete göre; Ben-i İsrail’inde Mısırdan çıkış ı Minefetah’ın, döneminde gerçekleşmiş. Bunlar,yani Ben-i İsrail, Mısırlılardan pekeziyet görmüş denir. Ancak; deriz ki, bu acayip kavim kaçtane peygambe r’e etmedik zulüm bırakmışmıdır? Neyse biz anlatıma devam edelim: 'Gelecek Haftaya! Fiemanillah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.