Hava Durumu

Bisiklet bir makam aracı  olur mu bir gün..?

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2024 19:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 19:38

Biliyoruz ki; yıllardır Avrupa’nın birçok ülkesinde insanlar, işlerine bisikletle gitmenin keyfini yaşayabiliyorlar. Amaçları: işe giderken spor yapmak, otomobil kullanarak akaryakıt  bağımlılığı yaratmamak ve doğacak eksoz gazları ile kentte çevre kirliliğine neden olmamak…

Yine biliniyor ki; küresel ısınmaya karşı alınabilecek önlemlerin en önemlilerinden biri: bisiklet alışkanlığının yaygınlaştırılması…Pahalı karayolu yatırımlarını önlemek, kent içi araç trafiğini azaltmak ve hava kirliğini asgari sınırlara indirmek için bisiklet en gözde önlem aslında…

Ama bizim ülkemizde; bisiklet alışkanlığını tüm topluma yaymak çok zor…Köşe başındaki ekmek fırınına bile arabayla gitmeyi alışkanlık haline getiren bizler için oldukça garip bir tutum değil mi bisiklet kullanmak..?

Ama “bisiklete binmek”; gelişmiş ülke insanları için çok özel bir duygu…AB ülkelerinin bir çoğunda; bir Valiyi, bir Belediye Başkanını veya yüksek bir bürokratı bisikleti ile işe giderken görmek çok olağan…Ne onlarca korumaları var, ne de önlerinde kendilerine trafikte yol açmak için siren çalarak son sürat giden eskortları…Sıfır savurganlık yani…

Galiba yeni dünya düzeni ile birlikte; bisiklet bir makam aracı olacak gelişmiş ülkelerde…Bunu adım gibi biliyorum.

                    ÇOCUKLAR VAGONLU BİSİKLETLE OKULA GİDİYOR

Bazı AB ülkelerinde; bisiklet ile işe-gidip gelenlere ve çocuklarını bisikletle okula götüren ebeveynlere yerel yönetimler tarafından çevreyi koruduğu için yılda 50-100 Euro teşvik primi bile veriliyor. Belçika’da okuluna bisikletle giden öğrencilere veya ebeveynlerine, kilometre başına küçük ödemeler yapılıyor. Bu nedenle kendi çocuklarını ve çevredeki komşu çocuklarını 5-6 kişilik vagonlu özel bisikletler  kullanarak okula götüren birçok ebeveyn var Avrupa şehirlerinde…

Özellikle de Hollanda kentlerinde… Bisiklete binmek, adeta yerleşik bir kültür Avrupa’da…İşe de bisikletle giden var, okula da…

Dünyanın sağlıklı ve mutlu geleceği için, herkes üzerine düşeni yapıyor oralarda…

Çok kimse; hafta sonları dışında otomobilini kullanmıyor.

Hele-hele bürokratları ve hükümet üyelerini korumak için onlarca araç konvoyu oluşturulmuyor hiçbir zaman…Bir AB ülkesinin  Başbakanı’nı bile bisikletle işine giderken

yollarda görebiliyor insanlar..!

                   GERÇEK BİR SAĞLIKLI KENT OLMAK KOLAY DEĞİL..!             

2007 Yılında bir iş seyahati nedeniyle gittiğim Almanya’da; ilginç bir kampanyaya şahit olmuştum. Son bir yılda kentin bisiklet yolu kilometresini 678’den 708’e çıkaran Münih Belediyesi,13 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında “İşe bisikletle git” kampanyası başlatmış ve “kent halkının sağlıklı olması için”, sabahları işe bisikletle gitmeyi önermişti. Bu kampanyaya canı-gönülden katılan binlerce Münihli de evlerinden işlerine bisikletlerle gitmiş, işyerleri uzak olanlar ise metro istasyonlarına kadar bisikletleri ile giderek araçlarını buraya park etmiş ve daha sonra işlerine metro ile ulaşmıştı.

Kampanyaya katılımın 100 bin kişiye ulaştığını daha sonra gazete haberlerinden öğrendim.Münih Belediyesi sağlıklı bir kent-sağlıklı bireyler için üzerine düşeni yapmıştı yani…Birçok belediyeye örnek olurcasına…

                             BAŞKAN BOZBEY’İN BİSİKLET PROJEL ERİ..!

Yaşadığımız kent Bursa’da ise: birçok kişi işine otomobili ile gitmeyi tercih ediyor. Otobüs ve metro kullananlar da var tabii ki...Ancak özellikle hafta sonlarında; sportif amaçlarla bisiklet kullanan insanları görüyorum özellikle Nilüfer ile Mudanya’da…Uludağ Üniversitesi’ne bisikletle giden, öğrenciler ve çalışanlar da var bazen yollarda…

Kentimiz içinde Nilüfer dışında çok fazla bisiklet yolu yok ama yine de trafik riskine karşın inatla bisiklet kullanan bisiklet sürücüleri görüyorum yollarda…Kendi sağlıklarını korumak ve dünyanın temiz geleceği için korkusuzca yollara çıkıyorlar.

Bisiklet dostu kentler arasında sayılan Nilüfer ilçesinde; Mustafa Bozbey’in başkanlık yaptığı süreçte geliştirilen bisiklet yolları, ülkemizdeki birçok şehire rehber oldu.Yaptığı bisiklet yolunda görüntülenen Mustafa Bozbey,gerçekten de bu gelişimin ülkemizdeki ilk mimarlarından biri oldu.

Bakalım şu anda Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mustafa Bozbey, 368 kilometrelik bisiklet yolu ile ülkemizin 2.büyük bisiklet kenti olan Bursa’yı bundan sonraki süreçte ilk sıraya taşıyabilecek mi..?

Gerçek bir sağlıklı kent olmak için güvenli bisiklet yollarının da artması gerekiyor Bursa’da…Bir gün; 550 kilometrelik bisiklet yolu ile ilk sırada olan Konya’yı yakalayabilir mi ki Bursa..?

Kent içi bisikletle ulaşım projeleri,her belediye için biraz daha fazla önem kazanırken,Bursa’nın mevcut pozisyonu geliştirerek,”Dünyanın Bisiklet Dostu olan 50 kenti” arasına sokulması da kentimize artı bir özellik kazandırabilir.

Yeşil kente yakıştığı gibi…Çevreci bir özellik kazandırır bisiklet yolları ve bisikletli insanlar Bursa’ya…WRİ (Sürdürülebilir Şehirler Platformu) için de önemli bir ayrıntıdır bu…

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER:Kapitalizm bisikleti sevmez.Bisiklet sürmek,ekonomi için kötüdür.Bisikleti olan,otomobil almaz.Akaryakıta para ödemez,kasko yaptırmaz.MTV ödemez ve araba servise götürülmez.Yedek parça da satın alınmaz.Ama bisiklet kullanan sağlıklı olur.Doktora gitmez,ilaçta almaz. (Morgan FREEMAN)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

                   TÜRKİYE KENT İÇİ BİSİKLETLİ ULAŞIM

                             STRATEJİSİNE  BİR BAKIŞ…!

29 Mart 2022 tarihinde Ankara’da; Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından bir proje tanıtılmıştı.

Bu proje tanıtım toplantısında;”2030 Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Stratejisi Planı” tanıtıldı. 15 Yıldır ülkemizde bisikletli ulaşımın yaygınlaşması için yoğun çalışmalar yapan ve “Herkes için Bisiklet” programının liderliğine soyunan WRİ(Sürdürülebilir Şehirler Platformu) Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız,son 10 yılda önemli gelişmeler yaşadığına dikkat çekerek:” Bisikletle ulaşım mevzuatı çerçevesinde birçok ilimizde yaygın çalışmalar yapılıyor.Merkezi ve yerel yönetimler bisiklet sporunun teşviği için politikalar geliştiriyor.Kentlerimizde bisikletle ulaşım için güçlü altyapılar oluşturulmaya da başlandı”dedi.

İşte bunlar gerçekten yüzümüzü ağırtıyor.Bu çevreci gelişmelerin arkasında kalmak istemeyen birçok belediye de bisiklet yolu kilometrelerini artırıyor.

Şimdi çeşitli kaynaklardan yararlanarak hazırladığım ülkemizin bisiklet dostu 10 kentinin bisiklet yolu mesafelerini yazıyorum ve o belediyeleri kutluyorum:

1-KONYA(550 Km.), 2-BURSA(368 Km.), 3-İSTANBUL(314 Km.), 4-SAKARYA(169 Km.), 5-İZMİR(106 Km.), 6-ESKİŞEHİR(74 Km.), 7-GAZİANTEP(61 Km.), 8-DENİZLİ(54 Km.), 9-ANTALYA(50 Km.) ve ÇANAKKALE(24 Km.)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.