Hava Durumu

“DÖVİZ KURLARINI YÜKSELTEN BİZ DEĞİLİZ Kİ!..”

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2021 16:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2021 16:49

Dün öğleye doğru; bir BUSİAD toplantısında konuşan BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Devrim İzgi’nin “Yağmur yağmazsa Bursa’nın 108 günlük suyu kaldı” sözü üzerine bir yazı hazırlıyordum bu köşeye ama yarım kaldı.

Ani gelişen bir olay nedeniyle su ile ilgili yazımı bir başka güne aktararak, gündeme düşen döviz bürosu açıklamasına yöneldim.

Beni telefonla arayan Kapalıçarşı’daki bir döviz bürosu sahibi; yarım saat sonra Osmangazi’de bir basın açıklaması yaparak, 12 Ekim’de yürürlüğe giren bir yönetmelik ile düştükleri mağdur durumu kamuoyu ile paylaşmak istediklerini söyledi.

Muhatabıma yarım saat içinde basın açıklamasının yapılacağı mekâna gelemeyeceğimi belirterek “bana açıklamayı gönderirseniz, konu ile ilgili bir yorum yapabilirim” dedim.

Söylendiği gibi 2 sayfalık bir basın açıklaması elime ulaştı Bursalı dövizcilerin…

Şimdi ülkemizdeki döviz kurlarının astronomik artışından hemen sonra ani şekilde gelişen ve bir anda döviz alım-satım bürolarının canına ot tıkayabilecek noktaya ulaşan bir gelişmeyi siz değerli okurlarıma yansıtmak istiyorum.

Ama tabii ki öncelikle elime ulaşan basın açıklamasından satırbaşı olabilecek önemli ayrıntılara bir göz atmak gerekiyor.

                             SERMAYELER 5 KATINA MI  ÇIKACAK?..

Bursalı döviz bürolarının; tüm Türkiye’deki bürolarla birlikte geçici kepenk kapatarak saat 11.45’te yaptıkları ortak açıklama şeklinde tarafıma gönderilen yazıda yaşanan sorunun ayrıntıları şu şekilde belirlenmiş: “852 döviz bürosu sahibi ile binlerce çalışanı olarak hazırladığımız bu açıklamada; yaşadığımız büyük mağduriyeti dile getirmek istiyoruz. 12 Ekim tarihinde açıklanan bir yönetmelik ile sektörümüz sıkıntıya düştü. Biz serbest piyasa ekonomisinin en önemli unsurlarından biriyiz. Bizim işletmelerimiz ülkemizdeki döviz kuru artışlarının sorumlusu değildir. Aksine ülkemizi turizm ve ticaret ile gelen yabancı paraları, finans sistemine kazandıran önemli işletmelerdir.”

Açıklamanın ikinci bölümünde yönetmelik ile uygulamaya konan tedbirlerin döviz bürolarını çok sıkıntıya sokacağının altı çizilerek şu görüşlere yer verildi: “Yeni düzenleme ile işyerlerimizin hisse devir hakları yok edilmiştir. Öz çocuklarımıza bile hisse devri yapamayacağız. İşletmelerimizin sermaye miktarı bir anda 5 katına çıkarılmıştır. Şirket adresi nakillerinde de 1-3 milyon TL harç ödeme şartı getirilmiştir. Bu kararlar alınırken de, döviz bürosu sahiplerinden hiç görüş alınmamıştır. Görüldüğü gibi hiçbir sektörde uygulanmayan katı bir düzenleme, sektörümüzde hayata geçirilmektedir. En ufak hatada, yetki belgelerimiz iptal ediliyor. Bu yönetmelik ve tebliğ sonrası; kaçak çalışan döviz bürolarına gün doğacaktır. Bizim işlerimiz azalırken, kaçak çalışan döviz işletmelerin işleri çoğalacaktır. Devletimiz de böylece vergi kaybına uğrayacaktır. Tarihe not düşmek adına bu açıklamayı yapıyor ve sorunlarımıza çözüm arıyoruz.”

                DÖVİZ PİYASALARINDA BUNDAN SONRA NE OLUR?..

Geçtiğimiz günlerde; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Türk Parasının Kıymetini Koruma hakkındaki 32 sayılı kararında tanımlanan döviz bürolarının çalışma düzeninde bir değişiklik yapılmıştı.

Buna göre; A gurubu yetkili işletmelerin sermayesi 5 milyondan -10 milyona, B  gurubu döviz işletmelerinin sermaye şartı ise; 1 milyon TL’den- 5 milyon TL’ye çıkarılmıştı. Yönetmelik gereği; bu sermaye artışlarının 31 Mart 2022 tarihine kadar yapılması da istenmişti.

Söz konusu düzenleme ile döviz bürolarında alış veya satış için işlem yaptıran vatandaşlardan kimlik tespiti yapılması da karar altına alınmıştı.

Şimdi döviz büroları sahipleri ve çalışanları bu uygulamaların yumuşatılmasını ve yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesini istiyorlar.

Kendilerinin bir günah keçisi olmadığını da belirten döviz bürosu sahiplerinin talepleri, bakalım kamuoyunda nasıl yankı bulacak?..

Hazine ve Maliye Bakanlığı; dün geçici olarak da olsa kepenk kapatarak tepki gösteren döviz bürosu sahipleri ile ortak bir noktada buluşabilecek mi?..

Takip edeceğiz ve gelişmeleri yazacağız bu köşede…

 

ÖZLÜ SÖZLER : Lider; ulu bir ağaca tırmanan, tüm durumu gözden geçiren ve “Yanlış ormandayız” diye bağırabilen kişidir. (Steven COVEY)

 

                          DÖVİZ KURLARINDA SON DURUM…

Döviz büroları sahipleri canhıraş bir şekilde haklarını savunmaya çalışırken, dün gözlerim bir başka döviz alış-satış noktası olan bankaların kur listesine kaydı.

Bankaların internet sitelerinde bulunan döviz kuru alış-satış fiyatlarına baktım. Bir ara gözlerime inanamadım. Döviz kurlarının alış fiyatı ile satış fiyatı arasında, 30-40 kuruşa kadar yükselen açık makas fiyatlar vardı.

Örneğin Euro kuru alış 11.05, satış ise 11,35 şeklindeydi.

Aslında bu makas; birkaç gün önce 11,05 ile 11.10 gibiydi. Demek ki yine bir sorun vardı finansman piyasasında… Bu ilk değerlendirmem doğrultusunda araştırmaya başladım. Ama daha sonra kurların makası kapatıldı birdenbire…

Ne olduğunu anlamak için, mutlaka finansman sektöründe olmak lazım galiba…

Bu yazının yazıldığı saatlerde (14.00 gibi) özel bankaların döviz kuru fiyatlarını yazarak bu bölümü sonlandırıyorum ve yorumu siz değerli okurlarıma bırakıyorum.

USD Dolar: Alış 9,73 TL - Satış:9,79 TL

EURO: Alış 11,24 - Satış:11.31 TL

İngiliz Poundu: Alış:13,26 TL - Satış:13,35 TL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.