Hava Durumu

ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMASI ÇOK CANLAR MI YAKACAK..?

Yazının Giriş Tarihi: 21.08.2024 01:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.08.2024 01:47

Bugünlerde İzmir başta olmak üzere tüm ülkede bir yangın tedirginliği ve hüznü yaşanırken, çok farklı bir alanın da yangın yerine döndüğü konusunda görüşler ve tartışmalar var.

Tüm Türkiye’de bir anda 100’e yakın ormanlık arazide çıkan yangın, ormanlarda yaşayan canlılar kadar yürekleri de yakarken ,enflasyon muhasebesi uygulaması da iş dünyasında herkesin canını yakıyor.

Cuma günü BAOB’ta “tabutlu bir eylem “yapan Bursalı Mali Müşavirler ve Muhasebeciler, çok önemli bir olumsuz gelişmeyi işaret ettiler.

2024 Yılı 2.Dönem Geçici Vergi beyanlarının başladığı bu süreçte; Bursa’da muhasebe mesleğini sürdüren insanlar “Enflasyon muhasebesinin yarattığı yangına” dikkat çektiler.

BSMMMO Başkanı Hüseyin Halil ve odanın yöneticileri, oldukça ses getiren tabutlu eylemde omuzlarındaki yüke atıfta bulunarak, enflasyon muhasebesi ile gelen iş yükünü gündeme getirdiler.

Bu eylemle ilk işaret fişeğini çakan ve STK’lar ile Ticaret ve Sanayi Odalarını göreve çağıran BSMMMO Yönetimi, gerçekten de ilk adımı başarılı bir şekilde kamuoyuna tanıttılar. Onların bu ilginç eyleminden sonra Bursa’da ve tüm Türkiye’de ilgili STK’lar ve odalar-borsalar, enflasyon muhasebesi konusundaki çekincelerini kamuoyu ile paylaştılar.

Şimdi konunun ayrıntılarına tam olarak girmeden ENFLASYON MUHASEBESİ’nin tanımını yapmak istiyorum. Bir şirketin finansal tablosundaki parasal olmayan hesap kalemlerinin(sabit kıymetler-stoklar-öz sermaye gibi)finansal tabloların hazırlandığı tarihteki satın alma gücünü yansıtmak amacıyla ilgili tutarların düzeltme işlemidir.

MUHASEBE MESLEĞİ YANGIN YERİNE DÖNDÜ..!”

Bursa Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası’nın geçtiğimiz Cuma akşamı yaptığı eylemi anlatarak konuya devam etmek istiyorum şimdi…Enflasyon muhasebesi uygulaması ve TÜRMOB’un yönetim anlayışına karşı bir basın açıklaması yapan BSMMMO Yönetimi; ”Yaratılan yüksek enflasyonun faturası mali müşavirlere ve vergi mükelleflerine kesilemez. Kesilmemelidir. Enflasyon muhasebesi uygulamasına karşı mücadelemizde dimdik durabilecek güçlü bir TÜRMOB ve güçlü bir yönetim anlayışı istiyoruz” diyerek merkezi meslek örgütüne de tepkilerini dile getirdiler.

BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen oda yönetimi ve meslek mensupları adına söz alan Başkan Hüseyin Halil, ağır iş yükü altında ezildiklerini belirterek: “Enflasyon muhasebesi uygulaması ile yükümüz dayanılmaz seviyeye geldi. Muhasebe mesleği uzun süredir bir yangın yerine dönmüş, geldiğimiz son noktada insanca çalışma ve yaşama koşulları tamamen ortadan kalkmıştır. Oysa dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birinin oluşmasına sebep olan ne mali müşavirler ne de vergi mükellefleridir . Sorumluluk ülkeyi yöneten siyasi otoriteye aittir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bilgisayar sistemleri, uzun zamandır düzenli çalışmamaktadır. Geçici vergi dönemlerinde; doğru bilanço yapmanın ve doğru vergi hesaplamanın imkanı yoktur. Bizce enflasyon muhasebesi YILLIK olarak uygulanmalı ve sonuçları bilançoya yansıtılmalıdır. Üst birliğimiz TÜRMOB’un yaşananlar karşısında yeterince tepki göstermemesini ve meslek mensuplarımızı yanlış yönlendirmesine de tepkiliyiz. Meslekdaşlarını ötekileştiren, kutuplaştırıp ayrıştıran ve yalan söyleyen bu yönetim anlayışını kınıyoruz. Meslek mensuplarının insanlık dışı çalışma mücadelesinde dimdik durabilecek, sorunları kendi sorunu gibi görecek güçlü bir TÜRMOB, güçlü yönetim anlayışı istiyoruz. Bunu da başaracağız” dedi ve yaptıkları eylemin 2 nedenini anlattı.

“ENFLASYON MUHASEBE UYGULAMASI YILDA BİR KEZ OLMALI

Hazine ve Maliye Bakanlığı yönetiminin getirdiği haksız uygulamaya iş dünyasından da tepkiler var. Muhasebe mesleğine gönül veren bireylerin gösterdiği tepki, sonunda başka tepkileri de beraberinde getirdi ve diğer STK’ları da harekete geçirdi.

Maliye Bakanlığı’nın “işletmelerin mali tablolarını gerçeğe daha yakın hale getirilmesi için çıkardığı” enflasyon muhasebesi uygulaması için görüşler açıklayan STK’lar ve Oda Yönetimleri, bu uygulamanın getireceği yeni sorunlara dikkat çektiler.

Zaten iş dünyasının artan maliyetler, erişilemeyen finansman ve kur bazlı ihracat azalması gibi temel sorunlarla baş etmeye çalıştığını, daha bu sorunlar çözülmeden buna yeni sorunların eklenmemesi gerektiğine dikkat çeken SİAD ve Oda Başkanlarının görüşlerini sunuyorum şimdi de…

Marmara ve İç Anadolu Sanayii ve İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) Başkanı Osman Akın konu ile ilgili yaptığı açıklamada; vergi prensipleri ile uyuşmayan bu uygulamanın yatırımcıları caydırabileceğinin üstünü çizerek: ”Vergi; gelir üzerinden alınmalıdır” şeklinde net bir yorum yaptı.

MÜSİAD Başkanı Alparslan Şenocak ise;2024 yılı geçici vergi dönemlerinde uygulanması zorunlu hale gelen enflasyon düzeltmesi uygulamasının ek vergi yükümlülüğü yarattığını belirterek: ”Bu doğru bir hamledir. Ancak bu düzeltme işlemi bazı zorluklarda çıkarıyor. Bu işlemin yılda bir kez yapılması daha uygun olur” dedi.

İŞ DÜNYASININ MORAL VE UMUDA İHTİYACI VAR

Konu hakkında görüş bildiren 10’a yakın Bursalı STK oldu. Bu sivil toplum kuruluşların başkan ve yöneticilerinin çoğu “İş dünyasının moral ve umuda ihtiyacı var. Moral ve motivasyon bozucu gelişmeler istemiyoruz” diye tepkilerini gösterirken, her zaman en önce ve en çevik görüş bildirme zorunluluğu olan Bursa’nın çok üyeli STK’ların, enflasyon muhasebesi konusunda geç tepki vermesi de dikkat çekiyor.

Enflasyon muhasebesi konusunda bir açıklama yapan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay; kazanç elde etmeden vergi hesaplanmaması gerektiğini dile getirdiği mesajında şu görüşleri bildirdi: ”Enflasyon muhasebesinin bilançolara uygulanma şekli, tabloların gerçek değerlere gelmesi yönünde uygulanmalıdır. Ancak vergi yükü getirmemelidir. Kamu finansmanı açısından vergi beklentisi olduğunun farkındayız. Ancak fiilen tahsilata dönmeyen kaydi bir değerin vergi sonucu doğurması,ticari hayatta kaygı ile takip edilmektedir. Bu tedirginlik iş dünyasında yatırıma yönelmeyi azaltacağı gibi, yapılmış yatırımların da elden çıkarılması riski yaratır”

Son 7 ayda ülke çapında 1.554 firmanın konkordato ilan etmesi sonrasında zaten gergin olan piyasaların daha da gerilmemesi için doğru kararlar alınması gerekiyor. Bu konuda bir açıklamasını aldığımız BESOB; enflasyon muhasebesinin yılda 1 kez yapılması gerektiğine dikkat çekerek konuyu bir örnekle yorumladı: ”2006 Yılında işletmeye 16.949 TL’ye alınan bir jeneratörün 2023 yılı enflasyon değeri 362.089 TL olmuştur. Bu jeneratörün 30 Haziran 2024 tarihindeki değeri ise 432.671 TL’dir.6 Aylık enflasyon artışı 70.582 TL’dir ve 2.Geçici Kurumlar Vergisi uygulamasında 17.625 TL kurumlar vergisi tahakkuk edecektir. Olayın örnek hali budur”.

Enflasyon muhasebesinin iş dünyasında yaralar açacağını belirten başka STK başkanları da var. Kamuoyuna açıklamalar yapan DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, BESİAD Başkanı Sinan Topuk, BARSİAD Başkanı Arif Demirören ve BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Şengül de vergi muafiyeti konusunda görüş bildirdiler.

Konuyu bir son dakika notu ile tamamlamak istiyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri; kamuoyunda dile getirilen şikayetler sonrasında uygulamanın yatırım yapan ve gayri faal durumda olan işletmeler anlamında yeniden gözden geçirileceği bilgisini paylaştılar. Haydi hayırlısı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.