Hava Durumu

“İLLA MASA BAŞINDA ÖLMEMİZ Mİ GEREK..”

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2024 14:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 15:22

Son yıllarda giderek artan iş yükü ve bazı aylardaki yoğun beyannameler nedeniyle, Bursa’daki 3.500 mali müşavir ve serbest muhasebecinin sabrının taştığı anlaşılıyor.

Durumu gözler önüne sermek ve sorunlarını kamuoyunun bilgisine sunmak amacıyla Bursa’da olduğu gibi tüm ülkede, TÜRMOB üyesi mali müşavirler önceki gün bir eylem yaptı.

Ülke çapındaki 130 bin mali müşavir ve serbest muhasebeci ile birlikte eş zamanlı bir protesto toplantısı gerçekleştiren bu meslek gurubu üyeleri, mesleki sorunlarına duyarsız kalındığını belirterek bazı taleplerde bulundular.

Emekli maliye memuru ve eski muhasebeci bir babanın oğlu olarak; bende bu duruma fazla kayıtsız kalamadım ve bugünkü köşe yazımı; mali müşavirler ve serbest muhasebecilerin haklı haykırışlarına ayırdım.

Umarım bu protesto eylemindeki talepler, ilgili ve yetkililerin gündemine girer ve sorunlar çözülür. Gerçekten haklı olduklarının ve çok yorgun göründüklerinin tanığıyım.

Gece-gündüz çalışarak mükelleflerinin mali tablolarını oluşturan, bunları ilgili kurumlara beyan eden bu meslek gurubu üyelerinin doğru-dürüst tatilleri bile olmuyor. KDV ve muhtasar beyannameleri, SGK girişleri ve aylık bordrolar-bildirimler, 3 aylık peşin vergi beyannameleri, gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri derken, bir yılda yaşadıkları 365 günün çoğunluğunu çalışarak geçiriyor mali müşavirler ve serbest muhasebeciler…

Haksızlık değil mi peki bu..?

             MALİ MÜŞAVİRLERLERDE BIÇAK KEMİĞE  Mİ DAYANDI..?

İşte bu olumsuz durumu gözler önüne sermek amacıyla BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda toplanan kalabalık mali müşavir ve serbest muhasebeci topluluğu, bıçağın kemiğe dayandığını ifade ederek, sorunlarına ACİL çözümler talep etti.

TÜRMOB Yöneticileri ile mensuplarının yoğun katılım gösterdiği bu toplantıda konuşan BSMMMO Başkanı Hüseyin Halil, yetkililerin yaşadıkları sorunları dikkate alması gerektiğini belirterek: ”İlle masa başında çalışırken bir mali müşavirin ölmesi mi gerek” diyerek sorunlarına geniş bir parantez açtı.

Taşıdıkları pankartlarda da sorunlarının çözümüne yönelik net görüşler sunan TÜRMOB mensuplarının ortak talebini dile getiren BSMMMO Başkanı Hüseyin Halil’in konuya ilişki yaptığı açıklamayı sunmak istiyorum şimdi…Bakanlığa yaptıkları başvuruların yanıtsız kaldığını belirten Başkan Halil: ”Uyarılarımız dikkate alınmıyor. Adeta 7 gün/24 saat ofislerimize hapis oluyoruz. Çünkü iş yükümüz ve angaryalarımız oldukça fazla…Gelişmiş ülkelerde haftalık çalışma günü 4’e indirilmeye çalışılırken, bizim meslekdaşlarımız neredeyse 7 gün ve 24 saat yoğun tempoda çalışıyor ve mükelleflerin beyannamelerini hazırlıyor. Bu iş artık dayanılmaz boyutlara gelmiştir. Bu ağır çalışma koşulları nedeniyle meslekdaşlarımız ne kendilerine ne de aile üyelerine zaman ayıramıyor. İlla bir meslekdaşımızın masa başında ölmesi mi gerekiyor uyarılarımızın dikkate alınması için…Bu ülkede herkes 10-12 gün resmi tatil yaparken, bizim üyelerimiz beyan zamanı nedeniyle bu uzun tatillerde bile çalışmak zorunda kalıyor. Buna vücut dayanmaz” diyerek TÜRMOB üyelerinin sorunlarına dikkat çekti.

                   3568 SAYILI MESLEK YASASI VE MALİ MÜŞAVİRLİK

Mali müşavir ve serbest muhasebecilerin sırtlarında taşıdığı yükü bizzat gören bir ekonomi yazarı olarak, çok geç kalmadan onların bu sorunlarına çözümler bulunmasını bekliyorum.

Çünkü bu mesleği yapan insanlar, ülke bütçesine katkıda bulunacak derecede önemli bir görevi yapıyorlar. Adeta bir kamu görevi bu…

Zaten 3568 Sayılı Meslek Yasası’nda mali müşavir ve serbest muhasebecilerin görev ve sorumluluğu net bir şekilde anlatılıyor. Yasanın 1.maddesinde: ”Kanunun amacı; işletmelerdeki faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve GÜVENİLİR bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye/değerlendirmeye tabi tutmak, gerçek durumu resmi mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak” şeklinde tanımlanmış.

Bu açıdan baktığımızda mali müşavir ve muhasebecilerin kamu yararına çalıştıkları net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu nedenle onların yıllardır birikmiş sorunlarına da sahip çıkmak gerek…

                         BİLGİ SİSTEMLERİNİN ALT YAPI SORUNU

TÜRMOB üyelerinin çalışma koşulları dışında başka sorunları da var…Vergi İdaresi ve SGK kurumlarına iletmek istedikleri bilgi bildirim tablosu  ve beyannamelerin, yetersiz alt yapı nedeniyle zamanında ulaşmadığından da şikayet eden mali müşavirler; “Resmi kurumların bilgi sistemlerinin en kısa sürede modernize edilmesi gerekiyor. Saatlerce bozulan sistemin geri gelmesini bekliyoruz. İşlerimiz birikiyor ve zaman kaybediyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK’nın bilgi işlem alt yapısı yenilenmelidir” diyerek bir başka önemli sorunu gündeme getirdiler.

Bu arada oldukça yoğun geçen Nisan ayına da dikkat çeken mali müşavirler: ”Bu ay içinde 56 adet beyan ve bildirim vermemiz gerek…Ama ayın 30 gününün 12 günü tatildi. Kalan 18 günde bu kadar fazla sayıda bilgi ve beyannameyi hazırlamak çok zor oluyor. Bu ay içinde kurumlar vergisi beyannamesi de var. Bir de bu kurumlara enflasyon muhasebesi üzerinden hesaplamalar yapmamız gerek…Mükelleflerin gecikme cezası almaması için gecemizi gündüzümüz katıyoruz. Bu ağır çalışma şartlarından kurtulmamız gerek” diyorlar ve haklı taleplerini her platformda dile getiriyorlar.

Merkezi yönetimin bu çağrıları mutlaka duyması gerek…

130 Bin meslek mensubunun sesi, gür çıkıyor bu kez çünkü…

----------------------------------------------------------------------------------------------------------                   

ÖZLÜ SÖZLER: Bir cahil ile dostluk kurmak, bir sarhoş ile tartışmaya benzer. (Halil CİBRAN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.