Hava Durumu

İŞ İNSANLARININ VİZE ÇİLESİ NE ZAMAN BİTECEK..?

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2022 15:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 15:38

Maalesef Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve de özellikle ihracatçı iş insanlarının son yıllardaki en önemli sorunlarından biri de; Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan vize çilesidir. Şimdi son 1 yıldır vize çilesi çektiren ülkelere ABD’de dahil oldu.

Suriyeli mülteciler konusunda AB ile yapılan anlaşma gereği; Ekim 2016 tarihinden itibaren tamamen biteceği söylenen Schengen vizesi sorunu konusunda, bugüne bir gelişme olmamıştır. Bu konuda AB tarafından verilen söz de tutulmamıştır ne yazık ki…

Türkiye’nin oldukça fazla ihracat yaptığı AB bölgesine yapılacak ziyaretler için gerekli olan Shengen Vizesi alımında yaşanan zorluklar, bugünlerde tepe noktasına ulaştı. Konsolosluklar vize verme süreçlerini neden göstermeden giderek uzatırken, bazı firmalarımız katılımcı oldukları fuarlara dahi gidememeye başladılar.

Bu ülkede kimse de bu önemli prestij sorununa sahip çıkmıyor.

Traji-komik olan da bu zaten…Herkes uyuyor…!

                                 BELGE ÜSTÜNE BELGE İSTENİYOR.

Diplomatik ve Yeşil-Kırmızı pasaport sahiplerini çok fazla ilgilendirmeyen bu sorun, ne yazık ki normal pasaporta sahip iş insanlarımız ve vatandaşlarımız için yıllardır çileli bir yolculuğa dönüşmüştür. Yıllardan beri; AB ülkelerine seyahat etmek isteyen Türk iş insanları için, vize almak adeta bir işkence olmaktadır.

İşadamlarımıza özellikle birçok AB ülkesi konsolosluklarında, deveye hendek atlatabilecek bazı uygulamalar yapılmaktadır. Zaman zaman yüz kızartıcı noktalara da ulaşan bu istekler, ne yazıktır ki Dışişleri Bakanlığı yetkililerini pek ilgilendirmiyor galiba… 

Sanayici ve ihracatçılarımız; özellikle Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine giderken, oldukça zorlu bir vize çilesi çekiyorlar. Bu ülkelerin konsoloslukları; vize isteyen işadamından standart şirket evrakları haricinde banka mevduat cüzdanı, tapu fotokopisi, otomobil ruhsatı gibi kişiye özel varlıkların belgelerini de isteyerek vize verme işlemini zorlaştırmaktadır.

Utanç verici bir durum değil de nedir bu….?

Türkiye’ye vizesiz gelen, gümrük kapılarında anında vize alan Avrupalılar; bu konuda bu kadar rahat iken, ülkemize döviz kazandıran iş insanlarının ve onların firmalarında montajcı, pazarlamacı, proje üreticisi mimar olarak çalışan insanların yaşadığı bu VİZE SORUNU, artık bardağı taşıracak boyutlara ulaşmıştır.

Peki bu sorundan ilgililerimizin ve yetkililerimizin haberi var mıdır..?

                            YAŞANMIŞ BİR VİZE ALAMAMA HİKAYESİ

İşte size yakın bir geçmişte yaşanmış en son örnek…Bir AB ülkesine gitmek için elemanlarına  ticari vize almak isteyen  Bursalı bir iş insanının üzücü vize hikayesidir bu…

Okuyun ve anlamaya çalışın bakalım. Bursa’nın bir sanayi sitesinde fabrika çalıştıran bu ihracatçının anlattıklarını ben şaşkınlıkla dinledim. Bursalı bu iş insanına ve çalışanlarına görülen reva beni çok üzdü. Siz ne diyeceksiniz bakalım bu yaşanmış öyküye..?

 “Bu yılın başında yurt dışında bir mimarlık, dekorasyon ve ekipman anlamında büyük bir iş aldım. İmalat aşamasında da ürettiğimiz bu malları orada montaj etmek ve kontrolünü sağlayacak 3 çalışanım için vize müracaatında bulundum. Özel bir firma aracılığı ile takip edilecek vize talepleri için önüme kocaman bir liste geldi. Öncelikle mallarımızı satın alan firmadan çalışanlarım için imzalı-kaşeli davetiye temin ettim. Bu kapsamlı davetiyeyi; gidiş-geliş uçak bileti rezervasyonu, sağlık sigorta poliçesi, firmamızın standart evrakları (vergi levhası, bilanço, imza sirküleri, faaliyet belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi-banka hesap özetleri) ile birleştirerek ilgili konsolosluğun aracısı olan VİZE firmasına elden teslim ettik ve beklemeye başladık. Bu aracı firmaya işlem bedeli olarak;378’er TL, Konsolosluğa da vize ücreti olarak 80’er EURO ödedik. Ama biri mimar olan 3 yetenekli çalışanıma vize vermediler. Vize vermeme gerekçesi ise daha da acı…Çünkü daha öncede o ülkeye defalarca girmiş/çıkmış olan elemanlarıma ‘7 Madde; İç güvenliği tehdit’ gerekçesiyle red vermişlerdi. Biliyordum ki; sudan bir sebepti bu. Ama çok da üzücüydü bu durum…Ülkem adına çok utandım. Montaj sorunumuzu orada yaşayan teknik bir ekiple anlaşarak çözdük ama bu sorunlarla bundan sonra çok sık karşılaşacağız galiba”…

                TOBB VE TİCARET VE SANAYİ ODALARINA DÜŞEN GÖREV

Görüldüğü gibi; iş insanlarımız yıllardır hiç de hak etmedikleri tavırlarla karşılaşıyor ve konsoloslukların ağır isteklerine bile yanıt vermeye çalışıyorlar. Vize isteyen sade vatandaşlarımızın çektiği çilenin ise haddi-hesabı yok.

Bu konuda İhracatçı Birlikleri, TOBB ve Ticaret ve Sanayi Odalarından yoğun şekilde lobi yapma çağrısında bulunan mağdur sanayici ve ihracatçılarımız, vize talebinde “tarife dışı engeller” konulduğuna dikkat çekerek “Bugün bunca belge isteyenler ve zorluk çıkaranlar, yarın DNA kontrolü de isterler” diyerek haklı tepkilerini gösteriyorlar yıllardan beri…Ama bir şey değişmiyor.

Ben yaşanan sıkıntılar konusunda bir adım daha öne çıkarak, daha somut bir örnek vermek istiyorum bugün bu köşede…25 Eylül 2007’de bir açıklama yapan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, iş insanlarının vize sorununun mutlaka aşılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söylemişti: ”8 Kişiden oluşan TOBB AB Uyum Komisyonu, Brüksel’deki AB kurumlarını ziyaret etmek istedi. Ama 4 üyemize vize vermediler. Bunların hepsi iş insanı ve bulundukları illerin oda başkanları… Bu olay; son zamanlarda karşılaştığımız tatsız vize olaylarından sadece bir tanesi”

Görüldüğü gibi 15 yıl önce: TOBB’ne bağlı 4 odanın başkanı bile, AB’nin başkenti Brüksel’e gitmek için Belçika’dan vize alamamıştı.

Bu ne zulümdür yahu..?

Yıllar geçmiş ama Türkiye hala aynı noktada…Ne zaman bitecek bu vize çileleri..?

İhracat yaparak bu ülkeye döviz kazandırmak isteyen iş insanlarının ve yanlarında çalışan nitelikli elemanlarının vize almak için gösterdikleri olağanüstü çabaya karşın, gördükleri kötü muamele çok korkunçtur .İnsan haklarına da aykırıdır ayrıca…

Vatandaşları 16 noktalı Schengen Vizesi Red Maddeleri ile AB ülkelerine sokulmayan bu ülkenin ilgilileri uyumasınlar artık…Dış İşleri Bakanlığı’nın ve İhracatçı Birlikleri’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ve diğer yetkililerin bu yüz kızartıcı tavırlara/uyduruk gerekçelere diyecek hiç bir şeyi yok mudur acaba..?

Sade, dürüst ve namuslu vatandaşlarımızın arkasında birileri dursun artık..!

Ticaret ve Sanayi Odaları ile TOBB ve İhracatçı Birlikleri; üyelerinden aldıkları aidat ödemelerinin ve munzamların karşılığını bir zahmet versinler yahu..!

Hak etsinler yani bu paraları..!

Şikayet etmesinler ve çözüm üretsinler. Vize redlerindeki artışın da önüne geçsinler.

Odalara ziyarete gelen AB Ülkeleri Konsoloslarına da; hediye eşya verirken, biraz da vize sorununu anlatsınlar.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER :Kalp deniz, dil kıyıdır. Denizde ne varsa; kıyıya o vurur. (MEVLANA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.