Hava Durumu

YALNIZLIK PAYLAŞILMIYOR HİÇ BİR ZAMAN..!

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2022 16:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2022 16:15

Toplumsal yaşam konusunda yapılan demografik araştırmalar, artık dünyada giderek daha fazla kişinin yalnız yaşamı tercih ettiğini veya yalnız yaşamak zorunda kaldığını gösteriyor. Bu konuda bir örnek de veren araştırmacılar, 2013 yılında 66 milyon nüfuslu Büyük Britanya’da;  8 milyon kişinin yalnız yaşadığını bildiriyorlar.

Yalnızlık istatistiklerini çoğaltarak baktığımızda; yıllarla beraber artan bir grafikle karşılaşıyoruz. Örneğin 1996 yılında dünyada 153 milyon kişinin yalnız yaşadığı istatistiklere girerken, bu sayı 2011’de 277 milyona, 2019’da ise 663 milyona çıkmış.

Küresel Covid-19 salgını sonrasında ise; dünyada yalnız yaşamak zorunda kalacak insan sayısının 750 milyona ulaşabileceği var sayılıyor.

Türkiye’de de son yıllarda giderek artan boşanmalar sonucu, yalnız kalan insan sayısının arttığı ortaya çıkıyor. Erken ölümler de yalnız yaşayan sayısının artmasına neden oluyor ülkemizde…Şu anda TÜİK’in son istatistiği Türkiye’de 3,5 milyon yalnız vatandaşımızı işaret ediyor.

                                 YALNIZLIĞA GİDEN YOLDA 3 NEDEN VAR..!

Yalnız yaşayan insan sayısının artmasında; 3 ana faktör belirlenmiş durumda…Bunları ayrıntıları ile birlikte şöyle sıralayabiliriz.

1-İnsanların yaşam süreleri arttığı için, dul kalma riski  artıyor. Özellikle yaşlı erkekler, kadınlara göre çok daha fazla ölüyor. Dul kalanların çoğu kadın çünkü…Ölümler yalnız ve dul insanlar yaratıyor.

2-Boşanmaların yaygınlaşması da yalnızlığı artıran bir başka önemli faktör olarak notlara giriyor. Eskiden çok az sayıda olan boşanma olayı, artık giderek çoğalıyor. Kimse kimseyi çekmiyor yani…Genç ayrılıklar da oldukça fazla oldu günümüzde…

3-Ve son faktör de; genç insanların “yalnız yaşama seçiminin” giderek çoğalması olarak gösteriliyor. Ailelerinin yanından ayrılarak özgürlüğü seçen gençler, yaşamlarının bir bölümünü daha rahat yaşamaya başlayınca, yeni bir yalnız gurup oluşturuyorlar.

Dolayısıyla dünya nüfusunda giderek artan “bir yalnızlık seçimi” söz konusu hale geliyor. Yalnızlığı tercih eden insanların sayısının artışı, öte yandan da yalnız insanların tüketici tercihlerini de gündeme getiriyor.

Dünya nüfusunda yalnız insanların çoğalması, perakende ticarete de bir başka şekilde damgasını basıyor. Yalnızlara hitap eden ürünlerin artması ve insanların gittikçe azalan zamanlarına yönelik pratik çözüm yolları bulunması, perakende sektöründeki en yeni çalışma alanı oluyor.

Metro, Tesco, Wall Mart ve Findus gibi dünyaca ünlü zincir hipermarketler, son 10 yılda oldukça önemli kararlara imza atıyorlar ve ”yalnızlara hitap eden” ürünlere yöneliyorlar. Bu kuruluşlar; hazır yemek seçimlerinde  tek kişilik porsiyonlara da yer vermeye başladılar.

                     PERAKENDE SEKTÖRÜNDE YÜKSELEN TRENDLER…!

2008 Yılında ABD Ulusal Perakende Birliği’nin düzenlediği “Gelecek 10 yılda perakendecilik” isimli panelde; perakendecilerin pazarlama usullerinde hem iyileştirmeler, hem de önemli gelişmeler olacağına  dikkat çekilmişti. Bu panelde de yalnız yaşayan insanların 2015 yılı sonunda 600 milyonu,2023 yılında ise 1 milyara yaklaşacağının tahmin edildiği ve yalnızlara yönelik satış yöntemlerinin “acilen” yürürlüğe konulması konusunda zorunluluğa dikkat çekilmişti.

İşte o günleri yaşıyoruz. Ölümler, ayrılıklar ve ekonomik-mali çöküntülerin yarattığı yeni YALNIZ İNSAN profilleri toplumlarda giderek artmaya başladı.

İşte bu trajik ve yeni profil, perakende dünyasında da arayışlara ve çözümlere yönelen kararlar aldırıyor.

Tüketicilerin artık ”kalabalığın peşinde” gitmediğini söyleyen yatırımcı sayısının hızla arttığı Avrupa ve ABD ülkelerinde, tüketici tercihlerinin giderek yemek hazırlamak yerine, dışarıdan hazır yemek sipariş etmesi, fast-food sektöründe yeni gelişmelerin yaşanmasına neden oluyor.

                          PANDEMİ SÜRECİ VE ARTAN YALNIZLIKLAR

Pandemi süreci de dışarıdan yemek söyleme konusunda süper bir artış yarattı.

Süpermarketler de bu eğilimi hissederek; pişirmeye ve ısıtmaya hazırlama konusunda önemli yatırımlar gerçekleştiriyorlar. Pişirilmiş, vakumlanmış ve dondurulmuş gıda sektörünün de ön plana çıktığı yeni tüketici tercihleri sıralamasında, “yalnızlık ve zamansızlık” gibi 2 önemli kriter kesinlikle göz ardı edilmiyor.

Kısacası Avrupa ve Amerika’da hızla artan, ülkemizde de kendine yer arayan “yalnız insan sayısı” perakendeciler için cazip bir yatırım alanı olmaya devam ediyor. Öte yandan da insanların zamanlarını daha iyi değerlendirmek amacıyla hazır gıdalara ve pratik ürünlere yönelmesi, yeni sektörlerinde gelişmesine yol açıyor.

Perakende piyasalarındaki bu gelişmeleri ülkemiz için de değerlendirmek gerekirse; bugün için çok fazla geçerli olmayan bu yöntemlerin, yakın bir tarihte ülkemiz insanları içinde tercih edilebilir bir seçim yöntemi olabileceğini söyleyebiliriz. Bunu pandemi sürecinde hepimiz çok iyi anladık. Fast-food ve hazır yemek kültürü, son 3 yılda yükselen bir trend oldu. Telefonla veya internet ile sipariş verenlerin sayısı çığ gibi arttı yakın tarihimizde…

Ülkemiz tüketicilerinin henüz çok fazla yalnızlık çekmediğini, hipermarketlerde “ailece alışveriş eden” çoğunluklarda görebiliyoruz. ama zaman ne getirecek, bilinmez.

Gün ola, harman ola…Bu ülkede de boşananların sayısı hızla artıyor çünkü..!

Yalnızlara yeni yeni yalnızlar da katılıyor.

Ünlü şair Özdemir Asaf’ın dediği gibi…

Yalnızlık paylaşılmıyor.

Paylaşılsa yalnızlık olmuyor.

 

ÖZLÜ SÖZLER: İyi ile muhteşem arasındaki fark; sadece biraz daha fazla gayrettir. (Clarence MUNN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.