Hava Durumu

YENİ ASGARİ ÜCRET VE PİYASALARIN İLK YORUMU..!

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2022 17:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2022 17:08

Haftalardır kamuoyunun gündemini meşgul eden 2023 yılı asgari ücreti nihayet açıklandı.

Yeni yıldan itibaren ülkemizdeki 5,5 milyona yakın asgari ücretlinin NET maaşı: 8.500 TL. olacak. 2022 Yılı başında 4.253 TL olan asgari ücret, Temmuz ayındaki ara zam ile 5.500 TL olmuştu. Yani son 1 yılda asgari ücrete yapılan zam oranı; yüzde 100 oldu.

Hayat pahalılığının inanılmaz boyutlara ulaştığı günümüz koşullarında; tabii ki bu ücret de çok yeterli değildir çalışanlarımız için…

Ama perdenin öteki tarafına da bakmak gerekiyor. Şimdi artan asgari ücret; acaba piyasalardaki mal ve hizmetin ne kadar artmasına neden olacak..?

Yılbaşından itibaren üretilen mal ve hizmetler de, artan işçilik maliyetleri nedeniyle daha da pahalı hale gelecek mi..?

Bu durumda belki de birkaç ay içinde asgari ücretin artış miktarı da pul olup gidecek.

Keşke asgari ücret artsa da, fiyatlar sabit kalsa…

İşte o zaman çalışanlar biraz nefes alabilirler bu zam nedeniyle…

Asgari ücret artışının bir de patron tarafı var tabii ki…

Bir de o yana bakalım şimdi…

                        İMALATÇILAR,İHRACATÇILAR VE SATICILAR..!

Yakında…Çok yakında gazetelerin küçük ilan köşelerinde “patron aranıyor “ ilanlarına rastlarsanız şaşırmayın.

İnanın gerçekleşebilir bu ütopya…

Çünkü şu anda iş dünyası büyük bir gerginlik içinde…Bazen içinden çıkılamaz boyutlara ulaşan maliyet sorunları nedeniyle, “önünü göremeyen” patron sayısı giderek artıyor.

Artan işçilikler ve vergiler, nitelikli ve becerikli eleman bulma sorunları, banka kredilerine ulaşma zorlukları gibi yapısal sorunlara her gün yenisi ekleniyor.

Önümüz kış…Reel sektör, bu zorlu dönemi nasıl atlatacağını düşünüyor şimdi kara-kara…

Sanayiciler ve ihracatçılar, şimdi bu endişeleri de taşıyorlar bünyelerinde…

Çünkü artan asgari ücret, direkt olarak ilk madde ve malzeme ile ara mal fiyatlarına yansıyacak. Tüm mal ve hizmetlerin maliyetleri artacak bu durumda…

Peki maliyet artışını herkes(imalatçılar-ihracatçılar-satıcılar) aynı oranda satış fiyatlarına yansıtabilecek mi..?

İşte temel sorun bu…Çünkü özellikle ihracatçılar; yurt dışına Euro veya dolar olarak fiyatını vermiş durumda…Kurlar aylardır sabite yakın duruyor. Ama ihracatçının maliyetleri TL bazında durmadan artıyor.

İşte bu sorun; şu anda reel sektörün canını çok fazla sıkacak gibi görünüyor.

                  NİTELİKLİ ELEMAN SORUNUNA FARKLI BİR BAKIŞ

Şu anda Türkiye’deki patronların bir başka en önemli sorunu da; nitelikli eleman bulamamak…

Zaten finans ve kredi sorunlarından bunalan, yeni satış-pazarlama stratejisi için kaynak yaratamayan, mevcut müşterilerini bile kaybetme korkusu yaşayan şirketlere nefes aldıracak yeni ve yaratıcı elemanlar gerek…

Ama nerede o yaratıcı personel..?

Ne yazık ki ülkemizde gerçek bir işsizlik sorunu var ama bulduğu işi beğenmeyen, çalışacağı işte kullanmak üzere birçok talebi olan elemanlar da var. İşte “diz üstü bilgisayar, harika bir cep telefonu, dakikası bol bir GSM aboneliği, güvenli bir otomobil, yüklü bir maaş+ satış primi isteyen” bu elemanlar bozuyor patronların moralini…

Çalışacağı kurumdan adeta her şey isteyen ama “peki sen ne vereceksin bu şirkete” sorusuna karşılık “burada çalışacağım ya” diye yanıt veren çok beklentili işsizler de var artık iş dünyasında…

Patronların moralini bozan bir faktör de bu…

Nitelikli eleman bulamamaktan şikayet eden Bursalı bir fabrika sahibinin açıklamaları ile devam etmek istiyorum şimdi konuya: ”Maalesef duyarlı ve nitelikli eleman bulmakta zorlanıyoruz. Özellikle yönetim ve satış kadrolarında istihdam edeceğimiz genç eleman konusunda sıkıntılıyız. Verdiğimiz ilanlara gelen işsiz gençlerin çoğu inanılmaz taleplerde bulunuyorlar. Özel sigorta, hafta içi özel izin, makam odası, pahalı bir cep telefonu, iyi bir marka otomobil, en az 15-20 bin TL maaş talepleri var. 23-24 Yaşlarındaki bu gençlere neredeyse ‘ Buyrun patron siz olun, biz yanınızda çalışalım ve siz verin bize bu hakları’ diyeceğimiz geliyor ama söyleyemiyoruz”.

Reel sektörün içindeki bu sanayici dostumuzun görüşleri, önemli tabii ki…

Haklı mı acaba bu iş insanı..?

Siz ne dersiniz..?

Asgari ücretin 8.500 TL olduğu bir günde; iş dünyasının içinden gelen böyle sıra dışı bir düşünceyi siz nasıl yorumlarsınız..?

Ve öte yanda…Kimya ve Ziraat Mühendisi olup da; asgari ücrete sekreterlik, pazarlamacılık, telefon satıcılığı yapan yüzbinlerce gencimiz var bir türlü gerçek işine kavuşamayan…

Ya da yıllarca İŞKUR kapılarında iş arayanlar…

Asgari ücret bile alamayan..!

Bu işin orta noktası neresi acaba..?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Çocuklarınıza zengin olmayı değil, mutlu olmayı öğretin. Böylece hayatları boyunca sahip oldukları şeyin fiyatını değil, kıymetini bilirler. (Meltem BAŞ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.