Hava Durumu

YENİ YILA DAİR BİR BABA NASİHATI..!

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2023 16:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2023 16:00

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.Kuruluş Yıldönümü’nün de kutlanacağı 2023 yılının bu ilk yazısını; bir babanın oğluna gönderdiği mektupla verdiği nasihatlere ayırıyorum.

Yaşamının tüm deneyimini oğlu ile paylaşmaya çalışan bu babanın ilginç öğütleri, yaşadığımız sürecin Türkiye’sine dair de bazı önemli saptamalar içeriyor.

Çarşı ve pazarlarda gıda fiyatlarının giderek arttığı, kapanan işyeri ve bankalara borçlu birey sayısının çoğaldığı, buna karşılık mutlu insan sayısının da azaldığı günümüze ait bu BABA saptamalarının, çocuklarımıza iyi bir rehber olacağını umut ediyorum.

Köşemin devamlı okurlarımdan birinin gönderdiği bu nasihat mektubunu köşemden sizlerle de paylaşmak, bir baba olarak benim için de çok büyük bir mutluluk kaynağı oldu.

Bana bu “baba nasihatlerini” e-posta yoluyla gönderen değerli okurum E.Yılmaz’a, buradan sonsuz teşekkürlerimi sunarken, bu değerli mektup satırlarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

                              MESLEK VE İŞ YAŞAMI NASİHATLERİ…

Sevgili Oğlum…Bunlar sana iş hayatına dair özel öğütlerimdir. İşyerinin ve iş yaşamının gereklilik duyacağı bazı bilgilerin olsun istedim.

TASARRUF: Kötü gününde imdadına yetişecek kadar bir parayı döviz veya altın olarak bir kıyıya koy. Acil durumda en yakın arkadaşın bile yardım talebini red edebilir. Buna hazırlıklı ol. Aile en sadık dosttur. Ailene güven.

DÖVİZ VE SANAL PARALAR: Sakın tasarruf ettiğin parayı maceraya atma…Bilinmeyen sanal yatırımlar yapma. Bitcoin-mitcoin gibi çok kazandıran yatırımlar, bir anda çok da kaybettirebilir. Borsaya da çok güvenme…TL vadeli ve döviz yine de en iyi yatırımın olur. Hemen paraya çevrilir.

BORÇLANMA VE PEŞİN SATIŞ: Türkiye’de hiçbir zaman döviz üzerinden borçlanma. Siyasi liderlerin demeçlerine inanıp, işlerini sakın onlara göre düzenleme. Hiçbir zaman acele karar verme ve verdiğin karardan kolay geri dönme. Arkadaşına kefil olmak yerine, eğer olanağın varsa ona borç ver. Eğer bir malı satman gerekiyorsa, mümkünse vadeli satma. Peşin sat hatta biraz zarar etsen bile böyle yap. Pişman olmazsın.

KREDİ KARTI KULLANIRKEN: Kredi kartı ile alışveriş yaparken, kartını görevliye veya garsona teslim etme. Bizzat sen kasaya götür ve borcunu öde, sonra da pos cihazından çıkan fişin rakamlarını kontrol et. ATM makinesini kullanırken çevrendeki kişilere dikkat et.

KOOPERATİFLER: Hiçbir yapı kooperatifine üye olma. Çünkü 1990 yılından sonraki kooperatifler yoluyla ev sahibi olmanın hiçbir avantajı kalmadı.

İMZANA SAHİP ÇIK: En zor taklit edilen imza: bir defada kalemi kaldırmadan atılan imzadır. İş yaşamında imzanın önemi çoktur. Attığın imzanın arkasında olmayı prensip edin.

KEFİL OLMA: Her kime olursa olsun, kefil olmak zorunda kalırsan ödeyebileceğin rakamdan fazlasına asla kefil olma, kefalet tutarı belli olmayan sözleşmelere imza atma. Aksi takdirde her şeyini kaybedebilirsin. İş yaşamında hiç kimseye olduğundan fazla değer verme, hiç kimseyi de küçük görme. İşyerine girerken kapıcının elini sık, hizmetlinin hatırını sor, gerektiğinde de yardıma muhtaçlara karşılıksız yardımlarda bulun.

OTOMOBİL: Otomobil satın alırken satışı en kolay olan ve yüksek modelde araç satın almaya gayret et. Bu senin hazır para kaynağındır. Çünkü insanın ne zaman paraya ihtiyaç duyacağı belli olmaz.

                                            ÖZEL YAŞAMA DAİR ÖĞÜTLER

Sevgili Oğlum…Bunlarda sana mutluluk ve huzur getirmesi gereken evine ve eşine dair öğütlerimdir.

EVİNE ÇİÇEK GÖTÜR: Eşinle arandaki mesafeyi hiçbir zaman yok etme. Onun da özel bir yaşamı olduğunu unutma. Ara sıra eşine sürpriz yap, eve çiçekle git, tiyatroya bilet al. Onu iyi bir restoranda mutlaka bir akşam yemeğine götür. Mümkünse her yemekten ve tatlı yedikten sonra dişlerini fırçala. Yemek aralarında yediğin aperatiflerden sonra ağzını su ile çalkala, yanında mentollü veya naneli sakızın olsun.

DEVRE MÜLK ALMA: Tatile, sağlık ve eğitime harcayacağın paraya hiç acıma. Her yıl yeni bir tatil yöresinde tatilini, geçirmeye özen göster. Bu sana yaşamın boyunca 40 ya da 50 farklı yerde tatil yapma zenginliği sağlar. Sakın devre-mülk alma. Bu senin yaşamın boyunca aynı yerde ve aynı zamanda tatil yapman anlamına gelir ki, bu da bir süre sonra sana tat vermez.

İYİ BİR AVUKAT, ELEKTRİKÇİ VE TESİSİATÇIN OLSUN: Her zaman iyi bir avukatın, sağlam bir elektrikçin ve her an bulabileceğin bir su tesisatçın olsun. Güvenebileceğin bir otomobil tamircisinin telefonu her an yanında olsun. Otomobiline binmeden önce lastiklerini, kullanırken motor hararetini, araçtan indiğinde de camların ve kapının kilitlerini kontrol etmeyi sakın unutma. Otomobilinin periyodik bakımına, trafik ve sigorta belgelerinin eksiksiz olmasına dikkat et.

                                          SON VE EN ÖNEMLİ SÖZ…

Sevgili Oğlum…

Allah’tan, evlat acısı yaşamaktan, yetim hakkı yemekten, kuru iftiraya uğramaktan, sabırlı insanın öfkesinden- korkusuz insanın cesaretinden ve kendi nefsinden kork.

Ben bunların çoğunu yapamadım ama sen yap…

Yap ve mutlu ol.!..

Sağlıklı, huzurlu ve güzel yaşamanın anahtarı: belki de bu nasihatlerimdir.

Bunu unutma olur mu..?

Seni sevdiğimi de…

Aydınlık ve güzel yılların olsun, sevdiklerinle birlikte…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Çocuklarınız hiç büyümezler, saçları kırlaşsa bile…(Janet LEİGH )

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.