Hava Durumu

YEŞİL MUTABAKAT, BOSİAD VE ÇEVRE ÖDÜLLERİ..!

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2024 13:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 13:55

Dünya hızla değişiyor. Nüfusu 8 milyarı aşan dünya; artık kendi doğasına da ızdırap veriyor, yaşayan insanlara da…

Tabii ki bu kadar fazla insanın gereksinimi için üretim şart…Ama üretim yaparkende, yeryüzünün doğal şartlarının korunması bir zorunluluk…

Bugüne dek üretim-sanayi-çevre üçgeninde yeryüzünün doğal çevresinin korunmasına çok

fazla önem verilmedi. Zalim davranıldı dünyanın doğal örtüsüne…

Ama zaman öyle bir zaman ki artık alarm zillerini çalan yeryüzü çevresi, ”Bana çok zarar verdiniz. Artık siz uyarıyorum” dercesine iklim değişikliği faktörü ile baş başa bıraktı hepimizi…

Yani; yeryüzü insanlara “yeter artık” diyerek restini çekti sonunda…Değişen iklim koşulları, artan seller-fırtınalar-kuraklıklar ve giderek ısınan hava bunun en önemli göstergeleri…Susuzluk, gıda yetersizliği ve kaynakların tükenmesi gibi büyük risklerle birlikte…

                           İYİ Kİ DURUMUN FARKINDA OLANLAR VAR

Dünyanın bu kötü doğal gidişatının farkında olan ülke, kurum ve kuruluşlar var ama…Üretimi, büyümeyi ve gelişmeyi ÇEVRE odaklı olarak gerçekleştirme hayali içinde olan bu kurum ve kuruluşlar, artık “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyerek yeryüzünün doğal yapısının korunması için harekete geçtiler.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı da bu gelişmelerden bir tanesi…Belki de en önemlisi…

11 Aralık 2019’da açıklanan Yeşil Mutabakat ile çevrenin korunması anlamında sert ve uygulanabilir tedbirler getiriliyor. İklim krizinin etkilerinin en aza indirilmesi için sürdürülebilir sanayi konusu oldukça önemli…Artık birçok işletme; üretim yaparken, ihracatını gerçekleştirirken mutabakatın kurallarına uygun hareket etmeye çalışıyor. Yoksa gelecekte işini sürdürememe tehlikesi ile karşı karşıya kalacak birçok işletme…

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumsuzluk uluslararası ticareti de engelleyebilecek ayrıntılar içerdiğinden, işletmelerin sıfır karbon emisyonuna dikkat etmesi gerekiyor. Pabucun pahalı olduğunu anlayanlar bu mutabakata uygun hareketlerde bulunmaya, şartlarını zorlamaya ve dünyanın sağlıklı geleceğine katkı koyabilmek için kötü üretim koşullarını iyileştirmeye çalışıyorlar.

Yeşil OSB’lerin kurulması, yeşil ürünlerin çıkarılması ve yeşil ürün pazarlarının kurulması işte bu gelişmelerin sonucunda oluşuyor. Bu konuda AB desteklerinin yanı sıra bazı STK’ların finansal teşvikleri de bu konudaki gelişmenin çatısını oluşturuyor artık…

                              BOSİAD’IN 7.ÇEVRE YARIŞMASI

Sanayi-Çevre birlikteliğine katkı koyan kuruluşlardan biri de Bursa’da bulunuyor. Bugüne dek 6 kez düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nı bu yıl 7. kez düzenleme aşamasındaki BOSİAD, geçtiğimiz hafta düzenlediği bir basın toplantısı ile yarışmanın değişen koşullarını açıkladı.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), kendi sosyal tesislerinde düzenlediği toplantı ile; ”Kaybedeni olmayan, kazananı ise Bursa olacak” bu çevre yarışmasının yeni yüzünü ve jüri üyelerini kamuoyu ile tanıştırdı.

Çevreci üretim konusunda farkındalık yaratma amacı güden BOSİAD; bu yıl 7. kez düzenlenen yarışmada kategori sistemini kaldırdı. Yeşil dönüşümü iyi projelendiren ve iyi yeşil dönüşüm yapan firmaların Bursa Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nı kazanması için bazı değişiklikler yapan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan şu sözlerle amacı açıkladı: ”Bundan önceki 6 yarışmamızda 3 farklı kategoride birincilik ve teşvik ödülleri veriyorduk. Bu kategori seçimlerinde yaşanan kargaşayı ortadan kaldırmak için şimdi Platin, Altın ve Gümüş olmak üzere 3 firmaya çevre ödülü vereceğiz. Firmalar yarışma sorularına verecekleri yanıtlarla Yeşil OSB kriterlerinin yüzde 39’unu sağlamış olacaklar. Böylece firmaların yeşil finansa kaynaklarına erişimi de kolaylaşacak. Ayrıca firmaların ihracat alanındaki rekabet gücünü artırmaları için bu yarışma çok önemlidir. Yarışma soruları yeşil ürün haritaları için yön de vermektedir

dedi.

Bilimin ışığından ayrılmayan bir dernek olmak için de çaba harcadıklarını belirten BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, proje danışmanlarından Makbule Çetin ve diğer jüri üyeleri ile birlikte basın mensuplarının sorularına da yanıt verdi.

BOSİAD’ın düzenlediği 7.Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda başvuru başlangıç tarihi 15 Mart, son başvuru tarihi ise 26 Nisan olarak belirlendi. Yarışmanın ödül töreni de her zamanki gibi 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapılacak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: İnsanoğlu bir tek ıstırabı tanır; kendi çektiğini…(La ROCHEFOUCAULD)

                    PRESTİJİ YÜKSEK ÇEVRE ÖDÜLLERİ…

Sanayi-Çevre birlikteliğine önem veren ve bu konuda çaba harcayan kuruluşların varlığı çevrecilere umut veriyor .Zaten Avrupa Yeşil Mutabakatı ,artık zorunlu çevreciliği de adres gösteriyor.

Ama tabii ki BOSİAD Ödülleri gibi popülist yaklaşımın dışında kalan, ciddi ve günü kurtaracak girişimlerin uzağında duran çevre ödüllerini bu yazıya yansıtmam gerekiyor. Yoksa çevre alanında çok ödül dağıtan kurum var. Hatta para karşılığı ödül veren bazı dergi ve masa başı oluşumlara da dikkat çekmek zorundayız.

Bilgi vereceğim ilk çevre yarışması çok önemli…Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından bu yıl 30.su düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Yarışması, ülkemizdeki tüm sanayi kuruluşlarına açık bir yarışma olarak biliniyor.1995 Yılından beri hayata geçirilen ve sanayi çevrelerinde çok bilinen bu yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 26 Nisan olarak açıklandı. Bugüne dek ülkemizin çeşitli bölgelerinde üretim faaliyeti sürdüren 100’den fazla işletmeye verilen çevre ödülleri, firmalar için de iyi bir referans niteliği de taşıyor.

İstanbul Sanayi Odası’da (İSO) Çevre Ödülleri dağıtıyor.1995 Yılından bu yana 15 kez düzenlenen yarışma; KOBİ ve Büyük Sanayi Kuruluşu kategorilerinde ayrı-ayrı değerlendiriliyor.

EBSO (Ege Bölgesi Sanayi Odası) 2011 yılından bu yana düzenlediği bir yarışma ile üyelerine Çevre Ödülü veriyor. Çevreci firma kimliğine ulaşan firmalar, yarışmaya katılarak ödülü almak için çaba harcıyor. Uluslararası ticaretin yeni koşullarını işaret eden AB Yeşil Mutabakatı sonrasındaki yeni süreç, bu tür çevre ödüllerinin getireceği prestijin oldukça yüksek olacağını gösteriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.