Hava Durumu

Z KUŞAĞI İŞYERİNDE NASIL BİR LİDER İSTİYOR..?

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2022 17:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2022 17:41

Bugünlerde her yerde Z kuşağı çocukları konuşuluyor. Sporda, siyasette, sanat ve edebiyatta bu kuşak sıkça konuşulur hale geldi. Özellikle de iş dünyasında…

Öte yandan siyasetçilerde; Türkiye’nin yakın gelecekteki seçimlerinde sonucu Z kuşağının belirleyebileceği konusunu yüksek sesle dillendiriyorlar bugünlerde…

Bu nedenle bu kuşağı iyi bir şekilde tanımlamak gerek galiba…

Hem iş dünyası hem de politikacılar dört gözle Z kuşağını bekliyorlar çünkü…

Z KUŞAĞI ; 1997 ile 2012 yılları arasında doğan bireyleri kapsayan bir jenerasyondur.

Bu kuşağa sessiz ama sonuca teknoloji ile hemen ulaşan bir jenerasyon da deniliyor.

Z kuşağı çocukları, iş yaşamında birçok şeyi değiştirecek bir enerji ve birikime sahipler.

Bursa’da bu konunun farkına varan BOSİAD, yakın geçmişte bu kuşağın araştırılması ve iş hayatına uyumu konusunda bir çalışma başlattı.

Z kuşağını anlamak ve onlarla iş dünyası arasında sağlıklı bir bağ oluşturmak amacıyla bir araştırma başlatan BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, araştırmanın sonuçlandığı bilgisini de verdi geçtiğimiz günlerde…BOSİAD’ın  Z Planı Projesi kapsamında Üsküdar Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşılmış.

Gençlerin öylesine sıradışı beklentileri var ki, o talepleri altını defalarca çizerek yeniden yorumlamak gerek Z kuşağını tam ve eksiksiz olarak olarak anlayabilmek için…

                               18-25 YAŞ ARALIĞINDAKİ 330 ÇALIŞAN

Bu araştırma kapsamında…Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal yönetimindeki bir ekip, Bursa Organize Sanayi Bölgesinde 18-25 yaş aralığında ve yaş ortalaması 23 olan 330 mavi ve beyaz yakalı çalışan ile görüştü.

Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri öncülüğünde gerçekleştirilen araştırma da; gençlerin iş yaşamına motive olmak için heyecan duyacakları,eğlenceli, maddi destek sağlanabilecek ve takdir görecekleri iş talebinde bulundukları ortaya çıktı.

İş yaşamındaki Z kuşağının araştırıldığı bu araştırma; tabii ki Bursa’da olduğu kadar tüm ülkede ses getirecektir.Öncelikle gençleri anlayarak onlarla birlikte yürümek isteyen BOSİAD yönetimini içtenlikle kutlamak istiyorum.

Başkan Rasim Çağan projenin sonuçlarının açıklandığı Üsküdar Üniversitesi’nde yapılan toplantıda:”Gençlerimiz bizim için çok önemli.Onları anlayıp,geleceğe onlarla beraber yürürken, tamamlayıcı bir rol de üstlenmek durumundayız.Bu araştırmanın sonuçları onların ne istediği konusunda bizlere yol gösterecek ve projemizin sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır” diyerek yaptıkları başarılı çalışmayı kamuoyuna özetledi.

                            GÜVENİLİR VE POZİTİF LİDER TALEBİ

Şimdi BOSİAD-Üsküdar Üniversitesi ortak çalışması ile ortaya çıkan araştırmadaki çarpıcı sonuçları, ana başlıklar halinde sizlere sunmak istiyorum.

Bakalım 18-25 yaş aralığındaki Z kuşağı çalışanları iş yaşamından neler istiyor ve neler bekliyor.Yaşama bakış açıları ve özelliklerini de ele veren notlar şu şekilde ortaya çıkmış:

-Fikirlerine önem verilmesini istiyorlar.Kendilerinin bu şekilde motive olduğunu belirten çalışanlar,takdir edilmeyi de bekliyorlar.

-Pozitif liderler ve güvenilirlik bekliyorlar.Liderlik beklentileri değişen gençler,akıllı ve vizyoner liderlerle yola çıkmak istiyorlar.

-Çalışan Z kuşağının “liseli heyecanı” devam ediyor.Adeta uzamış bir ergenlik yaşıyorlar.Heyecanlı ve eğlence odaklı iş yaşamı beklentisi içindeler.

-Aceleci ve sabırsız oldukları için yalnızlaşma riskleri de yüksek görünüyor.Empatiyi öğrenemiyorlar ve yüzde 75 oranında yurtdışında yaşama beklentileri bulunuyor.

-Onlara değer verildiğini hissetmek istiyorlar.Güven verici yol arkadaşı olan rol modellere ihtiyaç duyuyorlar.

-Özgürleşme ve digitalleşmeden çok memnunlar.Metaverse’nin ilk müşterileri olmaya hazırlar.Az yorulup,çok kazanmak ilk amaçları oluyor.

-Masumiyet arayışı içindeler ve kötülüklerden uzak olmak istiyorlar.

-Sosyal medya kullanımı arttıkça, hoşgörüleri de azalıyor.Ama hiyerarşiden rahatsız oldukları için kendilerini daha fazla sosyal medyaya veriyorlar.

-Patronların (dur-düşün-yeniden değerlendir) sistemine geçmesini bekliyorlar.Firma sahibi ve üst düzey yöneticilerin, kendi kuşaklarındaki alışkanlıklarını değiştirmelerini de arzu ediyorlar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------                   

ÖZLÜ SÖZLER: Aslında herkes bir dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı ağaca tırmanma yeteneği ile yargılarsanız, o tüm hayatını bir aptal olduğuna inanarak geçirecektir. (Albert EINSTEIN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.