Hava Durumu

BU STRESLE MUTLULUĞUN RESMİ YAPILIR MI HİÇ?..

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2020 16:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2020 16:47
Stres; günümüzde insan yaşamını tehdit eden en önemli neden olarak biliniyor. Konunun uzmanları, özellikle iş stresinin insanın yaşam süresini belirleyen bir pozisyona ulaştığını ve de belirli bir düzeyin üstünde stres yaşayanların “yaşamını yitirme tehlikesi” içinde dahi olduğunu söylüyorlar. Her mesleğin veya her iş konumunun kendine özgü bir stres yaratma potansiyelinin olduğunu da belirten stres uzmanları, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, ek olarak “ülke ortam stresi” olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu noktada ülkemizin “özel konumunu da” yorumlayan bilim adamları, Türkiye’nin karmaşık durumunun, normal stres katsayısını defalarca arttıracak kadar güçlü bir fonksiyonu olduğunu belirtiyorlar. Ülkemizde yaşayan 82 milyonu aşkın insanın mesleki stresin yanı sıra, bir de ülkedeki olumsuz gelişmelerden kaynaklanan “toplumsal bir strese” maruz kaldığı, artık bilinen bir gerçek... Ülke ortamı stresinin yıpratıcı tahribatına maruz kalan insanlarımız, birçok hastalık tehdidine de uğrarken, ölüm tehlikelerine bile maruz kalabiliyorlar. Özellikle kalp krizi, mide-barsak kanaması ve kanser gibi oldukça önemli hastalıklar, maalesef “stres kaynaklı” neden-sonuç ilişkisini çoğaltarak koruyorlar.

Hele-hele bugünlerde yaşadığımız COVİD-19 stresi, eski stres kaynaklarının tamamını sollamış durumda...

Herkeste bir koronavirüs tedirginliği açık bir biçimde hissediliyor artık…Sosyal mesafe, temizlik ve maske konularına uzak duran “inatçı bazı insanların” var olması, bu işin öneminin tam olarak anlaşılamadığını gösterse de, korona kaynaklı ölüm korkusu giderek yayılıyor tüm dünya ülkelerinde…

İşte bu da bir başka stres gerçeği…

                           EN AZ STRESLİ MESLEKLER ARAŞTIRMASI

Bu konuda; gerek ülkemizdeki üniversitelerde gerekse çeşitli ülkelerdeki STK’larda yapılan araştırmalar, iş yaşamındaki stresin bir çok meslek dalında giderek artmakta olduğunu kanıtlıyor. İngiltere’de yayınlanan Sunday Times isimli gazete tarafından 9 yıl önce gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırma, bu ülkede stresin giderek arttığını ortaya koydu. Ülkemizde konu ile ilgili yapılan araştırmalar, kamuoyuna pek fazla yansımasa da, zaman-zaman konunun uzmanı olan psikiyatrisler bazı açıklamalarda bulunuyorlar. İngiltere’deki gazetenin araştırmasına göre: yüksek stresle çalışanlar arasında ilk sırayı: hapishane görevlileri yani gardiyanlar alıyor. Yüksek strese maruz kalanlar sıralamasında ikinciliği polisler, üçüncülüğü ise ambulans görevlileri almış durumda. Yapılan bu araştırma sonunda: öğretmenlik, itfaiyecilik, ordu mensupluğu, yöneticilik, aktörlük ve gazetecilik sırasıyla ilk üç dereceyi takip eden stresli meslekler…

Ama bu araştırmanın yapıldığı tarihlerde tabii ki koronavirüs gibi bir risk yoktu dünyayı tehdit eden… Bu nedenle bu araştırma günümüzde bir kez daha yapılsa; sağlık görevlilerinin en riskli/en stresli mesleğe sahip olduğu gün gibi ortaya çıkar.

Sunday Times araştırmasında stres düzeyi en düşük olan meslekler arasında da: astronomi uzmanlığı, güzellik uzmanlığı, ressamlık ve doğa korumacılığı yer alıyor. Özellikle amatör anlamda müzik yapan müzisyenler de, stres azlığı bakımından çok iyi sırada bulunuyorlar.

                                   İYİ BİR MESLEK SEÇİMİ İÇİN..!

İş yaşamındaki stresin, zaman-zaman “bir ömür törpüsü” haline dönüşmesi maalesef engellenemiyor. Geçim şartları zorluğu ve hayat pahalılığı ile uğraşan Türk insanı, bir de “iş stresi” nedeniyle kolayca “bir kaosa doğru sürüklenirken” yaşamdan zevk almayan depresif bir kimliğe de bürünebiliyor. İşte bu yaşamsal tehlikelerden dolayı, stresi az bir meslek seçmek en iyisi galiba...

Üniversite seçme ve yerleştirme sınavı sonuçları yakında açıklanacak. Avrupa ülkelerine göre genç bir nüfusa sahip ülkemizdeki birçok genç, belki de yaşamlarının en önemli sınavının sonuçlarını bekliyorlar dört gözle… Çünkü girecekleri okul, onların gelecekteki mesleğini ve sosyal yaşam koşullarını da belirleyecek.

Ancak…Zeminin her geçen dakika daha kaygan hale dönüştüğü ve pandemi kaynaklı küresel bir kriz yaşayan bu dünyada; doğru bir mesleği seçmek en iyisi galiba…Çocuklarımız; bir taraftan yapmaktan zevk alacağı ama öte yandan da para kazandığı bir mesleği seçtiği taktirde, kendilerini daha mutlu hissedeceklerdir.

Stressiz yaşamın anahtarı budur bence…

Mutluluğun resmi; ancak o zaman yapılabilir belki de…!

Stres ile mutluluğun iki ayrı yöne gidebileceği nokta da burası zaten…

Stres varsa; sağlık da yok, huzur da…

Ve mutluluğun fotoğrafı da..!

ÖZLÜ SÖZLER: Bütün gerçekler; başlangıçta küfür olarak kabul edilmiştir. (Bernard SHAW)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.