Hava Durumu

BİONTECH KURUCUSU PROF. DR. UĞUR ŞAHİN: “GELECEK KIŞ ÖNCESİ İNSANLARIN YÜZDE 70'İNİN AŞILANMASI ÖNEMLİ.’’

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2020 16:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2020 16:56

Koronavirüs aşısını geliştiren, BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile gurur duyuyorum.

Şahin hem bilime olan güvenimi tazeledi, hem de salgında bunalan dünyaya umut aşıladı.

******************

Prof. Dr. Uğur Şahin’in Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamalar aşı, virüsün mutasyonu ve salgın hakkında olduğu kadar;  bilimin anlamı, hayat felsefesi ve mütevazılık hakkında da çok değerli cümleler içeriyor.

Bu söyleşiden geniş bir özeti yayınlıyor; sizleri, Uğur Şahin ile başbaşa bırakıyorum.

AVRUPA İLAÇ AJANSI ONAYI

"BNT162b2" aşısının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde onay almasından mutluluk duyduk. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) diğer ülkeler için bir örnek model. 27 ülkeye yollayacağız. Orada başlayacaklar aşılara. Aşılanması gereken 500 milyonun üzerinde Avrupalı var; yüksek aşı oranını elde etmek yaza kadar sürer.’’

 

BAŞARI MUTLULUĞU

"(Aşının geliştirilmesinde) Katkı sağlayanlar için çok büyük bir işti. Bu çok güzel. Bu çok başka bir önemli adımdır. Ben mutluyum ancak fark ettiğiniz gibi odaklanmış durumdayım. Her zaman bundan ne olacağını düşünmek zorundayım. Duygular için fazla zaman yok."

"Türkiye'den ve Almanya'da yaşayan Türklerden harika mesajlar aldım. Bunları çok güzel buluyorum. Hepsi gurur duyuyor. Ne hissettiklerini anlıyorum. Ne yazık ki sadece çok azına cevap verebiliyorum. Hepsine teşekkürlerimi iletin.’’

 

VİRÜSÜN MUTASYONU

"Bu ilk mutasyona uğrayan bir virüs değil. Bundan önce de değişik mutasyonlar vardı. Hepsini kontrol ettik; bir sakınca, bir problem görmüyoruz. Yeni mutasyonları kontrol için iki hafta gerekiyor. Biz çok korkmuyoruz. Kontrol etmemiz lazım ama aşımız bunda etkili olmayacak diye bir konu yok. Şimdi bu virüs üzerine çalışmalar yok. Bugüne kadar bildiğimiz yeni çıktığı. Bazı insanlar diyor ki daha çabuk insandan insana bulaşıyor. Bilmiyoruz çünkü bilim dosyasında çıkmadı, makale olarak okumadık daha. Biz genetik mutasyonları laboratuvarlarımıza getirdik. Onun üzerine çalışmaya başlayacağız. Bu virüsün genetik kodunun yüzde biri mutasyona uğramış, yüzde 99'u uğramamış. Bizim aşımız çok değişik pozisyonlar aldığı için biz inanıyoruz ki yüzde biri değişmişse dahi yüzde 99'u konsolide edebilecek."

 

TÜRKİYE İÇİN AŞI

"Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir."

HAYAT NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK

"Virüsü asla tamamen yenemeyeceğiz. Ulaşmak istediğimiz şey, insanların evden çıkamayacakları bu duruma tekrar gelinmemesidir. Bunu, herkes iyi çalışır ve yeterince doz aşıyı teslim edebilirsek başarabiliriz. Buna yaz sonunda ulaşabiliriz. Yazın daha kolay olacak. Bu yaz hayatın neredeyse normal olduğu zamanları siz de fark ettiniz çünkü yazın virüs daha az aktif. İnsanlar da çoğu zaman dışarıda. Dışarıda enfeksiyon kapma olasılığı daha düşük. Önemli olan kışı atlatmamız. Bu ancak herkesin disiplinli olması, kendine ve başkalarına dikkat etmesiyle mümkündür. Diğer taraftan gelecek kışa girmeden önce insanların yüzde 60-70'inin aşı olması çok önemli. O zaman tekrar kapanmaya girmek zorunda olmayacağımızı söyleyebiliriz."

ROL MODEL MİSİNİZ?

“Hayır. Üniversiteye gittiğim için şanslıydım. Bazı şeyleri iyi yapabildiğim için şanslıyım. Harika insanlarla olduğum için şanslıyım. Her insanın bir rol model olduğuna inanıyorum. Görevinin ve yeteneklerinin arkasından giden, başkalarına saygılı davranan, ebeveynlerine saygı duyan herkes rol modeldir. Her insanın yapması gereken neyse onu yapıyorum. Ben sadece yaptığımı tavsiye edebilirim. Her zaman kendimi iki şeye yönlendirdim. Bilime olan sevgimle ve meraklı olmakla. Her zaman bir şeylerin nasıl işlediğini anlamaya çalışıyorum. İnsanlara neyi sevdiklerini bulmalarını, kariyerini düşünmelerini tavsiye edebilirim. Ben tıp okudum, doktor ve profesör oldum ancak hiçbir zaman kariyerimle ilgilenmedim. Bir şeyi 10 bin kere de yapsanız bunu canınız sıkılmadan yapmanız önemli. Beni yönlendiren şey de insanlara yardım etmek. Önemli olan ve yönü belirleyen aydınlanma bu. İki şeyi birleştirirseniz güzel bir şey ortaya çıkabilir."

 

NOBEL

‘Benim için şu anda önemli olan başarmaya çalıştığımız şeyi gelecek yıl gerçekten başarmak. Ardından ondan sonraki yıl başarmak istediğimizi gerçekleştirmek. Farkı yaratmayı başarırsanız, bir şekilde takdir edilirsiniz. Bu konuyu düşünmüyorum. Takdir her zaman sonradan gelir."

 

AŞI KARŞITLIĞI

“Aşıya güven duymayanları aydınlatmak, şeffaf şekilde bilgilendirmek gerek. Yanlış bilgileri çürütmek ve sabırlı olmak zorundayız. Ardından bu düzelecektir."

******************

İnsanlığın mutlu bir geleceği olacaksa bu Prof. Dr.Uğur Şahin gibi mütevazı, çalışkan,  kendini bilime, insanlığa adamış insanlar sayesinde gerçekleşecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.