Hava Durumu

BURSA’DA KAR ARTIK SADECE HATIRALARDA MI YAĞACAK?

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2021 14:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 14:40

Hem çok sevindim çocuk gibi; hem de, acaba tutacak mı yoksa kısa sürede eriyecek mi diye kaygılandım.

Korktuğum oldu; o güzelim beyazlık uçtu gitti. Elim böğrümde kalakaldım.

Muhabbet kuşum İlham’ı parmaklarıma alıp cama götürdüm ömrünün ilk karını görsün diye. Sevgili İlham mutlu oldu sanıyorum baktığı beyazlıktan; parmaklarımda oturdu uzun süre ve fısıldadı durdu kulağıma; “Can Abi, Can Abi; Cici Kuş, Cici kuş.’’

************************************

Meteoroloji; cumartesi pazar kar yağacak diyor.

Bir yandan yazımı yazıyor, bir yandan da ilk kar tanelerini görürüm umuduyla arada tülünü çektiğim cama bakıyorum.

***********************************

Kışın güzelliklerini doya doya yaşamış; çocukluğuna bol bol kar yağmış bir Bursalı olarak kabullenemiyorum o bol karlı kışların Bursa’da artık görülmüyor oluşunu.

Rantçılık çılgınlığıyla doğaya sırt çevirip; planlamaya inanmadan, tıkış tıkış şehirler inşa edip;  gırtlağımıza kadar betona boğulmanın bir bedeli olacaktı; yaşadığımız odur.

MASAL KELEBEKLERİ

 

Bir çocukluk anısı belirdi hayalimde…

Hisar’daki evimizin bahçemize bakan penceresinin önüne, koltuğa oturur; umut dolu bir heyecanla, sabırsızlanarak kar yağsın diye beklerdim.

Havada masal kelebekleri gibi uçuşan ilk kar tanelerini görünce de sevinçten tıkanarak ellerimi çırpar, çığlık atardım; “Müzeyyen bak kar yağıyor!..’’

Annem yanıma gelir, elini şefkatle omzuma koyar, saçımı okşar; kar yağışını sessizce izlerdik.  Bir ara onun yüzüne bakar; pembe gülümseyişine, gözlerindeki sevinç ışığına dalardım.

******************************

Karın bizi bu kadar mutlu edişi, ömrümdeki en sevdiğim güzelliklerden biri olarak kaldı.

Mutluluğun sahip olmada, malda mülkte, ünde, güçte değil; doğayla birlikte var olmada, küçük şeylerde yaşandığını bana kar öğretmiştir.

 

EN GÜZEL MANZARAM

 

Bahçedeki erik ağaçlarının dallarında; şimşirlerde; kümesin kiremitlerinde biriken karı seyretmeye doyamazdım. O benim hala en güzel manzaramdır.

Kar lezzetlerim vardı; boza, salep ve kızarmış kestaneler.

Altına çelik çekilmiş çam kızağım; o kızakla Osman Gazi'nin büyük oğlu Alaaddin Paşa tarafından 1335 yılında inşa edilmiş Alaaddin Camii önünden Muradiye karakoluna kadar kayışım; sonra hiç üşenmeden elime aldığım kızakla bayırı çıkışım ve yeniden kayışım; kar topu oynamak; dedemle yaptığımız havuç burunlu, kömür gözlü, düğmeli, şapkalı, atkılı, elinde tavan süpürgeli kardan adam; sokaklardaki isli soba dumanı kokusu; saçaklardan, sokak çeşmelerinin musluklarından sarkan buzlar; bata çıka karda yürümek; kara sırt üstü uzanmak; kar yemek; Tophane’den karlı Bursa ovasını, karlı Uludağ sırtlarını hayranlıkla seyredişim…

Kar; artık sadece hatıralarda mı yağacak, tutacak?..

*****************************************

Kar yağmayan; yağsa da tutmayan Bursa’nın bu büyük, bu insanı kahreden kaybının yerini ne alabilir?..

Karsızlığın üşüttüğü kalbimi ne sıcak tutabilir?..

 

NOT: Yazımda kullandığım fotoğraflar Bursa sevdalısı Kemal Müezzinoğlu’nun kurduğu; “Eski Bursalılar Burada’’ sayfasından.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.