Hava Durumu

NİLÜFER BELEDİYESİ DR. HÜSEYİN PARKAN SANLIKOL MÜZİK ENSTRÜMANLARI MÜZESİ

Yazının Giriş Tarihi: 27.10.2020 17:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2020 17:12

Seyyan Hanım, Münir Nurettin Selçuk, Kani Karaca, Hafız Burhan, Ruhi Su

Eskileri dinliyorum bu günlerde; daha doğrusu eskimeyenleri.

Ne büyük sesler, ne değerli müzik insanlarıydılar.

*************************

Salgın, ekonomik sıkıntılar derken morale iyi haberlere ihtiyacımız arttı. Bir müjdeyle devam edeyim öyleyse:

Bursa’ya Şiir Kütüphanesi, Edebiyat Müzesi kazandıran Nilüfer Belediyesi, şimdi de Bursa’nın ilk Müzik Müzesi’ni açmaya hazırlanıyor.

*************************

 ‘’Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’’nin protokolü,2016 yılında, Nilüfer Belediyesi Eski Başkanı Mustafa Bozbey ve Sanlıkol Ailesi adına Fethiye Sanlıkol tarafından imzalanmıştı.

Turgay Erdem dönemimde de proje yaşama geçiyor.

*************************

Bursa’nın müzik alanındaki ilk, Türkiye’nin ikinci müzesi; “Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi” Aralık ayında açılacak.

Türkiye’den ve dünyanın pek çok ülkesinden 256 enstrümanın yer alacağı, yaklaşık 800 metre karelik alandaki müze, Odunluk Mahallesi, Akademi Caddesi üzerinde ziyarete açılacak. Genç kuşakların tanımadığı tarihi enstrümanların da yer alacağı müzenin envanter çalışmaları tamamlandı.

Sanlıkol ailesinin bağışladığı enstrümanların sergileneceği müzenin öyküsünü Sanlıkol çiftinin müzisyen oğulları Mehmet Ali Sanlıkol oluşturdu.

Müzede, arşiv odası, atölye ve dinleti alanı gibi farklı bölümler yer alıyor.

Müzenin ‘’yaşayan müze’’ olması düşünülüyor. Sözü Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e bırakayım:

“Sanlıkol Ailesi ve Etnomüzikoloji Derneğiyle belirlediğimiz müze içeriği ve etkinlik programlarıyla ziyaretçilere yaşayan bir müze mekânı yaratarak, dünyanın müziğini sunuyoruz. Teknolojiden faydalanarak oluşturduğumuz sergileme teknikleriyle ziyaretçiler, cep telefonlarından okuttukları kare kod ile önünde durdukları enstrümanın icra edildiği tınıları dinlerken, o çalgının özellikleri, ortaya çıktığı coğrafya ve tarihi hakkında bilgi sahibi olacaklar. Bu mekânda çeşitli atölye çalışmaları, müzik dinletileri organize edecek, dünyaca ünlü müzisyenleri sanatseverlerle buluşturacağız. Amacımız, Nilüfer’de sanatın, müziğin daha fazla var olmasını sağlamak. Bunları yaparken belediyemizin müzik eğitim çalışmalarına da katkıda bulunmuş olan Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un adını yaşatmaktan da ayrı bir mutluluk duyacağız”

 

SANLIKOL  AİLESİ

Parkan Sanlıkol’u, Fethiye Sanlıkol’u ve sevgili oğulları Bursa’mızın müzik değeri Mehmet Ali Sanlıkol’u tanıma, AS TV’de Halide Türkoğlu Yukay’la hazırladığımız, ‘’Haber Turu’’ programına konuk alma; kendileriyle zaman zaman müzik ve sanat üzerine sohbet etme imkânı bulmuştum.

Sanata, müziğe değer veren, katkılar yapan ne güzel bir ailedir Sanlıkol’lar. 

Sanat gönüllüsü sevgili dostum Parkan Sanlıkol’un 2015 yılında erkenden aramızdan ayrılmasına çok üzülmüştüm. Sanlıkol’un adını yaşatacak olan müze beni heyecanlandırdı.

Mustafa Bozbey’i, Turgay Erdem’i, Sanlıkol ailesini kutluyorum; sanat müziğinin başkenti, korolar şehri Bursa’ya bu büyük hizmetleri için.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.