Hava Durumu

BARAJLAR, YATIRIMLAR, GEMLİK'E 2776 OKUL VE REFİK YILMAZ...

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2023 15:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2023 15:39

 Baraj inşaatı için 2012 yılında 213.8 milyonluk ihale düzenlenmişti. Baraj gövdesinde derin çatlaklar oluştuğu gerekçesiyle inşaat defalarca durduruldu. Güçlendirme için açılan ihaleyi bir başka firma 412 milyon 151 bin 148 lira teklifle kazandı. Ancak akıbeti karışık durumda!

   230 Milyon Lira harcanan Ardahan Durançam Sulama Barajı da henüz bitmedi. Bölge halkı isyanlarda…
   Kastamonu Araç Barajı’nın da henüz bitmediğini biliyoruz…
   Şükürler olsun ki; Büyük Kumla Barajı nihayet bitti. Gemlik’in ve çevresinin 50 yıllık içme suyu ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacak olan 57 milyon liralık bu dev yatırımın tamamlandığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa mitinginde müjdeledi. Yalnız Erdoğan, Barajın DSİ tarafından 1 Milyar 745 milyon liralık yatırımla tamamlandığına dikkat çekti. 57 Milyon lira, sanırım 2013’teki hedefti. 9,5 yılda 1,5 milyarlık fazladan masraf nereden kaynaklandı, onu belirtmedi. 
   6 Temmuz 2013 tarihinde temeli atılmıştı. 29 Ekim 2016 tarihinde de hizmete girmesi hedefleniyordu. 2019 yılı Ağustos ayında, “Büyük Kumla Barajı ne oldu?” diye sorduğum bir Bursa Milletvekili, “Barajın yüzde 98’i tamamlandı demişti” … 2021 yılı Ocak ayında, yazdığım eleştirel yazıya yanıt veren bir başka üst düzey partili de, “Büyük Kumla Barajı’nın yüzde 98’i bitti. Bu yıl hizmete girecek” diye konuşmuştu.
   9 yılda yüzde 98’i tamamlanan projenin yüzde2’lik bölümü de kalan 3-4 yıl içinde tamamlanınca; Büyük Kumla Barajı nihayet hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ocak 2023 tarihinde yaptığı Bursa mitinginde kamunun 127, özel sektörün 128 yatırımının toplu açılışını gerçekleştirdi. Bunlardan birisi de, 2018 yılından bu yana hizmet gören Gemlik Adliye binası oldu. Adliye binası Büyük Kumla Barajı gibi şansız değildi. 2017’de temeli atıldı. Bir buçuk yıl içinde tamamlanıp hizmete girdi. 4,5 yıl sonra da açılışı Cumhurbaşkanına nasip oldu!
   Bursalıların, Bandırma-Bursa-Osmaneli hızlı tren hattına da 2025 yılında kavuşacağını öğrendik. 
   Gemlik’te tamamlanan 224 konutun dönüşümünün de açılışını yaptı Sayın Erdoğan…
   Bursa Büyükşehir Belediyesi’de Çınarcık Barajını yapıyor. Bursa’nın içme ve sulama suyu sorunu kalmayacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıkladığı gibi; “Kuraklık var diyorlar. Soruyorlar, çare nedir diye? Çare işte bizim de yaptığımız gibi baraj inşa etmek. Eğer bu barajlarımız olmazsa kuraklıkla mücadele edemezsiniz…”
    57 Milyon dan 1 Milyar 745 milyon liraya çıksa da, aradaki farkı sorup, bilgi alamayacak olsak da, Büyük Kumla Barajı bitti ya, ben ona seviniyorum işti!
   Gemlik’e 2776 okul nereden çıktı? Diye soracak olursanız, onu da yanıtlayayım.
   6 Temmuz 2013 tarihinde Büyük Kumla Barajı’nın temeli atılırken, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve dönemin Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, barajın 29 Ekim 2016 tarihine yetişeceğini söylemişlerdi. Özellikle, Sayın Arınç, yüklenici firmaya söz verdirerek, “Eğer 29 Ekim 2016 tarihine bu baraj bitmezse, bitmediği her güne bir okul yapacaksınız, ona göre karışmam ha” deyip, “Söz mü?” diye üstelemişti. Yüklenici firma yetkilisi de, alkışlar arasında gülerek, “Söz,  söz Sayın Başbakan Yardımcım, Sayın Bakanım!” demişti… 
   Hesapladım, bitmesi vaat edilen tarihten (29 Ekim 2016) bu güne (21 Ocak 2023) Gemlik’e 2776 adet okul yapılması gerekiyor. Nerede bu okullar? Kim yapacak? 
   Şaka bir yana, vazgeçtim 2776 okuldan, 27 tane Gemlik’e, 27’de Bursa’ya okul yapsınlar yeter... 1,5 milyarlık farktan dolayı bu okulları istemek hakkımız diye düşünüyorum…
   Peki, bu yazıda Refik Yılmaz ne alaka? Diye sorarsanız…
   Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitingi sonrasında toplu açılışını yaptığı, toplu konutları, adliye binasını, Büyük Kumla Barajını sahiplenip, büyük çabalar göstermişler gibi üstüne yatan siyasetçilere denk geldim sosyal medyada… 
   Dönemin Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın, gerek toplu konutlar, gerek adliye binası, gerekse Büyük Kumla Barajı yapımı için gecesini gündüzüne katarak çalıştığını biliyorum. 
Tüm bunlara en yakınından şahit oldum. Anladım ki siyasette vefa kalmamış, bari gazetecilikte bir parça kırıntısı olsun diye yazıyorum.
   Kendi partisinin, kendine yakın görüşteki siyasetçilerin ve kimi ilçe halkının yapmadığını yaparak, bu yatırımlarda büyük emeği geçtiği için kendisine ben teşekkür ediyorum. 
En azından, bu yatırımlarda el emeği göz nuru aslan payının kimde olduğunu bilen; birileri olsun istiyorum.
   Geçte olsa, çoktan hizmete girmiş olanı, yeniymiş gibi gösterenler bulunsa da, siyaseten popülist gibi görünse de, yatırım yatırımdır. 
   Hayırlı uğurlu olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.