Hava Durumu

DOĞUMUNUN 250. YILINDA NİÇİN BEETHOVEN DİNLEMELİYİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 16:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 16:46

Çocukluğumun unutulmaz anılarındandır…

Bana sabırla, şefkatle müziği, müzisyenleri, enstrümanlarıtanıtmaya; müzik tarihini öğretip müzik kültürümü arttırmaya çalışan dedem Hüsnü Ortaç; pikaba plak yerleştirir dinlememi isterdi. Çınar dalına konmuş serçe hafifliğinde ve mutlulukla otururdumHüsnü Bey’in yanına.

Müzik boyunca arada saçlarımı okşayan dedeciğim, plak bitince; konçerto vesonat hakkındaki düşüncelerini açıklar, müziği dinlerken ne hissettiğimi sorardı. Kırık dökük cümlelerle, acemice yorumlar yapardım.

**************************

Bir defasında bir Beethoven sonatı, (sanıyorum Ay Işığı Sonatı’ydı) dinlemiştik. Sonat bitince dedem kulağıma küpe olan şu cümleyi kurmuştu: ‘’Mozart ve Beethoven iki devdir. Hangi tür müziği dinlersen dinle, önce bu iki dahi sanatçının müziğini tanımalısın ki müziği doğru anlayıp daha çok zevk alabilesin.’’

Zamanla türküler, sanat müziği, tangolar, şansonlar, napolitenler, fadolar, aryalar, caz dinledim ve dedemin ne kadar haklı olduğunu gördüm.

Ne vakit müzikten söz açılsa aynı cümleyi kurarım:‘’Önce Mozart ve Beethoven dinleyin’’.

250. YIL DÖNÜMÜ

Geçtiğimiz Perşembe, Ludwig van Beethoven’in (1770- 1827) 250. doğum günüydü.

Bu yıl bütün dünyada Beethoven’in doğum yılı kutlanıyor. Keşke salgın olmasaydı da üstadın şanına yakışır biçimde daha görkemli olabilseydi kutlamalar.

**************************

1778’de annesince, daha altı yaşındayken piyano virtüözü olarak sahneye çıkarılan Beethoven’in,müziğindeki devrimciliği, Fransız Devrimine bağlılığından kaynaklanıyordu.

Hep yenilikler peşinde koşmuştu; yoksullukla, gençliğinden beri sağırlığıyla mücadele etmişti. Aradığı aşkı bulamamış, acılarından, özlemlerinden, düş kırıklıklarından, hırçınlıklarından o eşsiz yaratıcılığıyla muazzam eserler üretmişti.

**************************

Beethoven’in dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçertosu, otuz iki piyano sonatı, oda müziği eserleri vardır. Sadece bir opera (Fidelio) bestelemiştir.

Klasik müziğin başyapıtları olan bestelerinden hemen aklıma gelenler:

3. ve 5. Piyano Konçertoları; Keman Konçertosu;sağırken bestelediği 9. Senfoni (Beethoven, eserin son bölümüne ünlü Alman şairi Schiller’in Neşeye Övgü (An DieFreude) adlı eserini de koro parçası olarak besteleyip eklemişti); 3. ve 7. senfoni; Kreutzer Sonat; Fur Elise; 32 piyano sonatı.

İKİ KAYIT

Bir tavsiyede bulunmama izin verir misiniz…

Beethoven’in yarattığı güzellikleri yaşamak için İdil Biret’in 19 CD ve 1 DVD’den oluşan Beethoven kayıtlarını dinleyebilirsiniz. Bu kayıtlarda dahi bestecinin otuz iki sonatı, beş piyano konçertosu, koral fantezisi ve Liszt tarafından piyanoya uyarlanmış dokuz senfonisi bulunuyor.

**************************

Ve Fazıl Say

Fazıl Say, 250’nci doğum yılı anısına Beethoven’in 32 sonatını çaldı. Bu muhteşem kayıt da müzik kütüphanenizde bulunsun.

 

NİÇİN KLASİK MÜZİK DİNLEMELİ?

Klasik müzik kimilerine ağır, karmaşık, zor gelir.

Oysa pek öyle değildir. Sabredilirse ve doğru yönlendirmeyle dinlenirse insanı güzellik duygusu bağlamında ve yaşama sevinci edinme açısından geliştirdiği kolayca fark edilir.

Sevgili okurum; kendinize bir iyilik yapın ve klasik müziğe zaman ayırın, emek verin; karşılığını fazlasıyla alırsınız.

Futbol nasıl ki asla sadece futbol değilse; müzik te öyledir.

Klasik müzik sizi morallendirir, hayatın değerini farkettirir; hangi işi yapıyorsanız onda daha başarılı olmanızı sağlar.

**************************

Beethoven’e minnettarlıkla; 250. doğum günü kutlu olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.