Hava Durumu

300 BİN KİŞİNİN TERCİH ETTİĞİ TATİL BELDESİNE BU İLGİSİZLİK NİYE?

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2022 16:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2022 16:17

Kentimizi diğer şehirlerden farklı kılan özelliklerinden biri de aynı zamanda deniz ketti olmasıdır.
Bursa'nın Karacabey Kurşunlu mahallesinden başlayarak Eşgel, Trilye, Mudanya, Güzelyalı, Kurşunlu, Kumsaz, Gemlik, Kumla, Karacaali ve Narlı'ya uzanan 136 kilometrelik sahili var.
Bu kıyı mahallelerimizden bir elin parmak sayısını geçmeyecek oranda denize girilebilen sahilleri var.
Bunların içindeki en çok tercih edileni de şüphesiz Kumla'dır.
Böyle olmasını bakın Kumla Mahalle Muhtarı Kazım Ata şöyle ifade ediyor:
"6 bin 900 nüfusu olan mahallemiz yaz aylarında 300 bine ulaşmaktadır"
Yani bir İnegöl nüfusu kadar insan Kumla'ya hafta sonları geliyor.
İşte böylesine halktan yoğun ilgi gören Kumla aynı ilgiyi belediye yönetimlerinden göremediği için muhalefet ve iktidar partilerinin arasında pinpon topu gibi gelip gidiyor.
Bu durumu kısaca şöyle özetleyebiliriz.
Bundan beş yıl önce AK Partili Gemlik Belediyesi'nin sorumluluğunda olan Kumla'ya büyükşehir belediyesi katkılarıyla geçmiş yıllara oranla önemli hizmetler yapılmıştır.
Örnek mi?
Yıllardır yapılmayan alt ve üst yapı çalışmalarıdır.
Hele ki, kanalizasyon atıklarının arıtılmadan Körfez'e bırakılmasını sonlandıran dört adet biyolojik arıtma tesisinin yapılıp faaliyete geçirilmesi çok önemlidir.
Günümüze dönecek olursak iki yıl önce CHP'li Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan'ın özellikle yaz sezonlarında aksayan bazı hizmetlerin tek elden yapılması adına büyükşehir belediyesi sorumluluğundaki Kumla sahil hizmetlerinin kendilerine verilmesi talebi büyükşehir belediye meclisince kabul görmüştü.
Bir yıl gecikmeli Kumla sahilinde çalışmalara başlayan ilçe belediyesi geçtiğimiz yaz sezonunda dikkat çekin çalışmaları olmuştu.
Örneğin her sabah kumsalların tırmıklı araçlarla temizliği, güneşten korunmak için güneşlikler, bin dolayında şezlongun her sabah sahili düzenli dizilip akşam da toplanması, soyunma kabinleri, engelli vatandaşların da denize girebilmesi imkanları, trafiğe kapatılan sahil yoluna yan yollardan girişlerin engellenmesi gibi sorunların çözümü kavuşturulması halk nazarında memnuniyet oluşmuştu.
Bu yıl ise Kumla, ilgililerin ilgisizliğinden neredeyse tam tersi bir durum yaşanıyor.
Şöyle ki, iki yıl süresince Gemlik Belediyesi'nin sorumluluğunda kalan Kumla Mahallesi sahil hizmetleri vatandaştan gelen şikayetler gerekçe sunularak Mart ayında büyükşehir belediyesince geri alındı.
Elbette muhalefet partili belediyeden daha iyi hizmet verilecekse vatandaş açısından memnunluk verici bir gelişmedir bu durum.
Ancak yaşananlar hiç de öyle olmadığını gösteriyor.
Kentimizin en yoğun ilgi gören sahil bölgesi Kumla eski günlerini arar durum geldi.
Özellikle vurgulamak istiyorum ki, yetkililerin dikkatini çeksin diye.
Tatil ya da günü birlik Kumla'yı tercih eden yurttaşlardan geçmiş yıllara oranla bu yaz sezonunda mahrum bırakılan hizmetler şunlardır.
Daha önce her sabah teknik donanıma sahip araçlar ve tırmıklarla kumsalın temizliği yapılmıyor.
Her yıl sezon öncesi kış aylarında azalan plaj kumlarının yerine yüzlerce kamyon kum taşınırdı.
Kumla'ya bu yaz ilgi daha da artarken temizlikten ve can kurtaran hizmetleri yapan personel sayısı yarı yarıya azaltılmış.
Vatandaşların rahat etmesi için uygulamaya geçtiğimiz yıl başlanıp her sabah kumsala dizilip akşamları da toplanan bin dolayında  şezlongların sayısı bu yıl 300'e düşünülmüş. Bu yüzden her sabah şezlong kampa kavgaları yaşanmaktadır.
Ayrıca yeterli personel olmadığı için akşamları toplanmayıp gelişi güzel bırakılan şezlonglarda geceleri yatanlar uygunsuz görüntüler oluşturmaktadır.
Yine geceleri ise plajla alakası olmayan kafeler hiç bir mesafe oluşturmadan gelişi güzel kumsala masa ve koltuklar koyarak haksız rekabet oluşturmakla birlikte kirlenen kumsal sigara izmaritinden geçilmiyor.
Gelişi güzel tonlarca ağırlığında tonozları denize bırakıp bunlara teknelerin bağlanması tehlike ve görüntü kirliliği oluşturduğu için geçtiğimiz yıl yasaklanan uygulama bu yıl hiç bir yetkilinin umurunda değil.
Yine en çok şikayet konuşu olan sahil yaya yolunun mavi boyası yıllardır yenilenmediğinden oluşan çirkin görüntü bunca şikayete rağmen hiç bir işlem yapılmamıştır.
UKOME kararıyla yaz sezonu boyunca trafiğe kapatılan sahil yolu kısıtlama olmasına rağmen günün her saati market araçlarının giriş çıkış yapması yayaları tehlikeye düşürmektedir.
Ayrıca bazı esnafların yoğunluktan insanların bir birine sürtünerek yürüdüğü sahil yoluna eşyalarını yayarak yolları daraltması hiç bir görevlinin sanki umurunda değil.
Vatandaşların boş zamanlarını geçirdiği, Kumla'nın simgesi, buluşma adresi Yunus heykellerinin bulunduğu süs havuzu faaliyete geçirilmediği için kaderine terk edilmiş şekilde ilgi gösterilmeyi bekliyor.
Özellikle İstanbul'dan gelen tatilcilerin kullandığı deniz ulaşımı İDO seferlerine bu yıl hala başlanmamıştır.
Gemlik-Kumla arası toplu taşıma araç sayısı yetersiz olduğundan ulaşım sorunu hat safhadadır.
Hizmet, Kumla ve Cankurtaran caddeleri kontrol denetimi olmadığı için gelişi güzel araç parklanmaları nedeniyle trafiğin aksamasına neden olmaktadır.
Bu olumsuzlukların tamamı özellikle hafta sonları 300 bin kişinin gittiği bir sahil beldesinde yaşananlardır.
Gerçek şudur ki, karşılaşılması istenmeyen sorunların Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce üstesinden gelinebilecek olmasıdır.
Doyasıyla beklentiler büyüktür.
Çünkü büyükşehir belediyesinin gücü bunları yapmaya fazlasıyla var.
Anlaşılan o ki, bürokratların koordinasyon eksikliği ve sezon öncesi öngörüsüzlüğünün faturasını vatandaş haliyle belediye başkanlarına kesiyor.
Elbette yapılan güzel hizmetler de var.
Büyükşehir belediyesinin Kumla özelinde karşılaştığı sorunları özetle şöyle ifade edelim.
Büyük hizmetler yaparak okyanusu geçip küçük ve de basit hizmetleri ıskalayıp derede boğulmak gibidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.